Winorośle i winogrona cz. 4
- pawelp1320
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 kwie 2013, o 11:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Winorośle i winogrona cz. 4
ostatnia szansa zaciekawiłaś mnie tym sokiem z winogron. Nigdy wcześniej nie miałem styczności z nim. A rośnie u mnie na działce jedna stara winorośl, raczej przerobowa bo do jedzenia nie bardzo i nie wiedziałem co z niej zrobić. Myślałem o winie ale nie wiem jak to wyjdzie, a soczek można by zrobić. Czekaj na PW.
Pozdrawiam Paweł
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Z takiej płotowej labruski zrobiłem ocet winny,rewelacja
PRAWIE jak z Modeny.
Pawle,jeżeli to jest taka stara odmiana z lisim posmakiem,to wino nie będzie pijalne,sok natomiast jest b. esencjonalny i świetny w lecie jako dodatek do mineralnej.

Pawle,jeżeli to jest taka stara odmiana z lisim posmakiem,to wino nie będzie pijalne,sok natomiast jest b. esencjonalny i świetny w lecie jako dodatek do mineralnej.
Na wstępie chcę podziękować za zainteresowanie i wskazówki zarówno Joli jak i Piotrowi.kapitan pisze:Żeby ciąć ze zdjęcia trzeba mieć pewność co jest drewnem, a co łozą? Ze zdjęć trudno to ocenić. Przeczytaj na początek to: http://winnicakapitana.blogspot.com/201 ... rosli.html Myślę, że to pomoże Ci zrozumieć pewne sprawy?
Naturalnie że przeczytanie blogspota pomogło mi i wskazało ścieżkę jaką się mam udać. Niestety , też nie mam pewności co jest drewnem a gdzie zaczyna się łoza , dlatego będę czytać dalej , a obecnie na podstawie moich mizernych wiadomości widzę dwa rozwiązania.
1.Przyciąć w miejscu zaznaczonym kolorem czerwonym niewątpliwe drewno i wywołać wyrośnięcie wilka i dalej jak w p. 4 blogspota.
2.Przyciąć jak zaznaczyłam w kolorze pomarańczowym , ponieważ w miejscach zaznaczonych kolorem zielonym 3) mogą wyrastać łozy.Nie był ten krzew wyprowadzony w pierwszym roku prawidłowo dlatego skłaniam się raczej do sposobu 1. choć oznacza to stratę roku.

Pozdrawiam Krystyna
-
- 1000p
- Od: 26 sty 2010, o 11:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Te kryształki to głównie kwas winowy.ostatnia szansa pisze:Własnie popijam sok bez cukru rocznik 2011 z sokownika, pasteryzowany, zrobiony z winogrona najprawdopodobniej Marechal Foch, zerwanego po przymrozku.
Sok jak wino - co roku smaczniejszy.
Kto mi odpowie, co krystalizuje się na dnie słoika w takim soku (fioletowe bezsmakowe kryształki połączone w jakieś kształty).
- kapitan
- Od: 2 sty 2012, o 21:58
- Kontakt:
Przypuszczam, że sok był długotrwale przechowywany w niskiej temperaturze. Wymrażanie (wychładzanie ) kwasu winnego to jedna z metod obniżania kwasowości wina. Te kryształki już się ponownie nie rozpuszczają.
Piotr
http://winnicakapitana.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
http://winnicakapitana.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
-
- Od: 26 lis 2009, o 18:14
Wszystko się zgadza
. Sok jest przechowywany w piwnicy, w której temperatura zimą wynosi ok 4 stopni, a latem nie przekracza 10.

Moje nowe imię Szansa 
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."

"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
- kapitan
- Kontakt:
Tak to wygląda w winie po dość długim pobycie w takich właśnie warunkach. Od razu dodam, że tak można odkwaszać tylko wina gronowe i w mniejszym zakresie winogronowe. Innych niestety się nie da.

Piotr
- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
Kamień winny ( kwaśny winian potasu ) używa się w farbowaniu jako środek bejcujący i do uzyskania odcieni.
Wg Weroniki Tuszyńskiej 'Farbowanie barwnikami naturalnymi'.
Wg Weroniki Tuszyńskiej 'Farbowanie barwnikami naturalnymi'.
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
-
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 25 mar 2013, o 19:28
Piotrze ale mi dałeś zadanie : czym się różni wino gronowe od winagronowego 

per aspera ad astra
- kapitan
- Kontakt:
Gronowe, to wino z samego moszczu, bez dodatku wody. Winogronowe (owocowe) to wino z wody i moszczu. Mozna jeszcze mówić o tzw wodniku tj wino robione na wytłokach gronowych (po oddzieleniu moszczu), zalanych wodą z cukrem.
Piotr
-
Dzięki Piotrze, teraz to jestem w domu.
Z winem przygodę dopiero zaczynam, do tej pory miałem fioła na deserówki
Nooo tera sie zacznie
Z winem przygodę dopiero zaczynam, do tej pory miałem fioła na deserówki
Nooo tera sie zacznie

per aspera ad astra
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 12 mar 2013, o 21:00
I co ? Dowiedziałaś się ? Towarzystwo wzajemnej adoracji może ci co najwyżej napisać kogo masz poczytaćfloksja pisze:Na wstępie chcę podziękować za zainteresowanie i wskazówki zarówno Joli jak i Piotrowi.kapitan pisze:Żeby ciąć ze zdjęcia trzeba mieć pewność co jest drewnem, a co łozą? Ze zdjęć trudno to ocenić. Przeczytaj na początek to: http://winnicakapitana.blogspot.com/201 ... rosli.html Myślę, że to pomoże Ci zrozumieć pewne sprawy?
Naturalnie że przeczytanie blogspota pomogło mi i wskazało ścieżkę jaką się mam udać. Niestety , też nie mam pewności co jest drewnem a gdzie zaczyna się łoza , dlatego będę czytać dalej , a obecnie na podstawie moich mizernych wiadomości widzę dwa rozwiązania.
1.Przyciąć w miejscu zaznaczonym kolorem czerwonym niewątpliwe drewno i wywołać wyrośnięcie wilka i dalej jak w p. 4 blogspota.
2.Przyciąć jak zaznaczyłam w kolorze pomarańczowym , ponieważ w miejscach zaznaczonych kolorem zielonym 3) mogą wyrastać łozy.Nie był ten krzew wyprowadzony w pierwszym roku prawidłowo dlatego skłaniam się raczej do sposobu 1. choć oznacza to stratę roku.
-
- 1000p
- Od: 26 sty 2010, o 11:08
Dziękujemy koledze za merytoryczną uwagę.lutekjurek pisze:I co ? Dowiedziałaś się ? Towarzystwo wzajemnej adoracji może ci co najwyżej napisać kogo masz poczytać
Floksja - przydałaby się informacja co to za odmiana i ustalenie docelowej formy krzewu. Jeśli krzew będzie przesadzany to ułatwia sprawę, musi być przycięty mocniej ale na pewno nie czerwona linia. Przytnij po pomarańczowych i na wiosnę wyprowadź dwie łozy z najsilniejszych latorośli. Przesadzasz wczesną wiosną, tniesz teraz.
- kapitan
- Kontakt:
Nie tnij wcale. Poczekaj aż ruszy wegetacja. Krzew sam pokaże gdzie chce rosnąć, wówczas wybierzesz latorośle lub wilki które będą Ci odpowiadały w kontekście budowy przyszłej formy, a resztę wytniesz. Jak wytniesz wówczas zbędne łozy i drewno to też nie będzie wielkiej tragedii. Zdjęcie przedstawia tylko kawałek pnia i w sumie nie wiadomo co tam wyżej jest. Ciecie drewna (czerwone znaki) jest pozbawione sensu i będzie poważnym błędem.floksja pisze: 1.Przyciąć w miejscu zaznaczonym kolorem czerwonym niewątpliwe drewno i wywołać wyrośnięcie wilka i dalej jak w p. 4 blogspota.
Drugie rozwiązanie, to skróć tylko te "widły" tak po 30 cm od rozwidlenia. Zrób to tak żeby na każdej stronie pozostały miejsca, z których coś usiłowało w ub roku rosnąć. W tych miejscach na pewno wybija jakieś pąki, jak nie z łozy to przynasadowe, ale wybiją. Jeżeli zdecydujesz się na to rozwiązanie to teraz nie tnij, a zrób to na początku marca.
Możesz dołączyć, każdy ma prawo ... i wcale nie musisz adorować. Wystarczy jak nie będziesz prowokować.lutekjurek pisze: I co ? Dowiedziałaś się ? Towarzystwo wzajemnej adoracji może ci co najwyżej napisać kogo masz poczytać
Piotr
-
A ja bym ciął ramię z boku całkowicie, to prawe skróć na 8 - 10 oczek i przygnij w przeciwną stronę być może że stworzysz ramię skośne , bo pień masz pochylony i mniemam że sadzony był skośnie ( łatwy do układania na ziemi do okrywania
Pozdrawiam Jurek
Pozdrawiam Jurek
per aspera ad astra