Chałaputkowo
- Madziagos
- -Moderator Forum-. 
- Od: 10 kwie 2012, o 21:44
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Chałaputkowo
Hortensja jest docelowo jednym z największych pnączy. 
Obawiam się, ze przetrzymywanie jej w donicy to jak przetrzymywanie tam np. dębu.
System korzeniowy hortensji pnącej jest zwarty, składający się z wielu drobnych korzeni.
Ale z uwagi na ostateczne rozmiary pnącza - raczej mi nie pasuje w donicy.
Może mogłabyś posadzić ją gdzieś przy ścianie, w normalnym gruncie, gdzie po 5-6 latach pokaże swoje piękno.
Poza tym prędzej czy później dotrze i do ganku...
Moniko,
rozważ winobluszcz - nadaje się do donic i jesienią pięknie się przebarwia.
Latem brak mu kwiatów, ale przecież możesz na ganku postawić dodatkowe donice, a w nich np. hortensje ogrodowe - uprawiam je w ten sposób od kilku sezonów.
Na zimę donice z roślinami chowam do stajni, a wiosną wynoszę na taras.
Jednak widzę, ze niebawem dam im spokój, robią się wielkie i niebawem trzeba je będzie posadzić do gruntu - wiecznie nie można dawać większej donicy, w końcu nie da rady przenieść...

Obawiam się, ze przetrzymywanie jej w donicy to jak przetrzymywanie tam np. dębu.
System korzeniowy hortensji pnącej jest zwarty, składający się z wielu drobnych korzeni.
Ale z uwagi na ostateczne rozmiary pnącza - raczej mi nie pasuje w donicy.
Może mogłabyś posadzić ją gdzieś przy ścianie, w normalnym gruncie, gdzie po 5-6 latach pokaże swoje piękno.
Poza tym prędzej czy później dotrze i do ganku...
Moniko,
rozważ winobluszcz - nadaje się do donic i jesienią pięknie się przebarwia.
Latem brak mu kwiatów, ale przecież możesz na ganku postawić dodatkowe donice, a w nich np. hortensje ogrodowe - uprawiam je w ten sposób od kilku sezonów.
Na zimę donice z roślinami chowam do stajni, a wiosną wynoszę na taras.
Jednak widzę, ze niebawem dam im spokój, robią się wielkie i niebawem trzeba je będzie posadzić do gruntu - wiecznie nie można dawać większej donicy, w końcu nie da rady przenieść...
- chalaputkowo
- 1000p 
- Od: 16 cze 2014, o 18:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Najpierw nie mogłam się pogodzić , bo jak już sobie coś wymyślę to -kuńmi nie odciągniesz , więc hortensja i już   , ale macie rację to nie jest dobry pomysł , kupiłam co prawda dzisiaj specjalne deski do budowy donic na schody , ale wygląda na to że rozpatrzę inne możliwości
  , ale macie rację to nie jest dobry pomysł , kupiłam co prawda dzisiaj specjalne deski do budowy donic na schody , ale wygląda na to że rozpatrzę inne możliwości   

Danusiu- no niestety cień , północna strona , więc tylko rano i wieczorem 

Małgosiu- w takich donicach i w koszach zawsze coś tam rośnie , przeważnie kwitnące różne takie , a o pnącze mi chodzi by też trochę wejście od ulicy przysłonić i urozmaicić 

Iwonko - nie winobluszcz - , na siatce od sąsiadów mam
 , na siatce od sąsiadów mam 
Ewuniu - mnie już tak łapki swędziały że ja już sieję i niech się dzieje wola Boża 

Aniu - Glicynia lub Milin - co do milinu - dostałam sadzonki od mamy , która ma wielki , przepięknie kwitnący co roku krzew , u mnie od 4 lat nie zakwitł , w tym ( przepraszam ) w zeszłym roku dostał eksmisję do donicy , zobaczymy czy sobie poradzi , ale i Glicynia i Milin chyba potrzebują słonka do obfitego kwitnięcia , o Glicyni kiedyś myślałam dość intensywnie i naczytałam się opinii że trzeba szpadlem korzenie podcinać by zmusić do kwitnięcia więc chyba też odpada
 , o Glicyni kiedyś myślałam dość intensywnie i naczytałam się opinii że trzeba szpadlem korzenie podcinać by zmusić do kwitnięcia więc chyba też odpada 
Dorotko - dziękuję za podpowiedź 

Tereniu - dziękuję , tak staram się nadać mu kształt drzewka , widziałam w jakimś programie , ale strasznie odrasta korzeniami i jest z tym bardzo dużo roboty , bo tak raz na miesiąc dwa , trzeba to dokładnie oczyścić , bo inaczej znów będzie krzaczor , jeśli kielichowiec odbije ( bo dość brutalnie go przesadzałam jesienią ) poszukam oczywiście odrostów od korzenia , proszę Cię jednak - jak już będziesz mi mówiła kiedy mam przyciąć hortensje na patyczki dla Ciebie - przypomnij mi o tym kielichowcu - bo ja mam straszną sklerozę ostatnio
 , jeśli kielichowiec odbije ( bo dość brutalnie go przesadzałam jesienią ) poszukam oczywiście odrostów od korzenia , proszę Cię jednak - jak już będziesz mi mówiła kiedy mam przyciąć hortensje na patyczki dla Ciebie - przypomnij mi o tym kielichowcu - bo ja mam straszną sklerozę ostatnio   , dziękuję Ci za podpowiedź w sprawie Rdestu - ale w jego wypadku trochę się obawiam że będzie nie do opanowania
 , dziękuję Ci za podpowiedź w sprawie Rdestu - ale w jego wypadku trochę się obawiam że będzie nie do opanowania 
Małgoś - a wiesz co to mogły być za róże ? Może przypomnisz sobie gdzie je widziałaś
Aniu - ja sama nie wiem z tym bluszczem i chyba jak już wszystkie inne możliwości upadną to skończy się na bluszczu , ale mam jeszcze kilka innych pomysłów , bardzo Ci dziękuję za podpowiedzi co do niższych roślin w nóżki na pewno skorzystam
 , bardzo Ci dziękuję za podpowiedzi co do niższych roślin w nóżki na pewno skorzystam   

Madziu - bardzo Ci dziękuję to Twoja opinia zaważyła że postanowiłam odpuścić hortensje , bo masz zupełną rację . Ja też
mam kilka hortensji w doniczkach , zimują w garażu , na razie nie są jeszcze zbyt wielkie więc sobie z nimi radzę , gorzej będzie w przyszłości jak przyjdzie im o miejsce z samochodem konkurować 

W związku z tym iż tak łatwo nie rezygnuję i kupiłam już nawet deski na donice mam następnych kandydatów na obsadzenie tego miejsca , spójrzcie proszę i może teraz będzie ciut lepiej ;
pierwszy kandydat to ; wiciokrzew japoński Aureoreticulata może rosnąć w półcieniu , prawie zimozielony w w dodatku ma bardzo interesujące listki
Iwonka mi podpowiedziała ; winnik zmienny lub dławisz okrągłolistny z tym że ten drugi to woli słonko od cienia
Liczę na Waszą pomoc
( i przyznam tak po cichutku że ten wiciokrzew mnie strasznie kusi )

, ale macie rację to nie jest dobry pomysł , kupiłam co prawda dzisiaj specjalne deski do budowy donic na schody , ale wygląda na to że rozpatrzę inne możliwości
 Danusiu- no niestety cień , północna strona , więc tylko rano i wieczorem

Małgosiu- w takich donicach i w koszach zawsze coś tam rośnie , przeważnie kwitnące różne takie , a o pnącze mi chodzi by też trochę wejście od ulicy przysłonić i urozmaicić

Iwonko - nie winobluszcz -
 , na siatce od sąsiadów mam
 , na siatce od sąsiadów mam Ewuniu - mnie już tak łapki swędziały że ja już sieję i niech się dzieje wola Boża

Aniu - Glicynia lub Milin - co do milinu - dostałam sadzonki od mamy , która ma wielki , przepięknie kwitnący co roku krzew , u mnie od 4 lat nie zakwitł , w tym ( przepraszam ) w zeszłym roku dostał eksmisję do donicy , zobaczymy czy sobie poradzi , ale i Glicynia i Milin chyba potrzebują słonka do obfitego kwitnięcia
 , o Glicyni kiedyś myślałam dość intensywnie i naczytałam się opinii że trzeba szpadlem korzenie podcinać by zmusić do kwitnięcia więc chyba też odpada
 , o Glicyni kiedyś myślałam dość intensywnie i naczytałam się opinii że trzeba szpadlem korzenie podcinać by zmusić do kwitnięcia więc chyba też odpada Dorotko - dziękuję za podpowiedź

Tereniu - dziękuję , tak staram się nadać mu kształt drzewka , widziałam w jakimś programie , ale strasznie odrasta korzeniami i jest z tym bardzo dużo roboty , bo tak raz na miesiąc dwa , trzeba to dokładnie oczyścić , bo inaczej znów będzie krzaczor
 , jeśli kielichowiec odbije ( bo dość brutalnie go przesadzałam jesienią ) poszukam oczywiście odrostów od korzenia , proszę Cię jednak - jak już będziesz mi mówiła kiedy mam przyciąć hortensje na patyczki dla Ciebie - przypomnij mi o tym kielichowcu - bo ja mam straszną sklerozę ostatnio
 , jeśli kielichowiec odbije ( bo dość brutalnie go przesadzałam jesienią ) poszukam oczywiście odrostów od korzenia , proszę Cię jednak - jak już będziesz mi mówiła kiedy mam przyciąć hortensje na patyczki dla Ciebie - przypomnij mi o tym kielichowcu - bo ja mam straszną sklerozę ostatnio   , dziękuję Ci za podpowiedź w sprawie Rdestu - ale w jego wypadku trochę się obawiam że będzie nie do opanowania
 , dziękuję Ci za podpowiedź w sprawie Rdestu - ale w jego wypadku trochę się obawiam że będzie nie do opanowania Małgoś - a wiesz co to mogły być za róże ? Może przypomnisz sobie gdzie je widziałaś

Aniu - ja sama nie wiem z tym bluszczem i chyba jak już wszystkie inne możliwości upadną to skończy się na bluszczu , ale mam jeszcze kilka innych pomysłów
 , bardzo Ci dziękuję za podpowiedzi co do niższych roślin w nóżki na pewno skorzystam
 Madziu - bardzo Ci dziękuję to Twoja opinia zaważyła że postanowiłam odpuścić hortensje , bo masz zupełną rację . Ja też
mam kilka hortensji w doniczkach , zimują w garażu , na razie nie są jeszcze zbyt wielkie więc sobie z nimi radzę , gorzej będzie w przyszłości jak przyjdzie im o miejsce z samochodem konkurować

W związku z tym iż tak łatwo nie rezygnuję i kupiłam już nawet deski na donice mam następnych kandydatów na obsadzenie tego miejsca , spójrzcie proszę i może teraz będzie ciut lepiej ;
pierwszy kandydat to ; wiciokrzew japoński Aureoreticulata może rosnąć w półcieniu , prawie zimozielony w w dodatku ma bardzo interesujące listki
Iwonka mi podpowiedziała ; winnik zmienny lub dławisz okrągłolistny z tym że ten drugi to woli słonko od cienia
Liczę na Waszą pomoc

( i przyznam tak po cichutku że ten wiciokrzew mnie strasznie kusi )
Zielono mi - bo wesoło mi - bo zielono mi - Monika
Chałaputkowo,Chałaputkowo-dwa
Chałaputkowo to i owo

Chałaputkowo to i owo
- aneczka1979
- Przyjaciel Forum - gold 
- Od: 14 cze 2010, o 21:44
Moniko ja stawiam na wiciokrzew. To wdzięczne i nieskomplikowane pnącza.  

- Madziagos
- -Moderator Forum-. 
- Od: 10 kwie 2012, o 21:44
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Możesz popróbować z wiciokrzewem i winnikiem - dławisz odradzam. Jest to wielkie pnącze, chyba raczej nie do donicy. Poza tym - jak sama nazwa wskazuje - dławi wszystko, jak leci, w tym mniejsze drzewka lub rynny.

- bejka1970
- Od: 23 sty 2012, o 18:50
Moniś ten japończyk ma sliczne listeczki i ciekawie wygląda nawet bez kwiatków  ja mam jeden krzaczek najzwyklejszego wiciokrzewu posadzony w ciemnym kacie od pólnocy i dodatkowo balkon zabiera mj światło,rosnie co prawda w gruncie nie w donicy ,ale daje radę i co ciekawe ten w cieniu nigdy nie ma kwiatków oblepionych przez mszycę w przeciwieństwie do drugiego rosnącego na patelni
 ja mam jeden krzaczek najzwyklejszego wiciokrzewu posadzony w ciemnym kacie od pólnocy i dodatkowo balkon zabiera mj światło,rosnie co prawda w gruncie nie w donicy ,ale daje radę i co ciekawe ten w cieniu nigdy nie ma kwiatków oblepionych przez mszycę w przeciwieństwie do drugiego rosnącego na patelni 

ja mam jeden krzaczek najzwyklejszego wiciokrzewu posadzony w ciemnym kacie od pólnocy i dodatkowo balkon zabiera mj światło,rosnie co prawda w gruncie nie w donicy ,ale daje radę i co ciekawe ten w cieniu nigdy nie ma kwiatków oblepionych przez mszycę w przeciwieństwie do drugiego rosnącego na patelni
Trzy rabatki... to jeszcze nie ogród I
Trzy rabatki... to jeszcze nie ogród II
https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 91&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;

Trzy rabatki... to jeszcze nie ogród II
https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 91&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
- chalaputkowo
- 1000p 
No to zamówiłam ;
wiciokrzew japoński Aureoreticulata x2
clematis Błękitny Anioł
clematis Carnaby
clematis Lady Betty Balfour
i ketmia syberyjska Red Hart
i już

wiciokrzew japoński Aureoreticulata x2
clematis Błękitny Anioł
clematis Carnaby
clematis Lady Betty Balfour
i ketmia syberyjska Red Hart
i już

Chałaputkowo to i owo

Chałaputkowo to i owo
- 
				PEPSI
- Od: 20 sty 2013, o 10:54
To nie szperać za tą różą??

- chalaputkowo
- 1000p 
Małgoś , jak nie jak tak , szperaj   , takie informacje jeszcze się przydadzą , kto wie czy wiciokrzew  sobie poradzi
 , takie informacje jeszcze się przydadzą , kto wie czy wiciokrzew  sobie poradzi

, takie informacje jeszcze się przydadzą , kto wie czy wiciokrzew  sobie poradzi
 , takie informacje jeszcze się przydadzą , kto wie czy wiciokrzew  sobie poradziZielono mi - bo wesoło mi - bo zielono mi - Monika
Chałaputkowo to i owo

Chałaputkowo to i owo
- ewunia7
- Od: 1 lis 2012, o 15:31

Ciekawy ten wiciokrzew
Lubię kolorowe listki.
Ja się jednak moich zwykłych pozbywam, nie dawałam sobie rady z mszycami i mączniakiem.
- Pulpa222
- Od: 21 kwie 2010, o 08:45
PEPSI - Monika i róże upchnie, ona ma do tego dar  (jak i każda z nas
 (jak i każda z nas  ).
 ).
Ketmia chyba nie do skrzynki, co?. To mi brakuje jednego powojnika do kompletu .
 .

(jak i każda z nas
 (jak i każda z nas  ).
 ).Ketmia chyba nie do skrzynki, co?. To mi brakuje jednego powojnika do kompletu
 .
 .
Pozdrawiam Ania
"Niebezpiecznie jest mieć rację w sprawach, w których ustanowione władze się mylą." Voltaire
Ogród "po 30-tce" Cz.I, Część II , Część III aktualna,Tillandsie są ? dla leniwych

"Niebezpiecznie jest mieć rację w sprawach, w których ustanowione władze się mylą." Voltaire
Ogród "po 30-tce" Cz.I, Część II , Część III aktualna,Tillandsie są ? dla leniwych
- chalaputkowo
- 1000p 
Wzięło mnie dzisiaj na wspomnienia 

Zima mnie przygnębia , tak powinno być od połowy grudnia a nie teraz kiedy już pomału zaczęłam się przyzwyczajać do myśli IDZIE WIOSNA - spadł śnieg , trzyma mróz , i mam wrażenie że to potrwa jeszcze ze trzy miesiące 

Ewuniu - też miałam zwykły , rósł w pełnym słońcu - mszyca i mączniak co roku , sadzonkę miałam od mamy , jej wiciokrzew ( pomorski ) rośnie w lekkim cieniu i nigdy ani szkodników ani chorób , a wielkiego krzaczora już się dochowała , więc tym razem może i mnie się uda , no i liczę że te jasne listki rozświetlą trochę to moje wejście do domu , a i na czerwonym tle elewacji powinny się ładnie prezentować
Aniu - nie ketima nie do skrzynki , mam fioletową , teraz kupiłam białą , zapoluję jeszcze na taką w kolorze byczej krwi , a powojniki to rezultat wizyt u Aneczki i jej powojnikowego szaleństwa , mam już pomysł na pergolę i będę się starała go zrealizować a jak już kwiatki przyjadą to będzie łatwiej Misia przekonać że kolejną pergolę czas kupić

Zima mnie przygnębia , tak powinno być od połowy grudnia a nie teraz kiedy już pomału zaczęłam się przyzwyczajać do myśli IDZIE WIOSNA - spadł śnieg , trzyma mróz , i mam wrażenie że to potrwa jeszcze ze trzy miesiące

Ewuniu - też miałam zwykły , rósł w pełnym słońcu - mszyca i mączniak co roku , sadzonkę miałam od mamy , jej wiciokrzew ( pomorski ) rośnie w lekkim cieniu i nigdy ani szkodników ani chorób , a wielkiego krzaczora już się dochowała , więc tym razem może i mnie się uda , no i liczę że te jasne listki rozświetlą trochę to moje wejście do domu , a i na czerwonym tle elewacji powinny się ładnie prezentować
Aniu - nie ketima nie do skrzynki , mam fioletową , teraz kupiłam białą , zapoluję jeszcze na taką w kolorze byczej krwi , a powojniki to rezultat wizyt u Aneczki i jej powojnikowego szaleństwa , mam już pomysł na pergolę i będę się starała go zrealizować a jak już kwiatki przyjadą to będzie łatwiej Misia przekonać że kolejną pergolę czas kupić

Chałaputkowo to i owo

Chałaputkowo to i owo
- beacia0088
- Od: 25 lis 2013, o 20:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Moniko wspominki jak najbardziej wskazane i do tego takie cudne.Nie strasz tą zimą ,że jeszcze długo potrwa bo ja nerwowo nie dam rady.U mnie też teraz znowu sypie   

Oj żeby już sobie poszła,mimo,że i tak łagodna.

Oj żeby już sobie poszła,mimo,że i tak łagodna.
- Beaby
- Od: 16 lut 2014, o 13:16
Moniczko - u Ciebie juz po zimie.  Takie piękne lato masz u siebie - zielone, kolorowe, rozkwitnięte... 
Roślinki aż kipią soczystością i zdrowiem 

I teraz nie wiem jakie zadawać sobie pytanie - byle do wiosny czy byle do lata?

Roślinki aż kipią soczystością i zdrowiem

I teraz nie wiem jakie zadawać sobie pytanie - byle do wiosny czy byle do lata?

- TerDob
- Od: 13 sty 2008, o 17:06
Moniko jaki Ty masz piękny ogród   

Duże rozrośnięte krzewy
 Duże rozrośnięte krzewy   

Jakie śliczne róże i perukowce 
   cudo
 cudo   

Dzięki troszkę oczy pocieszyłam , bo u mnie też sypie śnieg