Seler-odmiany,uprawa, brak bulwy i inne problemy Cz.1
-
- 1000p
- Od: 27 lis 2011, o 22:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Seler - brak bulwy- odmiany- uprawa
I jak oddziaływały na siebie? Gdzieś pamiętam przeczytałam,że por i seler zbytnio się nie lubią...Ja zawsze mam grządkę z selerami obok grządki z porem ale może coś w tym jest? 

- BobejGS
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
Nie widziałem żadnych negatywnych skutków, chyba że to było wynikiem dużej odległości między nimi. Nie mogę jednak ani potwierdzić tej tezy, ani zaprzeczyć.
-
- Od: 10 mar 2008, o 18:52
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Według mnie pory dobrze reagują na sąsiedztwo selerów i odwrotnie. Co do wielkości pojemników na selery to ja podkiełkowane nasionka selerów wkładam do multiplatów o 96 komórkach (te wcześniejsze) a późniejsze selerki nawet do multiplatów o 160 komórkach. Oczywiście rozsada w nich musi być dokarmiana.
-
- 1000p
Ja seler jak wysiewam to robię takie mini-rządki(rowki) i kładę nasionko jedno od drugiego co 1 cm.Trochę z tym zachodu ale dzięki temu siewki nie plączą mi się jak przy wysiewie rzutowym czy w rządkach.Sieję w takie skrzynki plastikowe z otworkami w dnie,po miesiącu siewki pukuję do palety i już.
Ja zawsze kupowałem flance selera, i nigdy nie urosły mi zbyt duże
W tym roku chyba podejmę próbę samodzielnego wysiewu
Zaobserwowałem że sąsiedzi sadzą seler po rogach grządek, zastanawiam się czy to ma wpływ na wielkość "bulwy" czy nie ma to wpływu na urodzaj ?

W tym roku chyba podejmę próbę samodzielnego wysiewu
Zaobserwowałem że sąsiedzi sadzą seler po rogach grządek, zastanawiam się czy to ma wpływ na wielkość "bulwy" czy nie ma to wpływu na urodzaj ?
Może chodzi o maksymalne wykorzystanie miejsca, ale może też być coś na rzeczy.
Mimo, że sadziłam rozsadę w odstępach sugerowanych na opakowaniu, to największe selery porosły na zewnątrz rzędów.
Mimo, że sadziłam rozsadę w odstępach sugerowanych na opakowaniu, to największe selery porosły na zewnątrz rzędów.
-
- 1000p
- Od: 26 sty 2010, o 11:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Też kupuję flance selera i rosną mi spokojnie po 10cm średnicy. Sadzone na rogach grządek mogą być większe bo nie mają konkurencji. Seler lubi dużo miejsca, papu i wilgoci. Im większy rozstaw tym większe bulwy.
- gaura
- 500p
- Od: 14 lut 2013, o 15:37
Ja czytałam, że seler dobrze rośnie obok pora, ale rzeczywiście nie lubi sałaty (tak jak i pietruszka nie lubi salaty).
Pozdrawiam, Kasia
Więc postanowione w tym sezonie sadzę po rogach i zobaczymy czy to do większe plony 

-
- 1000p
A w jakiej rozstawie sadzicie selerki? Ja chcę w tym roku zrobić 40 cm na 30cm.
- Faworyt
- Od: 2 gru 2014, o 14:47
Marzenka 79:
Ja ostatnie dwa lata sadziłem Zagłobę, w trochę rzadszej rozstawie, ale u mnie ziemia słabsza.Jeśli masz lepszą , jest w pierwszym roku po oborniku lub zielonym poplonie to myślę że twoja rozstawa będzie dobra.
Pozdrawiam.
Ja ostatnie dwa lata sadziłem Zagłobę, w trochę rzadszej rozstawie, ale u mnie ziemia słabsza.Jeśli masz lepszą , jest w pierwszym roku po oborniku lub zielonym poplonie to myślę że twoja rozstawa będzie dobra.
Pozdrawiam.

-
- 1000p
Ziemia na naszym ogrodzie jest tak wspaniała,że jak założono ROD na tym gruncie to był szaro-bure piaski...Ja na swoją działkę miałam przywiezione kilka przyczep ziemi z cukrowni po płukaniu buraków - ale wtedy wszystko rosło...Co roku daję kompost,nawozy zielone,obornik (bo "teściowa"ma krowy).Teraz nawet to kalafiory i selery rosną 

- Faworyt
- Od: 2 gru 2014, o 14:47
To tylko Ci mogę pozazdrościć,
i życzyć udanych plonów w tym roku.
Pozdrawiam.

Pozdrawiam.

-
- Od: 10 mar 2008, o 18:52
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Czytałem ostatnio o przeprowadzonym doświadczeniu polowym. W doświadczeniu porównywano plonowanie odmiany Markiz F1 (Nunhems) w zależności od zagęszczenia roślin na polu. Co prawda ze względu na zbiór maszynowy zastosowano odległość pomiędzy rzędami aż 75cm ale w rzędach sadzono rośliny co 26cm, co 20cm i co 17cm. Największe zgrubienia (średnio 1,34kg) osiągnęły selery najrzadziej posadzone ale najwyższy plon uzyskano z tych sadzonych co 17cm (86t/ha przy średniej masie zgrubienia 1,08kg). Myślę, że na dobrej glebie rozstawa 40x20cm będzie wystarczająca. Ja i tak będę uprawiał selery z porami bądź kapustnymi ale w rzędzie będę sadzić selerki co 18-20cm.
-
- 1000p
Selery rosną duże,myślę że rozstawa w rzędzie 20 cm to zbyt mało.