Liliowiec - prosze o pomoc w wyborze odmiany.

Rośliny wieloletnie, trawy, paprocie, lawenda, chryzantemy, piwonie, ...
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Bartosz
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2008, o 12:16

Liliowiec - prosze o pomoc w wyborze odmiany.

Post »

Chciałbym aby kwiaty były duże tzn min 15cm w dużej ilosci i o kolorze ciemnofioletowym najlepiej wpadającym w czarny.
Zastanawiam się nad kupnem kilku kłaczy odmiany - STARLING. Czy waszym zdaniem ta odmiana spełni me oczekiwania bo na zdjęciach bardzo mnie się podoba ale często tak jest,ze w rzeczywistości barwy znacznie się róznią. A może macie jakies inne propozycje ?.
Ważne też aby była to koniecznie odmiana nie wymagająca zabezpieczenia na zime.
Poza tym mam jeszcze jedno pytanie - w jakich odstępach sadzić kłącza i na jakiej głebokości.
Awatar użytkownika
śnieżka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2007, o 12:53
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Nie sądzę, aby ta odmiana spełniła Twoje oczekiwania. W realu jej kwiat nie osiąga wielkości 15 cm, raczej 13, poza tym jest raczej ciemno brązowy niż fioletowy. Polecam odmianę Tuscawilla Blackout lub Super Purple.
Obficie kwitnie także Serena Dark Horse- choć też jest raczej ciemno brązowa.
W zasadzie najmniej kłopotliwe w uprawie są dormanty, czyli takie, którym liście obumierają na zimę. Dość dobrze radzą sobie niektóre pół zimozielone. Za to trzeba bardzo uważać na zimo zielone-Evergreeny- mogą bez okrycia przeżyć nawet kilka zim, a potem przychodzi jakaś kapryśna zima i padają.
Co do rozstawu- jeśli mają rosnąć w rzędzie, pojedynczo, to lepiej jest je sadzić nawet co 1-1,2 m, bo się robią z nich całkiem spore kępy, chyba, że chce się mieć dość zwarte nasadzenia, to można ok.0,8m. Jeśli rzędów jest więcej, to odległość między nimi powinna wynosić ok. 1 m., a najmniej 0.8m.
Co do głębokości sadzenia, to wyznacza je miejsce, widoczne po poprzednim sadzeniu, zasypuje się je ok. 1-2 cm wyżej.
Awatar użytkownika
Bartosz
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzięki za pomocne propozycje. Chyba zdecyduje się na Tuscawilla Blackout bo na zdjęciach najbardziej mnie się podoba. Postanowiłem równiez zakupic jakiegoś liliowca w ognistych barwach i mój wybór padł na odmiane ruby spider.
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Bartosz, tego liliowca kupiłam pod nazwą STARLING Obrazek
Ma taki aksamitny połysk, czego na zdjęciu, niestety nie widać.
Awatar użytkownika
Bartosz
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Bardzo ładny ten starling choć rzeczywiście nie jest to kolor ciemnofioletowy. Chyba też tą odmiane zakupie :) . w ogóle lilie i liliowce to według mego gustu chyba najładniejsze kwiatki na świecie :) .
Awatar użytkownika
Bartosz
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mam jeszcze jedno pytanie dotyczące wymagań liliowców. Czy koniecznie nalezy je sadzić w meijscach bardzo mocno nasłonecznionych. Dobrze będą rosły i kwitły w miejscu gdzie do 11 będą w lekkim półcieniu a później cały czas w słońcu ?
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49

Post »

Moje liliowce rosną na rabacie przed blokiem, pełne słońce mają dopiero od godz. 12-tej do około 15-tej, później promienie tylko prześwitują poprzez drzewa rosnące na trawniku między chodnikiem a ulicą, ładnie się rozrastają i mają się nieźle.
Awatar użytkownika
śnieżka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2007, o 12:53

Post »

Liliowce rosną w każdych warunkach, ale nie wszędzie jednakowo obficie kwitną- jednak wolą więcej słońca . Moje rosną w pełnym słońcu.
wesoly
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sie 2008, o 20:57
Kontakt:

Post »

Najładniejsze liliowce posiadam w uprawie polowej gdzie ziemia jest nasłoneczniona cały czas a podlewa je jedynie padający deszcz.

jarek
Awatar użytkownika
Wolusia
1000p
1000p
Od: 12 sty 2013, o 17:37

Re: Liliowiec - prosze o pomoc w wyborze odmiany.

Post »

Czy mógłby mi ktoś podpowiedzieć, jak wysiać liliowca? Czy postępuje się tak samo jak z liliami? ;:131 ;:131
Awatar użytkownika
wisia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 18:14

Post »

Wolusia ,cytuję Ismenę:
"Nasiona poddać stratyfikacji ( nasiona w kopercie włożyć do lodówki, na dół, tam gdzie warzywa, żeby nie zamarzły. Wysiać w styczniu, lutym, podlewać, nawozić i trzymać na parapecie w domu. Pod koniec maja sadzonki przesadzić do gruntu. Zakwitną za rok, dwa, a uparciuchy nawet dłużej".
Wiesława.
Tu jestem szczęśliwa Część II- aktualna
Ogród z zapachem róż, część I.
Awatar użytkownika
Wolusia
1000p
1000p
Od: 12 sty 2013, o 17:37

Post »

wisia7 w zeszłym roku się nie udało. Dziś nasiona znajdują miejsce w lodówce. Ile tylko trzeba je stratyfikować? Dziękuję za podpowiedź ;:79
ODPOWIEDZ

Wróć do „BYLINY, trawy, zioła”