Wiesz, prosiłam o przepis, nie o ocenę moich możliwości i umiejętności... Ale na tak uprzejmą odpowiedź nie pozostaje mi nic innego, tylko się do niej zastosować.Biotit pisze:Agniecha, w rurze Ci nie wyjdzie, więc na razie nie porywaj się z motyką na słońce, parz mięso wzorem Kasi i też będzie dobrze. Przepis kiedyś wystawiłem na WD i tam dla niektórych był niezrozumiały. Dla laika nie jest to łatwy proces produkcyjny, podstawa mięsień bółbłoniasty , a z niego wykrojona Klasa I.
Pseudo przepisów w Sieci jest full, może od tego zacznij, jak masz parcie.
![]()
Domowo i zdrowo
- tralaluszy
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3302
- Od: 5 sty 2010, o 18:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Domowo i zdrowo
Pozdrawiam - BabajAGA
- Biotit
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2308
- Od: 20 cze 2014, o 00:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: W-wa
Re: Domowo i zdrowo
Później na pw dostaniesz link z moim przepisem umieszczonym na WD.
- Biotit
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2308
- Od: 20 cze 2014, o 00:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: W-wa
Re: Domowo i zdrowo
Dobra , niech będzie dla Wszystkich:
[url=http://-wlasne-wyroby/page-13]Szynka Konserwowa Polish Ham[/url]
[url=http://-wlasne-wyroby/page-13]Szynka Konserwowa Polish Ham[/url]
- JAKUCH
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 33423
- Od: 19 paź 2008, o 21:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Bytom
Re: Domowo i zdrowo
Piotrze ,czy te 2 komponenty muszą być ???? inaczej szynka nie wyjdzie taka jak powinna .Wiem ,że masowanie to podstawa ,żeby porządnie skleiły się wszystkie kawałki .Spróbuję się z tym uporać i nie omieszkam się pochwalić 

- Biotit
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2308
- Od: 20 cze 2014, o 00:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: W-wa
Re: Domowo i zdrowo
Konserwa rybna dla niewędzących
Krysiu
Specjal for You
Składniki:
4 duże makrele wędzone, po obraniu ma być ok 1 kg odfiletowanego mięsa
500g sosu słodko-kwaśnego (mój w smaku podobny jest do Łowicza łagodnego)
800g (słój) własnego sosu pomidorowego lub 2-3 puszki pomidorów w zalewie.
3 średnie cebule
4 ząbki czosnku lub 2-3 g suszonego
3 g zmielonej na zimno gorczycy czarnej
2g białego zmielonego pieprzu
100-150g 30% koncentratu pomidorowego
100 ml (1/2 szklanki) octu winnego 6%
szczypta Habanero, nie za dużo bo stracimy smak wędzonej ryby
sól do smaku
2 -3 liście laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego
Wykonanie:
Cebulę kroimy na średnią kratkę, smażymy na złoty kolor na oliwie ,
dodajemy sos pomidorowy gotujemy ( wszytko gotujemy tak, aby potrawa lekko pyrkała)
do czasu aż sos straci 1/3 swojej obj.

W tym czasie obieramy rybkę:
Do zredukowanego sosu dodajemy sos słodko-kwaśny, resztę składników (bez ziela i liścia)

Gotujemy 10-15 min, cały czas mieszamy.
Za pomącą blendera wszystko miksujemy krótko, gdyż nie chcemy uzyskać gładkiej masy:

Chwilkę gotujemy i dodajemy rybkę, mieszamy i przekładamy do wyparzonych słoików.
Pasteryzujemy 10 min, tzn. czas liczymy od momentu zagotowania .

Smacznego :


Krysiu
Specjal for You
Składniki:
4 duże makrele wędzone, po obraniu ma być ok 1 kg odfiletowanego mięsa
500g sosu słodko-kwaśnego (mój w smaku podobny jest do Łowicza łagodnego)
800g (słój) własnego sosu pomidorowego lub 2-3 puszki pomidorów w zalewie.
3 średnie cebule
4 ząbki czosnku lub 2-3 g suszonego
3 g zmielonej na zimno gorczycy czarnej
2g białego zmielonego pieprzu
100-150g 30% koncentratu pomidorowego
100 ml (1/2 szklanki) octu winnego 6%
szczypta Habanero, nie za dużo bo stracimy smak wędzonej ryby
sól do smaku
2 -3 liście laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego
Wykonanie:
Cebulę kroimy na średnią kratkę, smażymy na złoty kolor na oliwie ,
dodajemy sos pomidorowy gotujemy ( wszytko gotujemy tak, aby potrawa lekko pyrkała)
do czasu aż sos straci 1/3 swojej obj.


W tym czasie obieramy rybkę:

Do zredukowanego sosu dodajemy sos słodko-kwaśny, resztę składników (bez ziela i liścia)

Gotujemy 10-15 min, cały czas mieszamy.
Za pomącą blendera wszystko miksujemy krótko, gdyż nie chcemy uzyskać gładkiej masy:

Chwilkę gotujemy i dodajemy rybkę, mieszamy i przekładamy do wyparzonych słoików.


Pasteryzujemy 10 min, tzn. czas liczymy od momentu zagotowania .

Smacznego :


Re: Domowo i zdrowo
Też podpinam się pod tą prośbę.ainat pisze:A ja poproszę o przepis na musztardę - informacja o niej ( że własnej roboty z czarnej gorczycy) pojawiła się przy przepisie na majonez. Jak robię majonez, to z takiego samego przepisu a musztarda mi nie wyszła.Wątek tak naprawdę odkryłam dzisiaj - jest super.
Majonez robię w ten sam sposób i jeśli ktoś jeszcze nie próbował, szczerze polecam

Pozdrawiam serdecznie 

- cyganka77
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2062
- Od: 21 sie 2012, o 14:52
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: mazowieckie
Re: Domowo i zdrowo
Piotrze pisałeś o jogurcie. Jogurt robię od dawna. Kiedyś z kupnym jogurtem, teraz z kulturami bakterii. Mam jeszcze chęć na kefir, ale czy też jest to proste, czy robiłeś kiedyś?
- Biotit
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2308
- Od: 20 cze 2014, o 00:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: W-wa
Re: Domowo i zdrowo
Joanna
kefir robię latem, kultury Vital kupisz w Agrovisie. Dostaniesz od Nich całą rozpiskę.
Łatwy w produkcji produkt.

kefir robię latem, kultury Vital kupisz w Agrovisie. Dostaniesz od Nich całą rozpiskę.
Łatwy w produkcji produkt.

- cyganka77
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2062
- Od: 21 sie 2012, o 14:52
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: mazowieckie
Re: Domowo i zdrowo
Do lata to ja chyba nie będę czekać
, bo codziennie wypijam butelkę kupnego, a wolałabym taki swój.

- gaura
- 500p
- Posty: 860
- Od: 14 lut 2013, o 15:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: zachodniopomorskie
Re: Domowo i zdrowo
Piotr, bardzo dziękuję za przepis na konserwę rybną
Mam własny sos pomidorowy i sos słodko-kwaśny, choć lekko pikantny, więc nie dodam już habanero. Wypróbuję w najbliższym czasie.
Korzystając z Twojego przepisu na mielonkę wieprzową, (z drobną modyfikacją: klasę I-część pokroiłam drobno, a część zmieliłam na sitku 8 i nie dodałam gorczycy), zrobiłam kiełbaskę parzoną w jelitach kal.28/30. Nie jest wędzona, więc nie wygląda jak "prawdziwa" kiełbasa, ale pachnie i smakuję bardzo dobrze i dobrze się kroi. Smakowała i na ciepło i na zimno. A tak wygląda

Korzystając z Twojego przepisu na mielonkę wieprzową, (z drobną modyfikacją: klasę I-część pokroiłam drobno, a część zmieliłam na sitku 8 i nie dodałam gorczycy), zrobiłam kiełbaskę parzoną w jelitach kal.28/30. Nie jest wędzona, więc nie wygląda jak "prawdziwa" kiełbasa, ale pachnie i smakuję bardzo dobrze i dobrze się kroi. Smakowała i na ciepło i na zimno. A tak wygląda

Pozdrawiam, Kasia
- Biotit
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2308
- Od: 20 cze 2014, o 00:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: W-wa
Re: Domowo i zdrowo
Wygląda
.
Zdolniacha z Ciebie.
Jutro pokażę przekrój wybitnie chudej kiełbasy, którą ostatnio wędziłem.

Zdolniacha z Ciebie.
Jutro pokażę przekrój wybitnie chudej kiełbasy, którą ostatnio wędziłem.
- gaura
- 500p
- Posty: 860
- Od: 14 lut 2013, o 15:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: zachodniopomorskie
Re: Domowo i zdrowo
Dziękuję za słowa uznania, dopiero się uczę a Twoje przepisy jako drogowskaz
Parę rzeczy już robiłam, ale takie wędliny i mięska parzone (o, te mi pasują) po raz pierwszy.
Trzeba szybko postarać się o własną wędzarnię, wtedy można robić pewnie wiele różnych kiełbas. Tą robiłam trochę na próbę, by zobaczyć czy dam radę, czy będzie w miarę zwarta, "nie sypiąca" i nie sucha. Jest fajna, jestem zadowolona

Trzeba szybko postarać się o własną wędzarnię, wtedy można robić pewnie wiele różnych kiełbas. Tą robiłam trochę na próbę, by zobaczyć czy dam radę, czy będzie w miarę zwarta, "nie sypiąca" i nie sucha. Jest fajna, jestem zadowolona

Pozdrawiam, Kasia
- Biotit
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2308
- Od: 20 cze 2014, o 00:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: W-wa
Re: Domowo i zdrowo
Janusz, pewno wówczas mieli takie normy, że jogurt musi być gęsty i nie za tłusty.kaLo pisze:Piotrze,dlaczego w starszych przepisach (książka "Chemia praktyczna" z lat '60) jogurt robi się z mleka zagęszczonego?
Teraz ładują mąkę i Ludzie się cieszą, że taki gęsty, jak przed laty.

- Biotit
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2308
- Od: 20 cze 2014, o 00:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: W-wa
Re: Domowo i zdrowo
Ser czosnkowy
ser mojego pomysłu, klony już widziałem w Sieci
Jest to rodzaj sera półtwardego
Składniki:
10 l świeżego, pełnego mleka krowiego
podpuszczka
kultury wspomagające Lactoccocus Lactis i Cremonis (nazwa handlowa Omega)
CaCl 2
Kultury wspomagające przede wszystkim uzupełniają w okresie zimowym naturalną mikroflorę mleka
Wykonanie:
Mleko pasteryzujemy w 60 C przez 30 min, w ten sposób pozbywamy się ewentualnych niepożądanych bakterii

Schładzamy do 20-25 C

i zaszczepiamy bakteriami Lectoccocus i dodajemy 2g CaCl2.
Czas inkubacji 2 h.
W tym czasie sprawdziłem jakość podpuszczki.
W tym celu odlałem 200ml mleka o temp 33 C i wlałem podpuszczkę w ilości 0,5 ml,
po 30 min miałem ładny przełom, a po dalszych 30 min obraz wyglądał tak :
Jest b. ważny zabieg, gdyż mam pewność , że podpuszczka jest aktywna.
Podnoszę temp. do 33 C, zadaję podpuszczkę (moja jest płynna cielęca o nazwie handlowej Beaugel 50)
Inkubacja 30 min, po tym czasie sprawdzam przełom ,
jeśli jest właściwy kroję skrzep wszerz i wzdłuż na 4cm pasy , zostawiam na 15 min,
ponownie kroję na mniejsze kawałki, pozostawiam na 10 min.
W ten sposób krajanka się wzmacnia, mniej białka dostaje się do serwatki.

W tym czasie przygotowuję czosnek, taka ilość wystarczy na 1 kg gomółkę:

Delikatnie obracam Skrzep i zaczynam uzyskać ziarna serowe.
Rózgą , cały czas delikatnie (nie rozbijam ziarna na małe drobiny, gdyż nie chcę uzyskać sera twardego)
Podnoszę temp. do 35 C i dalej mieszając osuszam ziarna przez 15 min.
Następnie powoli podnoszę do temp 45 C i dalej delikatnie osuszam , mieszając rózga przez 30 min .


do uzyskania takiego ziarna :


Przekładam do formy, masę serową przekładam 3 warstwami wyciśniętego czosnku :
i obciążamy :

najpierw przekładamy co 10, 20, 30 , 60 min i obciążamy samym ciężarek pokrywy formy :

Następnie obciążam wagą 6 kg przekładając ser co 2 h przez 12 h.
Ważymy i odstawiamy w temp. pokojowej do dalszego ukwaszenia:

Solenie 2 % , czyli 20g na tą gomółkę w dawkach 4g dobowo, czyli po 5 dniach ser będzie w pełni przygotowany do miesięcznego leżakowania, potem nastąpi rozkrojenie i konsumpcja.

ser mojego pomysłu, klony już widziałem w Sieci

Jest to rodzaj sera półtwardego
Składniki:
10 l świeżego, pełnego mleka krowiego
podpuszczka
kultury wspomagające Lactoccocus Lactis i Cremonis (nazwa handlowa Omega)
CaCl 2
Kultury wspomagające przede wszystkim uzupełniają w okresie zimowym naturalną mikroflorę mleka
Wykonanie:
Mleko pasteryzujemy w 60 C przez 30 min, w ten sposób pozbywamy się ewentualnych niepożądanych bakterii

Schładzamy do 20-25 C

i zaszczepiamy bakteriami Lectoccocus i dodajemy 2g CaCl2.
Czas inkubacji 2 h.
W tym czasie sprawdziłem jakość podpuszczki.
W tym celu odlałem 200ml mleka o temp 33 C i wlałem podpuszczkę w ilości 0,5 ml,
po 30 min miałem ładny przełom, a po dalszych 30 min obraz wyglądał tak :

Jest b. ważny zabieg, gdyż mam pewność , że podpuszczka jest aktywna.
Podnoszę temp. do 33 C, zadaję podpuszczkę (moja jest płynna cielęca o nazwie handlowej Beaugel 50)
Inkubacja 30 min, po tym czasie sprawdzam przełom ,
jeśli jest właściwy kroję skrzep wszerz i wzdłuż na 4cm pasy , zostawiam na 15 min,
ponownie kroję na mniejsze kawałki, pozostawiam na 10 min.
W ten sposób krajanka się wzmacnia, mniej białka dostaje się do serwatki.



W tym czasie przygotowuję czosnek, taka ilość wystarczy na 1 kg gomółkę:

Delikatnie obracam Skrzep i zaczynam uzyskać ziarna serowe.
Rózgą , cały czas delikatnie (nie rozbijam ziarna na małe drobiny, gdyż nie chcę uzyskać sera twardego)

Podnoszę temp. do 35 C i dalej mieszając osuszam ziarna przez 15 min.
Następnie powoli podnoszę do temp 45 C i dalej delikatnie osuszam , mieszając rózga przez 30 min .


do uzyskania takiego ziarna :


Przekładam do formy, masę serową przekładam 3 warstwami wyciśniętego czosnku :

i obciążamy :

najpierw przekładamy co 10, 20, 30 , 60 min i obciążamy samym ciężarek pokrywy formy :


Następnie obciążam wagą 6 kg przekładając ser co 2 h przez 12 h.

Ważymy i odstawiamy w temp. pokojowej do dalszego ukwaszenia:

Solenie 2 % , czyli 20g na tą gomółkę w dawkach 4g dobowo, czyli po 5 dniach ser będzie w pełni przygotowany do miesięcznego leżakowania, potem nastąpi rozkrojenie i konsumpcja.
