Obornik świński - czy dobry?
Obornik świński - czy dobry?
Witam.
Mam pytanie, a w wyszukiwarce nie znalazłem odpowiedzi.
Czy można zastosować obornik pochodzący od trzody chlewnej do folji?
Sasiad poradził bym przed rozrzuceniem obornika wymieszał go z wapnem i potrzymał na pryzmie ok 2 tyg. ponieważ jeżeli od razu zastosuję go pod folię to jakieś grzyby się wytworzą.
Czy to prawda?
A jeżeli tak to mogę go przesypać zwykłym wapnem budowlanym???
Proszę o pomoc.
Mam pytanie, a w wyszukiwarce nie znalazłem odpowiedzi.
Czy można zastosować obornik pochodzący od trzody chlewnej do folji?
Sasiad poradził bym przed rozrzuceniem obornika wymieszał go z wapnem i potrzymał na pryzmie ok 2 tyg. ponieważ jeżeli od razu zastosuję go pod folię to jakieś grzyby się wytworzą.
Czy to prawda?
A jeżeli tak to mogę go przesypać zwykłym wapnem budowlanym???
Proszę o pomoc.
- maryann
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 3 wrz 2007, o 14:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Świeża zawartość chlewika w ogóle się nie nadaje do nawożenia i nawet nie jest nazywana obornikiem. Jeżeli jest to obornik- to z definicji powinien być "...przefermentowany...".
Poza tym, nawet pod folię, nie widzę przeciwskazań, choć praktycznie lepiej go było zastosować jesienią, żeby się teraz nie babrać przy sadzeniu- np. pomidorków -w świeżym...
Poza tym, nawet pod folię, nie widzę przeciwskazań, choć praktycznie lepiej go było zastosować jesienią, żeby się teraz nie babrać przy sadzeniu- np. pomidorków -w świeżym...
Każdy potrzebuje prawdy. Wielu, o ironio, tak bardzo, że zamiast jej poszukać- prawdą nazywają kłamstwo!
to jest przefermentowany obornik tylko świński. Mam zamiar go rozrzucić (nie tylko w folii) i przekopać. Jest jeszcze wcześnie, wysiew bedzie za miesiąc najcześniej i mam nadzieję że nie zaszkodzi.
"Klina" zabił mi sąsiad który stwierdził że obornik świński trzeba posypać wapnem bo podobno jakieś grzyby się tworzą, ale na forum znalazłem wiele informacji że nie należy mieszać obornika z wapnem.
Jestem teraz w kropce.
"Klina" zabił mi sąsiad który stwierdził że obornik świński trzeba posypać wapnem bo podobno jakieś grzyby się tworzą, ale na forum znalazłem wiele informacji że nie należy mieszać obornika z wapnem.
Jestem teraz w kropce.
-
- Od: 29 maja 2009, o 21:53
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Obornik z chlewika
Czy ktoś może mi odpowiedzieć, czy obornik "od świń" można stosować w ogrodzie? Słyszałam, że jest za ostry i popali mi rośliny. Jeśli to jest prawda, to może muszę go zadołować by "przerobił"? 

-
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
-
- Od: 29 maja 2009, o 21:53
Obornik z chlewika
Czyli po prostu zasypany zięmią i zostawiony sam sobie na jakiś czas?
-
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
-
- 200p
- Od: 7 gru 2014, o 18:03
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Obornik świński - czy dobry?
Cześć
Jakie teoretycznie będzie miał (przypuszczalnie) parametry obornik świński kompostowany na gnojowniku nie ruszany od około 10-12 lat ?Czy to jest dobry materiał na zasilenie gliniastej gleby? Pozyskuje obecnie ten "czarnoziem" w ilości około 3 ton i muszę oddać to złoto jak i moją glinę do analizy.
ps. warstwy u mnie to na jeden szpadel glina, później do drugiego szpadla chyba martwica taka glina jaśniejsza a na 55-60 cm najprawdopodobniej ił bardzo twardy

Jakie teoretycznie będzie miał (przypuszczalnie) parametry obornik świński kompostowany na gnojowniku nie ruszany od około 10-12 lat ?Czy to jest dobry materiał na zasilenie gliniastej gleby? Pozyskuje obecnie ten "czarnoziem" w ilości około 3 ton i muszę oddać to złoto jak i moją glinę do analizy.

ps. warstwy u mnie to na jeden szpadel glina, później do drugiego szpadla chyba martwica taka glina jaśniejsza a na 55-60 cm najprawdopodobniej ił bardzo twardy