Adenium obesum(róża pustyni) cz.8 uprawa, pielęgnacja, choroby
Re: Adenium obesum(róża pustyni) cz.8
Witam Wszystkich.
Chcę przesadzić swoje roślinki do lepszego podłoża i mam pytanie.
Wiem że skład podłoza jest sprawą indywidualną lecz jaką frakcję najlepiej zastosować ( roślinki mają ok 6cm wzrostu i 1 cm średnicy, są też i mniejsze ), obecnie posiadam takie składniki: ziemia do kaktusów, lawę wulkaniczną, antukę, zeolit, pemza, akadama. Może coś z tego wyjdzie. Jako drenaż pójdzie keramzyt nie wiem czy zastosować coś na górną warstwę ściółkę może cos doradzicie.
Mam jeszsze kilka nasion które chcę wysiać czy podłoże które zrobię nada się również do siewek?
Bardzo proszę o pomoc.
Sebastian
---28 sty 2015, o 12:35---
Na portalu aukcyjnym widziałem doniczki o średnicy 6 cm, czy kształt doniczki ma wpływ na rozwój roślinek. Moją uwagę zwróciły kwadratowe terakota 6x6 lecz nie wiem czy nie będa lepsze tradycyjne okrągłe.
Chcę przesadzić swoje roślinki do lepszego podłoża i mam pytanie.
Wiem że skład podłoza jest sprawą indywidualną lecz jaką frakcję najlepiej zastosować ( roślinki mają ok 6cm wzrostu i 1 cm średnicy, są też i mniejsze ), obecnie posiadam takie składniki: ziemia do kaktusów, lawę wulkaniczną, antukę, zeolit, pemza, akadama. Może coś z tego wyjdzie. Jako drenaż pójdzie keramzyt nie wiem czy zastosować coś na górną warstwę ściółkę może cos doradzicie.
Mam jeszsze kilka nasion które chcę wysiać czy podłoże które zrobię nada się również do siewek?
Bardzo proszę o pomoc.
Sebastian
---28 sty 2015, o 12:35---
Na portalu aukcyjnym widziałem doniczki o średnicy 6 cm, czy kształt doniczki ma wpływ na rozwój roślinek. Moją uwagę zwróciły kwadratowe terakota 6x6 lecz nie wiem czy nie będa lepsze tradycyjne okrągłe.
- onectica
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 sie 2012, o 17:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Nie sądzę, żeby im się zakręciło w głowie od okrągłych
a tak serio, to bardziej niż kształt ma znaczenie wielkość doniczki - nie powinna być zbyt duża.
Co do podłoża - ja kiedyś podsypałam wierzchnia warstwę seramisem, ale po jakimś czasie zrezygnowałam z tego. Ładnie było, i owszem, ale nie widziałam czy podłoże już jest wystarczająco suche do podlania i to mnie zniechęciło do "posypki".
Przy okazji i ja o coś zapytam - o tym, że mam pomarszczone pojedyncze kaudeksy pisałam ostatnio. Dzis natomiast zauważyłam, że na pewnej wysokości jeden z nich się "mieni". Wyglada to tak - jak patrzeć odpowiednio pod światło, jakby były lekko posypane takim pyłkiem brokatowym, takie mikrusieńkie 'kryształki'. Fotki nie idzie zrobić niestety, więc musicie sobie to wyobrazić. Roślina zaczyna też zasuszać liście. Qrczę, możę to jakiś szkodnik, albo choroba go dopadła. Co o tym myślicie?

a tak serio, to bardziej niż kształt ma znaczenie wielkość doniczki - nie powinna być zbyt duża.
Co do podłoża - ja kiedyś podsypałam wierzchnia warstwę seramisem, ale po jakimś czasie zrezygnowałam z tego. Ładnie było, i owszem, ale nie widziałam czy podłoże już jest wystarczająco suche do podlania i to mnie zniechęciło do "posypki".
Przy okazji i ja o coś zapytam - o tym, że mam pomarszczone pojedyncze kaudeksy pisałam ostatnio. Dzis natomiast zauważyłam, że na pewnej wysokości jeden z nich się "mieni". Wyglada to tak - jak patrzeć odpowiednio pod światło, jakby były lekko posypane takim pyłkiem brokatowym, takie mikrusieńkie 'kryształki'. Fotki nie idzie zrobić niestety, więc musicie sobie to wyobrazić. Roślina zaczyna też zasuszać liście. Qrczę, możę to jakiś szkodnik, albo choroba go dopadła. Co o tym myślicie?
- Akwelan_2009
- Od: 10 sty 2009, o 19:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- trudno coś ze 100% pewnością odpowiedzieć. Dopadają od czasu do czasu nasze roślinki jakieś choroby, szkodniki o których nie mamy "zielonego pojęcia" i nie wiemy jak w takich przypadkach postępować./ ... / jakby były lekko posypane takim pyłkiem brokatowym, takie mikrusieńkie 'kryształki'. / ... / Roślina zaczyna też zasuszać liście./ ... / możę to jakiś szkodnik, albo choroba go dopadła. / ... /
Zaglądałaś może delikatnie w podłoże, jak wyglądają korzenie przy kaudexie, może tam znajdziesz jakąś podpowiedź odnośnie zachowania rośliny. Ten opisywany przez Ciebie "pyłek brokatowy" może być wykrystalizowanymi solami mineralnymi z podłoża lub jakąś odmianą pleśni. Jeżeli to wykrystalizowane sole z podłoża, "pół biedy" - z czasem znikną. Natomiast jeżeli to rodzaj pleśni, lub czegoś innego chorobotwórczego, może być nieciekawie. Ja roślinę z takimi objawami (w przypadku pleśni) ustawiłbym w izolatce i spryskał jakimś środkiem przeciwgrzybowym, ale to tylko taka moja sugestia, która nie wiem czy będzie skuteczna i na dodatek, trudno podpowiedzieć jakim środkiem i w jakim stężeniu. Nie mam żadnej wiedzy na temat stosowania środków chemicznych do ochrony Adenium, które "pomogą", a nie spowodują większych szkód. Nie wiem czy Twojej roślinie pomógłby oprysk Pervicul-em. Ja go stosowałem do dezynfekcji podłoża przed wysiewem nasion Adenium. Wiem, że stosowany jest do ochrony skrętników.
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Mieczysław
- onectica
Korzenie już podgladałam ;) Jest ok. Na oko tak by to mogło wyglądać właśnie - jak osad z soli. Dziwne o tyle, że wszystkie adenia maja to samo podłoże (perlit, lawa, pemza, zeolit, troszkę ziemi dla kaktusów) i podlewane tym samym.
Podlałem 2 dni temu swoje starsze roślinki w sumie pierwszy raz tak porządniej od dłuższego czasu, żeby się napiły i jedna co miała kaudeks pomarszczony i miękki to napęczniał i stwardniał. Dobra wiadomość, jednak może im brakowało trochę wody. Dodałem też nawozu trochę, bo faktycznie dzień coraz dłuższy, a przy moim doświetlaniu i 25 stopniach i tak rosną w sumie nieustannie.
Moich adeniów od przesadzenia nadal nie podlałam. Chociaż zaczynam się martwić, bo zaczęły im zółknąć listki. Czyżby nie dało się ich uratować?
- Akwelan_2009
Trzy moje Adenium, dostały nowe doniczki; dwa pierwsze większe, ostatnie trzecie mniejszą:

- o zmianie trzeciej roślinie doniczki zdecydowałem, ponieważ była zbyt duża w stosunku do wielkości bryły korzeniowej i podłoże niezbyt szybko przesychało. Wszystkie rośliny mają korzenie główne bardzo blisko powierzchni podłoża, dlatego są "dociążone" gryzem bazaltowym, żeby stabilizować rośliny w pionie w podłożu. Gryz po przerośnięciu podłoża przez korzenie, będzie usunięty wraz z częścią górnej warstwy podłoża - tak żeby korzenie "pełzały" po podłożu.

- o zmianie trzeciej roślinie doniczki zdecydowałem, ponieważ była zbyt duża w stosunku do wielkości bryły korzeniowej i podłoże niezbyt szybko przesychało. Wszystkie rośliny mają korzenie główne bardzo blisko powierzchni podłoża, dlatego są "dociążone" gryzem bazaltowym, żeby stabilizować rośliny w pionie w podłożu. Gryz po przerośnięciu podłoża przez korzenie, będzie usunięty wraz z częścią górnej warstwy podłoża - tak żeby korzenie "pełzały" po podłożu.
Mieczysław
Mieczysław
- onectica
Ale ten bazalt będzie dodatkowo utrudniał parowanie...
- Akwelan_2009
Po przesadzeniu nie podlewałem roślin, podłoże jest delikatnie wilgotne, ale bardzo przewiewne. Będę podlewał za m/w dwa tygodnie. Nie jest to zbyt gruba warstwa tego "dociążenia" podłoża na korzeniach - m/w po około miesiącu będę ten grys usuwał. Już taką próbę robiłem z "dociskaniem" korzeni do podłoża, nie zauważyłem ujemnych skutków. Jedyną wadą tej "posypki" jest jej zbyt duża waga, doniczki znacznie zwiększają swoją wagę.
Mieczysław
Mieczysław
- gapapl
- Od: 1 maja 2014, o 21:55
Dziś przeglądałam zdjęcia moich adeniów z przed 2 tygodni. Zauważyłam, że dziś mają jeszcze bardziej pomarszczony kaudeks. 11 dni temu były one przesadzone w nowe świeże przpuszczalne podłoże (były przelane i miały usunięte część nadgnitych korzonków). Od tego czasu nie były podlane. Czy możliwe jest, że się pomarszczyły bardziej bo mają sucho?
- onectica
Moim zdaniem tak.
W takim razie podleję je trochę. Zobaczę co będzie się z nimi dziać.
-- 2 lut 2015, o 07:35---
Jeszcze 1 pytanie jak długo ,,pęcznieje" kaudeks po podlaniu?
-- 2 lut 2015, o 07:35---
Jeszcze 1 pytanie jak długo ,,pęcznieje" kaudeks po podlaniu?
Witam.
Przeglądając wcześniejsze wątki znalazłem fajną recepturę na podłoże mineralne stosowane przez Mieczysława.
Skład podłoża:
bimis drobny granulacja 2- 4 mm - 1litr
seramis 3 - 6 mm - 3 podwójne garście.
wermikulit granulacja 1 - 3 mm - 4 podwójne garście
keramzyt " 1 - 3 mm - 1 litr
zeolit " 4 - 8 mm - 1,5 litra
akadama " 2 - 3 mm - 0,5 litra
skała wulkaniczna czerwona gr. 2 -3 mm - 0,2 litra
Skała wulkaniczna czarna gr 1 - 4 mm - 0,2 litra
perlit gr 1 - 4 mm - 4 podwójne garście
Całość ok - 6 litrów
Mam kilka pytań odnosnie tego podłoża:
czy seramis można zastąpić antuką o granulacji 2-4mm?
czy te podłoże nadaje się do roślinek które nie mają jeszcze roku?
czy można je użyć do wysiewu ( w ramach eksperymentu kilka nasion )?
czy można je połączyć z przesianą ziemią do kaktusów w stosunku 1 część ziemi 2 mieszanki mineralnej żeby otrzymać dobry materiał do przesadzania ( ewentualnie z jakich składników zrezygnować)?
Posiadam jeszcze lawę ale o granulacji 0-2mm czy nie będzie za drobna i nie zagęści podłoża?
I ostatnie pytanie związane z przesadzaniem
Dla takich roślinek o wielkości do 6 cm jak dużych doniczek użyć aby zapewnić im optymalne warunki i nie przesadzać za kilka miesięcy, czy przy przesadzaniu oprócz pielęgnacji korzeni i zastosowaniu ukarzeniacza z węglem drzewnym ( również przepis Mieczysława ), potrzebne jeszcze inne zabiegi?
Serdecznie proszę o porady.
Pozdrawiam
Sebastian
Przeglądając wcześniejsze wątki znalazłem fajną recepturę na podłoże mineralne stosowane przez Mieczysława.
Skład podłoża:
bimis drobny granulacja 2- 4 mm - 1litr
seramis 3 - 6 mm - 3 podwójne garście.
wermikulit granulacja 1 - 3 mm - 4 podwójne garście
keramzyt " 1 - 3 mm - 1 litr
zeolit " 4 - 8 mm - 1,5 litra
akadama " 2 - 3 mm - 0,5 litra
skała wulkaniczna czerwona gr. 2 -3 mm - 0,2 litra
Skała wulkaniczna czarna gr 1 - 4 mm - 0,2 litra
perlit gr 1 - 4 mm - 4 podwójne garście
Całość ok - 6 litrów
Mam kilka pytań odnosnie tego podłoża:
czy seramis można zastąpić antuką o granulacji 2-4mm?
czy te podłoże nadaje się do roślinek które nie mają jeszcze roku?
czy można je użyć do wysiewu ( w ramach eksperymentu kilka nasion )?
czy można je połączyć z przesianą ziemią do kaktusów w stosunku 1 część ziemi 2 mieszanki mineralnej żeby otrzymać dobry materiał do przesadzania ( ewentualnie z jakich składników zrezygnować)?
Posiadam jeszcze lawę ale o granulacji 0-2mm czy nie będzie za drobna i nie zagęści podłoża?
I ostatnie pytanie związane z przesadzaniem
Dla takich roślinek o wielkości do 6 cm jak dużych doniczek użyć aby zapewnić im optymalne warunki i nie przesadzać za kilka miesięcy, czy przy przesadzaniu oprócz pielęgnacji korzeni i zastosowaniu ukarzeniacza z węglem drzewnym ( również przepis Mieczysława ), potrzebne jeszcze inne zabiegi?
Serdecznie proszę o porady.
Pozdrawiam
Sebastian
- Akwelan_2009
- chciałbym kategorycznie zaprzeczyć, ja nie jestem autorem takiego składu podłoża, nie używałem nigdy do komponowania podłoża dla moich Adenium n/w składników:Przeglądając wcześniejsze wątki znalazłem fajną recepturę na podłoże mineralne stosowane przez Mieczysława.
- bimis drobny granulacja 2- 4 mm
- zeolit " 4 - 8 mm - 1,5 litra,
- akadama " 2 - 3 mm - 0,5 litra.
Przypuszczam, chociaż nie jestem na 100% pewien, taki skład podłoża dla swoich Adenium stosował "Jerzyk", którego od dłuższego czasu nie "widać" na Forum.
Mieczysław
Mieczysław