
Nie było mnie dłużej niż planowałam, ale bywa...
Życzę Wam Kochani Wszystkim Wesołych Świąt spędzonych w gronie najbliższych w cudownej atmosferze, spokoju i oczywiście wspaniałych prezentów

W kwestii kulinarnej może jeszcze ktoś wykorzysta przepis na keks:
KEKS

Składniki:
- 3 szkl mąki
- 7 jajek (jeśli duże to 6 wystarczy)
- 1 margaryna
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenie
- cukier waniliowy
- 2 łyżeczki spirytusu lub innego białego alkoholu
- 40 dkg bakalii (śliwki suszone pokrojone w paseczki, rodzynki, orzechy włoskie, skórka pomarańczowa, inne wg uznania)
Sposób przygotowania:
Mąkę wmieszać z proszkiem do pieczenia. Utrzeć margarynę z cukrem i dodawać na zmianę 2-3 łyżki mąki i 1 jajko. Ucierać ręcznie lub mikserem na małych obrotach. Następnie dodać cukier waniliowy i spirytus i na koniec bakalie. Dokładnie wymieszać.
Nałożyć do blaszki (wąska, wysoka, ok.50 cm długości) - powinno być do ok. 2/3 wysokości. Piec w temp. 220C przez ok 1 godzinę. Ciasto najczęściej pęka pośrodku, ale nie opada, bo jest ucierane. Po wyjęciu z piekarnika przestudzić i polać polewą czekoladową gotową. Jak polewa zastygnie owijamy szczelnie folią aluminiową. Ciasto jest najlepsze kolejnego dnia i potem.
Smacznego !
Tutaj może kogoś zainspiruje pomysł na ciasteczka


