Ogród zielonej

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród zielonej

Post »

Soniu,
a dlaczego nieszczęsne? One bardzo ładne są i masz rację wytrzymają w cieniu. Tylko podlewać będziesz musiała bo lubią wilgotną ziemię (ale nie zalewanie) do donic także wyglądają pięknie, luba na podwyższeniach sadzone pięknie się przewieszają ;:215
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

patka93 witaj :wit i dziękuję. Jako początkująca cieszę się, że ktoś zagląda i czasem coś podpowie. Zapraszam. :)

Zuza miałam na myśli, że maloty, ;:223 ale przecież kiedyś urosną, albo kupię większe. Pod dom nasypałam trochę gliny i wymieszałam z moim piachem. Mam punkty czerpalne w ogrodzie, więc z podlewaniem nie mam problemu.
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pokażę następną rabatkę przy domu. Strona zachodnia. To zdjęcie dzisiejsze i wiosenne, na którym widać jej głębokość. Traktowałam ją jak rozsadnik, ze względu na planowane prace przy domu. Trzy świerki Peve Tijn, dwa cisy i patyki, czyli hortensje wyprowadzane na pniu zostają. Reszta do zmiany. Obrazek

Obrazek Obrazek

W tym darmowym programie, wszystko to kulki, więc trochę opisu. Przy ścianie miskanty, mam sporo, rosną też różowe jeżówki. Między świerkami małe kulki cisowe, też mam swoje i coś kwitnącego latem. :?: Wiosną będą tulipany i floksy kanadyjskie. Przed hortensjami rozplenice. Najniżej żurawki, ostnice, krótka obwódka z bukszpanów i nie mam pojęcia jak dalej. ;:223
Awatar użytkownika
Mariolcia1962
1000p
1000p
Od: 25 wrz 2013, o 18:43

Post »

Fajnie to wygląda , a te drobne niebieskie na obwódce to co? Podobają mi się :D
Mój ogród na wsi
Pozdrawiam Mariola
Awatar użytkownika
masakra0888
200p
200p
Od: 5 paź 2014, o 14:58
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

a co to za program masz do projektowania ??
Mój ogród
Pozdrawiam Konrad
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Miskanty nie za blisko ściany domu?
Awatar użytkownika
jolifleur
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 lip 2012, o 14:41

Post »

Wrócę jeszcze do północnej rabaty, bo kilka wpisów jestem do tyłu ;)
Może spróbujesz kokorycz dodać do funkii. Podobno kwitnie w cieniu.
A u mnie w baaardzo suchym miejscu i cieniu mam konwalie. Rozrosły się i zagęściły i mają się bardzo dobrze, tylko to ekspansywna roślinka ale konwalia o różowych kwiatach rozrasta się dużo wolniej a widziałam też konwalię z biało-zielonymi listkami, niestety takiej nie mam i nie wiem jak rośnie.
W cieniu pod drzewem też u mnie się sprawdza jasnota. Rozrasta się szybko ale łatwo ją kontrolować i jak jest łagodna zima długo pozostaje ozdobna a wiosną bardzo szybko wypuszcza nowe liście. Fajna roślinka :)
W różnych miejscach (słońce i cień) mam też gęsiówkę macedońską - szybko rośnie, jest zimozielona, wytrzymuje suszę, żaden chwast w niej nie rośnie - same zalety :) i też łatwo ją usunąć jak za bardzo się rozrośnie.
Pomyślałam też o jukach ale one potrzebują słońca :(
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Helen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sie 2010, o 19:47

Post »

Sonia masz wspaniały projekt ;:215 oby wszystko bujało w należytym tempie, to za 2 lata będzie się czym zachwycać. :D
Jutro to niespodzianka, wczoraj to już historia, a dzisiaj to wielki dar.

Ogród Helen cz.1,cz.2.
Awatar użytkownika
Iryseq
200p
200p
Od: 15 maja 2011, o 13:12

Post »

Dawno mnie Soniu nie bylo u Ciebie. A szkoda, bo co chwile przepiękne zdjęcia ogrodu nam pokazujesz. Bardzo Ci zazdroszcze (oczywiscie w pozytywnym znaczeniu) tego pięknego ogrodu. Masz wielkie serce do roślin i to widać. Mam nadzieje, ze kiedys chociaz w 1/5 będę miała tak cudowny ogród jak Ty. póki co stoje w miejscu i licze na to ze rusze i damy rade :) Pozdrawiam Cie i Twoich gości bardzo ciepło :)
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mariolko to floks kanadyjski. Ma niesamowity kolor, jest wyższy od szydlastych i nie pokłada się. Podarowany z sercem przez sąsiadkę. ;:108 Rozrósł się niesamowicie i już powędrował do innych ogródków.

Konrad to darmowy program Garden Puzzle. Niestety jest mało roślin do wyboru, więc bardziej wybiera się wyobrażenie, niż właściwą roślinę. ;:222 Jest też wersja płatna, ma dużą liczbę obiektów do wstawiania, ale ja wolę wydać kasę na rośliny.

Małgosiu mam 60cm opaskę wokół domu i jeszcze 15 cm betonu, który ją stabilizuje, tak więc są około metr od budynku. Rosły tam przez dwa lata miskanty, ale przed pracami na elewacji, powędrowały do znajomych ogrodów, został jeden do podziału. Rosły bez problemów, nawet nie dotykały ściany.

Ewuś dzięki, :) poczytam i pooglądam, kompletnie nie znam tych roślin. :oops: Mam tylko jasnotę plamistą, ale co roku szybko łapie grzyba i brzydko wygląda. Na zdjęciu wczesną wiosną, to jeszcze ładna. W cieniu pewnie jeszcze bardziej będzie chorować. Ja generalnie mam jeden problem, szukam roślin, mało chorujących. ;:223
Obrazek

Helenko jesteś miła. ;:196 próbuję coś zwizualizować, bo nie umiem tylko abstrakcyjnie wyobrazić sobie całości. ;:185 Tak naprawdę dopiero na rabacie, jak rośliny podrosną widzę, co jest dobrze, a co do poprawki.

Jolu cieszę się, że zajrzałaś. ;:196 Wiem ile masz spraw na głowie. ;:168 Zobaczysz, że wszystko się wyklaruje i będziesz cieszyć się wiosną własnymi nasadzeniami.
Awatar użytkownika
megi1402
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2010, o 00:28

Post »

Sosny Benjamin są niewielkie, będą pasowały na rabatki koło schodów. Nie wiem, czy Red Baron wybarwi się w cieniu, nie mam tej trawy.
Projekt zachodniej rabaty bardzo mi się podoba. W jakim kolorze i jak wysokie chciałabyś 'coś kwitnącego latem'? To nasłonecznione miejsce, więc dużo będzie do wyboru.
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Soniu świetny pomysł z hortensjami na kiju! ;:215 Nie no, uwielbiam je!
Awatar użytkownika
Krychna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 mar 2010, o 19:27

Post »

:wit Soniu widzę,że planujesz z głową, hortensje super, a może dołożysz tam azalie niski japońskie :wink: w maju pięknie kwitną,a póżniej też ładnie się prezentują,jest dużo kolorów do wyboru, są zimozielone,tylko jak mrożne wiatry wieją to pąki kwiatowe lubią przemarznąć,więc ja pakuję je w kapturki z agrowłókniny.
Awatar użytkownika
miwia
500p
500p
Od: 2 gru 2007, o 22:46

Post »

Soniu :wit
To ja już teraz zrozumiałam, jak Ty to robisz, że u Ciebie rabaty tak ślicznie skomponowane. Świetny pomysł ze zrobieniem projektu w programie. Też tak chciałam, ale brakło mi cierpliwości, niestety.
Co do północnej rabaty, to może różyczki okrywowe lub wielokwiatowe? Są odmiany, które tolerują, wręcz lubią cień, a będą chyba fajnym akcentem kolorystycznym pod iglakami. Runianka japońska lubi cień i lekką glebę. Zarówno ta zwykła, jak i variegata. Miodunki, brunery i tiarella rosną u mnie w cieniu. Serduszka i kokorycz wielkokwiatowa też.
Rabata zachodnia cudnie się prezentuje. Super będzie wyglądać. :)
Pozdrawiam serdecznie
Mirka
Zapraszam do mojego ogródka
Awatar użytkownika
Paulii
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lut 2013, o 15:03

Post »

Witaj Soniu Widzę ze piękne rabatki się szukują z pięknymi i ślicznymi roślinkami ;:215
Przepiękny projekt stworzyłaś taki precyzyjny dopracowany wszystko pięknie się ze sobą komponuje :D
Pauli :) "To możli­wość spełnienia marzeń spra­wia, że życie jest tak fascynujące"
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”