McMarchewka-Mój warzywnik, czyli ogródek warzywny McMArchewki
- Ginka
- Przyjaciel Forum - gold 
- Od: 21 wrz 2014, o 16:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Warzywny ogródek McMArchewki
Ale lepiej dolistnie niż gnojówką pod krzak...dynia to może ujdzie w tłumie jak i kawon i melon, bo mają owoce na pędach...z cukinią gorzej, miękki owoc, szybko rosnący, no i przy samym korzeniu (więc gnojówka go nie ominie)

"Rolnik sam w dolinie"...a na imię mu Kasia.
"Śpieszmy się kochać ludzi...tak szybko odchodzą"

- McMArchewka
- 1000p 
- Od: 13 lut 2012, o 21:28
Dyniowate by jadły, jadły i jadły.  Po prostu dobra ziemia,  nawóz,  woda to podstawy sukcesu. 
BobejGS No właśnie, mi zawsze nawożenie dolistne kojarzy się z pryskaniem liści jakimś preparatem. Czy w przypadku dyniowatych też to tak wygląda
Ginka Wiesz, nikt raczej nie je cukini prosto z krzaka i na surowow. U mnie przeważnie ląduje w zupie, więc wysoka temperatura działa raczej na niekożyść salmonelli. Też jak się robi przetwory to przeważnie się je pasteryzuje. Także ja osobiście jestem spokojny o lanie pod cukinie gnojówki z pokrzyw

BobejGS No właśnie, mi zawsze nawożenie dolistne kojarzy się z pryskaniem liści jakimś preparatem. Czy w przypadku dyniowatych też to tak wygląda

Ginka Wiesz, nikt raczej nie je cukini prosto z krzaka i na surowow. U mnie przeważnie ląduje w zupie, więc wysoka temperatura działa raczej na niekożyść salmonelli. Też jak się robi przetwory to przeważnie się je pasteryzuje. Także ja osobiście jestem spokojny o lanie pod cukinie gnojówki z pokrzyw

- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Tak, na tym to polega. 

- McMArchewka
- 1000p 
A jakie nawozy można im dolistne podawać 

- Ginka
Część ludzi zjada ją i na surowo, chociaż ja do nich nie należę  wolę leczo albo zapiekaną z mięchem i serem
 wolę leczo albo zapiekaną z mięchem i serem  .
 .
Dobry będzie florovit , muszę go dopisać do listy zakupów.
, muszę go dopisać do listy zakupów.

wolę leczo albo zapiekaną z mięchem i serem
 wolę leczo albo zapiekaną z mięchem i serem  .
 .Dobry będzie florovit
 , muszę go dopisać do listy zakupów.
, muszę go dopisać do listy zakupów."Rolnik sam w dolinie"...a na imię mu Kasia.

- 
				ann33
- 200p 
- Od: 30 mar 2010, o 15:36
McMarchewka, pokażesz swój pomysł na osłony dla pomidorów?

- McMArchewka
- 1000p 
ann33 Tak,  nie ma problemu  Tylko go narysuje.
 Tylko go narysuje.
Ginka Też muszę się wziąć za robienie listy zakupów. W tym roku chcę jednak bazować na nawozach naturalnych

Tylko go narysuje.
 Tylko go narysuje.Ginka Też muszę się wziąć za robienie listy zakupów. W tym roku chcę jednak bazować na nawozach naturalnych

- Ginka
Niby florovit to nawóz naturalny  tak samo astvit...ale co do ekologiczności, to nie wiem jak im po drodze (nigdy nie interesowałam się dokarmianiem dolistnym).
 tak samo astvit...ale co do ekologiczności, to nie wiem jak im po drodze (nigdy nie interesowałam się dokarmianiem dolistnym).

tak samo astvit...ale co do ekologiczności, to nie wiem jak im po drodze (nigdy nie interesowałam się dokarmianiem dolistnym).
 tak samo astvit...ale co do ekologiczności, to nie wiem jak im po drodze (nigdy nie interesowałam się dokarmianiem dolistnym)."Rolnik sam w dolinie"...a na imię mu Kasia.

Czekajcie - a co ma gnojówka z pokrzyw do salmonelli?

Pozdrawiam wszystkich zakręconych na zielono! Milena
Na wzgórzu z widokiem
Dorośli upośledzeni ludzie to dorośli upośledzeni ludzie a nie małe bezrozumne dzieci!

Na wzgórzu z widokiem
Dorośli upośledzeni ludzie to dorośli upośledzeni ludzie a nie małe bezrozumne dzieci!
- Ginka
Nie pamiętam dokładnie, ale w którymś wątku bardziej doświadczony użytkownik pisał, że właśnie pokrzywowa może mieć w sobie salmonellę i lepiej jej nie lać po owocach...ale nie chcę strzelać kto to był, bo jakbym się założyła o rękę mogłoby mi się źle na wiosnę pielić grządki  .
 .

.
 ."Rolnik sam w dolinie"...a na imię mu Kasia.

- BobejGS
- Kontakt:
Jeśli Ja dobrze kojarze, to jednak rozmowa dotyczyła gnojówki owszem, jednak przygotowanej z odcgodów pochodzenia zwierzęcego. 

- McMArchewka
- 1000p 
ann33 Proszę,  oto moja wizja artystyczna osłony dla pomidorów 

Czyli jednak gnojówka z pokrzyw nie roznosi salmonelli? To dobrze, zresztą skąd mogłaby się w takowej wziąć

Czyli jednak gnojówka z pokrzyw nie roznosi salmonelli? To dobrze, zresztą skąd mogłaby się w takowej wziąć

- Ginka
No widzisz, miałabym braki w ilości rąk do pracy...czytanie na szybko po pracy nie popłaca  , dodatkowo muszę się zaopatrzyć w wiaderko plastikowe na pokrzywową...skoro "żre" się z metalami
, dodatkowo muszę się zaopatrzyć w wiaderko plastikowe na pokrzywową...skoro "żre" się z metalami   i dobrze wiedzieć, na opryski będzie czysta pokrzywówka (zdarza mi się dodawać pokrzyw do zleżałego obornika na podlewanie). Co do planu dla pomidorów, możesz wbić pręty zgięte w pałąk...bo jak ci deszczu naleci na taki prosty dach, to się może źle dziać.
 i dobrze wiedzieć, na opryski będzie czysta pokrzywówka (zdarza mi się dodawać pokrzyw do zleżałego obornika na podlewanie). Co do planu dla pomidorów, możesz wbić pręty zgięte w pałąk...bo jak ci deszczu naleci na taki prosty dach, to się może źle dziać.

, dodatkowo muszę się zaopatrzyć w wiaderko plastikowe na pokrzywową...skoro "żre" się z metalami
, dodatkowo muszę się zaopatrzyć w wiaderko plastikowe na pokrzywową...skoro "żre" się z metalami   i dobrze wiedzieć, na opryski będzie czysta pokrzywówka (zdarza mi się dodawać pokrzyw do zleżałego obornika na podlewanie). Co do planu dla pomidorów, możesz wbić pręty zgięte w pałąk...bo jak ci deszczu naleci na taki prosty dach, to się może źle dziać.
 i dobrze wiedzieć, na opryski będzie czysta pokrzywówka (zdarza mi się dodawać pokrzyw do zleżałego obornika na podlewanie). Co do planu dla pomidorów, możesz wbić pręty zgięte w pałąk...bo jak ci deszczu naleci na taki prosty dach, to się może źle dziać."Rolnik sam w dolinie"...a na imię mu Kasia.

- ekopom
- -Moderator Forum-. 
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
W USA jest zakaz  używania do spożycia zbieranych jabłek. Potruły się nimi dzieci z przedszkola salmonellą, bo po sadzie chodziły kaczki. Wniosek z tego,że salmonella może też być na przypadkowo roślinach.

pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny

Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
- BobejGS
- Kontakt:
Wszystko w granicach rozsądku. Ja ograniczam wszelakie gnojówki na pomidorach, gdy zaczynają się rumienić. w zasadzie już wcześniej, bo używam florovitu.