Identyfikacja kaktusów i sukulentów Cz.1

Zablokowany
Awatar użytkownika
darekcn4
500p
500p
Od: 19 wrz 2008, o 22:23

Post »

Wilczomlecz trójżebrowy to Euphorbia trigona.

No co do echinocactus - a to może aż taki w naszych warunkach nie wyrosnie, ale malenstwem też nie będzie :)
kaktusy kaktusy kaktusy i jeszcze raz kaktusy :)
Awatar użytkownika
kati-1976
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 wrz 2008, o 22:07
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Kochani jeszcze jedno pytanko, tym razem odnośnie sukulentów, a dokładniej chodzi mi o aloesy. Dlaczego wszystkim schną czubeczki liści? Obrazek Obrazek

To samo jest z tym tradycyjnym Aloe vera. Chciałam zaznaczyć że od lat zajmują one miejsce na parapacie.
Z góry dziękuję za odpowiedż, bo wiem że jesteście niezawodni i błyskawicznie rozwiązujecie problemy :)
Awatar użytkownika
darekcn4
500p
500p

Post »

Nie mam pojęcia co do sukulentów, niestety ja nie pomogę.
Awatar użytkownika
kati-1976
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Bebeszek i Darek cn4 dziękuję za błyskawiczną odpowiedź.
Bebeszek pomyśle nad swoim osobnym tematem już wkrótce. Wiem, że takie posunięcie zmusi mnie a raczej zmotywuje do powiększania swojej kolekcji, a co za tym idzie uszczuplenia portfela. :? Ale dla tych wszystkich piękności, warto się spłukać haha.W domu wszyscy mają ze mnie ubaw, kiedy sobie z moimi roślinkami rozmawiam i je chwalę. :oops: Nawet mój mąż stwierdził ,że im poświęcam więcej czasu niż jemu. Co tam, one tak pięknie się odwdzięczają.
Awatar użytkownika
darekcn4
500p
500p

Post »

No tak to jest z kaktusami, że jak się zacznie je hodować, to odwrotu raczej nie ma... To wciąga i to bardzo.
Mnie już prawie 13 lat trzyma ta choroba, ale uważam, że jeśli ktoś nie kocha kwiatów, nawet tych z kolcami, to nie potrafi kochac innego czlowieka. Trzeba iść do celu, poszerzać swoje zainteresowanie, powiększać kolekcję, a dzięki temu zdobywac doswiadczenie. Mam pytanie: Jakie rodzaje Cię najbardziej interesują? Pozdrawiam.

Ps. co do wątku to zachecam do założenia.
Awatar użytkownika
kati-1976
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Darku jeśli chodzi o moje preferencje co do gatunku kaktusów to raczej nie mam, gdyż te co przedstawiłam to moje pierwsze z całej kolekcji. Faktycznie najbardziej pociągają mnie wszelkie dziwaki i duże kaktusy. Piękne też są te z gatunku astrophytum jak i te z liściami. Nawet dzisiaj zakupiłam jednego w hipermarkecie. Tak po prostu przypadkiem się na niego natknęłam :D . Jednak największym moim marzeniem jest tak im dogodzić aby zakwitły. To będzie najpiękniejszy widok i podziękowanie z ich strony.
Oto mój nowy nabytek( pomożecie w identyfikacji???) Wiem, że tak, niepotrzebnie pytam :oops: Obrazek
Co do Twojego stażu Darku, to naprawdę długi czas i pewnie masz kaktusów i kaktusików bardzo dużo. Muszę w najbliższym czasie odwiedzić Twój temacik, wtedy się przekonam.
Awatar użytkownika
kati-1976
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Bebeszek , Tak samo pomyśłała, że może mają zbyt suche powietrze i spryskuje je niemal codziennie podobnie jak Benjaminka, jednak to nie pomaga :? Skorzystam z Twojej rady i odezwę się na pw do xipe. Zobaczymy jaką postawi diagnozę.
Pozdrawiam cieplutko.
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 6 sie 2007, o 06:31
Kontakt:

Post »

Roślinka ze zdjęcia nie jest kaktusem. Pochodzi z Madagaskaru i zwie się Pachypodium lamerei, zwyczajowo palma madagaskaru.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Awatar użytkownika
darekcn4
500p
500p

Post »

Tomek ma rację, to nie kaktus, co do reszty również się zgadzam. Tomku a co z tą neoporterią? To jest neoporteria?

No kaktusów mam troszkę... No ale to tylko troszkę, chciałbym trochę więcej, ale jest jak jest. Mam problemy z zimowaniem kaktusów, bo po prostu nie mam gdzie ich zimować i to mnie ogranicza. Myślę, że ogrzewana szklarnia rozwiaże mój problem. Nie mam innego wyjścia jeśli chcę hodować minimum 500 sztuk. Takie życie kaktusiarza.

Kati popełniasz podstawowy błąd początkującego kaktusiarza, chodzi mi o to ,,z gatunku astrophytum"
Astrophytum nie jest gatunkiem, tylko rodzajem. Prawidłowo powinno się napisać ,,z rodzaju Astrophytum"

Podam przykład:

Roszaj Astrophytum, gatunek ornatum

Astrophytum ornatum.

Astrophytum caput medusae.

Z czasem nauczysz się tego. Teraz życzę powodzenia w hodowli i dużo kwiatów. Jeśli chcesz mieć piękne kwiaty hoduj sobie pospolite Echinopsisy, Notocactusy, Parodie, Rebutie, no Lobivie też, Mammillarie.

Jeśli lubisz kaktusy które mają piękne ciernie to polecam rodzaj Ferocactus i Echinocactus, Eriocactus też bym do takowych zaliczył.

Pozdrawiam serdecznie.
Awatar użytkownika
kati-1976
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Oj widze ,że długa droga przede mną, aby stać się rasowym kaktusiarzem :( . No cóż początki są najtrudniejsze, ale to mnie motywuje. Skorzystam z Twoich rad Darku. Widziałam Twoją kaktusiarnie" imponujący widok. :D.
Szkoda, ż mój " kaktus" okazał się nie być kaktusem :? No cóż, cieszę się że mam palmę Madagaskaru :D :D :D
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 6 sie 2007, o 06:31
Kontakt:

Post »

Czy chodzi o tę roślinkę:
Obrazek
To, co wkleiłem powyżej to rzeczywiście rodzaj Eriosyce. Ale nie odważę się podać gatunku.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
darekcn4
500p
500p

Post »

Tak Tomek.

Bardzo mi się spodobała ta roślinka, na allegro takową widziałem pod nazwą którą podałem wyżej.

kati nie zamartwiaj się, bedzie dobrze. Każdy kiedyś zaczynał. Ja hoduje, mimo, że moja dziewczyna się temu sprzeciwia, ale idę do przodu, tak trzeba. Ciekawe co powie jak się dowie o szklarni... :)
No ale nic, jest jak jest. Ona jakoś nie lubi kaktusów, ale chyba kupię Jej czerwoniutkie gymno michanowihii, jak mnie nim zabije to będzie dopiero.

No jak chcesz kati to ja pomogę.

Pierwsze pytanie gdzie mieszkasz? Nie powiedz tylko, że w bloku. :).

Pozdrawiam.

Ps. kolega Tomek zna doskonale rodzaj Lobivia i innymi też nie ustępuje, zna się lepiej niż ja, no ale myslę, że tak jak ja nie odmówi Ci pomocy.

Tomek znalazłem identyczną roślinkę pod nazwą ERIOSYCE PAUCICOSTATA, ale coś mi tu nie gra. Nie wiem. Może to jakaś hybryda?
Awatar użytkownika
stapelka
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 16 paź 2008, o 14:06

Post »

hehe, widze, że mój kaktus zrobił furore :p
darekcn4 tego kaktusa nabyłam całkiem niedawno w castoramie za mniej niż 4 zł ( żeby Cie nie skłamać, chyba za 3,67 zł ). Wpadam tam dosyć często, więc jeśli chciałbyś to przy najbliższej okazji i dostawie mogę go dla Ciebie kupić.
...don't give up on me, I'm about to come alive...
Awatar użytkownika
darekcn4
500p
500p

Post »

Wpadł mi w oko, szczerze to nie kupuję w marketach. No ale dogadamy sie na private, dobrze? Nie zaśmiecajmy forum.
Awatar użytkownika
kati-1976
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję Darku za zaoferowaną pomoc. na pewno skorzystam z Twojej wiedzy.
Może na początek mógłbyś mi podać jakąś literaturę dla początkujących kaktusiarzy, abym mogła tak troszkę oswoić się z tymi wszystkimi gatunkami i rodzajami :D. Odwiedzilam kilka stronek związanych tematyką z kaktusami i powiem szczerze, że nie sadziłam, że jest ich tak dużo :D :D :D :shock:
Jeśli chodzi o moje warunki do hodowli kaktusów, to śmiało mogę powiedzieć, że mam ogromne, gdyż mieszkam w domku jednorodzinnym na peryferiach miasta i mam wieeeelki ogród. :D
Zablokowany

Wróć do „KAKTUSY i inne sukulenty”