Panta rei a może i nie w Podwórkowym

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Panta rei a może i nie w Podwórkowym

Post »

No nie Grażynko to trochę zbyt wcześnie ;:oj tak nie chce ,chociaż patrząc w niektórych miejscach na hiacynty ,,,,,.Dzisiaj znów narzuciłam na nie śnieg ,bo przecież noce są zbyt minusowe .Ewuniu czy lokatorzy wciąż nie umieją przypilnować czterołapa :evil:
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2008, o 20:28

Post »

Witam w dniu wreszcie wolnym od sesji(ale trwa,trwa jeszcze),rano mglistym,a mgła smogowa zapachowa.W Śródpodagrycznikowym pierwsze krokusy,w Podwórkowym wolno z racji nocnych mrozów i przelotnie osiadającego na kilka dni śniegu ciemiernik powoli rozwija kwiaty i są pierwsze przebiśniegi,ptactwo radośnie rozćwierkane.Nabyłam pierwsze nasiona-nasturcje z niskich i karłowych:Night and Day kremowe z mahoniowymi,Bunte Juwelen o kwiatach pełnych,Alaska z dekoracyjnymi liśćmi z białymi smużkami i mieszane w tym o kwiatach jadalnych,z wysokich Vanille Ice(kremowe bardzo jasne),Jewel of Afica o liściach w białe plamki,marmurkowych i mieszankę.Co do producentów,większość z Polanu krakowskiego,ale po jednym z PNOS Ożarów,W.Legutko,PlantiCo(Zielonki),Rekwiat(Piaski),Spójnia (Śrem). Ciekawe,czy są jeszcze jakieś inne?
Olu(Ogród Azy)-świetny wielki piec!!!!
Ambo-dzięki za pw.
Tosiu-niedługo....
Jadziu-pewno umieją ale im się nie chce chcieć...
Kogro-dziś kotu wysiałam trawkę,owies właściwie,wiosna raczej niedługo,zielone się pcha ku górze.Chciałabym wysypać korą,ale nie ma sensu przy tym co jest.W Śródpodagrycznikowym wspaniale kora się sprawdziła.A bluszcz od Ciebie ruszył na klon i jaki już długi!Zastanawiam się nad kupnem takiego domku dla pożytecznych owadów,sama nie zrobię a w Polanie cena przystępna.Jest też karmnik na masywnym brzozowym trójnogu który ogromnie mi się podoba.Ceny na nim brak,ale jest jeden ,może pozostałość z kiermaszu,a może posezonowo przecenią?Kule dla ptaków sprzedano mi za 50 %,były lekko dziubnięte na zewnętrznej ekspozycji.No i wianek też mi się spodobał,mogłabym taki mieć w kuchni na oknie.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
mati1999
1000p
1000p
Od: 3 maja 2013, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ale zakupy ! u mnie dopiero krokusy wypuściły pąki :shock: i róże trochę nadmarzły. A Ewo ty masz otwartą przesztrzeń czy zakmknętą ? U mnie od zachodu dom od południa trochę stodoła a tak to pastwisko i łąka a kilkanaście m dalej domy ;:224
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mati- w Podwórkowym teren za murem na nim wysoka siatka,za nią starodrzew,na tyłach ściana pracowni i sąsiedniego domu,wszystko od północy.Przedostać się może z zewnątrz sprawny fizycznie niezbyt rosły kot,no i gołębie naturalnie.W Śródpodagrycznikowym ściana domu,świerk moją ręką sadzony przed laty,duży,od ulicy żywopłot regularnie przycinany(moim zdaniem za nisko,bo osiedlowa uliczka stała się ruchliwa),drugi dom w starodrzewiu,otwarcie ku zachodowi (niestety na śmietnik....)było zakrzaczone,na wiosnę wycięli w końcu.Będzie słoneczniej.Najbliższa stodoła była pól godziny drogi pieszo koło Błoń za Rudawą,nie wiem czy jeszcze istnieje,ale nie używana od wielu lat.
Ciemierniki dostałam malutkie od Zeni,dwa lata były ozdobne z liści i nadal są,to pierwsze kwiaty,a raczej pąki,już widać,że orientalne i raczej ciemne,jest ich trzy,możliwe,że inne będą białe lub zielone,a możliwe,że tez orientalne,zobaczymy.Przebiśniegi są w miejscu ciemnym,pod murem,ale wiosną jak nie ma liści na lipie i klonie mają dość światła i ciepła.
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
masakra0888
200p
200p
Od: 5 paź 2014, o 14:58
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam nad ścieżko ktoś się nieżle namęczył ale są efekty ciekawy pomysł na taka ścieżkę :wink:
Mój ogród
Pozdrawiam Konrad
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Widzę ,ze już pierwsze zwiastuny się pokazały, u mnie dopiero co wyszły lecz kwiatów jeszcze nie zobaczyłam .Mnóstwo odmian nasturcji kupiłaś Ewuniu i czy masz zamiar je wszystkie wysiać ;:oj Będziesz mieć kolorowo.W ubiegłym roku kosztowałam liście nasturcji mają smak podobny do rzeżuchy lekko pikantny
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Jadziu!Nasturcje do Śródpodagrycznikowego i dla Oli z Ogrodu Azy,dla mnie niskie dla Niej pnące na południową ścianę domu,wydaje się sporo,ale trochę ptactwo wydziubie. Ważność nasion jeszcze 2-3 lata.Tak to wyglądało w 2014,kwitły do grudnia!Niektóre liście wielkości talerzyków deserowych.Liści nie próbowałam,kiedyś z młodych nasion robiłam kapary,smaczne.Te o kwiatach jadalnych jakoś musiałabym oznaczyć,ale raczej wszystkie niejadalne będą,bo obok za dużo pojazdów.
Obrazek
Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Krokusy tylko w cieplejszym Śródpodagrycznikowym,za to przebiśniegi jedynie pod murem w Podwórkowym.
Mati-tak wygląda osłonięcie ogrodów:
Śródpodagrycznikowy:
Obrazek Obrazek Obrazek
Podwórkowy(widoczna część bliższa podwórka:
Obrazek
Awatar użytkownika
Aza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2008, o 18:33

Post »

Ewo z nasturcjami to zaszalałaś, u mnie zima się dopiero rozkreca, teraz jest -6 mimo ze po południu słonce wyszło, byłam z Klara na Bachledzkim Wierchu i jestem zmeczona. Moze w przyszłym tygodniu wybiore się do Krakowa na zakupy nasion.
OLGA od malamutów
Wątki Azy
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

U Ciebie już śnieżyczki a u mnie jeszcze śnieg leżakuje.
Ale może to i dobrze, bo nocami są przymrozki, chociaż za dnia przez kilka ostatnich dni było słonecznie.
Na razie tylko udało mi się przyciąć winorośl i co nieco wysiać. :wit
Grażyna.
kogro-linki
evluk
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lis 2008, o 17:19
Kontakt:

Post »

Ewcia u Ciebie już zakupy z myślą o wiośnie, a my jeszcze zimowe ferie spędzamy w Murzasichlu ;:3 Pozdrowienia z gór :wit
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Gdy bluszcz sie rozrośnie okryje to co brzydkie .Masz co do roboty 2 ogrody ;:oj ,ale jeśli ma się pasję to wszystko idzie w mig
Awatar użytkownika
wielkakulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2012, o 12:25

Post »

Niby Wrocław ciepły, ale u mnie przebiśniegi jeszcze nie kwitną ;:3
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jadziu Jakuch-wiosna okaże.
Kogro-Bluszcz pnie się po klonowym pniu,ten z drugiej strony bluszcz muszę zachęcić by szedł w górę a nie w trawę.W Śródpodagrycznikowym sadziłam prawie same byliny,a tylko kosmosy i nasturcje z jednorocznych,nagietki się całkiem nie udały.Przed wycięciem gąszczu i przycięciem drzew było ciemnawo czyli do sierpnia,zobaczymy jak w tym roku.
Evluk-wiem,wiem,urodziny w górach!
WielkaKulko-przebiśniegi w bardziej słonecznym Śródpodagrycznikowym też jeszcze nie kwitną.A śnieg miejscami w śródmieściu leży zgarnięty popod drzewa czy murki,zapowiadają znaczne ocieplenie dniem na piątek.
Olu z Ogrodu Azy-masz już nasturcję "Klejnot Afryki" mieszanka czterech odcieni,a liście z białymi smużkami z firmy Top Decor, też Jewel of Africa z Polanu(kwiaty jadalne,przepis wewnątrz),mieszankę o kwiatach jasnozłotych,pomarańczowych w czerwone plamki i czerwonych,liście zielone z Top Decor i odmianę Lobba wys.do 3 metrów z Villmorinu.Groszek pachnący jest jako mieszanka biały,różowy,fioletowy ciemny,biskupi tylko różowy jasny, różowy o cieniowanych płatkach,kwiaty podobne do fiołka- Pansy Lavender Flush,tylko fioletowe dość ciemne i tylko sztandarowo czerwone,mają być też same białe.Na razie nie kupuję, sama zdecydujesz jakie chcesz.Dostępne są i na Basztowej w drugim firmowym sklepie i w tym małym na Kościuszki.
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Śnieg zszedł,było dwa dni dość ciepłe ze słońcem,odrobinę popadało i ciemiernik z wolna rozwija pierwszego z pięciu pąków.
Obrazek
Kupiłam w C. w doniczce innego jeszcze ciemiernika-białego helleborus niger już przekwiatającego,mam nadzieję go utrzymać i dosadzić do orientalnego.
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewuniu u Ciebie już Krokusiki kwitną i ciemierniki ;:oj .U mnie na razie wyszły Galanthusy i Ranniki natomiast w Cieszynie dużo ładniejsza wiosna jak w ubiegłym roku
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”