Wszystko o pomidorach cz. 9

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
chudziak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 maja 2010, o 22:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Wszystko o pomidorach cz. 9

Post »

forumowicz pisze:Być może ktoś nie wie, że skład preparatu Betokson uległ zmianie. Przed wycofaniem go w poprzedniej wersji zawierał hormony wzrostu teraz jest to mikronawóz zawierający dwa mikroelementy : bor i molibden.
forumowicz to znaczy,że obecny betokson nie zawiera żadnych auksyn tylko te dwa mikroelementy ?
Dopytuję się bo ja do tej pory nie stosowałam tego preparatu gdyż nasiona z owocu zapylonego Betoksonem nie nadawały się do pozyskania na przyszły rok. Próbowałam znaleźć jakąś aktualną etykietę tego "nowego" Betoksonu ale nie udało mi się bo w tych co znalazłam jest napisane , że zawiera kwas -naftoksyoctowy w postaci soli z trójetanoloaminą https://bip.minrol.gov.pl/content/searc ... =%EF%80%82
mirzan
---
Od: 23 maja 2005, o 06:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Kup kilo boraksu,to skarbonka się ucieszy,a substancji starczy na cysternę wody.
Nadaje się do opryskania całego ogrodu,kąpania,łykania w razie potrzeby,zasypywania różnych
zakamarków ciała,wraz z talkiem i oczywiście do oprysku roślin.
Do poprawy zapylania,przydatny jest tytan,w postaci preparatu chyba Tytanit,albo do pomajstrowania
z bieli tytanowej.
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

Nie musisz wcale obciążać swojej skarbonki póki co. Możesz poczekać na wynik eksperymentu. Jedyne co jest pewne w tej chwili, że bor musi mieć wpływ na wiązanie skoro jest składnikiem Betoksonu. A na pewno ma działanie p.grzybowe i p. bakteryjne i nie wykluczone, że taka jego rola w Betoksonie.
Awatar użytkownika
zenmach
200p
200p
Od: 11 lip 2011, o 23:03

Post »

mirzan pisze:Kup kilo boraksu,to skarbonka się ucieszy,a substancji starczy na cysternę wody.
Nadaje się do opryskania całego ogrodu,kąpania,łykania w razie potrzeby,zasypywania różnych
zakamarków ciała,wraz z talkiem i oczywiście do oprysku roślin.
Do poprawy zapylania,przydatny jest tytan,w postaci preparatu chyba Tytanit,albo do pomajstrowania
z bieli tytanowej.

Wyluzuj i sie tak nie spinaj... tobie proponuje podobny zabieg w melisie...

To byl żart... ;:224
mirzan
---
Od: 23 maja 2005, o 06:50

Post »

Za tępy jestem na nowoczesne poczucie humoru. Po co narzekasz,że kwas borny drogi?
Boraks ma wszechstronne zastosowanie,chociaż kwas jest łatwiej dostępny.

http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... s#p3225380
Awatar użytkownika
zenmach
200p
200p

Post »

Zostaw ten temat adresatem byl kto inny a On nie mial problemu z zrozumieniem mojego postu...

Jak jakiś moderator wsTanie to niech usunie te OT :wit
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

chudziak

Betokson, którego etykiety znajdują się na linkowanej stronie, to formuła już wycofana. Zdarzało mi się dawniej stosować ten Betokson i faktycznie owoce nie miały nasion. Owoce ubiegłoroczne, po oprysku nową formułą Betoksonu nasiona posiadały i do tego jeszcze kiełkujące. :D
chudziak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 maja 2010, o 22:55

Post »

Widać musimy poczekać na uaktualnienie etykiety od Betoksonu ale skoro w zeszłym sezonie go miałeś i stosowałeś i owoce miały prawidłowe nasiona to może i ja zastosuję .
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Zobaczymy co pokaże eksperyment z kwasem borowym. Molibdenian amonu też mam , więc nietrudno będzie zestawić preparat o podobnym składzie ,co Betokson. Przekonam się, co tak naprawdę wpływa na poprawę wiązania. Czy ten dodatek boru i molibdenu to może ściema, by uzyskać na nowo rejestrację.
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

A ja czekam na efekty prób zapylania pomidorów wodą Burowa,bo pewnie i tacy się znajdą ,co nie doczytają ,albo zapomną ;:306
Kwas borowy kupowałem w aptece, w proszku.Wychodzi jeszcze taniej.Oprysk zawierający bor stosuje się w czasie kwitnienia winorośli,dla poprawy wiązania owoców i wyrównania ich wielkości.Niedobór boru powoduje to,że normalnie wykształcone jagody są otoczone kilkoma sztukami karłowatymi.Wada ta ma swoją nazwę-"hen and chickens" ,czyli kura z kurczakami.Molibden stymuluje produkcję pyłku i poprawia jego żywotność.
Awatar użytkownika
zenmach
200p
200p

Post »

A ja kiedyś kwasem borowym polerowalem marmury... chyba.
Alyaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sie 2013, o 16:03

Post »

chudziak pisze:Widać musimy poczekać na uaktualnienie etykiety od Betoksonu ale skoro w zeszłym sezonie go miałeś i stosowałeś i owoce miały prawidłowe nasiona to może i ja zastosuję .
Ja kupiłam Betokson w 2013 i już zawierał tylko mikroelementy. Dlatego się dziwiłam, że ludzie piszą iż po ni niby nie ma nasion. W tym roku potraktowałam nim trochę pomidorów i super :)
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Ika2008 pisze:Mrozisz tak normalnie, w całości czy po jakiejś wstępnej obróbce?
Wybieram pomidorki mniej więcej jednakowej wielkości, myję , wkładam we woreczki i do zamrażarki. To tyle " obróbki ".
Alyaa pisze:a kupiłam Betokson w 2013 i już zawierał tylko mikroelementy.
Betokson to nie jedyny preparat wspomagający zapylenie. Jest jeszcze Pylicol. Sądząc po opisie na opakowaniu Pylicol zawiera dodatkowo mocznik/ azot amidowy/.
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Podpowiadam nieśmiało,że są do kupienia silikonowe klipsy 1,5 mm do szczepienia pomidorów http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=140 . Można złożyć zamówienie jeszcze przez 3 dni,do 7.01.
Można jeszcze nabyć kilka innych fajnych rzeczy http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=126
ostatnia szansa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lis 2009, o 18:14

Post »

Ale gdzie można kupić łuczki do pomidorów przeciwdziałające wyłamywaniu gron?
Moje nowe imię Szansa :)
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”