Bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu problemu.
Zrobiłem oczko wodne, jest ono średniej wielkości użyliśmy foli o wymiarach 6x6m głębokość to ok 1metr. szerokość 2m długość 3m to podałem na oko więc proszę się nie sugerować za bardzo wymiarami tym bardziej że jest jeszcze stopień szerokości 20cm wkoło oczka lekko zanurzony w wodzie. Obok robię kaskadę (od tafli wody ma może 50-100cm wysokości i ok 70cm długości) i nie wiem jakie rozwiązanie wybrać, aby woda była dobrze filtrowana. Na dnie oczka mam okrągły dołek o wymiarach średnica 50cm wysokość 50cm Chciałem kupić pompę do brudnej wody i w tym dołku ją osadzić poprowadzić wąż do góry na kaskadę, ale powstał problem ponieważ te pompy mogą pracować MAX/20-30minut i potrzebują odpoczynku (min 30minut) nie uśmiecha mi się latać co 30minut wł/wył pompę :/ Filtr chciałem początkowo zrobić w tym dołku razem z pompą (kamienie i ew. gąbka z dużymi oczkami).
Teraz mam kilka innych opcji i nie wiem co zrobić

Zaznaczę, że koszt pomp/y nie chciałbym żeby przekraczał 300, 400zł im taniej tym lepiej.
Interesuje mnie najbardziej pompa, która pracowała dłużej chociaż ze 2, 3h bez przerwy. Chciałbym ten szaflik ustawić na górze kaskady, nawiercić w nim otwory w odpowiednim miejscu na dnie, ułożyć w nim wkład filtracyjny (kamienie, gąbki itd.) i pasowała by pompa która podawałaby wodę z oczka nawet, najlepiej brudną do tego filtra, woda przelatując przez filtr trochę się oczyści, następie kaskadą do oczka.
Jeśli to zły pomysł proszę o inny. Bardzo proszę przede wszystkim o dobór pompy, nie bardzo się na tym znam, widziałem fajną pompę przelotową na allegro, ale jest kłopot bo ma tylko 40W i jest słabo wydajna a wysokość podnoszenia jest bardzo mała.
Ewentualnie zakupiłbym pompę do brudnej wody marki karcher cena w NOMI 200zł zanurzył ją w tym dołku poprowadził wąż do góry, filtr będzie chyba najlepiej osadzić na górze kaskady jak pisałem wcześniej i obłożyć kamieniami, bo pompa zasypana filtrem to złe rozwiązanie, może się filtr zanieczyścić i pompa będzie pracować na sucho. Taką pompę wł. bym tylko czasami np. grill itd. i Ewentualnie zakupić drugą pompkę widziałem na allegro około 100zł lub do 100zł ustawić na środku oczka i wł. aby pracowała dłużej kilka godzin dziennie chodzi mi o pompkę fontannową
Proszę o propozycję takiej taniej pompki fontannowej do 100zł Najważniejsze WYTRZYMAŁOŚĆ taka pompka będzie działać w naszym oczku dobrych kilka godzin dziennie może się zdarzy, że się zapomni wył. na noc itd.
Dziękuję z góry za porady!!