Mięsko w słoikach
Re: Mięsko w słoikach
A czy można zrobić takie mięsko w celofanie takim do pieczenia? Chodzi mi o taką folię, którą używamy do pieczenia kurczaka w piekarniku.
- krynka
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1494
- Od: 13 sty 2014, o 19:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: okolice stolicy
Re: Mięsko w słoikach
Nabrałam ochoty na to mięsko w słoikach i postanowiłam zrobić.
Doczytałam,ze niektórzy mielą mięso ( sitko ma być takie jak do mielenia mięsa na kotlety,czy grubsze? ),a inni kroją w grubszą kostkę. Dlatego chciałam spytać praktyków- co wybrać na początek?
I czy ktoś robił z miesa drobiowego,np z indyka?

Doczytałam,ze niektórzy mielą mięso ( sitko ma być takie jak do mielenia mięsa na kotlety,czy grubsze? ),a inni kroją w grubszą kostkę. Dlatego chciałam spytać praktyków- co wybrać na początek?
I czy ktoś robił z miesa drobiowego,np z indyka?
Pozdrawiam serdecznie- Ela
- Biotit
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2308
- Od: 20 cze 2014, o 00:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: W-wa
Re: Mięsko w słoikach
Drób będzie za suchy, na początek zrób boczek i karkówkę.
- tralaluszy
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3302
- Od: 5 sty 2010, o 18:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Mięsko w słoikach
Krynka, ja robiłam w słoiku udziec z indyka, pycha wyszła. Miękki i pachnący.
Pozdrawiam - BabajAGA
- krynka
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1494
- Od: 13 sty 2014, o 19:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: okolice stolicy
Re: Mięsko w słoikach
Aga- jak robiłaś ten udziec?
Moje mięsko zrobione- stygnie po drugiej pasteryzacji. Jutro degustacja
Moje mięsko zrobione- stygnie po drugiej pasteryzacji. Jutro degustacja

Pozdrawiam serdecznie- Ela
- tralaluszy
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3302
- Od: 5 sty 2010, o 18:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Mięsko w słoikach
Zapeklowałam z dwie doby, wyjęłam, zwinęłam i owiązałam sznurkiem. Włożyłam do słoja po miodzie

I dalej parzyłam jak w szynkowarze, ale do ostudzenia trzymałam w tym garnku. Potem do lodówki na dzień i już można było wyjąć.

I dalej parzyłam jak w szynkowarze, ale do ostudzenia trzymałam w tym garnku. Potem do lodówki na dzień i już można było wyjąć.
Pozdrawiam - BabajAGA
- krynka
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1494
- Od: 13 sty 2014, o 19:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: okolice stolicy
Re: Mięsko w słoikach
Smakowicie wyglada
Wody nie dolewałaś?Ile czasu parzyłaś?

Pozdrawiam serdecznie- Ela
- tralaluszy
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3302
- Od: 5 sty 2010, o 18:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Mięsko w słoikach
Nie,żadnej wody. Sama się z mięska wytrąca i galaretowacieje. Parzyłam około 2 godziny.
Pozdrawiam - BabajAGA
- krynka
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1494
- Od: 13 sty 2014, o 19:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: okolice stolicy
Re: Mięsko w słoikach
Dziękuję,to już wszystko wiem. Nastąpny będzie udziec z indyka 

Pozdrawiam serdecznie- Ela
-
- ---
- Posty: 4354
- Od: 10 kwie 2008, o 17:03
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Nad stawem
Re: Mięsko w słoikach
Boczek zakupilam,bo m kazal
i jutro popelnie w sloikach.
...klawira mi padla .

...klawira mi padla .
- krynka
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1494
- Od: 13 sty 2014, o 19:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: okolice stolicy
Re: Mięsko w słoikach
Ida- sam boczek może być za tłusty.
Moje mięsko w słoikach wyszło pyszne,ale ...Zrobiłam w grubszych kawałkach łopatkę i tłusty boczek( ten pokroiłam drobno) (2:1) Mięsko mięciutkie i soczyste od galaretki- można smarować na chlebie.Do tego kiszony ogórek lub cebulka i zimna wódka i można świat doganiać
( jak orzekła komisja oceniająca)
Smakuje wybornie,jednak następnym razem będzie mniej boczku i chudszy. Mam wyrzuty sumienia,że tyle kalorii i cholesterolu

Moje mięsko w słoikach wyszło pyszne,ale ...Zrobiłam w grubszych kawałkach łopatkę i tłusty boczek( ten pokroiłam drobno) (2:1) Mięsko mięciutkie i soczyste od galaretki- można smarować na chlebie.Do tego kiszony ogórek lub cebulka i zimna wódka i można świat doganiać

Smakuje wybornie,jednak następnym razem będzie mniej boczku i chudszy. Mam wyrzuty sumienia,że tyle kalorii i cholesterolu


Pozdrawiam serdecznie- Ela
-
- 100p
- Posty: 151
- Od: 9 mar 2014, o 08:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: okolice Suwałk
Re: Mięsko w słoikach
Jejku, pamiętam jak takie cuda robiła mama
Będę musiała kiedyś to zrobić 


Re: Mięsko w słoikach
Jestem w trakcie robienia. Jestem ciekawa jakie wyjdzie.
Re: Mięsko w słoikach
Też bardzo lubię takie jedzonko 

- acia1065
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1091
- Od: 7 sty 2014, o 14:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Kłaj - Małopolska
- Kontakt:
Re: Mięsko w słoikach
Kurczak w zalewie
1 kg fileta z kurczaka
Pokroić na małe, wąskie kawałki i przyprawić wg. uznania (jak kotlety).
Panierować: bułka , jajko, bułka (bez mąki).
Usmażyć, włożyć do garnka.
Zalewa:
1 l wody
3 cebule - pokroić w półtalarki
0,5 łyżeczki słodkiej papryki
1 mały słoiczek przecieru pomidorowego
10 sztuk ziela angielskiego
10 liści laurowych
5 łyżek cukru
1 łyżka soli
0,5 szklanki octu 10%
To wszystko zagotować. Kurczaka przełożyć do słoików, zalać zalewą i pasteryzować 10 - 15 minut.
1 kg fileta z kurczaka
Pokroić na małe, wąskie kawałki i przyprawić wg. uznania (jak kotlety).
Panierować: bułka , jajko, bułka (bez mąki).
Usmażyć, włożyć do garnka.
Zalewa:
1 l wody
3 cebule - pokroić w półtalarki
0,5 łyżeczki słodkiej papryki
1 mały słoiczek przecieru pomidorowego
10 sztuk ziela angielskiego
10 liści laurowych
5 łyżek cukru
1 łyżka soli
0,5 szklanki octu 10%
To wszystko zagotować. Kurczaka przełożyć do słoików, zalać zalewą i pasteryzować 10 - 15 minut.
Beata