Domowy chleb

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Anpio7
500p
500p
Posty: 715
Od: 7 lut 2009, o 23:34
Lokalizacja: 3city / Pomorze
Kontakt:

Re: Domowy chleb

Post »

Dziś robię przymiarkę do tego chleba, na mące żytniej 720 i pszennej 500,
mam słonecznik i płatki owsiane, ale otręby muszę poszukać.

Mam nadzieje, że coś wyjdzie, o tyle mam problem z zaczynem, który lubi ciepło, :roll:
a u mnie znowu lubimy chłód i jak teraz jest temp. dodatnia na dworzu, to nie włączmy grzejników,
no i muszę zaczyn podgrzewać w piekarniku he he

image pisze:Witam , chlebek jest pszenno-żytni, ciemny kolor jest efektem dodania prażonych otrąb pszennych.
A oto przepis na niego:
CHLEB Z ZIARNAMI

Zaczyn, szklanka mąki żytniej ( może być żurkowa, ja właśnie taką daję), dwie szklanki letniej wody, dokładnie wymieszać i pozostawić w ciepłym miejscu na noc .
Następnego dnia dodać:
- 1kg mąki pszennej
- ok. 2 dkg drożdży ( świeżych)
- otręby pszenne 1 szklanka
- siemię lniane 1 szklanka
- sezam 1 szklanka
- 2 łyżki soli
- ok. 2 szklanek wody
Wyrobić ciasto, odstawić na 2 godziny do wyrośnięcia.
Potem odłożyć do szczelnego słoika garstkę ciasta ( zaczyn na następny wypiek) i schować do lodówki ( można przechowywać kilka miesięcy).
Do ciasta dodać ok. 1 szklanki ziaren słonecznika i ok. 1 szklanki ziaren dyni ( i trochę otrębów pszennych prażonych ).
Dokładnie jeszcze raz wyrobić. Dwie foremki ( większe keks. ok. 30cm długości) wysmarować olejem i przełożyć ciasto, pozostawić do wyrośnięcia. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 120-130 C. Gdy wierzch się ładnie zarumieni wyjąć chlebki, wyciągnąć z foremek odwrócić do góry nogami i tak włożyć z powrotem do foremek (aby upiekł się spód) jak się piecze w ciemnych blaszkach to nawet nie trzeba odwracać :tan. Gdy wbity patyczek jest suchy chlebki są upieczone. Pozostawić do wystygnięcia na deseczce.
Przepis na zaczyn znacie ! :heja
Życzę smacznego !
Lidlowe mieszanki też wypróbowałam są dobre :D ale wolę swoje :heja
"jeśli chcesz być szczęśliwy przez całe życie - zostań ogrodnikiem "
Ogrodniczka na tymczasowym urlopie Anpio7 !!!
Apetycznie u Anpio7
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Anpio7
500p
500p
Posty: 715
Od: 7 lut 2009, o 23:34
Lokalizacja: 3city / Pomorze
Kontakt:

Re: Domowy chleb

Post »

Obrazek

Obrazek

Upiekłam, smakował.

Teraz z kilkudniowego zaczynu, wyrasta mi chlebek żytni,
tylko coś wolno mu idzie, bo mam w planie dziś upiec :)

Polecam
"jeśli chcesz być szczęśliwy przez całe życie - zostań ogrodnikiem "
Ogrodniczka na tymczasowym urlopie Anpio7 !!!
Apetycznie u Anpio7
Awatar użytkownika
ewikk77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1110
Od: 8 sty 2010, o 21:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: mazowieckie

Re: Domowy chleb

Post »

Ostatnio piekąc chleb (również podobny do powyższego z ziarnami) dodaję zamiast wody serwatkę. Warto spróbować -dla mnie rewelacja. Do tego podnosi się wartość zdrowotna takiego chleba.
Tylko dodaję jeszcze cukier (ok. łyżkę, można mniej), drożdże lepiej wyrastają (nawet w niższej temperaturze).
pozdrawiam Ewa
Awatar użytkownika
whitedame
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3456
Od: 17 lut 2012, o 16:22
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Wojkowice 6B

Re: Domowy chleb

Post »

A jak się cukier zastąpi miodem, to jeszcze lepiej.
;:233 Beata
Umysł jest jak spa­dochron. Nie działa, jeśli nie jest ot­warty Frank Zappa
Awatar użytkownika
Anpio7
500p
500p
Posty: 715
Od: 7 lut 2009, o 23:34
Lokalizacja: 3city / Pomorze
Kontakt:

Re: Domowy chleb

Post »

;:180 A widzisz, następnym razem zrobie taką podmiankę, tyle, że mam miód kremowy rzepakowy - delikatny w smaku.

Mam zapytanie, czy znacie dobry łatwy przepis na smaczny razowy chleb z dodatkami,
no i z jakich konkretnie rodzajów mąk pieczecie :?:

Wybieram się jutro do młyna po zapasy :tan

Pozdrawiam słonecznie, choć przy -5'C NA dworzu.
"jeśli chcesz być szczęśliwy przez całe życie - zostań ogrodnikiem "
Ogrodniczka na tymczasowym urlopie Anpio7 !!!
Apetycznie u Anpio7
Awatar użytkownika
Dziunia87
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1592
Od: 8 sty 2013, o 09:02
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Szczecin

Re: Domowy chleb

Post »

Jak super, że natrafiłam na ten wątek :-) Od Mikołaja dostałam wypiekacz do chleba i na razie testuję przepisy z załączonej książeczki, ale może ktoś z Was ma jakiś fajny przypis na chleb z takiej maszyny?

Na razie piekę tylko taki zwykły chleb na drożdżach...Marzy mi się spróbować zrobić chleb na zakwasie, próbował ktoś z Was zrobić taki w automacie?
Awatar użytkownika
Vamila
200p
200p
Posty: 459
Od: 11 wrz 2014, o 20:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Gdańsk

Re: Domowy chleb

Post »

Ja korzystam ze strony mojewypieki. Mnóstwo różnorodnych przepisów i dla mnie największą zaletą jest to, że autorka zamiast podawać suchy przepis opisuje swoje doświadczenia i daje wskazówki. Można znaleźć przepisy na chleby drożdżowe i na zakwasie :)
Pozdrawiam wszystkich zakręconych na zielono! Milena
Na wzgórzu z widokiem
Dorośli upośledzeni ludzie to dorośli upośledzeni ludzie a nie małe bezrozumne dzieci!
GrazynaW
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Posty: 6698
Od: 14 sty 2009, o 18:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Śląsk

Re: Domowy chleb

Post »

Piekę 1 x w tygodniu w garnku rzymskim.
Po operacji nie toleruje chleba na zakwasie ale użyłam żurku domowej roboty i ciutkę drożdzy.
Znakomity!

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Chleb się nie kruszy, im starszy tym ma lepszy smak. :D
Awatar użytkownika
Biotit
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2308
Od: 20 cze 2014, o 00:09
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: W-wa

Re: Domowy chleb

Post »

Dlaczego nie tolerujesz zakwasu ?
Moje wątki
Festina Lente
GrazynaW
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Posty: 6698
Od: 14 sty 2009, o 18:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Śląsk

Re: Domowy chleb

Post »

Po usunięciu pęcherzyka nie toleruje wielu artykułów, chleb na zakwasie powoduje wydzielanie nadmiaru kwasów żołądkowych, dosłownie dusze się nimi, o bólach brzucha nie wspomnę.
Przed zabiegiem piekłam chleb tylko na zakwasie, nie miałam żadnych dolegliwości.
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 8379
Od: 26 maja 2006, o 18:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Ostróda

Re: Domowy chleb

Post »

GrazynaW - Grażynko to wspaniale, że próba (czytaj kombinacja ) okazała się być dobrym chlebem i do tego odpowiednim na Twój obecny stan zdrowia bo to najważniejsze.
Dorotaka23
100p
100p
Posty: 151
Od: 9 mar 2014, o 08:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: okolice Suwałk

Re: Domowy chleb

Post »

Dzisiaj zrobię kolejną porcję chleba żytniego na zakwasie z kminkiem :) Potem wrzucę kilka fotek.
Ogólnie rzecz biorąc odkąd zaczęłam go robić w domu wręcz nalegają żeby go robić, uważają że ten chleb jest bez porównania lepszy niż kupny :)
GrazynaW
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Posty: 6698
Od: 14 sty 2009, o 18:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Śląsk

Re: Domowy chleb

Post »

Christinkrysia. ;:196
Dziękuje za wsparcie.
Awatar użytkownika
whitedame
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3456
Od: 17 lut 2012, o 16:22
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Wojkowice 6B

Re: Domowy chleb

Post »

GrazynaW Dostałam ten garnek kiedyś od kogoś w prezencie i leży na pawlaczu. Jak go używasz do pieczenia chleba? Moczysz go jak do mięsa czy pieczesz na sucho?
;:233 Beata
Umysł jest jak spa­dochron. Nie działa, jeśli nie jest ot­warty Frank Zappa
GrazynaW
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Posty: 6698
Od: 14 sty 2009, o 18:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Śląsk

Re: Domowy chleb

Post »

Jak chleb wyrasta ( po raz drugi) to garnek mocze w zimnej wodzie, 30 min. na pewno.
Wycieram w środku ręcznikiem papierowym, dokładnie za pomocą pędzla smaruje olejem i posypuje otrębami lub bułką tartą.
Przekładam ciasto chlebowe do garnka, przykrywam pokrywą ( również wysmarowaną olejem) i zostawiam do ponownego podrośnięcia.
Jak cisto wypełni 3/4 garnka to wkładam do zimnego(!) piekarnika, nastawiam na temp. 220*C ( obie grzałki - i górna i dolna) i pieke 60 min. Potem ( ostrożnie) wyjmuje pokrywe z pieca, zostawiam tak otwarty garnek na ok. 10-15 min. by góra ładnie się przypiekła.
Nie włączam termoobiegu.
Po wyjęciu garnka z pieca przekłądam od razu chleb na kratkę, garnek zaś na deseczkę do wystygnięcia.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”