'Bergamotka Złocista'
'Bergamotka Złocista'
Czy ktoś z was zna gruszę bergamotkę złocistą? Czy warto ją zasadzić?
--
Pozdrawiam
mm
Pozdrawiam
mm
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 maja 2008, o 18:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Bergamotka złocista
Średnio warto. Głównie z uwagi na drobne owoce. Czasami można ją jeszcze spotkać przy polnych drogach. Taka bardzo późno dojrzewająca, ordzawiona "mini-gruszeczka"...
Pozdrawiam serdecznie
Pozdrawiam serdecznie

A przynajmniej jest smaczna? Jakie ma jeszcze wady, poza drobnymi owocami? Piszesz że bardzo późno dojrzewa, w opisie który znalazłem jest napisane że w 2 połowie września.
--
Pozdrawiam
mm
Pozdrawiam
mm
-
- Od: 1 maja 2008, o 18:51
Z tym "bardzo" przesadziłem, bo dojrzewa faktycznie w drugiej połowie września, a raczej na początku października. Smaczna? Kwestia dyskusyjna oczywiście. Jest szereg odmian smaczniejszych. Ta jest świetna do kompotu na przykład - ma taki gruszkowo-ananasowy posmak. Plusy to wczesne wejście w okres owocowania, stosunkowo wysoka plenność - minusy - wielkość owoców i silny wzrost drzew (wymagałaby więc sprawdzenia na pigwie).
Pozdrawiam serdecznie
Pozdrawiam serdecznie

Dziękuję, wydaje się że będę z niej zadowolony

A mógłbyś podać nazwy kilku najsmaczniejszych, twoim zdaniem?pomolog pisze:Jest szereg odmian smaczniejszych.
--
Pozdrawiam
mm
Pozdrawiam
mm
-chyba jako ciekawostkę,zanim nadaje się do konsumpcji,jest twarda a miąż niczym ziarenka piasku,jest smaczna jeśli dojrzeje,aczkolwiek drobna,należało by dobrze przygotować miejsce,dawniej określano ją teżmarmul pisze:Czy ktoś z was zna gruszę bergamotkę złocistą? Czy warto ją zasadzić?

-
- Od: 17 lut 2013, o 13:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Pierdziołki to nazwa potoczna (ludowa?) na sporą grupę odmian gruszek, szczególnie wyprowadzonych z form dzikich. Są jeszcze kamienio(ł)ki i ulęgałki, które wedle nazwy po uleżeniu miękną, ale to od rejonu i drzewa zależy, z jakim cudem mamy do czynienia. Na przykład u mojej babci rośnie drzewo "ulęgałek", które jest "szlachetne" (szczepione), roślina ma ponad 50 lat i wydaje pyszne, spłaszczone szarozielone owoce.
Zdaje mi się, że te bergamotki też widziałem, w starych nasadzeniach przydrożnych. Jeśli warta uwagi to chętnie spróbuję zaszczepić.
Zdaje mi się, że te bergamotki też widziałem, w starych nasadzeniach przydrożnych. Jeśli warta uwagi to chętnie spróbuję zaszczepić.
Mój ojciec ostatnio chwalił bergamotkę (za smak właśnie) - rosła u jego babci (mojej prababci) w ogrodzie.. opowiadał, że owoce były okrągłe niczym jabłka, ponoć wszyscy byli z bergamotki zadowoleni
czy ktoś ją ma u siebie?

czy ktoś ją ma u siebie?
- NOWY 83
- Od: 11 lis 2014, o 20:23
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: 'Bergamotka Złocista'
Bergamotka to bergamotka odmiana szlachetna ,smak dla mnie ok .dojrzewa podobnie jak faworytka [ klapsa]. ulęgałka . itp. to raczej siewki grusz dobra jako podkładka silnie i zdrowo rosnąca dla grusz .
- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
Czy to ta grusza bergamotka złocista, jest niesmaczna, ma kamieniste owoce?
Opis by na to nie wskazywał.
http://stareodmiany.pl/grusze/104-berga ... bergamotka
Opis by na to nie wskazywał.

http://stareodmiany.pl/grusze/104-berga ... bergamotka
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
- wisia7
- Od: 8 lut 2012, o 18:14
Bergamotka, to najlepsza gruszka jako dodatek do smażonych, czerwonych borówek oraz do syropu słodko - kwaśnego jako dodatek do mięs. W moim regionie niestety nie do zdobycia.
- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
Dziękuję Wam, jakby była niedobra, to zawsze może posłużyć jako podkładka w razie czego. 

Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw