Powrót na główną stronę Forum.

Ogrodniczo Działkowe Forum.
Najlepsi polscy fachowcy. Bazy wiedzy praktycznej. Porady.
Opryskiwacz
* Rejestracja    * Pomoc   * Wyszukiwarka    * Zaloguj 
   ::  Koronawirus - Licznik ::     ::  Koronawirus (bez Chin) ::    

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]



Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie  [ Posty: 357 ] 
Przeszukiwarka poniższego WĄTKU:
Idź do strony nr...        1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 21  
Autor Wiadomość
boggi
 Tytuł: Re: Swojskie i zdrowe wyroby Bogdana
PostNapisane: 1 lut 2015, o 17:15 
Offline
500p
500p
Postów: 552
Skąd: Dębica

 1 szt.
Kurcze trochę przesadziliście z temperaturą, przy tym kolorze kiełbasa powinna być pomarszczona.
Ale cóż pierwsze koty za płoty najważniejsze,ze swoje

_________________
Pozdrawiam Bogdan :)
Moja działeczka
Kącik kulinarny


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
boggi
 Tytuł: Re: Swojskie i zdrowe wyroby Bogdana
PostNapisane: 1 lut 2015, o 18:27 
Offline
500p
500p
Postów: 552
Skąd: Dębica

 1 szt.
Szkoda ze nie mogę edytować poprzedniego posta.
Teraz po wystygnięciu pewnie już jest pomarszczona, ciekaw jestem efektu końcowego :)

_________________
Pozdrawiam Bogdan :)
Moja działeczka
Kącik kulinarny


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Vamila
 Tytuł: Re: Swojskie i zdrowe wyroby Bogdana
PostNapisane: 2 lut 2015, o 20:08 
Offline
200p
200p
Avatar użytkownika
Postów: 459
Skąd: Gdańsk

 0 szt.
Jak wytłumaczyć to, że jak widzę na zdjęciach wyroby ludzi (nawet jeśli piszą, że coś poszło nie tak albo wygląda nieprofesjonalnie - czego ja nie podzielam :) ) to mi po prostu język ucieka nie napiszę gdzie. A gdy widzę na półkach piękne, równiutkie, jednakowe kiełbasy i szynki opatrzone wspaniale brzmiącymi hasłami - to instynkt każe mi uciekać gdzie pieprz rośnie :D

_________________
Pozdrawiam wszystkich zakręconych na zielono! Milena
Na wzgórzu z widokiem
Dorośli upośledzeni ludzie to dorośli upośledzeni ludzie a nie małe bezrozumne dzieci!


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
boggi
 Tytuł: Re: Swojskie i zdrowe wyroby Bogdana
PostNapisane: 2 lut 2015, o 21:25 
Offline
500p
500p
Postów: 552
Skąd: Dębica

 1 szt.
Słuszny masz nawyk :)
Wyroby na półkach wyglądają jak malowane i takie są :)
Malowane dziadostwo z zewnątrz a w środku kupa witamin E coś tam i inne środki wypełniające, wiążące i inne, podejrzewam że jakbyś spytała księdza to pozwoliłby to jeść w piątek. Oczywiście nie wszystko ale jak widzę promocję w sezonie na kiełbasy grillowe po 5,99,- lub teraz na podwawelską za 8 zeta to już wiadomo co w tym jest a raczej czego nie ma.

Nie mówię ,że jestem samowystarczalny ale staram się robić samemu, sklepowe też oczywiście jemy, wolimy jednak swoje :)
Umrzeć tez na coś trzeba ;)

_________________
Pozdrawiam Bogdan :)
Moja działeczka
Kącik kulinarny


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Vamila
 Tytuł: Re: Swojskie i zdrowe wyroby Bogdana
PostNapisane: 2 lut 2015, o 22:01 
Offline
200p
200p
Avatar użytkownika
Postów: 459
Skąd: Gdańsk

 0 szt.
Bogdan to prawda, tym bardziej, że jak półtuszę kupisz to i tak wyniesie dobry wyrób tyle co w sklepie podły.
My nie jesteśmy samowystarczalni tylko dlatego, że mieszkamy w bloku, na działce też świni ani nawet kur nie można mieć :(
Reasumując róbmy swoje ;)

_________________
Pozdrawiam wszystkich zakręconych na zielono! Milena
Na wzgórzu z widokiem
Dorośli upośledzeni ludzie to dorośli upośledzeni ludzie a nie małe bezrozumne dzieci!


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
boggi
 Tytuł: Re: Swojskie i zdrowe wyroby Bogdana
PostNapisane: 2 lut 2015, o 22:38 
Offline
500p
500p
Postów: 552
Skąd: Dębica

 1 szt.
My też mieszkamy w bloku :)

_________________
Pozdrawiam Bogdan :)
Moja działeczka
Kącik kulinarny


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
boggi
 Tytuł: Re: Swojskie i zdrowe wyroby Bogdana
PostNapisane: 5 lut 2015, o 10:05 
Offline
500p
500p
Postów: 552
Skąd: Dębica

 1 szt.
Pasztetowa smarowna

Do dyspozycji miałem:

1700 g podgardla
1600 g wątroby wieprzowej
250 g karkówki
6 bułek
4 jajka
3 cebule
Jelita wieprzowe grube ok. 1,5 mb jelita na kilogram farszu

Przyprawy jakie użyłem:

Sól 16 g/kg
Pieprz 1.5 g/kg
Ziele angielskie mielone 1 g/kg

Podgardle i karkówkę pokroiłem na drobne kawałki, dałem do garnka wlałem 2 szklanki wody i dusiłem pod przykryciem do miękkości. Pod koniec duszenia wrzuciłem cebule do zaparzenia.
Wątrobę też pokroiłem i dusiłem około 10 minut.
Bułki były moczone w wodzie z dodatkiem wywaru z duszenia mięsa.

Wszystkie składniki przepuściłem 2 razy przez maszynkę na najmniejszym sitku.
Całość zważyłem i na podstawie wagi surowców odmierzyłem ilości przypraw
Następnie dodałem jajka i przyprawy.
Wszystko dokładnie mieszamy i nadziewamy jelita, starając się nie napełniać ściśle, bo popękają podczas parzenia.
Parzyłem w wodzie o temperaturze tak do 75 stopni ok. 40-50 minut.
Po wyjęciu z garnka, pasztetówki przełożyłem do zlewu z zimną wodą w celu wystudzenia.
Dość ważny szczegół przy studzeniu, tutaj chciałem podziękować koleżance ania27 za cenną wskazówkę. Aniu to działa 
Jeśli chcemy nie mieć tłuszczu przy jelitku to trzeba podczas chłodzenia jak już są chłodne masować celu wniknięcia tłuszczu w farsz.
Ja to robiłem na blacie
tak jakbym się posługiwał wałkiem do ciasta.
Teraz tak pasztetówka po parzeniu i wystudzeniu jest gotowa do jedzenia.
Ja pokusiłem się o wędzenie i powiem tak, aromat dymu wzmacnia doznania smakowe. Wędziłem ok. 3,5 godziny dymem o temp ok. 30 stopni.

Może kilka zdjęć z produkcji :

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

_________________
Pozdrawiam Bogdan :)
Moja działeczka
Kącik kulinarny


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Biotit
 Tytuł: Re: Swojskie i zdrowe wyroby Bogdana
PostNapisane: 5 lut 2015, o 16:42 
Offline
1000p
1000p
Avatar użytkownika
Postów: 2195
Skąd: W-wa

 więcej niż 1 szt.
Boguś
chyba zapomniałeś wyciąć z podgardla gruczoły.
Pasztetowa z podciekiem, ale ładnie uwędzona.

_________________
Moje wątki
Festina Lente


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
tralaluszy
 Tytuł: Re: Swojskie i zdrowe wyroby Bogdana
PostNapisane: 5 lut 2015, o 18:16 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 3331

 1 szt.
Nabrałam smaka na bułeczkę z pasztetową.... :wink:

_________________
Pozdrawiam - BabajAGA


Góra   
  Zobacz profil      
 
boggi
 Tytuł: Re: Swojskie i zdrowe wyroby Bogdana
PostNapisane: 5 lut 2015, o 20:03 
Offline
500p
500p
Postów: 552
Skąd: Dębica

 1 szt.
Piotrze i tutaj się mylisz, gruczoły wyciąłem, ja robię to później.
Jeśli chodzi o podcieki, to ich nie ma kiszki były masowane a to co widać na zdjęciu, to wiesz przecie że jelita grube nie są tak czyste w środku jak zwykłe kiełbaśnice.

_________________
Pozdrawiam Bogdan :)
Moja działeczka
Kącik kulinarny


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Biotit
 Tytuł: Re: Swojskie i zdrowe wyroby Bogdana
PostNapisane: 5 lut 2015, o 21:38 
Offline
1000p
1000p
Avatar użytkownika
Postów: 2195
Skąd: W-wa

 więcej niż 1 szt.
To niepotrzebnie je tutaj pokazujesz. Fota powinna pokazywać obrobiony materiał, a nie nieciekawie wyglądające gruczoły, pokaż ją na WD,do tego dołożone do pasztetowej jajka :shock: i poczekaj na prawidłowe reakcje.
Prawidłowo nabyte i wyniesione normy należy zachować.
8-)

_________________
Moje wątki
Festina Lente


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
boggi
 Tytuł: Re: Swojskie i zdrowe wyroby Bogdana
PostNapisane: 5 lut 2015, o 21:49 
Offline
500p
500p
Postów: 552
Skąd: Dębica

 1 szt.
Nie rozumiem, nie dodajesz jajek do pasztetowej ?
W regulaminie nie ma nic o fotkach i co powinno na nich być, czy mięso po czy przed obróbką.

Nie wiem również o jakich prawidłowych normach piszesz.

_________________
Pozdrawiam Bogdan :)
Moja działeczka
Kącik kulinarny


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Rybka
 Tytuł: Re: Swojskie i zdrowe wyroby Bogdana
PostNapisane: 5 lut 2015, o 22:11 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 1691
Skąd: Norwegia

 1 szt.
Bogdan, nie przejmuj się. Niektórzy tak mają, "muszą bo się uduszą" i zawsze się wtranżolą między wódkę i zakąskę. Taki typ 8-)

Nawet nie wiesz jaką mi ochotę narobiłeś ;:oj Pasztetowej nie jadłam chyba od roku.
Wzięłabym się zaraz za robotę....ale nie kupię tu podgardla :(
Czy mogę je zastąpić np tłustym boczkiem i słoniną? Czy to jednak nie będzie ten smak bo zabraknie posmaku kolagenu? :roll:

_________________
"Bo trzeba się śmiać, wariatkę grać, szczęśliwą być i z życia drwić"
pozdrawiam Beata


Góra   
  Zobacz profil      
 
whitedame
 Tytuł: Re: Swojskie i zdrowe wyroby Bogdana
PostNapisane: 5 lut 2015, o 22:25 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 3336
Skąd: Wojkowice 6B

 więcej niż 1 szt.
Boguś, może wytłumacz o co chodzi z tymi gruczołami?
Ja nawet nie wiedziałam, ze tam coś jest, to są ślinianki czy coś innego?

_________________
;:233 Beata
Umysł jest jak spa­dochron. Nie działa, jeśli nie jest ot­warty Frank Zappa


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
boggi
 Tytuł: Re: Swojskie i zdrowe wyroby Bogdana
PostNapisane: 5 lut 2015, o 22:29 
Offline
500p
500p
Postów: 552
Skąd: Dębica

 1 szt.
Chodzi o te zaznaczone nieciekawe obiekty wśród których mogą się trafić ropnie.

Obrazek

Jeśli chodzi o zastąpienie podgardla boczkiem, to chyba trochę szkoda boczku, nie lepiej go uwędzić ?
Słonina ? pewnie może być, podgardle jest tłuszczem twardym ma wyższą temperaturę topnienia. Jeśli masz możliwość powybrzydzać, t z tego co wiem to słonina karkowa będzie dobra.

_________________
Pozdrawiam Bogdan :)
Moja działeczka
Kącik kulinarny


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Rybka
 Tytuł: Re: Swojskie i zdrowe wyroby Bogdana
PostNapisane: 5 lut 2015, o 22:52 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 1691
Skąd: Norwegia

 1 szt.
Boczku nawędziłam ostatnio ponad 20 kg, więc na razie jest zapas :D
Chodzi mi o to czy boczek w tym wyrobie bardzo zmieni końcowy smak?

_________________
"Bo trzeba się śmiać, wariatkę grać, szczęśliwą być i z życia drwić"
pozdrawiam Beata


Góra   
  Zobacz profil      
 
boggi
 Tytuł: Re: Swojskie i zdrowe wyroby Bogdana
PostNapisane: 5 lut 2015, o 22:55 
Offline
500p
500p
Postów: 552
Skąd: Dębica

 1 szt.
Hmm dobre pytanie, sam nie wiem nie potrafię Ci doradzić.
Pewnie na małej ilości bym spróbował :)

_________________
Pozdrawiam Bogdan :)
Moja działeczka
Kącik kulinarny


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie           [ Posty: 357 ]  Idź do strony nr...        1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 21  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


    |    Kto przegląda ten dział ?

Przeglądają dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 12 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

..
Skocz do:  
www.marolex.pl    E-sklep Marolex
| Polityka cookies. |  Polityka prywatności. |  * Witryna używa cookies.    Użytkowanie witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookies i akceptację Regulaminu. *