Róże u Doroty...2015

Awatar użytkownika
beatris
200p
200p
Od: 16 mar 2008, o 15:20
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Róże u Doroty...2015

Post »

Dorotko dziekuje za Novalis, mam ja tez, ale nie takie piekne ujecie . Jestem ciekawa jakie roze zamowilas, bo ja tez na 20 czekam z Loton:-) Cos fiolotowego tez tam jest.
"Wer mit seinem Garten schon zufrieden ist, hat ihn nicht verdient!" Dr. Karl Foerster
Ten kto ze swojego ogrodu zadowolony jest, ten go nie zasluzyl .
Róże w Bergfelde
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Och Dorotko, ja mogłabym takie zdjęcia jak te na pierwszej stronie oglądać godzinami i wciąż. ;:138 A liczba 150 róż....świadczy jak bardzo kochasz te kwiaty. Ja Ciebie rozumiem, róż nie da się nie kochać. One są jedyne w swoim rodzaju. Królowe. ;:108
Awatar użytkownika
alexia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2011, o 18:19

Post »

:wit , zdjecia z 1-go postu super..., to Ty masz tez inne rosliny poza rozami ;:oj ! ?
Novaliska, jak zwykle u Ciebie , przesliczna. Jak ja widze , myslie o nowym parasolu... ;:306
https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 96&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
lucynda
200p
200p
Od: 4 sty 2015, o 19:39

Post »

No ładnie nie było mnie w Twoim wątku parę dni i co widzę? Same cuda. Moje zamówienie na pewno nie skończy się na 30 szt. Dobrze że M obiecał nową rabatkę. Dla jego własnego dobra powinien słowa dotrzymać . ;:196 . A tak na serio to kusisz oj kusisz.
Pozdrawiam Lucyna
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Witajcie mili goście :wit
Bardzo się cieszę, że nadal chcecie odwiedzać mój różany zakątek. Zdjęcia co prawda z zeszłego roku, ale na szczęście mam ich bardzo dużo, więc zanim przyjdzie prawdziwa wiosna i zakwitną nasze rośliny, będziemy wspominać to co nas cieszyło w poprzednim sezonie. Na razie pozostaje cierpliwie czekać na wiosnę, a czas oczekiwania postaram się umilać fotkami.

Aniu Pulpa222 :wit
Właśnie dlatego, że na dworze jest tak nieprzyjemnie, to letnie wspomnienia może chociaż trochę nam wynagrodzą tę aurę.
Już chyba wszystkie przebieramy nogami, żeby zacząć prace w ogrodzie ;:65

Ciekawa jestem jakie ostatecznie róże wybrałaś, bo lista była chyba trochę dłuższa?

Daysy witaj różana koleżanko ;:196

Krysiu ;:196
Mam nadzieję, że z Novalisa będziesz zadowolona...szykuj parasol :;230
Na stelażu to Robin Hood.

Sabinko ;:196
Wierz mi, fascynacja była i sadziliśmy z M nie przewidując, że iglaki szybko się rozrastają. I tak po kilku latach trzeba było znacznie ograniczyć ich zapędy. Część trzeba było zlikwidować, reszty pilnujemy żeby zbyt mocno nie rosła. Za to posadziliśmy nowe tuje szmaragdowe wzdłuż ogrodzenia i malutkie cisy, które zamierzam formować... Cisy na szczęście rosną powoli, więc kilka lat nie będzie z nimi problemu.

Dla was dziewczyny róża, którą rzadko pokazywałam - Amadeus

Obrazek

Agnieszko :wit rozgość się proszę i oglądaj. Ja też uwielbiam patrzeć na Twoje królestwo.

Dorotko ;:196 bardzo się cieszę, że jesteś.

Aniu Annes 77 ;:196
Liczba 150 już przekroczona...a limit miał właśnie wynosić tyle i ani jednej więcej :wink: ....Ale wiesz sama najlepiej jak trudno się oprzeć pragnieniu posiadania kolejnych piękności. Szczególnie jak oglądam je w takich pięknych ogrodach jak Twój ;:224

Teresko :wit Zapraszam serdecznie jak najczęściej na pogaduchy o różach...i nie tylko.

Dla Was Cardinal Hume

Obrazek

Jagódko ;:196

Toast wzniesiony ;:136
Jak słusznie zauważyłaś oprócz róż, miejsce w ogrodzie znalazły też inne rośliny....I kto wie, może dojrzeję również do wątku w " Ogrodowym ". Zastanawiam się tylko czy będę miała co pokazywać.
Róże staram się sadzić w dużych odstępach, ale już w niektórych miejscach zaczyna się robić ciasno. Sekator i tak wiosną jest niezbędny, więc można trochę przystopować zapędy niektórych róż. Gorzej, bo dla tych najstarszych sekator jest za słaby. Tam potrzebne będą nożyce do gałęzi, albo nawet piła ;:224

Kilka iglaków pożegnaliśmy, ale były to głównie formy płożące, które zajmowały dość dużo miejsca.... Najbardziej żal mi było kilkunastoletniego rododendrona, który z niewiadomych przyczyn w zeszłym roku po prostu usechł. Do tej pory zastanawiam się co mogło być tego przyczyną. Zmarniał w ciągu kilku tygodni.

Milenko :wit Zapraszam do wspólnego wspominania ciepłych, letnich dni.
Niestety nie udało mi się odratować Blue for You. To była jedyna z kilku ' zdechlaczków ', która padła.

Anuleczko :wit . Bardzo się cieszę z Twojej wizyty. Odwiedzę z chęcią Twój ogród.

Wandziu ;:196 Mam nadzieję, że Abraham Darby spełni Twoje oczekiwania i też Cię zachwyci...bo jak nie, to mi się dostanie, za to kuszenie :uszy

Nie wypada mi nic innego jak po raz kolejny pokazać Abrahama Darby

Obrazek

Za chwilę ciąg dalszy odpowiedzi...
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Beatko ciekawa jestem Twojej opinii o Novalisie...Nie wszyscy są z niej zadowoleni.
Lista róż już kilkukrotnie się zmieniała. Ciągle coś zmieniam, ale mam nadzieję, że jak zdecyduję się na ostateczną wersję nowej rabaty z różami angielskimi, to listę już zamknę. Na chwilę obecną mam zamówione 17 róż, ale pewnie dojdzie jeszcze dwie lub trzy. Więcej nie, bo i tak M się krzywi, a jeszcze chciałabym zamówić chociaż kilka odmian lilii :) Napiszę jakie róże zamówiłam jak wrzucę zdjęcia z planem nowej rabaty. Będę chciała prosić o rady i opinie. Wiem, że Ty też masz taką rabatę u siebie i bardzo mi się Twoja podoba ;:180

I fragment rabaty

Obrazek

Małgosiu
;:196 Jak oglądam zdjęcia z zaprzyjaźnionych ogrodów, to i humor się poprawia i jakoś lżej znosić tę dziwną zimę. A róże to królowe i nie wyobrażam sobie ogrodu bez nich. Na dodatek jest tyle odmian, że tak naprawdę każdy może znaleźć dla siebie taką, która będzie ozdobą ogrodu przez cały sezon.

Alexio ;:196 A widzisz, mam też inne rośliny :;230 , nie tylko róże. A parasol przy Novalisie jest niezbędny...wiesz, że on to lubi. Teraz tak myślę, czy dobrze zrobiłam wysadzając ją z donicy ;:218 ...Jeśli będzie jej źle, to wróci z powrotem na taras...i pod parasol ;:306

Lucynko :wit
Widzę, że mamy kolejną różano zakręconą koleżankę. Pochwal się jakie róże zamówiłaś? Mam nadzieję, że otworzysz swój wątek i wpuścisz nas do obejrzenia Twojego królestwa :wink:

Dziewczyny dla Was róża nazywana " plastikową ", ale i tak jest ;:167
Leonardo da VInci

Obrazek
Awatar użytkownika
Pulpa222
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2010, o 08:45

Post »

Masz rację, nie skończyło się na tamtej liście. Łącznie wybrałam 30 szt ;:108 . Część już zamówiłam, a reszta czeka, aż 'wróci rozum'. Pewnie wróci, jak już zamówię ;:223 .
Fakt, jest ich tyle, że boli głowa od samego oglądania i wszystkie by się chciało mieć, a tu stop - płot :;230 .
Pozdrawiam Ania
"Niebezpiecznie jest mieć rację w sprawach, w których ustanowione władze się mylą." Voltaire
Ogród "po 30-tce" Cz.I, Część II , Część III aktualna,Tillandsie są ? dla leniwych
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

Jestem, jestem ;:138 Dziękuję za zaproszenie do kolejnego wątku ;:196
Robin Hood w pionie, super pomysł. Chyba zgapię na moją nową rabatkę pustaczkową, bo mam dwóch takich gagatków. Martwiłam się jak tam będzie z miejscem bo jeszcze Moonlight Pembertona i Marguarite Hilling i coś tam jeszcze, i te Robin Hoody....ale teraz widzę że zmieszczę :tan

Ja też chcę Novaliska ;:168
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

Dorotko, Amadeus rzeczywiście był za rzadko pokazywany, bo go nie kojarzę, a jest przepiękny, szczególnie w fazie półotwartych paków wygląda zachwycająco. Powiem ci, że iglaki to świetny patent na ramy ogrodu. Początkowo bardzo broniłam się przed wszelkimi zimozielonymi i kłującymi roślinami..chyba dlatego, że sąsiedzi uznawali jedynie iglaki, a i teściowa najchętniej sadziłaby tuje. Postanowiłam, że u mnie będą tylko kwitnące rośliny i krzewy. Teraz jak pooglądam niektóre ogrody to dostrzegam, że w odpowiedniej ilości i aranżacji są bardzo cennym dodatkiem. Niestety nie zostawiłam miejsca na posadzenie czegokolwiek większego..Może w przyszłości jakoś to wszystko przeprogramuję ;:224
Awatar użytkownika
Ewa7
200p
200p
Od: 27 paź 2013, o 09:31
Kontakt:

Post »

Dorota,u Ciebie jak zawsze same piękności.Abraham naprawdę kusi:-)Niecierpliwie czekam na wiosnę i twoją nową rabatę różaną.
lucynda
200p
200p
Od: 4 sty 2015, o 19:39

Post »

Dorotko róż rosnących już na rabatach to mam trochę mniej niż Ty,bo tak około 120, ale na poletku zimują jeszcze okulizowane tego lata multiflory. Jest ich chyba 60. ;:224 .Zamówienie zrobiłam w "f",
Pilgrim
Gertrude jekyl
Charming piano
Nina renesans
Pirouette
Granny
Giardina
Muschimara
Kir royal
Swany

Matador
Red fairy
Rapsody in blue
Kardynałek
Rosario
Stephanie baronin zu guttenberg
To tyle w tej szkółce reszta czeka na R , a ją czekam na cudowny napływ gotówki. A tu jeszczezakochałam się w kilku Twoich różyczkach.
Pozdrawiam Lucyna
Awatar użytkownika
chalaputkowo
1000p
1000p
Od: 16 cze 2014, o 18:59

Post »

Zaglądałam codziennie , szukałam Cię codziennie i już traciłam nadzieję czy Cię znajdę a Ty tak szast prast założyłaś nowy wątek i już , lecę napawać się zdjęciami od początku , ale najpierw koniecznie chciałam się wpisać ;:196
Zielono mi - bo wesoło mi - bo zielono mi - Monika
Chałaputkowo,Chałaputkowo-dwa
Chałaputkowo to i owo
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2014, o 15:56

Post »

Ajajaj co za kolejne piękne róże ;:138 pokazuj , pokazuj, do wiosny jeszcze trochę....czymś trzeba oczy napaść :) A różowa hortensja u mnie to najzwyklejsza ogrodowa, tylko ma trochę lat to się rozrosła :) :wit
Moje Arboretum
Część 8 - zapraszam Karolina
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Amadeus - nie moja kolorystyka, ale nie powiem, ta głęboka czerwień całkiem, całkiem. Jako pojedynczy akcent wyglądałby nieźle. Podobnie zresztą Kardynał ... Będę musiała przemyśleć swoją koncepcję ;:24 ;:24
Awatar użytkownika
Anuleczka
500p
500p
Od: 25 sty 2015, o 20:27

Post »

Piękne te róże, zwłaszcza ta ciemno bordowa. Piękna
Zablokowany

Wróć do „Moje róże !”