Trawy w pytaniach i odpowiedziach
Re: Trawy w pytaniach i odpowiedziach
emalia112 proszę o poradę. Chciałabym wiosną stworzyć trawiastą rabatę z miskantami w roli głównej. Zależy mi na tym,żeby miskanty stanowiły tło i jednocześnie zasłonę( będą rosły przy płocie sąsiadów- stanowisko słoneczne) Przed nimi chciałabym posadzić niższe trawy o ciekawym pokroju i kolorystyce. Cały czas główkuję jaki odmiany dobrać do tej kompozycji 

Pozdrawiam, Atena
Mój wiejski bałagan
Mój wiejski bałagan
- Mariusz_S
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 lut 2008, o 01:12
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Uzupełnienie - zimowanie odmian prosa rózgowatego bez zastrzeżeń.
Co do łączenia - liczą się nie tylko odmiany ale też proporcje. Duża roślina musi mieć większą ilość mniejszego "towarzystwa". towarzystwo nie może być piękniejsze, ma uzupełniać, wydobywać, podkreślać bo dominanta kompozycji już jest.
'Rehbarun' wybarwia się świetnie, podejrzewam że masz inna odmianę.
O prosach napisałem artykuł: http://trawyozdobne.com/grupy-traw/prosa.html
W mojej Encyklopedii traw ozdobnych omówione jest kilkanaście odmian: http://trawyozdobne.com/dzialy-2/encykl ... wne-2.html
Fotki pojawią się wkrótce, część jest już w galerii traw ozdobnych: http://trawyozdobne.com/galeria-traw-1.html
Co do łączenia - liczą się nie tylko odmiany ale też proporcje. Duża roślina musi mieć większą ilość mniejszego "towarzystwa". towarzystwo nie może być piękniejsze, ma uzupełniać, wydobywać, podkreślać bo dominanta kompozycji już jest.
'Rehbarun' wybarwia się świetnie, podejrzewam że masz inna odmianę.
O prosach napisałem artykuł: http://trawyozdobne.com/grupy-traw/prosa.html
W mojej Encyklopedii traw ozdobnych omówione jest kilkanaście odmian: http://trawyozdobne.com/dzialy-2/encykl ... wne-2.html
Fotki pojawią się wkrótce, część jest już w galerii traw ozdobnych: http://trawyozdobne.com/galeria-traw-1.html
Mariusz Surowiński
Poradnik o trawach
Poradnik o trawach
Myślałam o Malepartus, Rotsilber, Zebrinus i 1 sztuce giganteus z boku na szczycie rabaty. Co do nich dobrać? Jakie niższe piętra?
Pozdrawiam, Atena
Mój wiejski bałagan
Mój wiejski bałagan
- Mariusz_S
- Kontakt:
Każda piękniejsza. Po co tyle? Chyba że w rzędzie po kilka sztuk. Brak zróżnicowania wysokościowego (1,8-2 m), kolorystycznego (czerwień kwiatostanów) i czasu kwitnienia (wrzesień - bo 'Zebrinus nie kwitnie). Zrób może rysunek rabatki bo takie doradzanie do niczego nie prowadzi. W wątku o żywopłotach zamieszczałem zdjęcie żywopłotu z 3 miskantów. zobacz jak może to dobrze wyglądać.
Mariusz Surowiński
Poradnik o trawach
Poradnik o trawach
Rabata jest długości około 6m i 3 m szeroka. Na całej długości ogranicza ją płot, a od strony działki ma pofalowane brzegi.
-- 27 sty 2015, o 22:27 --
Myślałam,żeby wyższe miskanty posadzić w rzędzie pod płotem na całej długości rabaty, a od strony działki dać niższe piętra
-- 27 sty 2015, o 22:27 --
Myślałam,żeby wyższe miskanty posadzić w rzędzie pod płotem na całej długości rabaty, a od strony działki dać niższe piętra

Pozdrawiam, Atena
Mój wiejski bałagan
Mój wiejski bałagan
- Mariusz_S
- Kontakt:
Zakładając że będzie to jeden rząd - maksymalnie dwa miskanty, np. w środku M. giganteus i z boków 'Malepartus'. Ja bym osobiście dał jeszcze cos wyższego niż Malepartus - o wys. 2,5 m i bladym kwiatostanie i liściach przechodzących w pomarańcze a nie czerwienie (np. 'Lenda'). A przed Panicm 'Sguaw' - 1,5 m o liściach i kwiatostanach zbliżonych do purpury. Do tego duże ilości cebulowych by była wiosna. I będzie pięknie:)
Mariusz Surowiński
Poradnik o trawach
Poradnik o trawach
Mariusz, na długości 6 m w rzędzie wystarczą 3 szt?
Pozdrawiam, Atena
Mój wiejski bałagan
Mój wiejski bałagan
- Rennni
- Od: 22 lip 2012, o 21:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Mam 'Shenandoah' blisko Mis. Silberspinne.....i proso jest takie niewidzialneatena40 pisze:Właśnie szukam prosa, które chcę skomponować z miskantami. Ale teraz zaczynam się zastanawiać, czy faktycznie nie jest za delikatne

Przepraszam za błędy w tekście, ale ja nie jestem z Polski, czytam i rozumiem ale nie mogę napisać tekst ... piszę tylko przez online tłumacza ;-)
- Mariusz_S
- Kontakt:
Bo jest jedno. To nie jest kompozycja, to kolekcja. Proso musi być w masie

Panicum virgatum 'Squaw'
Tak to ma wyglądać...

Panicum virgatum 'Squaw'
Tak to ma wyglądać...
Mariusz Surowiński
Poradnik o trawach
Poradnik o trawach
- Mariusz_S
- Kontakt:
Ja daje w żywopłotach miskanty co 50 cm w 2 rzędach na przekładkę by efekt był szybki. Ale jeśli dasz co 70-80 cm w jednym rzędzie to też będzie ok. Co metr - też. Tylko na efekt trzeba dłużej czekać...atena40 pisze:Mariusz, na długości 6 m w rzędzie wystarczą 3 szt?
Mariusz Surowiński
Poradnik o trawach
Poradnik o trawach
A proso w jakich odległościach sadzić? Przed miskantami naprzemiennie?
Pozdrawiam, Atena
Mój wiejski bałagan
Mój wiejski bałagan
- Mariusz_S
- Kontakt:
Tak samo 2 - 4 szt./m2. Pamiętaj, ze proso rośnie dużo szybciej więc miskanty lepiej gęściej i odmiany szybko rosnące.
Mariusz Surowiński
Poradnik o trawach
Poradnik o trawach
Mariusz zastanawiam się, czy zamiast prosa nie posadzić Stipy brachytricha. Co o takim zastawieniu sądzisz?
Pozdrawiam, Atena
Mój wiejski bałagan
Mój wiejski bałagan
- Mariusz_S
- Kontakt:
Też może być. Kwiatostany puchate więc ostateczny efekt wizualny (opatulenie miskantów) również i w tym wypadku zaistnieje. Z prosem kompozycja będzie bardziej kolorowa.
Tak czy inaczej wszystkie one są późno atrakcyjne - wiosną nie ma nic i ja bym dał sporo cebulowych...
Tak czy inaczej wszystkie one są późno atrakcyjne - wiosną nie ma nic i ja bym dał sporo cebulowych...
Mariusz Surowiński
Poradnik o trawach
Poradnik o trawach