Letnia odsłona leśnego rancza nad wodą

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Letnia odsłona leśnego rancza nad wodą

Post »

O takie obrazki pokazuj ;:333 uwielbiam świerki, muszę nabyć Białoboka...
A świerk biały ci nie podmarza? On baaardzo delikatny.
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2012, o 18:56

Post »

Mam go drugi rok. W tamtym roku z nim problemu nie było. Ale i tak go podsypałam igliwiem. Z resztą i Białoboka i Maigolda podsypałam igliwiem. Tak w razie czego.
Awatar użytkownika
Tulap
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2014, o 09:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

To choinki mogą być kolorowe ;:oj
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Madziu ślicznego masz Białoboka? Chyba kupiłaś ciut większego? Mój maleńki na razie,zimuje po raz pierwszy,czekam na budyniowe końcówki ;:333
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mateusz mogą być kolorowe- mam świerk Picea Bicolor. Jest zielono srebrny z czerwonymi szyszkami. U mnie maluch, szyszek nie miał ale dwubarwność rzuca się w oczy. Nie mogę znaleźć zdjęcia więc nie pokażę.
Aniu Białoboka mam tylko jednego. Taki jak na zdjęciu. Maluch. Kupiłam go już po wybarwieniu na zielono przyrostów więc napięcie miałam straszne jak czekałam wiosną na końcówki. Wiedziałam że zgodny będzie odmianowo, bo w zaufanej szkółce był kupiony. Ale wiesz, ta ciekawość jak będzie wyglądał.
Miałam kupić drugiego Białoboka większego, ale pojechałam do szkółki i przyjechałam z Maigoldem.

Jak Maigold miał przyrosty było przy nim tyle muszek.. . Wiedziałam że lecą do żółtego, ale że do przyrostów świerków też to nie wiedziałam.
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Maigold też mi się podoba,będę czekała z niecierpliwością na te końcówki ;:333
Awatar użytkownika
Andzia84
1000p
1000p
Od: 23 sty 2014, o 15:51

Post »

Madziu i ja bardzo lubię świerki. Chyba najbardziej z iglaków (do których nie pałam jakąś niezwykłą miłością-wole drzewka liściaste)-te ich wiosenne przyrosty są niesamowite. A i pokrój niczego sbie-nie trzeba ich formować, są piękne same w sobie :) Twoje są cudowne-oj nazbierałaś odmian, nazbierałaś :)
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Madziu super, że zdrowie się poprawiało. Pokazałaś cudne wiosenne przyrosty na świerkach, są takie energetyczne, zawsze mnie wprawiają w dobry nastrój. ;:215
Awatar użytkownika
Krychna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 mar 2010, o 19:27

Post »

:wit Madziu

Ja mam tylko takie zwykłe świerki leśne, a Ty takie pięknoty pokazujesz,że zaraz człowiek ma na jakiegoś ochotę, jak tu wybrać, jak wszystkie mi się podobają... ale wygrywa ten na pniu Glauca Globosa ;:333 wolno przyrasta, przycinasz?
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu, Soniu ja też właśnie uwielbiam świerki. Od prostych Conica do takich białych cudeniek. Wiosna jest nie tylko dla tulipanów, magnolii itd. To też czas na najpiękniejsze oblicze świerków. Pamiętam, że przyrostów Białoboka nie mogłam się doczekać i podskubywałam go, żeby łapki pokazał. Choć tego teoretycznie nie powinno się robić, to nie mogłam się powstrzymać.
Krysiu o Glauce nie wiele mogę napisać, bo mam go dopiero od zeszłej wiosny. Kupiłam go takiego jak widać na zdjęciu. Podobała mi się jego uformowana korona. Taka zgrabna mi się wydaje.
Podcinać je można, także jak mniej foremny się trafi to można nadać mu kształt.
Awatar użytkownika
Sylwia85
1000p
1000p
Od: 24 lut 2013, o 16:57

Post »

Madziu i ja lubię świerki a w tym okresie kiedy wypuszczają nowe przyrosty to są przecudne. Podziwiam Twoje odmiany Maigold , Białobok i NN cudeńka ;:215
Może coś powiem o swojej magnoli. Nie pamiętam kiedy ja kupiłam zakładam że mogło to być w 2011r lub 2012. I dopiero w ubiegłym sezonie doczekałam się pierwszego kwiatka. A najfajniejsze w tym wszystkim jest to że była ona z Lidla i wtedy kupiłam dwie. Dla siebie i cioci. U cioci już pewnie ze trzy lata kwitnie ( na biało i ma dużo kwiatów) a moja dopiero w tamtym sezonie zrobiła mi niespodziankę. Jestem ciekawa jak będzie w tym roku. Bo jak mi nic nie wypuści to ja już z nią sobie porozmawiam :)
A jak Madziu poniedziałek się zaczął u Ciebie?
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Ahoj, Madziu :wit Swierki jak świerki - ładne. Ale jest gorsza sprawa. Zachorowałam , zaraziłam się od Ciebie. :uszy
A to jest nieuleczalna choroba ;:202
To clematoholizm. Na razie zapadłam na trzy, ale już próbują mnie dopaść kolejne ;:145
Oj! Będziesz miała mnie na sumieniu. ;:306
athshe
500p
500p
Od: 12 cze 2009, o 09:10

Post »

Madziu - świerki super - jeśli uda nam się zrealizowac marzenie i powiększyc ogród, to będzie w końcu miejsce na iglaki...
Agnieszka - istota w ogrodzie ekstremalnie początkująca http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... =2&t=73469" onclick="window.open(this.href);return false;
Nie działa mi c z kreseczką - przepraszam, jeśli razi kogoś ta literówka.
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21

Post »

Ależ super ten Białobok, pamiętasz może jak długo te przyrosty pozostają niewybarwione?
Ten Maigold też niczego sobie - czy któryś w takiej odsłonie pozostaje dłużej, czy równo się wybarwiają?
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Sylwuś tak to z tymi magnoliami jest, czasami trzeba długo czekać. A czasami po prostu odczekać te 10 lat.. Dlatego postanowiłam że akurat w ich przypadku, będę wierna już tylko zaufanym szkółkom. Jedną magnolię mam taką małą, że jeśli nie przemarznie to też poczekam kilka lat na jej kwiaty.
Lucynko no i jakie te trzy wybrałaś? Nie martw się, to dobry rodzaj choroby :)
Aga tak jak pisałam u Ciebie, trzymam kciuki żeby się wszystko dobrze skończyło i będziesz miała miejsce na swoje iglaki i inne chciejstwa :)
Zuza przyrosty nie są może jakoś specjalnie długo, ale trochę to trwa. Najpierw są malutkie i wychodzą ze skorupki
Potem mają takie zwarte igły. Następnie już pokazują się w pełnej krasie bardziej rozluźnione i dopiero po tych fazach przebarwiają się powoli. Maigolda przywiozłam z żółtymi przyrostami. Wtedy Białobok był jeszcze w swojej skorupie. Maigold cieszył moje oko a Białobok powoli się otwierał. Także ten spektakl był rozłożony w czasie.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”