Domowy chleb

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
ODPOWIEDZ
Neko
---
Od: 23 wrz 2013, o 20:49
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Domowy chleb

Post »

Koszt zależy od składników, każdy chleb jest inny ;:173.
bietka1964
200p
200p
Od: 19 mar 2013, o 16:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Koszt kosztem ale zapach,smak...bezcenny. Mój własnie stygnie na kratce
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13

Post »

monika może naukowe podejście jest OK,ale ciemni ludzie, nie mający tego naukowego podejścia, o od setek lat wypiekają chleb i to pewnie lepszy niż w sterowanych komputerami piekarniach.Podstawą udanego ciasta jest niestety gluten i kleikowanie skrobi z mąki pozbawionej glutenu niewiele da.Dlatego w wielu przepisach na pieczywo bezglutenowe ,są jajka.
Gluten ? mieszanina białek roślinnych, gluteniny i gliadyny, występująca w ziarnach niektórych zbóż, np. pszenicy, żyta i jęczmienia.
Podczas wyrabiania ciasta z mąki, zawarty w niej gluten w wyniku sieciowania tworzy z wodą strukturę przestrzenną nadającą ciastu ciągliwą konsystencję. Powoduje to uwięzienie pęcherzyków dwutlenku węgla powstającego w cieście, gdy podlega ono fermentacji, co z kolei odpowiada za wzrost jego objętości podczas ?wyrastania?, a po wypieczeniu otrzymane pieczywo ma porowatą strukturę. Powodowana przez gluten ciągliwość ma również znaczenie w przypadku ciast, które nie podlegają fermentacji, ale są spulchniane za pomocą np. proszków do pieczenia lub, tak jak ciasta makaronowe, nie są w ogóle spulchniane.

Gluten można wydzielić z mąki w wyniku wymycia skrobi z surowego ciasta. W tej formie wygląda podobnie do gumy do żucia. Na tej operacji opiera się metoda laboratoryjna określania ilości glutenu w mące.
Awatar użytkownika
xetren
50p
50p
Od: 12 lut 2012, o 03:22

Post »

Gluten nie jest potrzebny do wypieku dobrego chleba. W chlebie żytnim jego rolę przejmują śluzy, głównie pentozany (mąka żytnia zawiera niewiele glutenu). Może do chleba gryczanego można dodać coś, co zawiera śluzy? Trochę mielonego siemienia lnianego lub łupiny babki jajowatej?
x-xm-a
Konto usunięte na prośbę.
Od: 9 cze 2006, o 21:28

Post »

kaLo Ty zacząłeś :D
kaLo pisze:monika może naukowe podejście jest OK,ale ciemni ludzie, nie mający tego naukowego podejścia, o od setek lat wypiekają chleb..
Ci 'ciemni' ludzie metodą prób i błędów doszli do tego, że z mąki gryczanej chleba nie będzie :lol:
A my, rozumiem, próbujemy pomóc stworzyć tego Tatarczucha dla Beaty. Fajnie by było jakby się udało.
whitedame pisze:Skład Tatarczuka to tylko mąka gryczana, mleko, miód i drożdże lub tzw. namoczka.
i bądź tu mądry.
Do chleba kukurydzianego dodawałam jajka, niewiele to dało niestety (jak na moje wymagania co do chleba). Ciekawa jestem KaLo jak go będziesz robić i jak Ci wyjdzie.
Awatar użytkownika
Vamila
200p
200p
Od: 11 wrz 2014, o 20:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Może jako spoiwo mogłaby posłużyć guma ksantanowa, widziałam kilka przepisów z nią na wypieki bezglutenowe. Ja jej używam do robienia szamponu akurat ale może ktoś ma doświadczenia żywnościowe?
Tylko co to za chleb na gumie ;)

U mnie koszt chleba pszenno 650- żytniego 2000 za 1kg to 2,5 do 3 złotych uwzględniając prąd, sól i wodę :)
Pozdrawiam wszystkich zakręconych na zielono! Milena
Na wzgórzu z widokiem
Dorośli upośledzeni ludzie to dorośli upośledzeni ludzie a nie małe bezrozumne dzieci!
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Moniko,niech będzie na mnie.Najczęściej jest tak,że każda kontrowersyjna wypowiedź powoduje pospolite ruszenie i wszyscy od razu chcą wykazać,że ten ktoś się myli. :wink: Jest to dobre,bo w trakcie poszukiwań ,można się wiele samemu dowiedzieć. ;:108 .
xetren podchwycił motyw o śluzach w mące żytniej i wtedy pomyślałem o siemieniu lnianym.Jest i o tym :
Ze wszystkich przepisów ten poniższy może spodobać się wielu osobom. Nie zawiera on mleka, ani jajek. Mąki można skomponować według własnego uznania i gustu. Chleb dodatkowo zawiera ziarna słonecznika, dyni, które nadają mu smaku. Są w nim też nasiona siemienia lnianego, które po zalaniu wrzącą wodą zmieniają się w ?kisiel?, który doskonale łączy bezglutenowe mąki i zastępuje tutaj jajka

http://smakowitychleb.pl/wieloziarnisty ... glutenowy/
Smak chleba z gryki mi nie pasuje ,ale dla dobra ludzkości, stworzę jeden,czy dwa bochenki. ;:170
x-xm-a

Post »

KaLo ja nie z tych co to komu.. :wit Nie wiem czy teraz dobrze Cię zrozumiałam, ale nic kontrowersyjnego w Twojej poprzedniej wypowiedzi nie było..Mnie naprawdę interesuje co wymyślisz, bo znasz się na rzeczy.
A co do tego wypieku to ja poczekam na Was. A na półce mam baaardzo starą książkę kucharską. Z mąki gryczanej to przepis na tartuchy tam jest (tak w skrócie gotowana mąka gryczana), przepis na bliny oczywiście ale z dodatkiem mąki pszennej i przepis na bułki parzone ale nie wiadomo z jakiej mąki. I ten ostatni przepis (na mleku, drożdżach, żółtkach+cukier) to może nawet wypróbuję z mąki gryczanej bo mi przepis pasuje, ale zrobię ciasto/placek/chleb a nie bułki. Nie na słodko i z dodatkiem siemienia chyba by mi nie odpowiadał. Czyli może dwie wersja się urodzą
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

monika pisze: Do chleba kukurydzianego dodawałam jajka, niewiele to dało niestety (jak na moje wymagania co do chleba). Ciekawa jestem KaLo jak go będziesz robić i jak Ci wyjdzie.
Moniko moja młodsza siostra przez kilkanaście lat dla swej córci" kukurydzianki" piekła chleb, ciasto, placki i inne wypieki . Nie pomyślałam aby wszystkie przepisy wziąć od niej bo naprawdę były dobre i z małej dziewczynki urosła piękna kobieta, która powoli wyszła z diety bezglutenowej.
Siostry już nie ma i przepisy przepadły ... wielka szkoda...
Awatar użytkownika
whitedame
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lut 2012, o 16:22

Post »

Kochani, jak to dobrze, ze Was mam. W życiu sama nie znalazłabym tyle przepisów i sposobów na chleb. A teraz nie nadążam z czytaniem a potem mam nadzieję z wcielaniem w życie Waszych pomysłów ;:196 .
A więc po kolei, piekłam już dwa razy z tym, że pierwszy nie wyszedł (klapnął), podejrzewam że namoczka była zbyt świeża i dałam za dużo mleka.
Kolejne pieczenie zakończyło się sukcesem połowicznym tzn. smak mi podszedł ale konsystencja pozostawiła wiele do życzenia.
Piekłam na kubki tzn. kubek mąki gryczanej, kubek mąki żytniej, kubek dwudniowej namoczki, dwa kubki uprażonej kaszy gryczanej palonej, kubek ziaren słonecznika, sól, miód gryczany i mleko.
Smak dla mnie doskonały, teraz po fakcie dałabym do niego zamiast słonecznika orzecha włoskiego i coś słodkiego może śliwkę suszoną?
Konsystencja ciężka, kleista i trochę się łamał przy krojeniu ale będę ten przepis udoskonalać, bo smak zmierza w dobrym kierunku.
Obrazek
aha, i 200 stopni było dla niego zbyt dużo, przypuszczam że dodatek miodu ( 2 łyżki) sprawił, że szybko się przypieka.
Mój syn, który podobnie jak ja uwielbia wszelakie kasze, już mnie pyta czy da się upiec taki chleb z kaszą jaglaną?
;:233 Beata
Umysł jest jak spa­dochron. Nie działa, jeśli nie jest ot­warty Frank Zappa
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

Beata! Wyszedł śliczny! ;:215 Jeśli w dodatku smakował to super!
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
x-xm-a

Post »

;:224
Powinnaś go nazwać Pieróg Białej Damy :lol:
whitedame pisze:..kubek dwudniowej namoczki..
Beata czy to zaparzona mlekiem mąka gryczana? W jakiej proporcji? Drożdży i jaj w tym nie ma, prawda?
Jeśli tak to ja bym po włożeniu ciasta popukała mocno formą o blat, żeby powietrze całkowicie wyszło - powinno się lepiej kroić i trzymać po upieczeniu. Orzechy włoskie dają gorzkawy posmak, marzeniem byłoby dać nerkowca, ale drogi jak jasny gwint. Arachidowe bez soli, takie pachnące, jasne, świeże może by były lepsze niż włoskie? Orzechy bym przed pieczeniem wymoczyła - z doświadczenia piszę..

Mam przepis na placek jaglany na słodko, coś w stylu Rudnicki pieróg jaglany ale jeszcze nie robiłam, to nie podam
Awatar użytkownika
jokaer
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 14 lut 2008, o 08:21
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem

Post »

Moja córka piecze pyszne ciasto? z płatków z kaszy jaglanej. Można to chyba nazwać ciasto, bo to coś w rodzaju biszkopta.
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

W linku,który podałem na poprzedniej stronie -do bloga o chrupiącym chlebie- jest przepis na bułeczki jaglane.
http://smakowitychleb.pl/bezglutenowe-buleczki-jaglane/

PS
Kupiłem dzisiaj na bazarku mielone siemię lniane i kasze gryczaną prażoną-tę uwielbiam.Teraz tylko trzeba zrobić z niej mąkę.
x-xm-a

Post »

Rzadko krytykuję, zwłaszcza jak nie robiłam, ale ..chleb z tej strony http://smakowitychleb.pl/wieloziarnisty ... glutenowy/ który w składzie ma spoooro ponad połowę ziaren/nasion/płatków w stosunku do mąki i to wszystko rozrobione rzadkim śluzem z sezamu mi niestety nie leży. Ale już milczę..
Jokaer dałabyś przepis na ten biszkopt chlebowy
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”