Cukinia,kabaczek - uprawa cz.2

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
krynka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2014, o 19:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Cukinia - uprawa cz.2

Post »

Kabaczek,który wydaje 5-6 owoców w sezonie raczej do plennych nie należy. Ze swojego Złotego Cepelina zrywałam praktycznie co drugi,trzeci dzień po 1-2 owoce średniej wielkości. ( oczywiście jak była sprzyjająca pogoda).
Pozdrawiam serdecznie- Ela
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Faworyt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2014, o 14:47

Post »

Zaplątał się w nasionach cukini,Widocznie się na nią zapatrzył.

Pozdrawiam . :wit
Marzenka79
1000p
1000p
Od: 27 lis 2011, o 22:54

Post »

Słuchajcie ważne żeby w ogóle dyniowate obrodziły.
Awatar użytkownika
Faworyt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2014, o 14:47

Post »

Zeszły rok jak dla mnie był w uprawie dyniowatych udany.Wszystko zależeć będzie od pogody i to we wszystkich uprawach pod chmurką.Życzmy sobie powodzenia,a jak mówił Pawlak w filmie ''Sami swoi''- :;230 ''co bedzie to bedzie''

Pozdrawiam. :wit .
Awatar użytkownika
Ginka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 wrz 2014, o 16:07
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Cukinie planuję 3 odmiany (również żółta,pasiasta i jasna zielona), ale jak tak dalej pójdzie, to zamiast kwiatów na rabatkach będę miała dyniowate różnego rodzaju ;:306 . Stwierdziłam, że skoro od wiosny będziemy mieć kury, to kilka niewielkich dyniek by się przydało na zimę ;:173 , patison ma twardszą skórkę od cukinii? (nigdy nie miałam).
Pelasia a miałaś obok ogrodzenie? przydałoby się je sadzić obok ogrodzenia i podwiązywać (dynie średnich rozmiarów również można wiązać, jak melony do siatek i na płot, tylko wtedy musiałby być troszkę solidniejszy), zajęłyby mniej miejsca a i słońca miałyby więcej.
"Rolnik sam w dolinie"...a na imię mu Kasia.
"Śpieszmy się kochać ludzi...tak szybko odchodzą"
Awatar użytkownika
PRZEMOG
100p
100p
Od: 3 sty 2014, o 14:48

Post »

Ja żółtą odpuszczam raczej już jej nigdy nie posadzę!

Powód jest prosty - z moich obserwacji wynika że jak tylko troszkę dłużej powisi na krzaku jej skóra staje się bardzo twarda Nawet jej miąższ pod skórą staje się bardzo twardy.

Jak dla mnie najlepsza jest zielona-pasiasta ;:173
ganio4
1000p
1000p
Od: 11 maja 2009, o 09:27

Post »

Moją faworytką pozostaje niezmiennie Lungo Bianco. W każdej fazie wzrostu jest krucha i ma cienką skórkę. Nawet przerośniętej cukinii nigdy nie obieram ze skórki i zazwyczaj spożywam je na surowo 8-) Drugą ulubioną jest żebrowana Fiorentino o podobnych walorach ;:3 Ciemnozielone i żółte mają zbyt grubą skórkę i są dla mnie na surowo niesmaczne.
Kasia
Marzenka79
1000p
1000p

Post »

Ja to krajowe odmiany wybieram: Atenę,Sorayę,Nimbę,Lajkonika.Zrywam raczej młode owoce,chyba,że chcę na placki to pozwalam im urosnąć.
Awatar użytkownika
ANalfabeta
200p
200p
Od: 2 lip 2011, o 11:10
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Potwierdzam, że 2014 był rewelacyjny pod względem zbiorów.
Nie mam zdjęć, ale Astra Polka była obwieszona zawiązkami owoców aż do pierwszych przymrozków.
Z 6 krzaków zebrałem tyle co lata wcześniej z 2x większej obsady.

Na ten rok z odmian planuję wspomnianą Astrę Polkę jako żółtą odmianę, a z zielonej to Nefretiti - 2 lata temu pokazała klasę :)
Stare chińskie przysłowie mówi: ?Jeśli nie masz co powiedzieć, powiedz stare chińskie przysłowie.
Awatar użytkownika
zuzia55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 kwie 2008, o 21:26

Post »

To Astra Polka jest żółta?Może Atena?
Awatar użytkownika
ANalfabeta
200p
200p
Od: 2 lip 2011, o 11:10

Post »

zuzia55 pisze:To Astra Polka jest żółta?Może Atena?
Tak, masz rację. Chodziło o Atenę. Ach te nazwy...
W każdym razie wiązała jak szalona. Szkoda tylko, że październikowe przymrozki ją wykończyły w 1 noc.
Stare chińskie przysłowie mówi: ?Jeśli nie masz co powiedzieć, powiedz stare chińskie przysłowie.
Awatar użytkownika
pawelp1320
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 kwie 2013, o 11:42

Post »

U mnie tak samo. Atena polka wiązała strasznie dużo owoców. Po prostu jeszcze nigdy nie widziałem aby cukinia tyle miała owoców ( przynajmniej u mnie ).
Pozdrawiam Paweł
Awatar użytkownika
Hagaart
200p
200p
Od: 1 cze 2011, o 10:11

Post »

Witam.Ja z zeszłym sezonie uprawiałam Nimbę . Jest to na pewno cukinia godna polecenia,także z powodu małej przestrzeni jaką potrzebuje!!!
Mam pytanko odnośnie patisonów ,kabaczków:Jakie rodzaje polecacie pod względem uprawy i najważniejsze smaku? Jakie lepsze białe ,żółte ,okres wysiewu,itd ?
Pozdrawiam:)
Marzenka79
1000p
1000p

Post »

Agatko patisaony na ten sezon mam w 3 odmianach :Disco,Gagat i 3 jakaś zółtoowocowa odmiana.Te dwie poprzednie to biała i zielona-posieję więcej bo chcę sobie zrobić kilka słoiczków marynowanych.Kabaczka mam odmiany "Kveta".
Amanita
---
Od: 22 lis 2010, o 18:39

Post »

Ja też miałam w zeszłym sezonie ciemnozielony Gagat, seledynowy Disco i żółty Sunburst - i z pełnym przekonaniem stwierdzam, że żółty Sunburst był najlepszy. I na surowo i marynowany, delikatny, chrupki. I co najważniejsze - bardzo plenny. Im częściej zbiera się małe owoce, to roślina - jakby na złość, wydaje więcej i ciągle i w kółko :D Tylko, że ile można jeść tych patisonów :lol:

Owoce pozostałych dwóch odmian miały twardą skórkę nawet jako małe. Gdy po kilkudniowym deszczu pojechałam na działkę, znalazłam między liśćmi zapomnianego Disco, był wielki, wielkości piłki lekarskiej (tyle, ze spłaszczony i z falbanką) - i można było nim zabić ;:oj Był tak strasznie twardy. Mąż żartował, że taki twardziel to nawet na kompoście się nie rozłoży :wink:
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”