Powrót na główną stronę Forum.

Ogrodniczo Działkowe Forum.
Najlepsi polscy fachowcy. Bazy wiedzy praktycznej. Porady.
Opryskiwacz
* Rejestracja    * Pomoc   * Wyszukiwarka    * Zaloguj 
   ::  Koronawirus - Licznik ::     ::  Koronawirus (bez Chin) ::    

Strefa czasowa: UTC + 1



Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie  [ Posty: 274 ] 
Przeszukiwarka poniższego WĄTKU:
Idź do strony nr...        1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 17  
Autor Wiadomość
ewka36jj
 Tytuł: Re: Kuchnia moja i mojej mamy
PostNapisane: 18 gru 2014, o 21:46 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 3666
Skąd: Poznań

 1 szt.
Włożyłam schab w jedną parę pończoch, za kilka dni pokażę jej przekrój i opowiem o smaku. Już teraz pachnie pięknie.

_________________
Pozdrawiam Ewa
Różyczki u Ewki cz.I, cz. II, cz. III, cz.IV
Kuchnia moja i mojej mamy


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
mati1999
 Tytuł: Re: Kuchnia moja i mojej mamy
PostNapisane: 18 gru 2014, o 21:48 
Offline
1000p
1000p
Avatar użytkownika
Postów: 4213
Skąd: Kraków

 1 szt.
Ewo wczoraj zrobiłem twoje rogale i wyszly przepysznie ;:196 ;:196 ;:196 : ;:138 od razu miałem zdeklarowane ze na swieta też mają być :)


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
ewka36jj
 Tytuł: Re: Kuchnia moja i mojej mamy
PostNapisane: 18 gru 2014, o 23:05 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 3666
Skąd: Poznań

 1 szt.
Mati - Zamiast nich proponuję pierogi z makiem ( nadzienie takie samo) polane sosem waniliowym.

_________________
Pozdrawiam Ewa
Różyczki u Ewki cz.I, cz. II, cz. III, cz.IV
Kuchnia moja i mojej mamy


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
krystyna2201
 Tytuł: Re: Kuchnia moja i mojej mamy
PostNapisane: 19 gru 2014, o 18:30 
Offline
500p
500p
Avatar użytkownika
Postów: 546
Skąd: między Wschową a Głogowem

 1 szt.
Ewa witam,fajne sprawdzone przepisy za które dziękuję.Będę twoim wiernym czytaczem, mogę też służyć swoimi przepisami jak będzie potrzeba.

_________________
Mój przydomowy azyl


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
ewka36jj
 Tytuł: Re: Kuchnia moja i mojej mamy
PostNapisane: 19 gru 2014, o 21:01 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 3666
Skąd: Poznań

 1 szt.
Krysiu, czekam na Twoje przepisy. Wstawiaj kiedy tylko chcesz, a na pewno nie tylko ja będę Ci zobowiązana. Podziel się czymś smakowitym, co robisz na święta. Dużo osób pisze o potrawach wigilijnych, ale potem mamy jeszcze dalsze świąteczne dni i tu nasze stoły też uginają się od pyszności.

_________________
Pozdrawiam Ewa
Różyczki u Ewki cz.I, cz. II, cz. III, cz.IV
Kuchnia moja i mojej mamy


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
ann_30
 Tytuł: Re: Kuchnia moja i mojej mamy
PostNapisane: 19 gru 2014, o 22:44 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 1159
Skąd: Wielkopolska-okolice Konina

 1 szt.
:wit
Kiedy zobaczyłam przepis na Marcińskie rogale to wiedziałam,że to wątek dla mnie ;:168 Zawsze na 11 listopada mąż przywozi mi takie oryginalne z Poznania,gdzie pracuje,ale teraz wreszcie odważę się zrobić je sama z Twojego przepisu.Pozdrawiam serdecznie i na pewno będę tu zaglądać ;:7

_________________
Pozdrawiam-Ania
Ogrodowe rewolucje czyli jak powstaje nasz azyl
Ogrodowe rewolucje czyli jak powstaje nasz azyl część 2


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
krystyna2201
 Tytuł: Re: Kuchnia moja i mojej mamy
PostNapisane: 19 gru 2014, o 22:47 
Offline
500p
500p
Avatar użytkownika
Postów: 546
Skąd: między Wschową a Głogowem

 1 szt.
Ewa potrawy wigilijne robię takie jak tu wszyscy,od kilku lat podczytuję kopiuję do folderu na laptopie i testuję, to co nam odpowiada to często gości na naszym stole.
Z domu wyniosłam jedną inną potrawę wigilijną z którą się tu nie spotkałam, a mianowicie gołąbki z tartych ziemniaków.
Dzieci u mnie tym się zajadają całe święta,dobre są odgrzewane na patelni na oleju.
Jak by kogoś ta potrawa interesowała to bym opisała ,bo jest trochę z tym roboty.

_________________
Mój przydomowy azyl


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
mati1999
 Tytuł: Re: Kuchnia moja i mojej mamy
PostNapisane: 21 gru 2014, o 11:07 
Offline
1000p
1000p
Avatar użytkownika
Postów: 4213
Skąd: Kraków

 1 szt.
ewka36jj napisał(a):
Mati - Zamiast nich proponuję pierogi z makiem ( nadzienie takie samo) polane sosem waniliowym.


A ciasto jakie ma być :?: ;:oj


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
krystyna2201
 Tytuł: Re: Kuchnia moja i mojej mamy
PostNapisane: 21 gru 2014, o 12:45 
Offline
500p
500p
Avatar użytkownika
Postów: 546
Skąd: między Wschową a Głogowem

 1 szt.
Witam,podam przepis na gołąbki z tartych ziemniaków;
Kapustę sparzyć jak na gołąbki zwykłe, tylko tu muszą być dość duże liście.
Ziemniaki zetrzeć jak na placki ziemniaczane,na drobniutkiej tarce,ja mam na prąd tarkę litewską,musi ich być dość dużo, do tego na oleju smażę cebulę,tez dość dużo/6 litrowy garnek ziemniaków-1 kg cebuli,to dla orientacji/.
Starte ziemniaki zalewam gorącym olejem z cebulą,dodaję sól,pieprz do smaku,niestety muszę to spróbować.
Zawijam w liście tak jak krokiety.Na jednej dłoni kładę duży liść kapusty ,nabierką nakładam farsz i staram się zawinąć aby mi jak najmniej wypłynęło.Układam w misce głębokiej bo dość dużo ścieknie wody.Potem przekładam do brytwany,każdą warstwę też polewam cebulką usmażoną na oleju,ale tu trochę dolewam bulionu, i do piekarnika,trzeba tylko uważać żeby się nie przypaliły bo muszą się dusić około 3 godzin. Są naprawdę pyszne,dzieci moje jedzą to całe święta odgrzane na patelni.
Podaje je się z tłuszczem z duszenia gołąbków lub z kwaśną śmietaną.

_________________
Mój przydomowy azyl


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
ewka36jj
 Tytuł: Re: Kuchnia moja i mojej mamy
PostNapisane: 21 gru 2014, o 17:14 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 3666
Skąd: Poznań

 1 szt.
Krysiu - przepis na ziemniaczane glóąbki wygląda smakowicie. Powiedz mi proszę, czy w trakcie duszenia podlewasz je jeszcze wodą lub tłuszczem?
Mati - ciasto jak na zwykłe pierogi, czyli 0,5 kg maki, 1 szkl. letniej wody z odrobiną soli, 1 niepełna łżka oliwy. Nie dodaję jajka! Spróbuj, bo warto.

_________________
Pozdrawiam Ewa
Różyczki u Ewki cz.I, cz. II, cz. III, cz.IV
Kuchnia moja i mojej mamy


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
ewka36jj
 Tytuł: Re: Kuchnia moja i mojej mamy
PostNapisane: 21 gru 2014, o 19:10 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 3666
Skąd: Poznań

 1 szt.
Tradycją świąteczną w rodzinie M. były ryby w occie. Najczęściej smażono morszczuka, ale ostatnio coraz trudniej go można kupić. Zadowalam się więc mintajem.
Zalewa
-1,5 szklanki wody,
- 0,5 szkl. oliwy,
-0,5 szkl. octu,
- 0,25 szkl. cukru,
- 1 łyżeczka soli
Zalewę zagotować, a następnie do niej dodać:
- 1,5 łyżki koncentratu pomidorowego ( nie trzeba, ale ja go daję),
- 2 cebule pokrojone w talarki,
- 3-4 ziela angielskie,
- 2-3 liscie laurowe.

Usmażoną rybę wkładam do naczynia i zalewam ciepłą zalewą. Przykryte naczynie odstawiam na min. 3 dni ( lepiej 4 ), wszystko zależy od temperatury, w cieple szybciej rybka dochodzi, ale nie radzę przyszpieszać procesu.

Obrazek

Obrazek

_________________
Pozdrawiam Ewa
Różyczki u Ewki cz.I, cz. II, cz. III, cz.IV
Kuchnia moja i mojej mamy


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
ewka36jj
 Tytuł: Re: Kuchnia moja i mojej mamy
PostNapisane: 21 gru 2014, o 19:52 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 3666
Skąd: Poznań

 1 szt.
Gęś czeka na swoją kolej. Nie zdecydowałam się na usmażenie gąski w całości. Skrzydła i gardziel pójdą na rosół, a reszta , czyli duże piersi i niewielkie pałeczki zostaną za dwa dni usmażone. Dziś włożyłam je do maślanki, dodałam ziele, liść laurowy, majeranek i czosnek niedżwiedzi. Będę smażyła razem z jabłkami. A może ktoś z Was ma pomysł na dziką gąskę ( a właściwie gąsiora)? Prawdę mówiąc nie wiem czy inaczej przygotowuje się gęś hodowlaną od tej dzikiej?

Obrazek

_________________
Pozdrawiam Ewa
Różyczki u Ewki cz.I, cz. II, cz. III, cz.IV
Kuchnia moja i mojej mamy


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
ewka36jj
 Tytuł: Re: Kuchnia moja i mojej mamy
PostNapisane: 21 gru 2014, o 20:10 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 3666
Skąd: Poznań

 1 szt.
Witraże z pomarańczy
nie są do jedzenia, a bardziej służą dekoracji, a skoro święta tuż, tuż, może ktoś wykorzysta. Ważne, aby pomarańcze pokroić w plasterki i wysuszyć. Ponieważ nie ma już czasu, można to zrobić w maszynce, w której suszymy grzyby czy też inne owoce. Wysuszone zawieszamy np. na choince.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Zachęcam też do ozdobienia choinki mandarynkami lyb pomarańczkami z goździkami ( pieknie pachną takie ozdoby).

Obrazek

Obrazek

_________________
Pozdrawiam Ewa
Różyczki u Ewki cz.I, cz. II, cz. III, cz.IV
Kuchnia moja i mojej mamy


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
krystyna2201
 Tytuł: Re: Kuchnia moja i mojej mamy
PostNapisane: 21 gru 2014, o 20:20 
Offline
500p
500p
Avatar użytkownika
Postów: 546
Skąd: między Wschową a Głogowem

 1 szt.
Ewa,nic więcej nie podlewam,zawsze starczy ten tłuszcz z cebulką.Jeżeli piekę w piekarniku to daję na spód piekarnika folię bo lubią jeszcze wykipieć.

-- 21 gru 2014, o 20:24 --

Właśnie skończyłam razem z córką lepić pierogi.
Ewa pytałaś się o tradycyjne potrawy które podaje na wigilię,to jedną z nich są jeszcze pierogi z kiszoną kapustą z ziemniakami.
Pierogów nalepiłyśmy;187 z kapustą i ziemniakami, 240 z kapustą i grzybami i 140 uszek .
Na jutro zostały nam jeszcze ruskie i krokiety.

_________________
Mój przydomowy azyl


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
AGNESS
 Tytuł: Re: Kuchnia moja i mojej mamy
PostNapisane: 21 gru 2014, o 21:06 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 25359
Skąd: lubelskie

 1 szt.
Ewa rybka pysznie wygląda :D Smażysz ją w panierce z mąki, jaja, bułki, czy tylko w mące?

_________________
Ogródek AGNESS cz.21 - aktualna...Kuchenne inspiracje AGNESS cz. 3 - aktualna
...Pogaduchy u AGNESS cz.6 - aktualna...ZAPRASZAM -spis linków...

Góra   
  Zobacz profil      
 
mati1999
 Tytuł: Re: Kuchnia moja i mojej mamy
PostNapisane: 21 gru 2014, o 21:09 
Offline
1000p
1000p
Avatar użytkownika
Postów: 4213
Skąd: Kraków

 1 szt.
My też robimy gęś :D strasznie ją lubie za ten specyficzny smak ;:215 pierożki zrobię a mrozić je można :?: u ciebie już tak świątecznie ach ten klimat świąt...


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
krystyna2201
 Tytuł: Re: Kuchnia moja i mojej mamy
PostNapisane: 21 gru 2014, o 21:18 
Offline
500p
500p
Avatar użytkownika
Postów: 546
Skąd: między Wschową a Głogowem

 1 szt.
Ja zawsze mrożę surowe pierogi.

_________________
Mój przydomowy azyl


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie           [ Posty: 274 ]  Idź do strony nr...        1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 17  

Strefa czasowa: UTC + 1


    |    Kto przegląda ten dział ?

Przeglądają dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 11 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

..
Skocz do:  
www.marolex.pl    E-sklep Marolex
| Polityka cookies. |  Polityka prywatności. |  * Witryna używa cookies.    Użytkowanie witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookies i akceptację Regulaminu. *