Siew, rozsada,pikowanie cz.2

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
esony1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 lis 2010, o 20:09
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Podłoże do wysiewów

Post »

w ostatnim odcinku "Rok w ogrodzie" Czukasow pokazywał jak robi podłoże z torfu odkwaszonego - dwie łopatki torfu i jedna łopatka piasku, wymieszać i zasilać ... możesz sobie obejrzeć na VOD TV
pozdrawiam
Edyta
Awatar użytkownika
Biotit
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 cze 2014, o 00:09
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ja zamiast piasku wolę perlit.
Moje wątki
Festina Lente
Awatar użytkownika
legina
1000p
1000p
Od: 21 maja 2013, o 11:19
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Potwierdzam info Comci.Nigdy nie miałem żadnego problemu z torfem odkaszonym.
W ub.roku mieszałem go również z częścią ziemi,która miała 1,2 kg./m3.nawozu. ;:304 ;:304
Nie uzywałem tez ani perlitu,ani piasku.Perlit mieszałem z podłożem dopiero jak wysadzałem do donic na miejsce stałe. ;:333 ;:333
Awatar użytkownika
Krzysztof81
100p
100p
Od: 19 sty 2014, o 18:07

Post »

Elfia pisze:Casto zrobi wiosenną promocję i stare zapasy zejdą jak woda. Kogo to obchodzi w takim markecie, że być może ludziom zamiast siewek wyrośnie plantacja pleśni? 8-)
U mnie w brico jest ziemia do wysiewów agrotofu z Czaplinka i jeszcze jakaś no name w 80 litrowych workach. Przynajmniej produkowana w listopadzie ubiegłego roku.
O jakiej pleśni mowa?
Wiesz, że często na torfie występuje nieszkodliwy grzyb :) Dokładnie jego nazwy nie pamiętam to nie będę kaleczyć :wink:
Aiss pisze:Dziś poszłam na całość i nabyłam torf firmy Athena 80L za ok.9 zł. w OBI ;:65 Pogmerałam sobie paluchem w naderwanym worku i tak mnie widok ucieszył, że chociaż torf był zmrożony na beton potargałam do kasy.Zastanawiam się czy coś do tego domieszać, czy można użyć czystego? Na wszelki przypadek wzięłam trochę ziemi z tunelu z działki. Na działce pod furtką jakiś konik zostawił mi mega prezent :;230 Mój EM ma sobie teraz używanie, twierdzi, że dawno mi się tak gęba nie śmiała...Ot, takie tam uroki ogrodnictwa ;:306 Teraz tylko pozostaje dylemat jak tu dogodzić przyszłej rozsadce pomidorków zachowawszy pełną dyskrecję ;:170 Kochani czekam na pomysły
Ja ok 4 lata temu miałem kilka worków tego torfu w użyciu i nie przekonał mnie osobiście. W dłoni wydawał się jakiś dziwny :roll:

Do siewu używam ziemi uniwersalnej (torfowej).W kuwecie wierzchnia warstwa jest przesiana przez drobne sitko. Torf musi być tylko lekko wilgotny bo bardziej będzie zapychać otwory, ale można je uderzyć :wink: W czystym torfie odkwaszonym nie sieje bo jest jałowy i trzeba szybko delikatnie zasilać. Czasem dodaje troszkę piasku, ale sporadycznie. Używam nawet torfu z zeszłego roku, który kupiłem w czerwcu :)
ABan
500p
500p
Od: 2 sie 2012, o 13:47

Post »

Jest też substrat torfowy, czyli torf wysoki odkwaszony plus nawóz (zazwyczaj 0,6 kg na m3).
Pozdrawiam
Adam
Awatar użytkownika
Rzepka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 mar 2014, o 14:55

Post »

Czy dodanie perlitu do podłoża Sterlux jest konieczne :?:Mam zamiar wysiać w nim pomidorki, gdzieś czytałam, że jest dostatecznie rozluźnione .
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Biotit
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 cze 2014, o 00:09

Post »

Ja do Sterluxu perlitu nie dodaję, natomiast mam zastrzeżenia co do jakości, których w poprzednim roku nie miałem. Otóż w ziemi jest sporo korzeni i kawałki ok 3-5 cm gałęzi.
Moje wątki
Festina Lente
Awatar użytkownika
Krzysztof81
100p
100p

Post »

Może akurat trafiłeś na partię gdzie torf był kopany przy drzewach lub zwyczajnie maszyna się im jakaś zepsuła. Kup za jakiś czas worek i zobaczysz :wink:
Awatar użytkownika
Rzepka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 mar 2014, o 14:55

Post »

W porównaniu z podłożem Kronen, w którym siałam tydzień temu bazylię, ziemia w podłożu Sterlux jest miękka jak puch.
Może trafiłeś na taką partię, moja była pakowana 23 stycznia, nie znalazłam zanieczyszczeń.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Reniak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 cze 2009, o 13:53

Post »

Sieję do normalnej ziemi kwiatowej , wcześniej ją w pikarniku "piekę ", dwa lata temu poddałam się szaleństwu forumowemu i kupiłam ziemię do wysiewu , poza tym że jest znacznie droższa , to na dodatek dużo siewek zapadało na zgorzel , i miałam grzyba na wierzchu w większości , pomyślałam że na taką złą ziemię trafiłam i w zeszłym roku powtórzyłam zakup i sytuacja się powtórzyła , dlatego wróciłam do normalnej ziemi bez cudowania , może w innych rejonach Polski macie lepszy gatunek ziemi do wysiewu .
Awatar użytkownika
Krzysztof81
100p
100p

Post »

Z tą ziemią kwiatową należy uważać bo te droższe są bardziej uzdatnione nawozami co może przyczynić się, że wschodzące rośliny będą zamierać. W Agromie kierownik mówił mi, że ludzie posiali w ziemię Osmocote nasiona i wschody się spaliły. Później przychodzili z pretensjami...
Awatar użytkownika
Reniak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 cze 2009, o 13:53

Post »

Nie szaleje z osmokote , kupuje normalną , a i to tylko wtedy gdy moja jest zamarznięta ,
Awatar użytkownika
lobuzka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 mar 2010, o 21:38

Post »

darbo pisze:Kronen do warzyw w dużych worach i nic więcej nie trzeba. Sprawdzone i i inni kupujący ze mną, potwierdzali dobrą opinię.
I ja również potwierdzam :D
Ludzie są jak morze, czasem łagodni i przyjaźni, czasem burzliwi i zdradliwi. Przede wszystkim to jest tylko woda. Albert Einstein
Pozdrawiam Aneta.
adi5
50p
50p
Od: 25 sty 2012, o 18:02

Post »

Odnośnie tej ziemi kronen, czytam ze dawka nawozu w niej wynosi 1,20 kg / m3. Chyba do wysiewu i pikowania się nie nada?
ostatnia szansa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lis 2009, o 18:14

Post »

Kupiłam ziemie Kroner do wysiewu i pikowania 20 l, na której nie ma podanej dawki nawozu.
Na żadnym worku z rożnych firm nie było oznaczenia ilości nawozu, na większości nie było oznaczenia daty :( .

Wybrałam tę ziemie, bo to był wybór mniejszego zła.
Data była - grudzień 2014, ziemia była lekka i puszysta i wyszczególnienie " do wysiewu i pikowania" daje nadzieję, że nie będzie zbyt dużej dawki nawozu (było napisane, że wystarcza na 3-4 tygodnie, a na innych uniwersalnych nawet pół roku)
Moje nowe imię Szansa :)
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”