Pieris japoński ( Pieris japonica )
- beatazg
- 1000p
- Od: 11 paź 2012, o 17:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Co to za roślina ?
Mam dwa kiścienie , ale liście mają większe , ale może jest jeszcze jakaś odmiana . Tak myślałam ,że będzie problem z tą rośliną , bo sama nigdzie jej nie widziałam .
Beata
Beata
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 20 gru 2013, o 22:01
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Jednak zwróciłbym uwagę na pierisa w/w odmianie. Jest ona zupełnie inna od typowego Pierisa japońskiego, inne liście i sposób wzrostu.
Pozdrawiam Jacek
- aleksanderk
- Od: 13 lip 2009, o 19:24
A czy ta zagadka ma na gałązkach kolce?
- beatazg
- 1000p
- Kontakt:
Oj ,kolców to nie ma. Dzisiaj się dowiedziałam, że jednak przycinana to może była , ale w pierwszym roku po posadzeniu.
No i też nie kwitła jeszcze. Kupiona była w sklepie ogrodniczym więc na wiosnę wybiorę się tam i sprawdzę co to jest.
Beata
No i też nie kwitła jeszcze. Kupiona była w sklepie ogrodniczym więc na wiosnę wybiorę się tam i sprawdzę co to jest.
Beata

- Tajka
- Od: 23 sty 2010, o 17:32
Wydaje mi się, że to jest jakaś odmiana głogownika.
Wprawdzie miałam go w ogrodzie krótko, gdyż pierwszej zimy nie okryty zmarzł, ale liście miał identyczne.
Wprawdzie miałam go w ogrodzie krótko, gdyż pierwszej zimy nie okryty zmarzł, ale liście miał identyczne.
- beatazg
- 1000p
- Kontakt:
Już pisałam , ten ma liście jak bukszpan , może bardziej okrągłe i ząbkowane .
Beata
Beata

- Rennni
- Od: 22 lip 2012, o 21:53
Enkianthus nie jest to....dobrze
, w takim przypadku daje głos jak Tajka, że to jest jakaś odmiana Photinia 

Przepraszam za błędy w tekście, ale ja nie jestem z Polski, czytam i rozumiem ale nie mogę napisać tekst ... piszę tylko przez online tłumacza ;-)
-
- 200p
- Od: 10 gru 2014, o 17:59
Czyli zrobiliśmy koło i jesteśmy w punkcie wyjścia 

Ale Photinie mają gładkie brzegi liści, a tu są wyraźnie ząbkowane.Głogowniki mają też czerwone młode przyrosty, a autorka pisze gdzieś wcześniej, że ta krzewinka ma zielone.
Ten dorosły okaz nie poczerwieniał silnie cały jak u Beaty, bo to dobrze ukorzeniona już roślina, ma dostatek składników pokarmowych i wody. Druga rzecz to sprawa gleby.Może tam jest cięższa, bardziej wilgotna, a u Beaty lżejsza i większy deficyt wodny.
Ten dorosły okaz nie poczerwieniał silnie cały jak u Beaty, bo to dobrze ukorzeniona już roślina, ma dostatek składników pokarmowych i wody. Druga rzecz to sprawa gleby.Może tam jest cięższa, bardziej wilgotna, a u Beaty lżejsza i większy deficyt wodny.
-
- 200p
- Od: 10 gru 2014, o 17:59
Beatka, może urwij liść NN i liść bukszpanowy do porównania i zrób im zdjęcie na wzór z policyjnych kartotek 

- beatazg
- 1000p
- Kontakt:
Mam tylko telefon i zdjęcia z bliska są beznadziejne . Liść bukszpanowy jest węższy , a ten bardziej okrągły , cieńszy i ząbkowany . Pójdę dzisiaj i jeszcze raz zrobię zdjęcie tej większej roślinie .
Beata
Beata

- Tajka
- Od: 23 sty 2010, o 17:32
Witajcie.
Niektóre głogowniki mają ząbkowane liście, więc będę się upierała przy głogowniku.

Niektóre głogowniki mają ząbkowane liście, więc będę się upierała przy głogowniku.

No fakt, zgadzam się, tu np. u odm.Little Red Robin widać wyraźnie ząbki
To jednak ząbki innego typu, bardziej ostre i liście, choć małe, są bardziej wydłużone http://www.ashwoodnurseries.com/shop/pl ... robin.html
Ale wszystkie chyba głogowniki mają mniej lub bardziej czerwone przyrosty, wszak dla tej ozdobnej cechy je się również sadzi.
Ta roślina to faktycznie niezła zagadka
To jednak ząbki innego typu, bardziej ostre i liście, choć małe, są bardziej wydłużone http://www.ashwoodnurseries.com/shop/pl ... robin.html
Ale wszystkie chyba głogowniki mają mniej lub bardziej czerwone przyrosty, wszak dla tej ozdobnej cechy je się również sadzi.
Ta roślina to faktycznie niezła zagadka

Jak dla mnie to Pieris Little Heath Green jak ktoś napisał lub odmiana pokrewna o zielonym przyroście. Chociaż sam widywałem tę odmianę w połowie lata i część miała przyrost zielony, część zaczerwieniony - być może w handlu mieszają odmiany. Głogownik ma większe liście, za pierisem przemawia usadowienie listków oraz kształt pędu. Może nie ta odmiana ale jak dla mnie to pieris.