Domowy chleb

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
whitedame
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3456
Od: 17 lut 2012, o 16:22
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Wojkowice 6B

Re: Domowy chleb

Post »

Jutro piątek, dzień pieczenia chleba, spróbuję pierwszy raz Twojego sposobu :wit
;:233 Beata
Umysł jest jak spa­dochron. Nie działa, jeśli nie jest ot­warty Frank Zappa
Awatar użytkownika
whitedame
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3456
Od: 17 lut 2012, o 16:22
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Wojkowice 6B

Re: Domowy chleb

Post »

Zastanawiam się, może ktoś z Was zna przepis na Tatarczuch to taki regionalny chleb z okolic Żarek (k. Częstochowy) dla mnie jeden z lepszych chlebów jakie jadłam w życiu, sama go niestety upiec nie potrafię i kilka prób zakończyło się fiaskiem.
''Chleb tatarczuch to ciemny słodki chleb wypiekany z maki gryczanej, z użyciem mleka, wody oraz drożdży. Gdy zaczyn drożdżowy wyrośnie, ciasto przekłada się na grube blachy i piecze w piecu chlebowym przez około 2 godziny. Jeden bochen waży około 7 kilogramów. Jest ciemny i ma słodki smak i jest to zasługa maki oraz proporcji dodawanych składników. Chleb utrzymuje wilgotność przez siedem dni. Jest polecany osobom cierpiącym na choroby układu pokarmowego, przyspiesza trawienie. Jest sprzedawany na tradycyjnych jarmarkach, odpustach parafialnych, targach. Zawsze można go kupić na targu w Żarkach na stoisku przy ul. Piaski u pani Jadwigi Plesińskiej, której kram jest jednym najstarszych na targu. Tatarczuch jest nagrodzony Nagrodą Perłą w Konkursie Dziedzictwa Kulinarnego.''
opis zaczerpnęłam z tej strony http://gebawniebie.blogspot.com/2011/08/tatarczuch.html
;:233 Beata
Umysł jest jak spa­dochron. Nie działa, jeśli nie jest ot­warty Frank Zappa
Awatar użytkownika
MalgosiaR
200p
200p
Posty: 343
Od: 11 lut 2013, o 18:53
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Okolice Częstochowy

Re: Domowy chleb

Post »

Witam chlebowo zakręconych :wit
Grażynko ,czy Twój garnek jest szkliwiony wewnątrz?Wlaśnie stalam się posiadaczką takiego garnka .Piekę chleb od trzech miesięcy w keksówkach cztery foremki co trzy dni ,tyle mieści mi się w piekarniku .Najpierw byl to chleb na drożdżach teraz na zakwasie .Sprawia mi to radość i rodzince bardzo smakuje.Chętnie wypróbuje sposób w garnku.Pytanie jeszcze zamoczyć mam garnek w innym naczyniu czy po prostu nalać wody do niego żeby się namoczyl ?
Co jeszcze w nim pieczesz?
Pozdrawiam Malgosia
GrazynaW
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Posty: 6698
Od: 14 sty 2009, o 18:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Śląsk

Re: Domowy chleb

Post »

Małgosiu garnek nieszkliwiony.
Moczę go w całości w zlewie kuchennym.
Piekę każde mięso, i wieprzowina i ze 2 udka kurczęcie od razu. Mięso wkładam do suchego ( zn. nienaoliwionego garnka).
Dzień wcześniej je nacieram przyprawą, a potem do garnka. Garnek do zimnego piekarnika i nastawiam temp. 200*C i 1,5 godz. się piecze. Z soku który wytopi się z mięsa robię sos dodając np. wegetę ( domowej roboty). Oczywiście pokrywę możesz zdjąć i dopiec jeszcze kilka minut, by chwyciły kolorek i chrupiąca skórkę.
Mam garnek 2,5 litrowy, dla moich potrzeb wystarczający.
Awatar użytkownika
MalgosiaR
200p
200p
Posty: 343
Od: 11 lut 2013, o 18:53
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Okolice Częstochowy

Re: Domowy chleb

Post »

Dziękuję Grażynko .Ja dostalam szkliwiony w środku zastanawiam się czy tak samo można go stosować i czy te wlaściwości nawilżania potraw będą takie same .Muszę wypróbować. ;:108
Malgosia
GrazynaW
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Posty: 6698
Od: 14 sty 2009, o 18:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Śląsk

Re: Domowy chleb

Post »

Na pewno tak samo.
Najważniejsze jest by był dobrze wymoczony, podstawa pieczenia w nim.
No i zimny piekarnik.
Awatar użytkownika
Biotit
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2308
Od: 20 cze 2014, o 00:09
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: W-wa

Re: Domowy chleb

Post »

Jak jest szkliwiony to to takie same odczucia smakowe zapewni Nam naczynie żaroodporne.
Druga kwestia to temp. pieczenia. Piekarnik nie Huta, a 200 C, to za wysoka temp. pieczenia. ;:173
Moje wątki
Festina Lente
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 9833
Od: 1 mar 2009, o 22:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Poznań

Re: Domowy chleb

Post »

Kiedyś nie było termometrów w piekarnikach. Ja pierwsze chleby piekłam jeszcze w latach 80-tych. W przepisie było, że wstawić chleb na godzinę do bardzo nagrzanego piekarnika. Podejrzewam, że było ponad 200st.
Chleb warto piec w wysokiej temperaturze w pierwszej fazie (ja mam 200-220st), a potem redukuję na 180st. To taka technologia, żeby skórka się ukształtowała, przypiekła, ale nie spaliła, a ciasto w środku było upieczone, ale wilgotne.
Oczywiście przy naczyniach ceramicznych wkładamy do zimnego albo letniego piekarnika, żeby naczynia nie pękły.
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
GrazynaW
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Posty: 6698
Od: 14 sty 2009, o 18:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Śląsk

Re: Domowy chleb

Post »

Temperatura pieczenia musi być właściwa, np. przy garnkach żeliwnych jest jeszcze wyższa, 230-240*C.
Wygrzanie garnka w tej temp. i utrzymanie jej w pierwszych 15 min. zapewni upieczenie chleba. Później ją obniżamy do 210-200*C.
Piotrze nie zgadzam się z Twoją opinią, nawet jak środek szkliwiony to para wodna przedostaje się z pokrywy.
I od niej właśnie zależy smak chleba, jego wilgotność.
Przerobiłam pieczenie chleba w róznych kombinacjach, od keksówki, poprzez formy silikonowe, garnek żeliwny i pozostaje przy garnku rzymskim. Na pewno potrzeba trochę wprawy, każdy kolejny jest smaczniejszy ale bardzo dużo zależy również od użytych składników.
Awatar użytkownika
jokaer
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Posty: 7581
Od: 14 lut 2008, o 08:21
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem

Re: Domowy chleb

Post »

Grażyna z ciekawością czytam te doniesienia.

Piszesz o garnku żeliwnym. Mam taki, który nazywam 'kaczkus', żeliwny z polewą ceramiczną z pokrywą. Czy w tym mogę upiec chleb?

Chleby wychodzą mi całkiem, całkiem, na zakwasie i mieszane z dodatkiem drożdży.

Ja nie mogę jeść chleba żytniego, tzn, mogę, ale mi nie służy, więc nie jem.
Robiłam więc ostatnio zakwas z mąki pszennej razowej. Potem dodaję trochę drożdży i ogólnie jest b.smaczny.

Jednak wydaje mi się, że on za bardzo wysusza się w piekarniku. Kiedyś przez przypadek upiekł się w niskiej temp. i krótko
i był b.smaczny miękki jak ser żółty i długo zachował świeżość.

Czytając teraz o tych garnkach pomyślałam o tym żeliwnym.
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
GrazynaW
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Posty: 6698
Od: 14 sty 2009, o 18:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Śląsk

Re: Domowy chleb

Post »

Mam taki:

Obrazek

Obrazek

Podczas gdy chleb wyrasta wkładam garnek ( przykryty) do piekarnia i rozgrzewam d0 230-240*C. Przez pół godziny.
Ostrożnie ( by się nie poparzyć) wyciągam garnek i stawiam na kratkę metalową ( pokrywa zostaje w piekarniku).
Wyrośnięte ciasto sprawnym ruchem przekładam z miski do garnka, słychać wyraźne "syczenie" gdy ciasto dotyka dna garnka, już się piecze dołem. Za bardzo go " nie wyrówwnuje" górą, zakładam pokrywe i do piekarnika.
Przez 10-15 min. nadal w temp. 230 *C, pozostałe 30 min. w 200*C obie grzałki ( góra - dół).
Po tym czasie zdejmuje pokrywe ( odkładam na metalową kratkę) i dopiekam kilka minut do pożądanej rumianosci skórki.

Garnka wcześniej niczym nie smaruje, po upieczeniu wyciągam z piekarnika, łatwo wyskakuje na deseczkę a garnek stygnie na kratce. Chleb lepiej przełożyć również na kratkę by ostygł dół chleba, wtedy jest bardziej chrupki.
Awatar użytkownika
Biotit
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2308
Od: 20 cze 2014, o 00:09
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: W-wa

Re: Domowy chleb

Post »

Szanowne Koleżanki :D , bez cytowania Każdej z osobna napiszę tak:

Chleb jak najbardziej wymaga pieczenia w wysokiej temperaturze, początkowo nawet wyższej niż 200C.

Mięsa zdecydowanie nie. Mamy możliwość sprawdzenia temp wew. mięśni pieczonego mięsa i to jest najlepsza droga do zrobienia soczystych pieczeni, dokładne temp. pieczenia podałem w swoim wątku.

8-)
Moje wątki
Festina Lente
Awatar użytkownika
jokaer
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Posty: 7581
Od: 14 lut 2008, o 08:21
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem

Re: Domowy chleb

Post »

Grażyna jesteś wielka :D

Wyszedł mi rewelacyjny graham

Obrazek Obrazek
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
GrazynaW
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Posty: 6698
Od: 14 sty 2009, o 18:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Śląsk

Re: Domowy chleb

Post »

;:138 Wielkie gratki.
Następny będzie jeszcze lepszy, zapewnam.
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 11334
Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Pionki pow.radomski

Re: Domowy chleb

Post »

whitedame trochę przepisów na chleb gryczany jest pod hasłem " chleb bezglutenowy",np: http://smakowitychleb.pl/chleb-gryczany/
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”