Liliowce-Hemerocallis cz.IV
-
Ismena
- 500p

- Od: 5 sty 2008, o 20:00
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Z odmian Franczaka pachnące były odmiany:
-Halina, Bogumił- delikatny zapach, Stanisław Moniuszko-dość mocny, Ludmiła- dość mocny, Korneliusz- delikatny, Monika-delikatny, Jan Kiepura, Mazur, Syrena- dość mocny, Mazowsze, Renata-dość mocny, Wilejka- mocny zapach, Krystyna, Brat Albert- mocny zapach, Maksymilian Kolbe- dość mocny, Agnieszka- mocny, Chopin, Słowianka-mocny, Sowa, Mariola, Sowa, Janina, Biały Welon-delikatnie, Marta, Olga, Skowronek, Joanna, Sympatia, Boryna, Karolina. Zdjęcia mogę wstawić, ale później- zresztą sporo zdjęć jest w temacie o liliowcach Franczaka. Jest jeden mnius- nie ma 100% pewności, że to są te odmiany, choć zakupione pod tymi nazwami, nie zawsze zgadzają się opisy.
Z tych innych to naprawdę nie pamiętam, które mocnie, a które słabiej pachną- musiałabym zajrzeć do AHS- a to trochę czasu zajmie. Najbardziej pamiętam ,Hudson Valley', chyba najmocniej z nich wszystkich pachnie.[/quote]
Witam!
Moniuszko jest wspaniałą odmianą, bardzo ją lubię.Może wiosną ją podzielę.
Przedstawiam zdjęcie .Pozdrawiam
Ismena

-Halina, Bogumił- delikatny zapach, Stanisław Moniuszko-dość mocny, Ludmiła- dość mocny, Korneliusz- delikatny, Monika-delikatny, Jan Kiepura, Mazur, Syrena- dość mocny, Mazowsze, Renata-dość mocny, Wilejka- mocny zapach, Krystyna, Brat Albert- mocny zapach, Maksymilian Kolbe- dość mocny, Agnieszka- mocny, Chopin, Słowianka-mocny, Sowa, Mariola, Sowa, Janina, Biały Welon-delikatnie, Marta, Olga, Skowronek, Joanna, Sympatia, Boryna, Karolina. Zdjęcia mogę wstawić, ale później- zresztą sporo zdjęć jest w temacie o liliowcach Franczaka. Jest jeden mnius- nie ma 100% pewności, że to są te odmiany, choć zakupione pod tymi nazwami, nie zawsze zgadzają się opisy.
Z tych innych to naprawdę nie pamiętam, które mocnie, a które słabiej pachną- musiałabym zajrzeć do AHS- a to trochę czasu zajmie. Najbardziej pamiętam ,Hudson Valley', chyba najmocniej z nich wszystkich pachnie.[/quote]
Witam!
Moniuszko jest wspaniałą odmianą, bardzo ją lubię.Może wiosną ją podzielę.
Przedstawiam zdjęcie .Pozdrawiam
Ismena

- kogra
- Przyjaciel Forum

- Od: 30 maja 2007, o 18:02
Śnieżko - bardzo dziękuję za zdjęcie.
Jeśli tak pięknie pachnie, to z pewnością będę go poszukiwać .
Nastawiam się ostatnio na liliowce pachnące i dlatego tak Cię męczę o te informacje.

Jeśli tak pięknie pachnie, to z pewnością będę go poszukiwać .
Nastawiam się ostatnio na liliowce pachnące i dlatego tak Cię męczę o te informacje.
Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
- śnieżka
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 2 wrz 2007, o 12:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Grażynko, ,HV' nie tylko mocno pachnie, ale ma też bardzo duże kwiaty, a gdy kwitnie kępa, nie można jej minąć obojętnie. Jak Ci na nim zależy to mam jeszcze sadzonki na zbyciu, bo dzieliłam go w tym roku.
A jak się trochę uporam ze swoimi pracami to odszukam z mojej listy, te które pachną.
Ismeno- S.Matejko wygląda u Ciebie imponująco, moją uwagę zwrócił dlatego, że zakwita jako jeden z pierwszych i kończy jako jeden z ostatnich, choć moja kępa jest jeszcze miniatrurowa w porównaniu do Twojego okazu.
Kilka fotek liliowców Franczaka- pachnących.
Mazowsze
Renata
Monika
Mazur
Marta
Mariola
Ludmiła
Krystyna
Halina
Chopin
Brat Albert
Boryna
A jak się trochę uporam ze swoimi pracami to odszukam z mojej listy, te które pachną.
Ismeno- S.Matejko wygląda u Ciebie imponująco, moją uwagę zwrócił dlatego, że zakwita jako jeden z pierwszych i kończy jako jeden z ostatnich, choć moja kępa jest jeszcze miniatrurowa w porównaniu do Twojego okazu.
Kilka fotek liliowców Franczaka- pachnących.
Mazowsze
Renata
Monika
Mazur
Marta
Mariola
Ludmiła
Krystyna
Halina
Chopin
Brat Albert
Boryna- kogra
- Przyjaciel Forum

Byłabym bardzo wdzięczna za jedną sadzonkę tego liliowca.
Podaj proszę cenę i warunki zapłaty na pw.Właśnie minęły się nasze posty.
Liliowce Franczaka są piękne i sprawdzone.
Podaj proszę cenę i warunki zapłaty na pw.Właśnie minęły się nasze posty.
Liliowce Franczaka są piękne i sprawdzone.
Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
- kogra
- Przyjaciel Forum

To wspaniała wiadomość Izo.
Zatem będzie co oglądać przechadzając się po ulicach i skwerkach.
Mam nadzieję że pokażesz nam kiedyś te liliowce.
Zatem będzie co oglądać przechadzając się po ulicach i skwerkach.
Mam nadzieję że pokażesz nam kiedyś te liliowce.
Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
- śnieżka

Witaj Izo!
Świetną wiadomość nam przekazałaś. Ja też będę niecierpliwie czekać na zdjęcia liliowców z Elbląga.
A może ktoś inny też zechce pochwalić się liliowcami w swojej miejscowości? Śmiało!
A dla wszystkich miłośników tych pięknych roślin kilka zdjęć liliowców o białych kwiatach z mojej kolekcji.
Schnickel Fritz
White Temptation
Snowy Owl
Peggy Jeffcoat
Nordic Mist
Monica Marie
Lime Frost
Key Lime Ice
Jean Swann
Iron Gate Glacier
Glacier Bay
Big Snowbird
Biały Welon
Arctic Snow
Admiral's Braid
Świetną wiadomość nam przekazałaś. Ja też będę niecierpliwie czekać na zdjęcia liliowców z Elbląga.
A może ktoś inny też zechce pochwalić się liliowcami w swojej miejscowości? Śmiało!
A dla wszystkich miłośników tych pięknych roślin kilka zdjęć liliowców o białych kwiatach z mojej kolekcji.
Schnickel Fritz
White Temptation
Snowy Owl
Peggy Jeffcoat
Nordic Mist
Monica Marie
Lime Frost
Key Lime Ice
Jean Swann
Iron Gate Glacier
Glacier Bay
Big Snowbird
Biały Welon
Arctic Snow
Admiral's Braid- kogra
- Przyjaciel Forum

Śnieżko piękne okazy. Mnie najbardziej podoba się ten ostatni.
A mam pierwszego i Arctic Snow.
A mam pierwszego i Arctic Snow.
Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
Liliowce
Snieżko wiem,że lubisz fotografowac i ładnie to ci wychodzi,
ale gdzie pomieściłaś tyle ślicznych kwiatów,które zapierają
dech w piersiach i można dostac oczopląsów.
O ile to możliwe to chętnie bym nad stan twoich sadzonek
odkupił
pozdrawiam
--------------------
Leszek
ale gdzie pomieściłaś tyle ślicznych kwiatów,które zapierają
dech w piersiach i można dostac oczopląsów.
O ile to możliwe to chętnie bym nad stan twoich sadzonek
odkupił
pozdrawiam
--------------------
Leszek
- śnieżka

leszekl - Dziękuję za takie miłe słowa o moich liliowcach i fotkach. Co do liliowców, mimo, że odmian sporo, to powierzchnia pod nie przeznaczona nie jest zbyt duża, chyba nawet nie 200m2.
leszekl i e-genia-Ja nie przywiazuję się zbytnio do stanu swego posiadania i jeśli tylko wielkosśćroślin pozwala, to je po prostu sprzedaję. Niestety niektórych odmian może czasami nie być, bo albo nowe, albo wysprzedane.
leszekl i e-genia-Ja nie przywiazuję się zbytnio do stanu swego posiadania i jeśli tylko wielkosśćroślin pozwala, to je po prostu sprzedaję. Niestety niektórych odmian może czasami nie być, bo albo nowe, albo wysprzedane.
Mówimy: "biały liliowiec"śnieżka pisze: A dla wszystkich miłośników tych pięknych roślin kilka zdjęć liliowców o białych kwiatach z mojej kolekcji.
Schnickel Fritz
White Temptation
Snowy Owl
Peggy Jeffcoat
Nordic Mist
Monica Marie
Lime Frost
Key Lime Ice
Jean Swann
Iron Gate Glacier
Glacier Bay
Big Snowbird