Siew, rozsada,pikowanie cz.2
- esony1
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 27 lis 2010, o 20:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Podłoże do wysiewów
w ostatnim odcinku "Rok w ogrodzie" Czukasow pokazywał jak robi podłoże z torfu odkwaszonego - dwie łopatki torfu i jedna łopatka piasku, wymieszać i zasilać ... możesz sobie obejrzeć na VOD TV
pozdrawiam
Edyta
Edyta
- legina
- 1000p
- Od: 21 maja 2013, o 11:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Potwierdzam info Comci.Nigdy nie miałem żadnego problemu z torfem odkaszonym.
W ub.roku mieszałem go również z częścią ziemi,która miała 1,2 kg./m3.nawozu.

Nie uzywałem tez ani perlitu,ani piasku.Perlit mieszałem z podłożem dopiero jak wysadzałem do donic na miejsce stałe.

W ub.roku mieszałem go również z częścią ziemi,która miała 1,2 kg./m3.nawozu.

Nie uzywałem tez ani perlitu,ani piasku.Perlit mieszałem z podłożem dopiero jak wysadzałem do donic na miejsce stałe.

- Krzysztof81
- 100p
- Od: 19 sty 2014, o 18:07
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
O jakiej pleśni mowa?Elfia pisze:Casto zrobi wiosenną promocję i stare zapasy zejdą jak woda. Kogo to obchodzi w takim markecie, że być może ludziom zamiast siewek wyrośnie plantacja pleśni?![]()
U mnie w brico jest ziemia do wysiewów agrotofu z Czaplinka i jeszcze jakaś no name w 80 litrowych workach. Przynajmniej produkowana w listopadzie ubiegłego roku.
Wiesz, że często na torfie występuje nieszkodliwy grzyb

Ja ok 4 lata temu miałem kilka worków tego torfu w użyciu i nie przekonał mnie osobiście. W dłoni wydawał się jakiś dziwnyAiss pisze:Dziś poszłam na całość i nabyłam torf firmy Athena 80L za ok.9 zł. w OBIPogmerałam sobie paluchem w naderwanym worku i tak mnie widok ucieszył, że chociaż torf był zmrożony na beton potargałam do kasy.Zastanawiam się czy coś do tego domieszać, czy można użyć czystego? Na wszelki przypadek wzięłam trochę ziemi z tunelu z działki. Na działce pod furtką jakiś konik zostawił mi mega prezent
Mój EM ma sobie teraz używanie, twierdzi, że dawno mi się tak gęba nie śmiała...Ot, takie tam uroki ogrodnictwa
Teraz tylko pozostaje dylemat jak tu dogodzić przyszłej rozsadce pomidorków zachowawszy pełną dyskrecję
Kochani czekam na pomysły

Do siewu używam ziemi uniwersalnej (torfowej).W kuwecie wierzchnia warstwa jest przesiana przez drobne sitko. Torf musi być tylko lekko wilgotny bo bardziej będzie zapychać otwory, ale można je uderzyć

Jest też substrat torfowy, czyli torf wysoki odkwaszony plus nawóz (zazwyczaj 0,6 kg na m3).
Pozdrawiam
Adam
Adam
- Rzepka
- Od: 30 mar 2014, o 14:55
Czy dodanie perlitu do podłoża Sterlux jest konieczne :?:Mam zamiar wysiać w nim pomidorki, gdzieś czytałam, że jest dostatecznie rozluźnione .
Pozdrawiam
Pozdrawiam
- Biotit
- Od: 20 cze 2014, o 00:09
Ja do Sterluxu perlitu nie dodaję, natomiast mam zastrzeżenia co do jakości, których w poprzednim roku nie miałem. Otóż w ziemi jest sporo korzeni i kawałki ok 3-5 cm gałęzi.
- Krzysztof81
- 100p
Może akurat trafiłeś na partię gdzie torf był kopany przy drzewach lub zwyczajnie maszyna się im jakaś zepsuła. Kup za jakiś czas worek i zobaczysz 

- Rzepka
- Od: 30 mar 2014, o 14:55
W porównaniu z podłożem Kronen, w którym siałam tydzień temu bazylię, ziemia w podłożu Sterlux jest miękka jak puch.
Może trafiłeś na taką partię, moja była pakowana 23 stycznia, nie znalazłam zanieczyszczeń.
Pozdrawiam
Może trafiłeś na taką partię, moja była pakowana 23 stycznia, nie znalazłam zanieczyszczeń.
Pozdrawiam
- Reniak
- Od: 6 cze 2009, o 13:53
Sieję do normalnej ziemi kwiatowej , wcześniej ją w pikarniku "piekę ", dwa lata temu poddałam się szaleństwu forumowemu i kupiłam ziemię do wysiewu , poza tym że jest znacznie droższa , to na dodatek dużo siewek zapadało na zgorzel , i miałam grzyba na wierzchu w większości , pomyślałam że na taką złą ziemię trafiłam i w zeszłym roku powtórzyłam zakup i sytuacja się powtórzyła , dlatego wróciłam do normalnej ziemi bez cudowania , może w innych rejonach Polski macie lepszy gatunek ziemi do wysiewu .
- Krzysztof81
- 100p
Z tą ziemią kwiatową należy uważać bo te droższe są bardziej uzdatnione nawozami co może przyczynić się, że wschodzące rośliny będą zamierać. W Agromie kierownik mówił mi, że ludzie posiali w ziemię Osmocote nasiona i wschody się spaliły. Później przychodzili z pretensjami...
- Reniak
- Od: 6 cze 2009, o 13:53
Nie szaleje z osmokote , kupuje normalną , a i to tylko wtedy gdy moja jest zamarznięta ,
- lobuzka
- Od: 8 mar 2010, o 21:38
I ja również potwierdzamdarbo pisze:Kronen do warzyw w dużych worach i nic więcej nie trzeba. Sprawdzone i i inni kupujący ze mną, potwierdzali dobrą opinię.

Ludzie są jak morze, czasem łagodni i przyjaźni, czasem burzliwi i zdradliwi. Przede wszystkim to jest tylko woda. Albert Einstein
Pozdrawiam Aneta.
Pozdrawiam Aneta.
Odnośnie tej ziemi kronen, czytam ze dawka nawozu w niej wynosi 1,20 kg / m3. Chyba do wysiewu i pikowania się nie nada?
-
- Od: 26 lis 2009, o 18:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kupiłam ziemie Kroner do wysiewu i pikowania 20 l, na której nie ma podanej dawki nawozu.
Na żadnym worku z rożnych firm nie było oznaczenia ilości nawozu, na większości nie było oznaczenia daty
.
Wybrałam tę ziemie, bo to był wybór mniejszego zła.
Data była - grudzień 2014, ziemia była lekka i puszysta i wyszczególnienie " do wysiewu i pikowania" daje nadzieję, że nie będzie zbyt dużej dawki nawozu (było napisane, że wystarcza na 3-4 tygodnie, a na innych uniwersalnych nawet pół roku)
Na żadnym worku z rożnych firm nie było oznaczenia ilości nawozu, na większości nie było oznaczenia daty

Wybrałam tę ziemie, bo to był wybór mniejszego zła.
Data była - grudzień 2014, ziemia była lekka i puszysta i wyszczególnienie " do wysiewu i pikowania" daje nadzieję, że nie będzie zbyt dużej dawki nawozu (było napisane, że wystarcza na 3-4 tygodnie, a na innych uniwersalnych nawet pół roku)
Moje nowe imię Szansa 
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."

"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."