Mój Kwiecisty Zakątek cz.7

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
tade k
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 5 lis 2010, o 20:56
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Mój Kwiecisty Zakątek cz.7

Post »

Marzenko , a z jakiej broni ''ustrzeliłaś'' ciemierniki :?: :wink: Mam 4 , więcej nie będzie , przynajmniej w najbliższym czasie. Pług niepotrzebny , czarno za oknem , coś tam spadło , ale na samochodach śladowe ilości tylko.
Kasiu , Wolałbym trochę śniegu , nieco mrozu i tak do wiosny. Byłbym spokojny o rośliny. Byłem na działce , z ziemi wychodzą szafirki i krokusy . Żurawki rosną nadal. Kilka wypuściło dużo małych listków, Shanghaj i Silver Scrols to rekordzistki.
Natuś , nawet nie dopuszczam myśli , że taka sytuacja może zdarzyć się. ;:oj ;:oj To była by tragedia. Gdyby choć śniegu było dużo , To co niskie schowało by się pod nim. A ziemię doprawisz , Ty byś nie dała rady :?: :D A co będzie na tej rabacie , jak wielkie zdobycze wyrosną. :?:

Wspomnienia z lata .

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Kasiula17
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 lis 2013, o 22:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Oj Tadziu jesteś., ;:138 ;:138 Teraz pewnie mało czasu ale praca ważniejsza...
Wspominki kocham oglądać ale ja już chce tych widoków a czemu ja nie widziałam zielonej jeżówki u Ciebie wcześniej. ;:124
No i mam tą cudną tawułkę od Ciebie a jak śliczne klaczą puściła, wdzięczna i śliczniejsza na żywo. ;:63
Ten liliowiec jest genialny ale szkoda że się tak szybko nie rozrasta , przynajmniej u mnie ale za to miał keiki. :tan
tade k
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Jestem ;:333 Ale nie z powodu pracy mało bywam, jedynie spać wcześnie chodżę , może nie kurami ale prawie ;:7 ;:7 Jeżówka już była , ale tylko raz. Spróbuję ją rozmnożyć. :wink: Z takiej mam siewkę , niestety różowa wyszła. ;:131 Tawułka w realu o wiele ładniejsza , fotka słabo kolory oddaje.Jest lawendowa, jak się mylę , popraw. Meny inaczej kolory widzą. :D Najwięcej keiki mają w mokre lata. Ale różnie też z tym bywa. Mam już sporo liliowców tych sadzonek. ;:333
Awatar użytkownika
dorcia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2011, o 13:58

Post »

Ja spać chodzę nie wcześniej niż o 24.00 ,M nie może mnie dobudzić rano,jak wstaję do pracy to dla mnie środek nocy,wczoraj postanowiłam iść wcześniej spać,położyłam się ok 22,30 ,baaardzo wcześnie i głupia zamiast zasypiać zaczęłam mysleć jakie zmiany na działce mogłabym zrobić i było po spaniu , o pierwszej jeszcze przed oczami rabatki miałam ;:223
Awatar użytkownika
Kasiula17
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tadziu tak lawendowy ale cudny ma kolorek, bardzo jestem z niej zadowolona. ;:138
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Tadziu, czytam coś o rozmnażaniu jeżówki z sadzonek. Ja przymierzam się do tego w na wiosnę, ale nigdy dotychczas nie dzieliłam jeżówek.
Mam taka jedną rozrośniętą kępę Guava Ice i jak na razie bałam się ją ruszyć ze strachu, że mi padnie. Czy wziąć ją po prostu wiosną wykopać i rozerwać na mniejsze części? Doradź coś :)
tade k
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Dorotko , takie ''nocne przemyślenia'' i ja miewam. A później mgła przed oczami i ziewanie przez cały dzień :D Jutro na działkę jadę , może w końcu kretowiska posprzątam.
Kasiu , dość ładny kolor ,a wolę jednak ''porażającą czerwień'' . Niestety , ''normalne'' tawułki nie za bardzo u mnie rosną. A ta bez problemu , nawet w półcieniu.
Wandziu , moje próby z rozmnażaniem jeżówek są nareszcie udane. pobieram sadzonki bez wykopywania całej rośliny. Nawiasem mówiąc , Twoja jeżówka bardzo urocza. ;:333
Awatar użytkownika
slila1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 maja 2009, o 19:05

Post »

Kretowiska będziesz sprzątał, to u Ciebie nie ma śniegu? U mnie na działce gruba warstwa jeszcze leży.
Pozdrawiam Lidka "Jest mowa kwiatów tajemna i cicha". Wincenty Pol
Moje wątki.
Moja działka cz.9
stokrotka1805
200p
200p
Od: 24 lut 2013, o 22:22

Post »

Witaj!
U mnie też trawa zieloniutka, róże wypuszczają pędy, pierwiosnki przekwitły. Na termometrze o 15;00 było 9 stopni.
Najbardziej boję się o róże, to jeszcze co najmniej 3,5 miesiąca, chyba, że będą w marcu kwitły ;:306
Chryzantemy mają już 10-15 cm pędy, ale takie rachityczne, że nie ma je co szczepić. Nawet nie mam takiego pomieszczenia,
by było słonecznie i ciepło, by się przyjęły.
Tadziu, czy stosowałeś kiedyś mączkę bazaltowa?
Pozdrawiam Lidka
Awatar użytkownika
bwoj54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 wrz 2012, o 08:28
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Tadziu! :wit
Jeżówka Sekret Passion urocza, zapisałam i zaraz zaczynam poszukiwania. Pogoda jest niemożliwa tzn. dobra do prac ogrodowych ale roślinki ...zdezorientowane . Mam nadzieję,ze nie zaskoczy zima w marcu. / u mnie tej pory roku jak dotąd nie było/
Pozdrawiam cieplutko!
"Ogród jest nie tylko rozkoszą dla oka, ale i ukojeniem dla duszy "(...) Pozdrawiam! Bogusia
Mój ogród na fotografii cz.10 Moje wątki
Awatar użytkownika
Kasiula17
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tadziu ja mam czerwoną ale tą niską odmianę tawułki i czy na słonecznej rabacie również zle Ci rosną tawułki. ;:196
Ja mam taką czerwoną ona z tych niskich do 50-60 cm.
Obrazek
tade k
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Liduś , śniegu to u mnie jak na lekarstwo ;:oj Po świętach nieco spadło , ale od dawna już czarno. Dzisiaj z rana ociupinkę poprószyło , ale tylko na trawie coś widać , lekko na minusie tylko po tym widać , że zima . ;:131
Lideczko , mączki bazaltowej nie stosowałem , raz że droga , dwa że u mnie nie kupi jej. Nieco chłodniej za moim oknem, ale przed kilku dniami podobnie. Też obawiam się o rośliny. Co prawda zabezpieczone , na poprawke też materiał leży , ale drewka i krzewy jak ochronić. Magnolia już ma ponad 2,5 m , w obwodzie też sporo. Owocówki na pewno już ''hart'' opuszcza. ;:202
Bogusiu , nie tylko roślinki straciły orientacje , ja też jestem w rozterce. Odkrywać , czy nie . Zaszkodzi , czy przeciwnie. Ale na szczęście mam inne problemy . Z tych bardo przyjemnych , to zamówić czy nie ;:7 ;:7 Albo taki - jak zamówię , gdzie wetknę ;:24 Jeszcze kilka jeżówek mam na oku , ale na późniejszy termin . Zima jeszcze może przyjść, do wiosny jeszcze kilka tygodni. Byle mrozy były umiarkowane , góra -10* . Gdyby niżej , może być źle.
Kasiu , tawułki na słońcu w ogóle nie rosną. Nawet w cieniu , w pobliżu drzew też nieszczególnie. A w czasie upałów zwyczajnie giną. Mój piasek nie odpowiada im.Wolą ciężką ziemię, u znajomych na gliniastej nieźle rosną. Ta Twoja nie taka niska , ten wzrost to już spora wysokość. Nawiasem mówiąc , śliczniutka. ;:333
Awatar użytkownika
slila1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 maja 2009, o 19:05

Post »

Tawułki lubią gliniastą ziemię i wilgoć, takie warunki mają właśnie u mnie i nie narzekam na nie.
Pozdrawiam Lidka "Jest mowa kwiatów tajemna i cicha". Wincenty Pol
Moje wątki.
Moja działka cz.9
tade k
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

A do tego w górach nie ma upałów , takich jak na ''kresach wschodnich''. W lecie do 36* w cieniu bywa. Po tygodniu takiej temperatury nawet podlewane i w cieniu , ledwie dyszą. A ta odmiana całkiem nieźle sobie radzi. Oczywiście w głębokim cieniu.
Awatar użytkownika
Kasiula17
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tadziu no to mam idealną ziemie dla tawułki bo gliniasta teren mokry. ;:180 ;:180
Musimy zacząć szukać ciekawostek mam nadzieje że coś z nasion mi ładnie podrośnie i będzie coś dla Ciebie..... ;:7
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”