Zakładamy sklep ogrodniczy

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
ODPOWIEDZ
Kocimietka82
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 23 lut 2012, o 19:11
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Zakładamy sklep ogrodniczy

Post »

Wiem,ze jest tu kilka podobnych watków,ale chciała bym mieć swój własny:)
Czytam Państwa od dłuższego czasu i musze przyznać,ze to forum to kopalnia wiedzy, a niektórzy uzytkownicy to prawdziwe "chodzące encyklopedie":)
W przyszłym roku zamierzamy wraz z mężem założyć taki sezonowy sklep ogrodniczy, mamy działke przy ruchliwej drodze, okolica rozrasta sie w coraz wiecej domków jednorodzinych, a wiec przybywa i ogrodów,które trzeba czymś obsadzić.
Chcemy na początek działać podobnie jak działy ogród w marketach budowlanych, czyli jakaś mała budka-biuro, a roslinki pod gołym niebem, ewentualnie jakimś daszkiem te które tego wymagaja w jakimś zacienionym miejscu.

Czy moge liczyc na jakieś porady, wskazówki, o co oprócz roslin powinnismy wzbogodzić oferte?

Z góry dziękuje za wskazówki i rady:)
majka100
100p
100p
Od: 13 lut 2012, o 17:07
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Zakładamy sklep ogrodniczy:)

Post »

hmm, oprócz roślin... ;:204
Radziłabym sprzedawać również preparaty na krety, mszyce i inne szkodniki. Mażna pujść jeszcze dalej, zaopatrzyć się w fachwą literaturę o szkodnikach i udzielać ludziom porad.
Dobrym pomysłem byłoby rozprowadzanie różnych gadżetów ogrodniczych :D

-- 5 kwi 2012, o 18:16 --

np. takie Obrazek
Pozdrawiam
Maja
Awatar użytkownika
mr25ur
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lis 2011, o 19:53
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Noooo konewko-spryskiwacz już bym kupił, co też nie wymyślą... :wink:
Opryski pod wieczór, i nigdy gdy kwitnie!!!
Awatar użytkownika
dzwiedziu
50p
50p
Od: 27 sie 2009, o 14:56

Post »

Mała budka-biuro może nie wystarczyć,jeżeli chcecie jeszcze jakieś rzeczy nieroślinne prowadzić. W asortymencie trzeba mieć środki ochrony roślin(a do tego potrzebna jest szafa zamykana),jakieś łopaty,grabki i inne pierdółki.Nawozów trochę,środki na krety,nornice. No i oczywiście nasiona :D Ale i tak to co będziecie mieć na stanie będzie zależało w dużej mierze od waszych klientów.

Do sprzedaży ŚOR potrzebujecie szkolenia. Warto się zorientować szybciej kiedy i gdzie są najbliższe w waszej okolicy. Najczęściej organizują je jak uzbiera się odpowiednia liczba osób,a to może potrwać.
Zdziebko24
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 3 sty 2008, o 13:07

Post »

Pozwolę sobie podbić temat. Chcę uruchomić ogrodniczy sklep internetowy. Przeszukałam forum i znalazłam sporo ciekawych informacji, pewnie też trochę przeoczyłam, bo jest tego ogrom. Ostatnie wątki w tym temacie są z 2012 dlatego uznałam, że może macie jakieś nowe pomysły co w takim sklepie powinno się znaleźć? ;:88
blizniak
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 4 lis 2010, o 23:52

Re: Zakładamy sklep ogrodniczy

Post »

Tak Kocimietka, macie rację. Na początek bez większych nakładów finansowych można rzeczywiście z powodzeniem sprzedawać roślinki na osiedla wypoczynkowe. Potrzebne tylko ogrodzenie terenu, biuro i wiata. Możecie dodatkowo wprowadzić ziemię, korę nawozy, kwiaty i stopniowo asortyment o który klienci będą pytać. Znam potężne CO, które zaczynało w podobny sposób. Jeden warunek, klientowi po drodze i tak do was zajedzie bo dzisiaj każdemu się spieszy. Jeżeli będziecie szukać dostawców towaru może będę mógł Wam pomóc. Życzę powodzenia
AmaPoland
200p
200p
Od: 8 paź 2013, o 09:57

Post »

Przydałoby się też kilka maszyn ogrodniczych postawić :) Mała i duża kosiarka tańsza, jedna droższa dla równowagi... jakaś piła, kosa do tego zebrać wiedzę o produktach różnych marek i skąd wziąć i jaka maszynę w jak najszybszym czasie pod klienta. Zanim jednak zabierzecie się za sprzedaż maszyn, otwórzcie serwis :)
jps33
---
Od: 14 gru 2014, o 15:26

Post »

Ja chciałbym znaleźć w sklepie ogrodniczym fitohormony i regulatory wzrostu bo lubię eksperymentować. Tylko takie dobrej jakości nie rozcieńczane jak na alledrogo, w małych opakowaniach
nowicju_sz
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 13 sty 2015, o 16:01

Post »

witam

Jestem zainteresowany otwarciem sklepu ogrodniczego w wiejskim rejonie Warszawy ;:138 . Po wstępnym rozpoznaniu rynku stwierdziłem, iż w mojej najbliższej okolicy (odległośc do 8km) znajduje się jedynie jedna sieciówka "pseudo ogrodnicza" Grene, która swoim odbiorcą serwuje "kosmiczne" ceny art. ogrodniczych. W rejonie otwarcia sklepu znajdują się głównie domy jednorodzinne, a przy nich pięknie rozkwitające ogródki działkowe. Miejsce które wybrałem do prowadzenia tej działalności to bardzo bliskie sąsiedztwo jednego z prężnie działających dyskontów, w którym codziennie zakupy robi po kilka tyś. osób. Z uwagi na ograniczenia finansowe, mój sklepik powstałby jak na razie w całorocznej hali namiotowej o wym. 6/12 m. Na początek chciałbym sprzedawc jedynie narzędzia ogrodnicze, małą architekturę, chemię, nasiona, korę, ziemię, itp. Z uwagi na brak miejsca do sprzedaży drzew, krzewów i roślin muszę z tego na wstępie zrezygnowac.
Moje pytanie brzmi:
- jakie środki finansowe potrzebne są na wstępne rozpoczęcie takiej działalności ?
- gdzie szukac dostawców towaru ?
- czy inwestowac w asortyment w małych ilościach ale drogi, czy też w większych ilościach ale tani? (nie jestem nastawiony na duży zysk, gdyż będzie to moja dodatkowa praca, której będę mógł poświecic cały swój czas)

Bardzo dziękuję za podpowiedzi oraz wskazówki co do prowadzenia tego typu przedsięwzięcia.
domin3
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 6 mar 2014, o 16:59

Post »

W taki biznes włożenia samego serca nie wystarczy. Czasu może być za mało, jeśli to dodatkowy dochód, pamiętaj, nawet jak będą pracownicy to "pańskie oko konia tuczy" czy coś takiego :) Drogi, czy tani asortyment? Przydałby się i taki i ataki :) Im więcej zainwestujesz, tym zyski większe. Mając ograniczone środki wejdź lepiej w specjalizację. Mianowicie:
-środki ochrony roślin,
-mała architektura,
-farby, bejce, lakiery
-narzędzia
-ubrania, buty
-meble ogrodowe

Lepiej jedna grupa z dużym wyborem, niż wszystkie z małym.
Awatar użytkownika
matt55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 cze 2012, o 22:10
Kontakt:

Post »

Także się podepnę, bo trochę tu ucichło. Na sprzedaż ŚOR potrzebne jest szkolenie, odpowiednia szafka itd, a jak jest z nawozami, nasionami, ziemią, donicami?
Z tego co wiem, na nasiona trzeba mieć chyba zgodę z ARiMR, tak? A nawozy? Mam niewielki lokal, ale czy musi być jakoś specjalnie do tego przystosowany? Musi spełniać jakieś konkretne wymogi?
ODPOWIEDZ

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”