Bób cz.2
- pawelp1320
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 kwie 2013, o 11:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Ika2008
- Od: 24 maja 2013, o 08:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Bób cz.2
Marzenka79 pisze:No bardzo jestem ciekawa końca tegorocznej zimy- może uda się rozsadę wyprodukować? Pyszne ziarna bobu byłyby wcześniej...Mam tylko 1 odmianę w liczbie 10 opakowań...
Marzenka, nie wiem jakie masz opakowania ale ja jak nie posadzę prawie 1kg nasion to jestem chora.

Moja rodzinka uwielbia bób (ja najbardziej), duzo jemy na świeżo, resztę zamrażam, zdarzało się, że brakło na nasiona, bo skubaliśmy do ostatniego strąka.
Kupuję paczki 0,5 lub 1 kg.
Pozdrawiam, Marta.
-
- 200p
- Od: 16 cze 2013, o 17:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Czy są odmiany bobu, które odmiany oznaczone są jako F1?
-
- Od: 10 mar 2008, o 18:52
W rejestrze odmian COBORU nie ma odmian heterozyjnych bobu ale z tego co się orientuję to w Hiszpanii pracuje się nad powstaniem takich odmian i być może mają już nawet zarejestrowane odmiany.
-
- 200p
- Od: 16 cze 2013, o 17:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Czyli nasiona można spokojnie zbierać np. Figaro?
-
Wszystko zależy od tego czy masz nasiona z pewnego źródła (nie wymieszane odmianowo)oraz czy w pobliżu nie rośnie inna odmiana bobu. Teoretycznie nasiona powinny powtórzyć cechy roślin macierzystych.
- Rancho-Relaxo
- 50p
- Od: 1 lis 2014, o 19:57
- Kontakt:
przemek1136 - ta bliskość odmian bobu mnie zainteresowała. Mam trzy odmiany, jaką proponujesz minimalną odległość pomiędzy odmianami ?
-
Tu nie ma co proponować. Rozumiem co prawda, że nie będziesz zgłaszał plantacji jako nasienna ale odległości przestrzenne pomiędzy poszczególnymi odmianami powinny wynosić przynajmniej 300m a od bobiku nawet 700m.
Rancho-Relaxo
Na temat izolacji przestrzennej upraw nasiennych znajdziesz informacje w tym rozporządzeniu
Na temat izolacji przestrzennej upraw nasiennych znajdziesz informacje w tym rozporządzeniu
Dz.U.2013.517
ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI1)
z dnia 18 kwietnia 2013 r.
w sprawie terminów składania wniosków o dokonanie oceny polowej materiału siewnego poszczególnych grup roślin lub gatunków roślin rolniczych i warzywnych oraz szczegółowych wymagań w zakresie wytwarzania i jakości materiału siewnego tych roślin2)
(Dz. U. z dnia 30 kwietnia 2013 r.)
Czy dobrze rozumiem, że amator bobu, który nie ma zamiaru prowadzić plantacji nasiennej, może sobie posadzić w ogródku dwie, trzy odmiany bobu, aby posmakować różnych odmian, bez uszczerbku na smaku?
.
Bo jeśli nie to klops
.

Bo jeśli nie to klops

-
- Od: 1 lis 2008, o 20:06
Bez obawy można posadzić.
Pozdrawiam Teresa
Miłe chwile dnia każdego czynią człeka szczęśliwym.
Miłe chwile dnia każdego czynią człeka szczęśliwym.
- Rancho-Relaxo
- 50p
- Od: 1 lis 2014, o 19:57
- Kontakt:
No i komu ufać/wierzyć ?? Prawda jest zapewne jak zwykle po środku, więc dam proponowane 300m odstępu, ale ... kwadratowe ;-)
-
Chyba się nie rozumiemy. Izolację przestrzenną należy zachować w przypadku kiedy celem uprawy są nasiona na sprzedaż/siew w roku następnym (produkcja materiału siewnego-zbierane w fazie dojrzałości fizjologicznej). Natomiast jeżeli ktoś uprawia bób na zbiór świeżych nasion (do konsumpcji) to nie przejmuje się wymogami izolacji odmian.
Uff, to dla mnie bardzo pocieszające odpowiedzi, bo mam do wysiania 4 różne odmiany
.