Gdzieś na anglojęzycznej stronie w komentarzach czytałam,że smakuje jak trawa
Papryczka chili-jak pielęgnować cz.4
- krynka
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 13 sty 2014, o 19:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Papryczka chili-jak pielęgnować cz.4
Amanita,ja mam dziwne wrażenie,ze ten słonik to raczej do ozdoby niż do jedzenia
Ale może i trawę da się polubić ,zwłaszcza,ze taka wartosciowa i bogata w witaminy i mikroelementy 
Pozdrawiam serdecznie- Ela
-
kaLo

- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Dzwonka miałem w zeszłym roku.Trzeba prowadzić na 2-4 pędy,tzn.zostawić tylko pierwsze rozwidlenie ,lub jeszcze dwa drugie.Z następnych rozwidleń zostawiać to silniejsze,a drugie wycinać całkiem ,albo za pierwszym zawiązkiem.Obecnie zimuję trzy dzwonki w piwnicy,temp ok 15 st.
A być może ona i ozdobna tylko. Rodzinka mi w zeszłym sezonie przywiozła taką małą paprykę ozdobną, odm. 'Salsa orange', o małych pomarańczowych owocach w kształcie łzy. Owoce były bez smaku, nawet nie to, że niesmaczne, po prostu bez smaku. No, może faktycznie jak trawa trochę
Zostawiłam sobie nasiona, ale na pewno nie będę tego wysiewać w najbliższym stuleciu
krynka, ale w zeszłym sezonie, jalapeno orange, które chyba i Ty miałaś z tych samych nasion - smakowały u mnie jak trawa, a potem były jakieś kwaśne
Dziwna sprawa, i kształt miały taki lekko pomarszczony, kwadratowy
Nie wiem ile różnych pyłków się przypadkiem dostało do kwiatów rośliny matki, ale zrobił się niezły misz-masz
Pozostałe, inne jalapeno wyglądały normalnie.
A wyglądała tak:

krynka, ale w zeszłym sezonie, jalapeno orange, które chyba i Ty miałaś z tych samych nasion - smakowały u mnie jak trawa, a potem były jakieś kwaśne
A wyglądała tak:

- Faworyt

- Od: 2 gru 2014, o 14:47
Widzę że temat Zvonka się rozwinął.A więc jeszcze raz. Zvonek u mnie rósł w doniczkach z przeznaczeniem uprawy balkonowej , a w okresie jesienno-zimowym w domu.W uprawie doniczkowej dorastał maksymalnie do 40cm! I tak miało być aby można go było trzymać w domu. Co się tyczy uprawy w szklarni ,tunelu czy odkrytym gruncie urośnie do takich rozmiarów jak piszecie-to normalne.Największą jego zaletą było to że w mieszkaniu pięknie dojrzał i żadne przymrozki nie były mu straszne.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
Faworyt, jak duża była doniczka , w której uprawiałeś dzwonka
. Czy przycinałeś go
Miałam go w szklarni , dojrzewał dość dobrze, ale przerósł moje 150cm wzrostu. W tym sezonie spróbuję uprawy doniczkowej bo bardzo mi się podoba kształt papryczek. Balkon mam zabudowany i w tej chwili stoi tam jedna papryczka Chili Numex Twilight. Straciła większość liści , ale jeszcze żyje. Druga stoi w mieszkaniu i wypuszcza nowe listki. Czy mam zacząć ją nawozić 
Pozdrawiam , Bożenka.
- Faworyt

- Od: 2 gru 2014, o 14:47
Bożenko:
Doniczki miałem średnicy ok.12cm. i wysokości 20cm. tak około. Nie sprawdzałem ale podejrzewam że gdyby były mniejsze, a przez to korzenie mniejsze pole do popisu to rośliny byłyby jeszcze niższe.Nie przycinałem-rosły na żywioł.Mnie niestety z przyczyn ode mnie niezależnych nie udało się ich przetrzymać przez zimę,więc nie wiem jak z nawożeniem,ale z tego co tu piszą bardziej obeznani w temacie to planują zacząć zasilać początkiem lutego.
Pozdrawiam.
Doniczki miałem średnicy ok.12cm. i wysokości 20cm. tak około. Nie sprawdzałem ale podejrzewam że gdyby były mniejsze, a przez to korzenie mniejsze pole do popisu to rośliny byłyby jeszcze niższe.Nie przycinałem-rosły na żywioł.Mnie niestety z przyczyn ode mnie niezależnych nie udało się ich przetrzymać przez zimę,więc nie wiem jak z nawożeniem,ale z tego co tu piszą bardziej obeznani w temacie to planują zacząć zasilać początkiem lutego.
Pozdrawiam.
- krynka

Ciekawa sprawa z tą papryczką. Ja uprawiałam ją pierwszy raz w ubiegłym roku i nie znajac jej mozliwości i wigoru,posadziłam w donicy ok 5 l i postawiłam w tunelu między posadzonymi już pomidorami. Od razu zaczęła rosnąć jak szalona. Po jakimś miesiącu zorientowałam się,że trzeba dać jej większą donicę. Jednak gdy próbowałam ją podnieść ,okazało sie to niemożliwe
Grube korzenie poprzerastały przez dziury w dnie donicy i wrosły w ziemię w tunelu.
Teraz juz wiem,że trzeba ją trzymać na krótkiej smyczy- tak jak pisał KaLo
- cantati

- Od: 10 lut 2012, o 17:00
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Wiadomości o Elephantormany najlepiej szukać w sieci wpisując "Chili Elephant" lub "Chili Elefant", tak najczęściej jest ta odmiana nazywana. Ostrość średnia, a co do jej urody... Cóż, mnie się podoba i ją sieję
Drugiej takiej nie ma
A jak ładnie na krzaku wygląda, szczególnie jeszcze nie dojrzała, można sobie popatrzeć tutaj: http://chiliforum.hot-pain.de/thread-22149.html
A, i jest jeszcze jedna odmiana o podobnej nazwie, Elephant´s Trunk (Elefantenrüssel), bez siateczki spękań, lekko ostra, długie nieregularne sople.
A, i jest jeszcze jedna odmiana o podobnej nazwie, Elephant´s Trunk (Elefantenrüssel), bez siateczki spękań, lekko ostra, długie nieregularne sople.
Pozdrawiam, Dorota
- MARIOooZIOOM
- 100p

- Od: 25 lut 2014, o 17:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Marzenka79 to tak samo jak ja
też lubię mieć coś innego 
A które z ostrych papryczek Wam po prostu smakują? Nie tylko,że ostrość,ale i smak,soczystość...macie faworytów? 
Pomorze...klimat łagodniejszy
.
- dorota514
- 200p

- Od: 23 lut 2014, o 18:55
HP22B wykielkowalo mi w 4 dni:-D
Warzywnik na pustkowiu, giganty i inne dorota514 <---klik
Ogród i inne hobby dorota514 <---- klik
Pozdrawiam
Ogród i inne hobby dorota514 <---- klik
Pozdrawiam
Mi na razie najbardziej smakował Cyklon gruby, chrupki i ma taki lekki słodki posmak.
Powiedzcie mi proszę ile kropel wody utlenionej mam dać na średnią nakrętkę od słoika w której moczę nasiona?
Powiedzcie mi proszę ile kropel wody utlenionej mam dać na średnią nakrętkę od słoika w której moczę nasiona?
Faworyt, dziękuję za odpowiedź, zobaczę jak u mnie uda się dzwonek doniczkowy.
Pozdrawiam , Bożenka.
Już sobie doczytałem, że trzeba użyć 3% roztworu wody utlenionej 
- krynka

Tak sobie myślę,że Zvonek ma jednak jakieś predyspozycje do uprawy doniczkowej,mimo silnego wzrostu .
Pewien młody człowiek dostał ode mnie sadzonkę w ub roku i dziś przysłał mi aktualne zdjęcie swojego okazu. Papryka sporo większa od 7-letniej dziewczynki,zielona,mocno rozkrzewiona na boki z czerwonymi owocami
Doniczka mała,ok 3-4 l.
Pewien młody człowiek dostał ode mnie sadzonkę w ub roku i dziś przysłał mi aktualne zdjęcie swojego okazu. Papryka sporo większa od 7-letniej dziewczynki,zielona,mocno rozkrzewiona na boki z czerwonymi owocami