Galeria.Dalie Stanisława cz.3

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
Zablokowany
Awatar użytkownika
lanceta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 wrz 2010, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Dalie Stanisława cz.3

Post »

Jacku ,czy Ty nie jesteś przypadkiem szczęśliwym posiadaczem Omegi :?:
nikita181
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 9 wrz 2014, o 10:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Obrazek, Obrazek, Obrazek, Obrazek, Obrazek

-- 18 gru 2014, o 23:24 --

Tyle na dziś, dość trudno dobrać odpowiednią wielkość zdjęć. Wydaje mi się, ze już znam jakąś odmianę, ale w internecie są jakieś inne zdjęcia i już nie jestem pewna. Tez tak macie?
Awatar użytkownika
BarbaraR
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 lis 2011, o 12:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

W kolekcji Stanisława była kiedyś Omega, ale to było już dawno, na pewno ok. 10 lat temu - w moich notatkach znajduje się w spisie sprzed 2006 roku. Wśród moich odmian nigdy jej nie miałam, a szkoda...
Grzegorz też chyba nie posiada, bo jego kontakty ze Stanisławem nie sięgają chyba aż tak zamierzchłych czasów... Nigdy też jej nie dostrzegłam wśród dalii prezentowanych na wystawie w Rybniku. Może ktoś, kto od dawna otrzymuje dalie od Stanisława jeszcze ją ma... odmiana pochodzi z 1991 r. W latach 2000-2005 Stanisław utrzymywał coroczną wymianę dalii z Francuzami - myślę, że wtedy pojawiła się w jego kolekcji... potem zniknęła jakimś zbiegiem okoliczności. A teraz powraca - miejmy nadzieję, że uda sie ją namnożyć i zagości na naszych daliowych rabatach. Ja bym się ucieszyła :tan

Na dzisiejszy wieczór proponuję obejrzenie ogrodu, w którym poszczególne odmiany są posadzone w dużych grupach. Wg mnie wyglądają zachwycająco ;:215

https://www.youtube.com/watch?v=rymJ-Qe_RlQ
Pozdrawiam
Barbara
Awatar użytkownika
alicjad31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lip 2013, o 20:38

Post »

Basiu . Dalie od Stanisława kupuję gdzieś tak od roku 2003-4 i miałam okazy ,które straciłam ,a chętnie bym je znowu widziała u siebie w ogrodzie bo były piękne .Niestety nie widziałam ich w danych wątkach .Filmik bardzo mi się podobał :D
Pozdrawiam Alicja
Awatar użytkownika
BarbaraR
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Alu,
jeśli pamiętasz, to przypomnij nazwy odmian, które u Ciebie zniknęły. Będzie wiadomo, czego szukać i o co się starać. ;:88
Pozdrawiam
Barbara
Awatar użytkownika
alicjad31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lip 2013, o 20:38

Post »

Basiu , no niestety :( nazw nie mam ,ale poznam je po wyglądzie :D . Marzy mi się wycieczka do Ptaszkowa w porze pełnego kwitnienia dalii i wtedy rozpoznałabym moje dalie .Ale ta wycieczka na długo pozostanie tylko marzeniem :roll:
Liczę na to ,że może w przyszłym roku ktoś lub Stanisław ,akurat je pokaże. :D
Pozdrawiam Alicja
Awatar użytkownika
Przemekt23
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 gru 2013, o 19:36

Post »

Alicjo twoje marzenie jest także moim. Miejmy nadzieję że się spełni. ;:33
Awatar użytkownika
garden11
1000p
1000p
Od: 3 gru 2014, o 10:16

Post »

Witam, mam pytanie czy można zwiedzać ogród Pana Stanisława? Jeśli tak to na jakich zasadach. Pozdrawiam i gratuluję pięknej kolekcji
Pozdrawiam Ewa

W ogródku u Ewy
Awatar użytkownika
BarbaraR
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewo,
ogród Stanisława to ogromne pole z mnóstwem dalii - takie jakie można zobaczyć na pierwszej stronie każdej części tego wątku. Nie jest to zatem przydomowy ogród, z wkomponowanymi weń daliami...
To ogromne pole marzeń, kolorów i form można oczywiście zwiedzać i oglądać w okresie kwitnienia dalii - trzeba tylko umówić się ze Stanisławem telefonicznie albo przez pw, jeśli chcesz się z nim zobaczyć. Można przyjechać i oglądać również pod nieobecność Stanisława, bo daliowe pole nie jest ogrodzone. Dalie kwitną najpiękniej w sierpniu i wrześniu, ale wtedy też odbywają się wszelkie wystawy tych kwiatów, w których Stanisław czynnie uczestniczy - z tego właśnie wynika konieczność ustalenia dnia odwiedzin o ile planowane jest spotkanie - a myślę, że warto się ze Stanisławem spotkać i porozmawiać o daliach, bo on wie o nich naprawdę prawie ;:108 wszystko
Pozdrawiam
Barbara
henryka
200p
200p
Od: 13 lut 2013, o 15:50

Post »

W przedświątecznej krzątaninie oglądanie filmiku było dużą przyjemnością i chwilą odpoczynku. Zatekniłam za widokiem dalii kołnierzykowych. Są takie śliczne, subtelne i nastrojowe.
Awatar użytkownika
BarbaraR
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

W takim razie, Henryko, poucztuj jeszcze chwilę i obejrzyj przynajmniej pierwszy z poniższych filmików...
Dla fanów dalii o innych formach kwiatu przeznaczone są następne filmiki. Dziś miało padać i wyszukałam je dla poprawienia nastroju... Nie wiem jak w innych miejscach, ale u mnie, w Małopolsce, od rana świeci piękne słońce i pogoda jest całkiem przedwiosenna, a nie przedbożonarodzeniowa. Synoptycy coś trochę się pomylili w prognozie :;230 Zgadza się tylko to, że trochę wieje, ale jest +9? - aż się boję, że zimy całkiem nie będzie, a to dla przyrody wcale nie jest dobrze ;:185

https://www.youtube.com/watch?v=JTuyd2pFIAA
https://www.youtube.com/watch?v=v7bi_G1AdNo
https://www.youtube.com/watch?v=eAneRLxGRCE
https://www.youtube.com/watch?v=QgUDXlj33dE
https://www.youtube.com/watch?v=WyP7SFfk-xk
Pozdrawiam
Barbara
henryka
200p
200p
Od: 13 lut 2013, o 15:50

Post »

Obejrzałam wszystkie filmiki - śliczności, same perełki. Jeszcze w święta do nich wrócę.
Awatar użytkownika
malkwi
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 20 gru 2014, o 12:45

Post »

Witam, przedstawiam zdjęcia dalii z kolekcji Pana Stanisława, które nabyłam i trafiły do mnie w tym roku, niestety nie są to wszystkie, ponieważ zainteresowały się nimi nornice. Kochane dalijki musiały z powrotem trafić do donic, gdzie były wcześniej podpędzane, a teraz uszkodzone przez szkodniki nie zdzyły zakwitnac. Na szczęście zostały uratowane przed całkowita zagładą i pokażą swoje piękne oblicze w nowym roku. Cieszmy się naszymi daliami, tymi starymi i nowymi. Szczęścia dla pozytywnie zakręconych i dla Pana Stanisława, Małgorzata.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
krysp50
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2007, o 12:05

Post »

Piękne , piękne ;:215
Mam jednak jedno ale..... o wiele ciekawiej by się oglądało, gdyby przy zdjęciach lub na nich była podana nazwa. Jest to wątek poświęcony daliom a coraz więcej prezentowanych przez daliomaniaków piękności to nn :(
Pozdrawiam Krystyna
Awatar użytkownika
BarbaraR
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Te piękne zdjęcia to jest dopiero super prezent pod choinkę dla wszystkich daliomaniaków. :!: :!: :!: Dziękujemy Ci Małgosiu ;:196 i witamy w naszym daliowym światku.
Twoje dalie - piękności ;:138
Szkoda, że nie podpisane...Ja w większości rozpoznaję odmiany, ale też, niestety, nie wszystkie...

Krysp50
Chciałam kliknąć, ale chyba już za późno... szkoda... :-(
Pozdrawiam
Barbara
Zablokowany

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”