Domowo i zdrowo

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
Zablokowany
ewa-s
500p
500p
Posty: 766
Od: 19 sty 2013, o 10:43
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: lubelskie

Re: Domowo i zdrowo

Post »

Bułki wyglądają znakomicie,a jeszcze z karkówką ze słoika,to same pyszności.
Kiedyś piekłam chleb i bułki ziarniste,nawet dosyć często,a potem jakoś tak zaniechałam.Jak tak czytam Twój wątek i oglądam Twoje poczynania,to chyba wraca mi ochota na pieczenie chleba/na zakwasie jeszcze nie robiłam/,no i oczywiście bułeczek też :D
Awatar użytkownika
gaura
500p
500p
Posty: 860
Od: 14 lut 2013, o 15:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: zachodniopomorskie

Re: Domowo i zdrowo

Post »

Bo tu jak człowiek poczyta, poogląda te wszystkie cuda, to jakoś tak od razu się chce, a potem to wciąga :D
Pozdrawiam, Kasia
ida74
---
Posty: 4355
Od: 10 kwie 2008, o 17:03
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Nad stawem

Re: Domowo i zdrowo

Post »

Jeszcze cebulke pokrojona kanapki bym podala ;:oj
Awatar użytkownika
tralaluszy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3302
Od: 5 sty 2010, o 18:46
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Domowo i zdrowo

Post »

Biotit pisze:
Liderką wołową jest pręga, dobrze zrobiona nie ma w sobie równych. 8-)
Uwielbiam pręgę w postaci gulaszu, najlepiej z makaronem i surówką z czerwonej kapusty. Jak zrobiłam to z przymusu pierwszy raz, to potem co parę dni robiłam znowu, taki szał mnie ogarnął, nie mogłam przestać :D
Pozdrawiam - BabajAGA
Awatar użytkownika
annodomini
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1573
Od: 13 sty 2008, o 15:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: okolice Słupska

Re: Domowo i zdrowo

Post »

Dostałem taki przepis na mielonkę do słoika, od koleżanki Bernadetty z Sierakowic, oceńcie fachowym okiem. Zrobiłem, dla mnie bomba.

Obrazek
Wypowiadam się na FO, gdy mam o czymś jakiekolwiek pojęcie,
gdy go nie mam, proszę innych o radę.
Pozdrawiam Skrytopodczytywacz Adam
Awatar użytkownika
Biotit
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2308
Od: 20 cze 2014, o 00:09
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: W-wa

Re: Domowo i zdrowo

Post »

Adam, przepis warty zrobienia, pod względem przypraw wg mnie za mało pieprzu (powinno być ok. 7-8 g),reszta ok, choć ja dodałbym lubczyk i zdecydowanie zwiększył ilość otartego majeranku..
Zrezygnowałbym zdecydowanie z żelatyny na korzyść emulsji ze skór wieprzowych.

Oczywiście ważnym etapem jest parzenie i czas.

Przypominam,że kuchnia to nie piec hutniczy. Mięs nie gotujemy, tylko parzymy w max. temp. 80 C.
Moje wątki
Festina Lente
Awatar użytkownika
annodomini
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1573
Od: 13 sty 2008, o 15:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: okolice Słupska

Re: Domowo i zdrowo

Post »

Majeranku dałem więcej, ale słoiki gotowałem :oops: Zjedliśmy całość na tyle szybko, że dowodów niedociągnięć już nie ma :D
Wypowiadam się na FO, gdy mam o czymś jakiekolwiek pojęcie,
gdy go nie mam, proszę innych o radę.
Pozdrawiam Skrytopodczytywacz Adam
Kaja
500p
500p
Posty: 847
Od: 29 sie 2006, o 20:40
Lokalizacja: Gdańsk

Re: Domowo i zdrowo

Post »

Teraz to już nic nie rozumiem.Konserw w słoikach nie gotuje się trzykrotnie,a parzy?
Zainteresował mnie wyrób z pręgi wołowej,ponieważ nie lubię tłustego.
Poproszę o przepis.
Awatar użytkownika
Biotit
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2308
Od: 20 cze 2014, o 00:09
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: W-wa

Pasteryzacja

Post »

Mięso w słoikach - TYNDALIZACJA

temat b.ważny ważny , bo chodzi o Nasze zdrowie.

Clostridium botulinom nie śpi


Rożne są metody obróbki mięsa , tutaj je pominę, ten wątek będzie dotyczył pasteryzacji.

Czasy Tyndalizacji ( trzykrotna pasteryzacja w równych 24 h odstępach) zależy przede wszystkim od pojemności słoików.
Bardzo ważne są również wieczka, muszą być szczelne, najlepiej nowe.

Ja używam słoików 344 ml prostych idealnych do wyjmowania mięs.

Słoiki z mięsem wkładam do garnka , (temp wody ok 25 C) powoli podnoszę temp. do 100 C.

Obrazek

Garnek garnkowi nie równy, im grubszy tym lepszy. Mi do 6 l garnka Zeptera wchodzi 10 słoików. Słoiki są zalane wodą.

Po osiągnięciu 100 C gotuję 10 minut, wyłączam gaz i czekam aż temp wody osiągnie 80C.


Od tego etapu mierzę czas w temperaturze parzenia 80 C :

I pasteryzacja 60 minut

II pasteryzacja 45 minut

III pasteryzacja 30 minut



W 2 pierwszych przypadkach słoiki gorące wyjmuję i studzę w temp pokojowej, sprawdzam zakrętki, jeśli któraś przepuszcza, odrzucam słoik do dalszej obróbki.

Po 3 pasteryzacji należy szybko , a zarazem umiejętnie schłodzić słoiki zimną wodą.

W ten sposób słoiki z wsadem mięsnym są jakościowo dobre przez okres 6 miesięcy.

Stosowanie długich czasów i wysokich temperatur niekorzystnie wpływa na jakość konserw, mięso traci smak.


Obrazek


Teraz obalę mit o galaretce.

Wszyscy ja bardzo lubimy, ale pamiętajmy, że w niej jest zawarty smak mięsa, im więcej galarety tym mięso jest bardziej suche. Dlatego dodatek mąki ziemniaczanej i wody potrafią ten proces zatrzymać. (3 % mąki i 2% wody). Gotowanie samego mięsa powoduje wyciek smaków, tworzy się pyszna galaretka i nieciekawe mięso. Jak mi nie wierzycie zróbcie 2 różne konserwy i porównajcie smak. Ja bazuję na recepturach branżowych z lat 50 - 60 i swoim doświadczeniu.
Nikt mnie nie przekona, ze tak nie jest.

8-)
Moje wątki
Festina Lente
ewa-s
500p
500p
Posty: 766
Od: 19 sty 2013, o 10:43
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: lubelskie

Re: Domowo i zdrowo

Post »

Piotrek opisałeś wszystko b. dokładnie.Wychodzi na to,że mięso w słoikach przez wiele lat robiłam źle :oops:
Zawsze gotowałam,a nie parzyłam.Co prawda woda delikatnie pyrkała,ale na pewno było blisko 100 C.
Awatar użytkownika
gaura
500p
500p
Posty: 860
Od: 14 lut 2013, o 15:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: zachodniopomorskie

Re: Domowo i zdrowo

Post »

Piotr, dziękuje za istotne i dokładne informacje.
Wcześniej robiąc mielonkę w słoiku też gotowałam (dwukrotnie), a nie parzyłam.
Osobiście już się przekonałam, że mięso gotowane a parzone, to różnica ogromna. Parzone jest wyjątkowo smaczne, dla mnie rewelacja.
Teraz wiemy już "jak", to poproszę o jakieś proporcje, by było wiadomo "co" włożyć do słoika, by wyszły takie cuda jak "tuszonka z karkówki" (oprócz tego, że zapewne karkówkę :;230 )
Pozdrawiam, Kasia
Awatar użytkownika
Biotit
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2308
Od: 20 cze 2014, o 00:09
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: W-wa

Re: Domowo i zdrowo

Post »

Ewa, Kasia ;:63

Innym trudno przyznać się do błędów. :(

Niech ten przepis służy Potomnym.

Dziś powtórka z rozrywki, gdyż poprzednie bułki z czasów PRL mi nie wyszły.
Przepis jest tu

Tym razem zrobiłem ziołowe: bułgarska czubrica z dodatkiem suszonego czosnku.

Obrazek

Obrazek

Obrazek


Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Teraz bułki są ok.
8-)
Moje wątki
Festina Lente
Awatar użytkownika
MORANGO
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2414
Od: 4 sie 2011, o 00:05
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Zachodniopomorskie
Kontakt:

Re: Domowo i zdrowo

Post »

Pysznie wyglądają, a smak czubricy hmm hmm jak ja tęsknie za tym zapachem :)
Awatar użytkownika
Biotit
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2308
Od: 20 cze 2014, o 00:09
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: W-wa

Szynka konserwowa

Post »

Szynka konserwowa.

Zapach ziół z bułek jest niesamowity.
Pachnie w całym domu i nie tylko, gdyż miałem wizytę uroczej Sąsiadki :D
O dwie bułki mam mniej, a co tam, niech Innym też smakuje.

Bułki powoli stygną, więc czas na odsłonę...

oto Ona Polish Ham, czyli Szynka Konserwowa, beż zbędnej galaretki, soczysta w środku,
gdyż wciągnęła całą aromatyczną zalewę.


Smak i zapach jedyny w swoim rodzaju:


Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Moje wątki
Festina Lente
Awatar użytkownika
annodomini
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1573
Od: 13 sty 2008, o 15:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: okolice Słupska

Re: Domowo i zdrowo

Post »

Piotrze, bułki wg tego samego przepisu jak poprzednie, tylko z dodatkiem ziół ?
Wypowiadam się na FO, gdy mam o czymś jakiekolwiek pojęcie,
gdy go nie mam, proszę innych o radę.
Pozdrawiam Skrytopodczytywacz Adam
Zablokowany

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”