Sałata -odmiany,uprawa,wymagania,problemy cz.1-

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
ostatnia szansa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lis 2009, o 18:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Sałata -odmiany

Post »

ostatnia szansa pisze:Od kilku lat "uprawiam" sałatę (Justynkę lub Królową Majowych - nie widzę jakiejś różnicy w smaku, terminach). Mam zapisane daty z dwóch lat.

Rok 2010 - siew 15 lutego - wypikowana do pierścieni foliowych 22 lutego - wsadzona na grządkę pod włókninę 26 marca - zjedzone pierwsze małe sałaty (3 sztuki na dwie osoby :wink: ) 24 kwietnia

Rok 2011 - siew 5 marca - wypikowana do pierścieni foliowych 12 marca - wsadzona na grządkę pod włókninę 1 kwietnia - zjedzone pierwsze małe sałaty (3 sztuki na dwie osoby :wink: ) 2 maja

Sałatę sieję do płaskiego pojemnika po lodach, pikuję do foliowych pierścieni - pasek folii o wymiarach 20cm x 9cm zwinięty w rulonik o średnicy 4 - 5cm, postawiony ciasno jeden koło drugiego w paczce i napełniony ziemią (niczym go nie spinam ani nie wiążę).

Na grządce robię wzdłuż rowki co 30cm i w te rowki na dół wsadzam sałatę co 15 cm, stawiając w pierścieniu zagłębionym w rowku do 1/3 wysokości (2/3 wystaje). Całość przykrywam włókniną. Małe sadzonki ukryte są pod włókniną opartą na szczytach "wałów z ziemi", jak podrosną same podnoszą włókninę.

Wycinam co drugą do wcześniejszego jedzenia. Te które zostaną do końca mają po 35 dag i potrzebują więcej miejsca (mają go dzięki przerywce do wcześniejszego jedzenia. Nie czekam aż będą duże, bo kto je potem przeje. Lepiej rozłożyć jedzenie na kilka tygodni.

Dzięki pozostawieniu z pierścieniem foliowym podniesionym nad ziemię jest przewiew powietrza i mniej gniją przy deszczach. Ładnie przerastają korzeniami poniżej pierścienia.
Może moja stara wypowiedź coś Ci podpowie.
Moje nowe imię Szansa :)
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
Awatar użytkownika
Agulka11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 mar 2011, o 18:58
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Masz do wyboru - albo sałaty główkowe wczesne do siewu pod tunel nieogrzewany, albo najlepiej listkowe.
Wczesne sałaty powinny ładnie się zbudować do 50-60 dni, oczywiście z optymalnych warunkach. Więc weź z 10 dni poprawki ;)
Pikuj po dwóch tygodniach jak wykształcą ładnie parę lub dwie liści właściwych - Biorę oczywiście pod uwagę dobre kiełkowanie w ciągu 3-4 dni...
Pozdrawiam
Forumowiczka - Aga
Awatar użytkownika
jeny30
50p
50p
Od: 24 sie 2014, o 12:40

Post »

ostatnia szansa, Agulka11 dziękuję ;:196
Pozdrawiam, Ania

"Najcenniejsze rzeczy w życiu nie nabywa się za pieniądze." Albert Einstein
Awatar użytkownika
jeny30
50p
50p
Od: 24 sie 2014, o 12:40

Post »

Doczytałam już wątek Sałata: łatwo czy trudno? cz.1 i 2. Tak więc jaśniej mi już. :tan
Pozdrawiam, Ania

"Najcenniejsze rzeczy w życiu nie nabywa się za pieniądze." Albert Einstein
Marzenka79
1000p
1000p
Od: 27 lis 2011, o 22:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jaką odmianę sałaty bym nie wysiewała w domu w lutym czy w marcu-każda mi wybiegała...
Awatar użytkownika
PaulaPola
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 21:18

Post »

Dlatego ja produkuje rozsąde na zewnętrznym pparapecie.
Awatar użytkownika
Ginka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 wrz 2014, o 16:07
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

ostatnia szansa bardzo ciekawy sposób uprawy ;:108 i postaram się zdobyć lub zrobić z 20szt :) . Zapewne z innymi warzywkami również da się pobawić (sadzenie/sianie w cylindrach), jeśli ktoś nie ma innej możliwości lub miejsca (marchew jako redlinę ,sałaty ,szpinak itp.). Co do samych cylindrów, jeśli ktoś ma więcej i ciemne kolory mogą posłużyć do wybielania np pora, selera, cykoria przy szerszych obręczach (jeśli nie ma się ochoty bawić w otulanie plonów czarnymi workami). Tak przynajmniej mi się wydaje :roll: .
"Rolnik sam w dolinie"...a na imię mu Kasia.
"Śpieszmy się kochać ludzi...tak szybko odchodzą"
Marzenka79
1000p
1000p

Post »

PaulaPola kiedy wysiewasz i kiedy wystawiasz na parapet zewnętrzny? Moja kotka wskakuje na ten parapet jak wraca ze spaceru-jakoś bym musiała obstawić pudełko z wysiana sałatą.
Rumianka
500p
500p
Od: 31 paź 2011, o 22:40

Post »

Jeny, w szklarni możesz posiać sałatę na próbę już teraz. Ja od wielu lat siałam w gruncie w sierpniu lub wrześniu sałatę zimową , potem pikowałam w szklarni, po zebraniu pomidorów (raz dopiero w grudniu). Jak były zapowiadane większe mrozy to okrywałam włókniną . Czasem zimą był problem z podlewaniem , wtedy wrzucałam do szklarni śnieg. Niestety jesienią moją sałatę zeżarły ślimaki i nie miałam co wsadzić do szklarni. W zeszłym tygodniu wysiałam sałatę Kozuli i troszkę rukoli. Najwyżej nic z tego nie będzie, nasion mam jeszcze dużo , więc w razie niepowodzenia jeszcze raz posieję.
Pozdrawiam , Bożenka.
Awatar użytkownika
gaura
500p
500p
Od: 14 lut 2013, o 15:37

Post »

Ja wysiewam sałatę na początku lutego, dość szybko wystawiam na zewnętrzny parapet, a potem do foliowca.
W foliowcu wysiewam końcem lutego, przykrywam włókniną. Kolejna partia już do gruntu w kwietniu (później co dwa trzy tyg, nieduże ilości w zależności od potrzeb). Najchętniej Justynę lub Ewelinę, Bakatę, Great Leakes, Lollo Rosę, ale też inne, bo lubimy sałaty.
W ubiegłym roku wysiewałam Quattro Sagioni, masłowa o czerwonych liściach, świetna, też dodana do ulubionych.
Pozdrawiam, Kasia
Awatar użytkownika
PaulaPola
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 21:18

Post »

Marzena79 Ja sieję sałate ok 20 lutego i zaraz po wschodach wystawiam na dwór. Na pojemnik nakładam folię by zrobić niby szklarenkę.
ale bardzo fajne są też takie zamykanie opakowania jak np po pomidorkach koktajlowych. Szklarenka gotowa, bez kombinowania. Jak jest niska temp, to owijam to jeszcze folią spożywczą. Ale codziennie wietrze by nie zapleśniało nic.
Marzenka79
1000p
1000p

Post »

Nie omieszkam wykorzystać.Zależy mi na własnej sałacie bo wiosną nie jest taka tania,teraz zresztą też nie...
Awatar użytkownika
gaura
500p
500p
Od: 14 lut 2013, o 15:37

Post »

Ważne też, że mamy sałatę bez "dodatków" i możemy posmakować różnych odmian.
Pozdrawiam, Kasia
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Marzenka79
1000p
1000p

Post »

Kasia odmiany mam przeróżne ale zwykła masłową też kocham.Lubię jak różniste sałaty sobie rosną w warzywniku bo to taka ozdobna roślinka ;:108
naoomi
100p
100p
Od: 5 sty 2015, o 21:08

Post »

Sałaty kruchej zdecydowanie nie polecam, twarda i mdła i jakby z gumy, za to drugi siew królowej majowych to sukces, pyszna i delikatna w smaku.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”