Jak duże rosną i na jakim stanowisku ?? bardzo mi się spodobały
W ogródku u Ewy
- TerDob
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 13 sty 2008, o 17:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: W ogródku u Ewy
Ewuniu proszę powiedz jak u Ciebie rosną Kielisznik bluszczowaty i robinia akacjowa , jak z zimowaniem ?? okrywasz je ??
- garden11
- 1000p

- Od: 3 gru 2014, o 10:16
Tereniu,
Kielisznik bluszczowaty roślina bezproblemowa jedyny problem może być taki, że na wiosnę kiedy wybija od zera z ziemi można go z chwastem pomylić hihi i wyrwać, dodam że chętnie się podzielę bo rozrasta się rozłogami w ekspresowym tempie. Pytasz o robinie akacjową- u mnie to szalone drzewo ma ogromne przyrosty żadnych problemów rośnie na marnej ziemi. Kupiłam szczepione na pniu, jak się szybko okazało za nisko. Jeśli mogę coś radzić to tylko to aby kupować zaszczepione wysoko (tak aby swobodnie można pod nim przejść) i ciąć wiosną bardzo krótko wtedy ma bardzo zwartą koronę i powtarza kwitnienie oczywiście mniej obfite niż w maju/czerwcu ale jednak do samej jesieni. Na drugim zdjęciu powiązane gałęzie bo w czasie wichury złamała się jedna gałąź.

Połowa czerwca 2014: (a do zimy śmiało mogę powiedzieć pięciokrotny przyrost)

W ubiegłym roku zaznaczyłam patykiem bambusowym miejsce bytności kielisznika i ku mojemu zdziwieniu świetnie wygląda bo sam się pnie na podpory tej grubości. W tym roku muszę wymyślić ładny obelisk, żeby go porósł

Kielisznik bluszczowaty roślina bezproblemowa jedyny problem może być taki, że na wiosnę kiedy wybija od zera z ziemi można go z chwastem pomylić hihi i wyrwać, dodam że chętnie się podzielę bo rozrasta się rozłogami w ekspresowym tempie. Pytasz o robinie akacjową- u mnie to szalone drzewo ma ogromne przyrosty żadnych problemów rośnie na marnej ziemi. Kupiłam szczepione na pniu, jak się szybko okazało za nisko. Jeśli mogę coś radzić to tylko to aby kupować zaszczepione wysoko (tak aby swobodnie można pod nim przejść) i ciąć wiosną bardzo krótko wtedy ma bardzo zwartą koronę i powtarza kwitnienie oczywiście mniej obfite niż w maju/czerwcu ale jednak do samej jesieni. Na drugim zdjęciu powiązane gałęzie bo w czasie wichury złamała się jedna gałąź.

Połowa czerwca 2014: (a do zimy śmiało mogę powiedzieć pięciokrotny przyrost)

W ubiegłym roku zaznaczyłam patykiem bambusowym miejsce bytności kielisznika i ku mojemu zdziwieniu świetnie wygląda bo sam się pnie na podpory tej grubości. W tym roku muszę wymyślić ładny obelisk, żeby go porósł

- TerDob

- Od: 13 sty 2008, o 17:06
Witaj Ewuniu w czwartkowy poranek
Dziękuję za rady odnośnie robinii i na Kielisznik bluszczowaty się piszę
U mnie zima , od rana coraz większy śnieg sypie z czego się bardzo cieszę - roślinki będą okryte
Miłego dnia
U mnie zima , od rana coraz większy śnieg sypie z czego się bardzo cieszę - roślinki będą okryte
Miłego dnia
- cyma2704

- Od: 5 mar 2013, o 17:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Zakątek przy furtce piękny.
Kielisznik ma niesamowite kwiaty,
u Ciebie dopiero go poznałam.
- Gosia123A

- Od: 28 maja 2011, o 19:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ewuniu
masz śliczny ogród ,oraz piękne rośliny.Niektórych nawet nie znam .Bardzo podoba mi się Kielisznik.Gdzie kupowałaś sadzonki?
- garden11
- 1000p

Soniu, Gosiu
Kielisznik kupowałam w miejscowej szkółce jest bardzo łatwy w uprawie, rośnie na przeciętnej ziemi i bardzo szybko się rozrasta. Na wiosnę będę miała dużo sadzonek w nadwyżce bo z jednej sadzonki rozmnożyłam go i obecnie rośnie w kilku miejscach w ogrodzie. Jedyny kłopot, to jak pisałam wyżej w poście trzeba pamiętać gdzie jest wsadzony bo na zimę zamiera część nad ziemią i można go pomylić z chwastem.
Kielisznik kupowałam w miejscowej szkółce jest bardzo łatwy w uprawie, rośnie na przeciętnej ziemi i bardzo szybko się rozrasta. Na wiosnę będę miała dużo sadzonek w nadwyżce bo z jednej sadzonki rozmnożyłam go i obecnie rośnie w kilku miejscach w ogrodzie. Jedyny kłopot, to jak pisałam wyżej w poście trzeba pamiętać gdzie jest wsadzony bo na zimę zamiera część nad ziemią i można go pomylić z chwastem.
- masakra0888
- 200p

- Od: 5 paź 2014, o 14:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam Serdecznie bardzo ladna kolekcja róż oraz lilii
będe zaglądał 
- jola1313

- Od: 21 sty 2012, o 14:41
Pięknie u Ciebie
Cudne lilie,róże, klony
.I piękny kielisznik
Ciekawe,czy u mnie by nie wymarzał
.
- garden11
- 1000p

Jolu, ja mieszkam na Podkarpaciu i na odludziu wygwizdów straszny i kielisznik rośnie bez problemu tym bardziej że na zimę część nadziemna usycha a na wiosnę odbija z ziemi. Polecam, ma piękne kwiaty.
- jola1313

- Od: 21 sty 2012, o 14:41
O
.To może na wiosnę kupię od Ciebie sadzoneczkę
.U nas nie widziałam nigdzie.
- bejka1970

- Od: 23 sty 2012, o 18:50
Ewuniu ja też dołączę do fanklubu kielisznika
jak będziesz dzielićsadzoneczki to pamiętaj proszę o mnie chętnie kupię ,albo wymienię na coś z moich roślin 
Trzy rabatki... to jeszcze nie ogród I
Trzy rabatki... to jeszcze nie ogród II
https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 91&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 91&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
- bejka1970

Ewuniu rok temu Emil rozsyłał listy 30 stycznia
Gratuluję sukcesów w rozmnażaniu lilii 
- garden11
- 1000p

Dzięki Beatko, właśnie wróciłam ze spaceru po Twoim ogrodzie, czytałaś? Co Ty powiesz na wymianę?
- bejka1970