Borówka amerykańska - 5 cz

Drzewa owocowe
Zablokowany
vaster
50p
50p
Od: 8 paź 2013, o 13:47
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Borówka amerykańska - 5 cz

Post »

Może Ty po tyle kupujesz. Cena u mnie to 15zł za 50l chyba. Robiłem sporo sadzonek, nie tylko borówek. Więc to jednak spory koszt. Jeżeli uzyskam 10 sadzonek będę szczęśliwy, przy 5 zadowolony. Sadzonki borówek robione w tym terminie i w takich warunkach, miały niewielkie szanse powodzenia. To musisz przyznać. Gdyby była gorsza pogoda, padłyby w pierwszym etapie (tak było u mojego kolegi, ukorzeniał bez tunelu - padło 100%). Próbę podjąłem wyłącznie w celach doświadczalnych, bo inaczej bez sensu było ukorzeniać borówki NoName.
------------------------------------------
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
mewa
1000p
1000p
Od: 25 paź 2009, o 17:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jak sąsiadce zasmakuje jakaś borówka której nie ma ,a jest u mnie to robie odkład i jej daje_chyba najprostszy i najskuteczniejszy sposób.

Marzenko kiedy wycinasz stare pędy
Pozdrawiam. Ewa
Marzenka79
1000p
1000p
Od: 27 lis 2011, o 22:54

Post »

Ewo wycinam wczesną wiosną-krzak wtedy czuje,że stracił część ciała i do jesienie wypuszcza masę pędów.
Awatar użytkownika
Ginka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 wrz 2014, o 16:07

Post »

Ja nie wiem co zrobić z dwiema moimi borówkami (cięcie), jedna jest bardziej w cieniu i ma cienkie gałązki uginające się w dół (kilka przyrostów idących w górę), a drugi ma pełno jednorocznych grubych ponad metrowych przyrostów i kilka pąków kwiatowych na starszych gałązkach.
"Rolnik sam w dolinie"...a na imię mu Kasia.
"Śpieszmy się kochać ludzi...tak szybko odchodzą"
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Marzenka79
1000p
1000p

Post »

Te młode przyrosty skróć do ok 50 cm po to,żeby się rozkrzewiły i zawiązały pąki kwiatowe.Borówka nie lubi cienia.
solar8312
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 27 cze 2014, o 19:09
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Mam pytanie, posadziłem 2 lata temu na jesieni 4 borówki, kupiłem kwaśny torf, nawoziłem specjalnym nawozem do borówek i od momentu posadzenia nic nie urosły, co z nimi zrobić?
Marzenka79
1000p
1000p

Post »

Solar opisz w jaki sposób posadziłeś?
solar8312
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Wykopałem dołki gdzieś na 30cm wsypałem kwaśny torf, trochę kory, resztę dosypałem normalnej ziemi, zmieszałem i wsadziłem sadzonki. na wiosnę podsypałem nawozu, trochę owocowały w ostatnim roku, ale nie było nowych przyrostów
Marzenka79
1000p
1000p

Post »

Solar 30 cm dołki są za małe.Ja pod swoje borówy kopią doły głębokości 60-80 cm głębokie i tyle samo szerokie.Na dno daję obornika-sporo.Potem robię mieszankę z torfu,kory i kompostu-tego daję najmniej.W taką mieszankę sadzę borówki.Górę trzeba wyściółkować korą.Borówka ma delikatny system korzeniowy który sięga dość głęboko i szeroko się rozpościera- kto przesadzał ten wie.W takich malutuchnych dołeczkach to możesz sobie bylinkę posadzić-korzenie rozrosną się do 30 cm i co dalej? Za chiny ludowe nie przerosną dalej w zwykłą ziemię z za wysokim pH.
solar8312
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Ok, Dzięki
Awatar użytkownika
alette
100p
100p
Od: 11 kwie 2013, o 17:48

Post »

Witajcie, na jesień przesadziłam 5 3 -letnich krzaków borówki amerykańskiej wysokiej, zasypałam dołki ziemią pozostałą z dołów po borówkach resztę uzupełniłam zwykłą zasadową ziemią. Na wiosnę chcę mocno zakwasić glebę w której rosną borówki i moje pytanie: czy ktoś z Was używał już tego środka : Insol pH 1l ZAKWASZACZ PODŁOŻA? Tutaj link ze sklepu: http://www.kwiateo.pl/insol-pH-1l-zakwa ... atych.html

Czy to dobry środek, jeśli zależy mi na szybkim zakwaszeniu gleby?
Gdybym nawet wiedział, że jutro świat przestanie istnieć, to jeszcze dziś zasadziłbym drzewko jabłoni.
Marcin Luter
Marzenka79
1000p
1000p

Post »

Nie rozumiem...Większość chce mieć dobre plony z borówek,natomiast sadzicie byle jak,byle szybko,bez zastanowienia się nad wymaganiami tej specyficznej rośliny,w byle jakie podłoże.Zdziwienie potem że potem nie chcą rosnąć.
vaster
50p
50p
Od: 8 paź 2013, o 13:47

Post »

alette pisze:Witajcie, na jesień przesadziłam 5 3 -letnich krzaków borówki amerykańskiej wysokiej, zasypałam dołki ziemią pozostałą z dołów po borówkach resztę uzupełniłam zwykłą zasadową ziemią. Na wiosnę chcę mocno zakwasić glebę w której rosną borówki i moje pytanie: czy ktoś z Was używał już tego środka : Insol pH 1l ZAKWASZACZ PODŁOŻA? Tutaj link ze sklepu: http://www.kwiateo.pl/insol-pH-1l-zakwa ... atych.html

To dość drogi środek. Na wiosnę podaje się środek z azotem - na wzrost, a na jesień z potasem - na drewnienie (w zasadzie to od czerwca/lipca). Wystarczy siarczan amonu, należy jednak pamiętać że musi być dokładnie rozpuszczony, gdzieś czytałem że się źle rozpuszcza.
------------------------------------------
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Ginka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 wrz 2014, o 16:07

Post »

Mam rozumieć, że trzeba obcinać jednoroczne proste pędy na każdym krzaku (jeśli przekroczą 50cm), niestety wiem że nie lubią cienia, ale jak na razie nie mam dla niej lepszego miejsca (mimo to, była jednym z dwóch owocujących krzaczków i pierwsza dojrzała, czyli wcześniejsza odmiana - plakietki wcięło :roll: ).
"Rolnik sam w dolinie"...a na imię mu Kasia.
"Śpieszmy się kochać ludzi...tak szybko odchodzą"
Awatar użytkownika
tamburyn
200p
200p
Od: 8 gru 2014, o 10:55

Post »

Ja bym tam jednorocznych nie obcinał (w każdym razie nie wszystkie) jeśli chcesz mieć owoce w latach kolejnych.
alette pisze:Witajcie, na jesień przesadziłam 5 3 -letnich krzaków borówki amerykańskiej wysokiej, zasypałam dołki ziemią pozostałą z dołów po borówkach resztę uzupełniłam zwykłą zasadową ziemią. Na wiosnę chcę mocno zakwasić glebę w której rosną borówki i moje pytanie: czy ktoś z Was używał już tego środka : Insol pH 1l ZAKWASZACZ PODŁOŻA? Tutaj link ze sklepu: http://www.kwiateo.pl/insol-pH-1l-zakwa ... atych.html

Jeśli Ci na nich zależy to na wiosnę je przesadź tak jak Bozia przykazała, tj. z torfem, trocinami, itd.
Samo zakwaszenie nic nie da, jeśli gleba się zbije to korzenie i tak sobie nie poradzą.
Piotrek
Zablokowany

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”