Swojskie i zdrowe wyroby Bogdana
Re: Swojskie i zdrowe wyroby Bogdana
Wiesz, nie ma to jak swoje własnoręcznie zrobione 
			
			
									
						
										
						Re: Swojskie i zdrowe wyroby Bogdana
Jak długo można trzymać karkówkę w słoikach bez właściwej tyndalizacji?
Jakbym tylko zagotował raz np. 2 godz to potem można kilka dni w temp. pokojowej trzymać słoiki z karkówką?
Ale pysznie wygląda ta karkóweczka na Twoim zdjęciu, jutro kupie karkówkę i na próbę zrobię dwa słoiki konserwy.
			
			
									
						
							Jakbym tylko zagotował raz np. 2 godz to potem można kilka dni w temp. pokojowej trzymać słoiki z karkówką?
Ale pysznie wygląda ta karkóweczka na Twoim zdjęciu, jutro kupie karkówkę i na próbę zrobię dwa słoiki konserwy.
Pozdrawiam
and777
Myśl stwarza doświadczenie i rzeczywistość
			
						and777
Myśl stwarza doświadczenie i rzeczywistość
Re: Swojskie i zdrowe wyroby Bogdana
W lodówce to i miesiąc można 
Należy pamiętać o dobrym wyrobieniu farszu, po prostu mieszać i mieszać masować i masować
			
			
									
						
										
						Należy pamiętać o dobrym wyrobieniu farszu, po prostu mieszać i mieszać masować i masować
Re: Swojskie i zdrowe wyroby Bogdana
Dziękuję Bogdan za informację. Jeszcze chciałem dopytać czy  zmielona karkówka może być?
Pewnie lepiej wymieszało by mi się bo ja początkujący w tym temacie a w sklepie mogą zmielić mięso.
			
			
									
						
							Pewnie lepiej wymieszało by mi się bo ja początkujący w tym temacie a w sklepie mogą zmielić mięso.
Pozdrawiam
and777
Myśl stwarza doświadczenie i rzeczywistość
			
						and777
Myśl stwarza doświadczenie i rzeczywistość
Re: Swojskie i zdrowe wyroby Bogdana
Nie, nie może być ( nie powinno ) , zrób według przepisu i unikaj mielenia mięs w sklepie. No chyba, że z samego rana, kiedy to pierwsze mielenie będzie nasze 
Później to maszynka może stać pól zmiany i łowić wszelkie bakterie ;)
Tutaj mają być cale kawałki mięsa na przekroju.
			
			
									
						
										
						Później to maszynka może stać pól zmiany i łowić wszelkie bakterie ;)
Tutaj mają być cale kawałki mięsa na przekroju.
- 
				obserwator
 - Przyjaciel Forum - gold

 - Posty: 959
 - Od: 20 wrz 2010, o 07:32
 - Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
 - Lokalizacja: Wielkopolska
 
Re: Swojskie i zdrowe wyroby Bogdana
Oj Bogdanie ale się ucieszyłam z tego przepisu karkóweczka w słoiki. Dziękuję bardzo  
			
			
									
						
										
						Re: Swojskie i zdrowe wyroby Bogdana
Sałatka Szwedzka
Witam.
Nie samym mięsem człowiek żyje, jesteśmy na forum ogrodniczym, więc teraz może coś z darów naszych działek
Chciałem przedstawić stary, prosty, rodzinny - sprawdzony przepis na sałatkę szwedzką.
Składniki:
6 kg ogórków
1/2 l octu 10 %
1/2 kg cukru
2 łyżki płaskie soli
trochę gorczycy, pieprz ziarnisty
Wykonanie:
Zalewa:
Składniki wymieszać i zagotować
Ogórki umyć, pokroić w plastry ( nie obierać )
Zalać gorącą zalewą i odstawić na 2 godziny.
Mieszać od czasu do czasu.
Po upływie 2 godzin nakładać do słoików następnie włożyć do garnka z ciepłą wodą wyłożonego ściereczką na dno.
Od chwili zagotowania gotować 5 minut.
Smacznego


			
			
									
						
										
						Witam.
Nie samym mięsem człowiek żyje, jesteśmy na forum ogrodniczym, więc teraz może coś z darów naszych działek
Chciałem przedstawić stary, prosty, rodzinny - sprawdzony przepis na sałatkę szwedzką.
Składniki:
6 kg ogórków
1/2 l octu 10 %
1/2 kg cukru
2 łyżki płaskie soli
trochę gorczycy, pieprz ziarnisty
Wykonanie:
Zalewa:
Składniki wymieszać i zagotować
Ogórki umyć, pokroić w plastry ( nie obierać )
Zalać gorącą zalewą i odstawić na 2 godziny.
Mieszać od czasu do czasu.
Po upływie 2 godzin nakładać do słoików następnie włożyć do garnka z ciepłą wodą wyłożonego ściereczką na dno.
Od chwili zagotowania gotować 5 minut.
Smacznego


- bogdanm
 - 200p

 - Posty: 319
 - Od: 29 kwie 2014, o 19:49
 - Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
 - Lokalizacja: Wadowice
 
Re: Swojskie i zdrowe wyroby Bogdana
Sałatka wygląda apetycznie , może się skuszę.
			
			
									
						
										
						Re: Swojskie i zdrowe wyroby Bogdana
Polecam gorąco 
Zawsze robię dużo i zawsze cała schodzi.
Trzeba tylko uważać, żeby nie przesadzić z obróbką cieplną, bo można rozgotować i są wtedy miękkie.
			
			
									
						
										
						Zawsze robię dużo i zawsze cała schodzi.
Trzeba tylko uważać, żeby nie przesadzić z obróbką cieplną, bo można rozgotować i są wtedy miękkie.
Re: Swojskie i zdrowe wyroby Bogdana
Jak tam kiełbaska ?Neko pisze: .....Ten przepis jest zaskakująco prosty, na pewno skorzystam jak już zjem tę kiełbasę, którą jutro będę robić wg Twojego przepisu.
Czuję lekkiego stresa.
Ciekaw jestem wrażeń
Re: Swojskie i zdrowe wyroby Bogdana
Robiłam dopiero wczoraj, właśnie się obsusza, jutro z rana wędzenie  
.
Jestem ciekawa jaka będzie na przekroju, bo niestety zanim się zorientowałam, że mam tępy nożyk, to już połowę mięsa przerobiłam i zamiast się mielić, to się przeciskało przez sitko i miało konsystencję pasztetowej
. No ale pierwsze koty za płoty  
.
Nadziewanie wbrew obawom poszło bardzo sprawnie, a bałam się, bo mam maszynkę elektryczną i nie mam wpływu na obroty. Myślałam, że nie nadążę, ale poszło bardzo sprawnie.
Myślę, że jaka by nie wyszła, to i tak będzie smaczniejsza niż ta ze sklepu
.
			
			
									
						
										
						Jestem ciekawa jaka będzie na przekroju, bo niestety zanim się zorientowałam, że mam tępy nożyk, to już połowę mięsa przerobiłam i zamiast się mielić, to się przeciskało przez sitko i miało konsystencję pasztetowej
Nadziewanie wbrew obawom poszło bardzo sprawnie, a bałam się, bo mam maszynkę elektryczną i nie mam wpływu na obroty. Myślałam, że nie nadążę, ale poszło bardzo sprawnie.
Myślę, że jaka by nie wyszła, to i tak będzie smaczniejsza niż ta ze sklepu
Re: Swojskie i zdrowe wyroby Bogdana
Będzie dobrze, szkoda tylko że ten nożyk.... 
No cóż.. pierwsze koty za płoty, najważniejsze,ze wiesz o co chodzi
			
			
									
						
										
						No cóż.. pierwsze koty za płoty, najważniejsze,ze wiesz o co chodzi
Re: Swojskie i zdrowe wyroby Bogdana
Tak się rozochociłam, że planuję sobie jeszcze trochę białej zrobić  
.
Doradź mi jakie mięso kupić
.
			
			
									
						
										
						Doradź mi jakie mięso kupić
Re: Swojskie i zdrowe wyroby Bogdana
Hmm ... nie wiem , czy umiesz dzielić mięso na poszczególne klasy.
Podam tak po prostu dla zrozumienia :
ok 20 % Mięso chude, ładne bez tłuszczu
ok 70 % Mięso tzw kl II chude z tłuszczem ( średniotłuste)
ok 10 % Wołowina KL I ( mięso chude i nieścięgniste np. polędwica )
To tak na szybko
Jak tam kiełbaski ?
			
			
									
						
										
						Podam tak po prostu dla zrozumienia :
ok 20 % Mięso chude, ładne bez tłuszczu
ok 70 % Mięso tzw kl II chude z tłuszczem ( średniotłuste)
ok 10 % Wołowina KL I ( mięso chude i nieścięgniste np. polędwica )
To tak na szybko
Jak tam kiełbaski ?
Re: Swojskie i zdrowe wyroby Bogdana
Bogdanie czy może robiłeś/robisz salami?
			
			
									
						
							Pozdrawiam wszystkich zakręconych na zielono! Milena
Na wzgórzu z widokiem
Dorośli upośledzeni ludzie to dorośli upośledzeni ludzie a nie małe bezrozumne dzieci!
			
						Na wzgórzu z widokiem
Dorośli upośledzeni ludzie to dorośli upośledzeni ludzie a nie małe bezrozumne dzieci!

 
		
