mam słonecznik i płatki owsiane, ale otręby muszę poszukać.
Mam nadzieje, że coś wyjdzie, o tyle mam problem z zaczynem, który lubi ciepło,

a u mnie znowu lubimy chłód i jak teraz jest temp. dodatnia na dworzu, to nie włączmy grzejników,
no i muszę zaczyn podgrzewać w piekarniku he he
image pisze:Witam , chlebek jest pszenno-żytni, ciemny kolor jest efektem dodania prażonych otrąb pszennych.
A oto przepis na niego:
CHLEB Z ZIARNAMI
Zaczyn, szklanka mąki żytniej ( może być żurkowa, ja właśnie taką daję), dwie szklanki letniej wody, dokładnie wymieszać i pozostawić w ciepłym miejscu na noc .
Następnego dnia dodać:
- 1kg mąki pszennej
- ok. 2 dkg drożdży ( świeżych)
- otręby pszenne 1 szklanka
- siemię lniane 1 szklanka
- sezam 1 szklanka
- 2 łyżki soli
- ok. 2 szklanek wody
Wyrobić ciasto, odstawić na 2 godziny do wyrośnięcia.
Potem odłożyć do szczelnego słoika garstkę ciasta ( zaczyn na następny wypiek) i schować do lodówki ( można przechowywać kilka miesięcy).
Do ciasta dodać ok. 1 szklanki ziaren słonecznika i ok. 1 szklanki ziaren dyni ( i trochę otrębów pszennych prażonych ).
Dokładnie jeszcze raz wyrobić. Dwie foremki ( większe keks. ok. 30cm długości) wysmarować olejem i przełożyć ciasto, pozostawić do wyrośnięcia. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 120-130 C. Gdy wierzch się ładnie zarumieni wyjąć chlebki, wyciągnąć z foremek odwrócić do góry nogami i tak włożyć z powrotem do foremek (aby upiekł się spód) jak się piecze w ciemnych blaszkach to nawet nie trzeba odwracać. Gdy wbity patyczek jest suchy chlebki są upieczone. Pozostawić do wystygnięcia na deseczce.
Przepis na zaczyn znacie !![]()
Życzę smacznego !
Lidlowe mieszanki też wypróbowałam są dobreale wolę swoje