Dynia olbrzymia - wszystko o uprawie giganta cz.4
- BobejGS
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Dynia olbrzymia - wszystko o uprawie giganta cz.4
Dynie oczywiście najlepiej sadzić w pełnym słońcu, jednak wiadomo jak to jes w praktyce.
Ja od trzech lat sadzę dynie pod betonowym płotem od strony zachodniej. Ma ona jeszcze duży minus bo mój dom zasłania jej słońce od wschodu. Ziemia dodatkowo w tym miejscu jest piaszczysta. Dopiero odkąd zacząłem tam uprawiać dynie, ziemia jest nawożona obornikiem. Każdego roku waga dyni tam wyhodowanej oscylowała w granicach 150kg.
Myśle że z roku na rok uda się uzyskiwać tam coraz lepsze wyniki.
Odpowiem jako sadownik a nie jako uprawiacz dyń, stare wielkie jabłonie mają stare wielkie korzenie sięgające co najmniej dwa metry poza zasięg korony drzewa (gałęzi) i będą dość skutecznie rywalizować o pokarm z naszą dynią (najwięcej korzeni szczególnie tych młodych i najbardziej żarłocznych jabłoń ma na głębokości 15-35cm).joannamm pisze:Czy dynia może rosnąć część dnia - wcześnie rano i przed zachodem w półcieniu, jakie dają stare wielkie jabłonie?
Jeżeli ktoś kopie dół na dynie i wsypuje przez siebie przygotowany zestaw ziemi i oborników to ominie część problemu.
-
henryka
- 200p

- Od: 13 lut 2013, o 15:50
Witam wszystkich uczestników tego ciekawego wątku i życzę wiele radości w przygodzie z dyniami i wielkimi i małymi. Jestem tu nowa i mam szczere chęci przygotować podarowanym mi nasionkom dyni olbrzymiej dobre warunki do wzrostu. Pewnie wiele razy będę zwracać się o pomoc, bo moja wiedza na ten temat i doświadczenie ogranicza się do uprawy ogórków i cukinii. Proszę o cierpliwość. Teraz jestem w trakcie lektury o uprawie giganta.
Pozdrawiam = Henryka
Pozdrawiam = Henryka
-
jasiu_975
- 10p - Początkujący

- Od: 14 gru 2014, o 20:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witamy 
Z pewnością znajdziesz tutaj informacje na większość pytań
Ja też jestem początkujący z olbrzymami i już znalazłem tutaj sporo ciekawych informacji
A jak czegoś nie znalazłem to zapytał
Są tutaj super fachowcy w tej dziedzinie 
Z pewnością znajdziesz tutaj informacje na większość pytań
Szanuj przyjaciół bo to rodzina, którą wybierasz Ty sam...
-
ogrodnik12
- 500p

- Od: 17 mar 2014, o 19:40
Kiedy sadzi się nasiona dyni olbrzymiej?
Zwycięscy to przegrani, którzy się nie poddali.
Pozdrawiam Jan
Pozdrawiam Jan
- marcin10312
- 500p

- Od: 27 mar 2013, o 11:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
do gruntu to gdzieś po majowych przymrozkach ale zawsze można wcześniej przygotować sadzonki. 
Pozdrawiam Marcin
- BobejGS

- Kontakt:
Sadzonki wysadzamy do gruntu, gdy zniknie ryzyko przymrozków. Giganty oczywiście z rozsady, dzięki czemu zyskujemy sporo dni na dodatkowy wzrost dyni. 
Obecnie zachęcam wszystkich do przeglądnięcia wszystkich części watku w poszukiwaniu informacji, bo co sezon jest spora dawka podstawowych informacji oraz kilka ciekawostek
W tym celu zachęcam do skorzystania z przeszukiwarki wątku. Zawsze można również skakać po stronach w poszukiwaniu dat przy postach, odpowiadającym poszukiwanej informacji. Przykład: Interesuje mnie siew, rozasada dyni, to szukam stron z postami na przełomie połowy kwietnia i maja.
Jest sporo czasu i duzo informacji do przeczytania. Także szukamy, szukamy i czytamy
Żeby nie było, to Ja też ciągle szukam, czytam.
Wrazie jakichś niejasności, oczywiście wsyscy służymy pomocą, bo wiadomo nikt nie jest 24h, jednak ktoś na pewno pomoże.
Obecnie zachęcam wszystkich do przeglądnięcia wszystkich części watku w poszukiwaniu informacji, bo co sezon jest spora dawka podstawowych informacji oraz kilka ciekawostek
Jest sporo czasu i duzo informacji do przeczytania. Także szukamy, szukamy i czytamy
Wrazie jakichś niejasności, oczywiście wsyscy służymy pomocą, bo wiadomo nikt nie jest 24h, jednak ktoś na pewno pomoże.
Zainteresowało Mnie takie oznaczanie ziaren AGP-np.502 DE SWERT14 EST DMG.
Chodzi o EST DMG.
Chodzi o EST DMG.
- BobejGS

- Kontakt:
Dmg- oznacza, że dynia była uszkodzona, a Est jest to waga szacunkowa 
Dzięki.Jest pytanie,jest odpowiedz.
Pytamy,analizujemy,czytamy,a na jesień olbrzymy AGP mamy.
Pytamy,analizujemy,czytamy,a na jesień olbrzymy AGP mamy.
- BobejGS

- Kontakt:
Cały czas poszukuje nowych informacji, bo ich nigdy za wiele. Ciężko coś znaleźć ciekawego, prócz w kółko tych samych informacji.
Pytać innych też mi się zdarza. 
-
arkawroc
- 200p

- Od: 24 sty 2011, o 17:17
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
1. Krzyżówka - Oznacza zapylenie kwiatu żeńskiego wybranym zapylaczem czyli kwiatem męskim innej roślinki.
2. Self - Oznacza zapylenie kwiatu żeńskiego kwiatem męskim z tej samej roślinki.
3. Sibb - Oznacza zapylenie kwiatu żeńskiego pochodzącego z ziarna tych samych rodziców co zapylacza, ale z innej roślinki. Np. mam posadzone dwie roślinki 890. Kwiat żeński rośnie na jednej a kwiat męski na drugiej.
4. lobe - Kwiat żeński ma słupek na którym jest znamię. Znamię ma przedziały od 3 do 6 części, które w USA nazywają lobe a u nas łatki.
5. Oznaczenie nasion - Przy nasionkach są podawani rodzice. Pierwsza oznacza matkę, a druga ojca. Np. 890 Styra z 1100 Bobier x 1024 Pukos.
6. DMG - oznacza, że nasiono pochodzi z uszkodzonej dyni nie mogącej uczestniczyć w zawodach.
7. EXH - dynia mogła być tylko na pokazach.
8. EST - dynia według pomiarów.
9. UOW - dynia została zważona w domu nieoficjalnie / nie na zawodach/.
10. Squash ? dynia o kolorach od szarego do zielonego.
11. Open - zapylenie otwarte przez owady.
2. Self - Oznacza zapylenie kwiatu żeńskiego kwiatem męskim z tej samej roślinki.
3. Sibb - Oznacza zapylenie kwiatu żeńskiego pochodzącego z ziarna tych samych rodziców co zapylacza, ale z innej roślinki. Np. mam posadzone dwie roślinki 890. Kwiat żeński rośnie na jednej a kwiat męski na drugiej.
4. lobe - Kwiat żeński ma słupek na którym jest znamię. Znamię ma przedziały od 3 do 6 części, które w USA nazywają lobe a u nas łatki.
5. Oznaczenie nasion - Przy nasionkach są podawani rodzice. Pierwsza oznacza matkę, a druga ojca. Np. 890 Styra z 1100 Bobier x 1024 Pukos.
6. DMG - oznacza, że nasiono pochodzi z uszkodzonej dyni nie mogącej uczestniczyć w zawodach.
7. EXH - dynia mogła być tylko na pokazach.
8. EST - dynia według pomiarów.
9. UOW - dynia została zważona w domu nieoficjalnie / nie na zawodach/.
10. Squash ? dynia o kolorach od szarego do zielonego.
11. Open - zapylenie otwarte przez owady.
- BobejGS

- Kontakt:
Wieczorem postaram się dodać kolejne skróty. Obecnie nie mam prądu przez wiatr i tel mi siada. Widze, że zostałem uprzedzony. 
-
arkawroc
- 200p

- Od: 24 sty 2011, o 17:17
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Te dane zapożyczyłem z dyniowego forum.
Dzięki.Nie pozostaje Mi nic innego jak zarejestrować się na te dyniowe forum.Nazwę znam.