Krysiu, dziękuję za wyjaśnienia, teraz już jestem ciut bardziej oświecona Taki keik jak pokazałaś to chyba wielka rzadkość? Ja jeszcze nigdy takiego nie widziałam, nawet u zaprzyjaźnionych osób, które mają duże kolekcje storczykowe. Wspaniale kwitną Twoje pupilki - szczególnie wielkie wrażenie robią te z dużą ilością pędów kwiatowych
Mam jeszcze pytanie jak na laika przystało - w LM widziałam cudowne okazy w kolorze chabrowym. Bardzo mi się podobały, ale nie kupiłam bo jedna znajoma powiedziała, że one są farbowane. Czy to prawda?
Elwi Tak czytałam tutaj na forum,że są to storczyki farbowane, zwykle białe sama nigdy się nie skusiłam na takiego.
Keik to faktycznie rzadkość, to był mój pierwszy phalaenopsis i dopiero uczyłam się jak postępować z tymi roślinami,może coś robiłam nie tak i storczyk postanowił wypuścić potomstwo. Żaden następny nie wypuścił już keika, a fajne było to doświadczenie z usamodzielnianiem keika a jaka radość, że się przyjął i kwitnie i ma całą doniczkę korzonków. Muszę napisać,że matka też żyje, przesadziłam w nowe podłoże i ma siędobrze Dziękuję w imieniu moich Phalaenopsisów
Krysiu Noworocznie, śliczne kolorki u Ciebie, pięknego bobaska udało Ci się wychodować, naprawdę bajecznie to wygląda, mi się jeszcze nie udało, pozdrawiam serdecznie
Sylcia Biały nie mieścił się na parapecie okna tak się rozłożył,że powędrował na stoliczek jest śliczny
Grażynko Witaj w pierwszy dzień Nowego Roku Bardzo się cieszę z mojego bobasa, który jest już dużą roślinką, obecnie zaczyna przekwitać
ale rośnie mu już nowy listeczek
W końcu się doczekałam, wczoraj otworzył kwiat Dendrobium Nobile Irene Smile,zapach przypomina konwalie
Ale Ci dendriobium zrobiło niespodziankę . A jeszcze ten zapach no normalnie można się rozpłynąć. Od dłuższego czasu poluję na storczyka takiego jak Twój długodystansowiec ale jak jeszcze rok dawa lata tem było ich sporo w sprzedaży tak teraz gdy mi się go zachciało to nigdzie niema .
Iwonko i ja go teraz nie widuję, a jest SUPER Phalaenopsisem nie mam go kiedy przesadzić,bo ciągle pędziki wypuszcza, a doniczka wypchana korzonkami-widocznie mu tak dobrze Dla Ciebie rozwijający się nie ma słoneczka więc zdjęcia nie najlepsze
Kasiu,Sylwia,Natka,Iza,Grażynko
Następne zapędzikowane lub odbiciowe Phalaenopsisy się rozwijają jak na razie nie mam dużych strat pąkowych-poupychałam je na parapetach, pod którymi nie ma grzejników Lubię takie na pół otwarte pąki