Cebula szalotka, perłowa
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 lut 2013, o 13:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Cebula szalotka, perłowa
Głupie pytanie - jak mocno przerywać szalotkę z siewu na dymkę?
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Mądra odpowiedź-rośnie gniazdowo,jeżeli już, to gdy rośnie zbyt gęsto ,trzeba usuwać np. co 2 gniazdo.
- Marconi_exe
- 1000p
- Od: 10 kwie 2010, o 00:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:

Tak na dzień wczorajszy wygląda moja szalotka 'primalis' z Legutko. Cebuli na zdjęciu jest około 150szt. Rośnie na glebie piaszczysto gliniastej III klasy co kilka lat nawożonej wyłącznie obornikiem i co dwa lata odkwaszanej wapnem magnezowym. Szykują się niezłe plony

Pan stworzył z ziemi lekarstwa, a człowiek mądry nie będzie nimi gardził. Syracha 38
Marek
Marek
- seedkris
- Od: 1 lut 2009, o 11:56
Moja szalotka z nasion i z cebulek ma zaschnięty szczypior. Część wykopałem, część jeszcze siedzi w ziemi. Jest zbyt sucho by wbić łopatkę do ziemi. Czekam i czekam na deszcz.
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
-
- Od: 15 kwie 2013, o 18:51
U nas codziennie deszcz , z chęcią bym oddała sporą część deszczu bo cebula gnije 

Bożena
- ewa2019
- 1000p
- Od: 6 sty 2012, o 21:42
Re: ABC- cebula z rozsady

Pozdrawiam Ewa
-
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
Ta cebulka to szalotka,moja też czasami jest taka mała.Ja mam dwa rodzaje szalotki,jedna bardziej podłużna,druga właśnie taka okrągła,jest jasno fioletowa.Wolę podłużną.Trochę szalotki posadziłam teraz razem z czosnkiem,resztę posadzę na wiosnę.Dobrze się przechowuje.
-
Nie wiem czy to cecha odmianowa,ale ta podłużna urosła znacznie większa ,niektóre wręcz bardzo duże,ta okrągła taka właśnie mała.Latem byłam zadowolona nawet z takiej małej,jedliśmy ją z pomidorami,to była moja pierwsza zbierana cebula.Tę podłużną smażę,duszę,jem na surowo.
- georginja
- 500p
- Od: 4 paź 2012, o 01:46
Ja takie małe okrągłe cebulki marynuję razem z papryką - moi ją pierwszą ze słoika wyłapują.
Podłużną też mam i każdą używam tak jak i zwykłą cebulę.

http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 26&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje nadwyżki- http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=154" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje nadwyżki- http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=154" onclick="window.open(this.href);return false;
- krismiszcz
- 500p
- Od: 20 cze 2011, o 20:47
A to moja tegoroczna Szalotka Bananowa 

krismiszcz, martwiłam się, że nie posiałam w tym roku szalotki na dymkę. W ubiegłym roku posiałam Primalys, większe zjedliśmy a małe wysadziłam wiosną. Całe lato i jesień zajadałam się tą cebulą. Do kanapek na pomidora idealna. Niestety, gapa nie posiałam na dymkę. Własnie dzisiaj wstąpiłam do nasiennego z myślą o nasionach szalotki. Jeszcze nie ma. Ta Twoja bananowa wygładem podobna do Primalys, smakiem może też.
Pozdrawiam, Feliksa
-
Mam szalotkę różnej wielkości i zastanawiam się jaką sadzić,tę największą czy średnią.Na jesień posadziłam średnią,mam dylemat z wiosennym sadzeniem,jaki kaliber wybrać do sadzenia,a którą zjadać.Już nie pamiętam gdzie,ale chyba czytałam ,że szalotkę do sadzenia powinno się wybierać tak jak czosnek największe główki i wtedy plon będzie dobry i główki dorodne.
- annodomini
- Od: 13 sty 2008, o 15:24
W zeszłym roku wysadziłem cebulowy mix. W tym roku zrobię tak samo, tylko trzy razy więcej, bo w styczniu została już końcówka.

Wypowiadam się na FO, gdy mam o czymś jakiekolwiek pojęcie,
gdy go nie mam, proszę innych o radę.
Pozdrawiam Skrytopodczytywacz Adam
gdy go nie mam, proszę innych o radę.
Pozdrawiam Skrytopodczytywacz Adam
annodomini - Czy na zdjęciu są tylko same szalotki czy pomieszane ze zwykłymi cebulami?