Nasze Najlepsze Przepisy - SAŁATKI, PRZEKĄSKI, INNE NA ZIMNO
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - SAŁATKI, PRZEKĄSKI, INNE NA ZIMNO
sałatka z zielonej fasolki ,pomidorów i cebulki
zielona fasolka z puszki lub słoika
pokrojone świeże pomidorki
drobniutko pokrojona cebulka
domowy sos winegret lub gotowy sos do sałatek z paczuszki
Wszystkie składniki wymieszać ze sobą.
Zrobiłam takie ,,coś,,we Francji do grilla.Tylko takie składniki miałam na słatke.Czysta improwizacja i wyszło obłędnie.Teraz często ją robię w domu i wszystkim smakuje.
			
			
									
						
										
						zielona fasolka z puszki lub słoika
pokrojone świeże pomidorki
drobniutko pokrojona cebulka
domowy sos winegret lub gotowy sos do sałatek z paczuszki
Wszystkie składniki wymieszać ze sobą.
Zrobiłam takie ,,coś,,we Francji do grilla.Tylko takie składniki miałam na słatke.Czysta improwizacja i wyszło obłędnie.Teraz często ją robię w domu i wszystkim smakuje.
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - SAŁATKI, PRZEKĄSKI, INNE NA ZIMNO
Zawsze sobie zapisuję oryginalne wg mnie przepisy i potem je wypróbowuję.
Ostatnio zrobiłam czosnek zgodnie z poniższym przepisem.
4 główki czosnku
2 łyżeczki suszonej bazylii,lub dwie gałązki świeżej
2 łyżeczki suszonego rozmarynu,lub dwie gałązki świeżego
15 ziaren kolorowego pieprzu
10g soli
oliwa .Tak jest w oryginalnym przepisie,a u mnie Kujawski
Czosnek podzielić na ząbki i obrać.Czosnek i resztę składników zalać oliwą,tak żeby przykryła czosnek.
Smażyć na bardzo wolnym ogniu 40 minut.Następnie po lekkim przestudzeniu wkładać do wyparzonego słoika.
Przechowywać w chłodnym miejscu. Smakuje podobnie,jak grillowany czosnek.Olej wykorzystuję do smażenia warzyw,a także do smarowania chleba.
Robiłam dwa razy,bo szybko znika.Za drugim razem zapomniałam,że się smaży i nie pyrkało,ale mocniej się smażyło i czosnek się skarmelizował. Wyszło jeszcze smaczniejsze.
			
			
									
						
										
						Ostatnio zrobiłam czosnek zgodnie z poniższym przepisem.
4 główki czosnku
2 łyżeczki suszonej bazylii,lub dwie gałązki świeżej
2 łyżeczki suszonego rozmarynu,lub dwie gałązki świeżego
15 ziaren kolorowego pieprzu
10g soli
oliwa .Tak jest w oryginalnym przepisie,a u mnie Kujawski
Czosnek podzielić na ząbki i obrać.Czosnek i resztę składników zalać oliwą,tak żeby przykryła czosnek.
Smażyć na bardzo wolnym ogniu 40 minut.Następnie po lekkim przestudzeniu wkładać do wyparzonego słoika.
Przechowywać w chłodnym miejscu. Smakuje podobnie,jak grillowany czosnek.Olej wykorzystuję do smażenia warzyw,a także do smarowania chleba.
Robiłam dwa razy,bo szybko znika.Za drugim razem zapomniałam,że się smaży i nie pyrkało,ale mocniej się smażyło i czosnek się skarmelizował. Wyszło jeszcze smaczniejsze.
- 
				ursa
- 200p 
- Posty: 347
- Od: 30 paź 2007, o 18:46
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: podkarpacie
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - SAŁATKI, PRZEKĄSKI, INNE NA ZIMNO
Kaju,  , przeczytałam, teraz  postaram się wykonać. Ciekawy przepis.
 , przeczytałam, teraz  postaram się wykonać. Ciekawy przepis.
___________________
Pozdrawiam cieplutko. Ulka
			
			
									
						
							 , przeczytałam, teraz  postaram się wykonać. Ciekawy przepis.
 , przeczytałam, teraz  postaram się wykonać. Ciekawy przepis.___________________
Pozdrawiam cieplutko. Ulka
Pozdrawiam cieplutko. Ulka
			
						- acia1065
- Przyjaciel Forum - gold 
- Posty: 1091
- Od: 7 sty 2014, o 14:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Kłaj - Małopolska
- Kontakt:
Re:
Dodaję jeszcze kukurydzę z puszki i starte jabłko, pora przelewam wrzątkiem.skarb14 pisze:39. Sałatka z pora (ostra ale pyszna)
Por
przyprawy
śmietana
Por pokroić na talarki, dodać śmietanę i przyprawy do smaku.
Sałatka prosta, nie wymyślna, ale za to pyszna.[/b]
Beata
			
						- acia1065
- Przyjaciel Forum - gold 
- Posty: 1091
- Od: 7 sty 2014, o 14:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Kłaj - Małopolska
- Kontakt:
Re:
Myślę, że jeszcze lepiej użyć groszku mrożonego, ten z puszki często jest już żółtawy.anulka pisze:Witajcie!
Zbliżają się Swięta i ja zawsze podaję na Wigilię śledzie w selerze.Są bardzo smaczne i delikatne.Zadowolą najwybredniejszego smakosza.
87. Śledzie w selerze
Wymoczone śledzie pokroić na małe kawałki.Świeży seler zetrzec na tarce z duzymi oczkami ..Przełozyc do salaterki i zalac duzym kubkiem śmietany 12%.Mozna ,jak ktos lubi dodac trochę majonezu.Całośc wymieszac z selerem i dodać groszek zielony-całą puszkę.Do smaku trochę pieprzu i soli.W tak przygotowany sos włozyc kawałki sledzi i odstawić na godzinkę.Wierzch mozna posypac szczypiorkiem.
Beata
			
						- acia1065
- Przyjaciel Forum - gold 
- Posty: 1091
- Od: 7 sty 2014, o 14:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Kłaj - Małopolska
- Kontakt:
Re:
Czaman to kozieradka egipska?Bicuś pisze:94. Basturma
Składniki
* 50 dag wołowiny z udźca
* 10 dag czerwonej słodkiej papryki
* 15 dag soli
* 1 dag pieprzu
* 3 duże ząbki czosnku
* 10 dag ostrej przyprawy ormiańskiej czaman
* 1/2 szklanki wody
Sposob przygotowania
Wołowinę dokładnie myjemy, osuszamy. Obtaczamy grubo w soli i odstawiamy w szklanym naczyniu na 10 dni do chłodnego miejsca, zlewając puszczany sok. Pozostałe składniki: paprykę, czaman, wodę i pieprz dokładnie mieszamy i nacieramy nimi wyjęte z solanki mięso. Wieszamy w suchym i przewiewnym miejscu na 2 tygodnie. Dobrze ususzoną basturmę można przechowywać w lodówce nawet rok. Podajemy krojąc na cieniutkie plasterki jako przekąskę.
Polecam do piwka!
Beata
			
						- acia1065
- Przyjaciel Forum - gold 
- Posty: 1091
- Od: 7 sty 2014, o 14:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Kłaj - Małopolska
- Kontakt:
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - SAŁATKI, PRZEKĄSKI, INNE NA ZIMNO
129. Śledzie w curry po norwesku
1/2 kg śledzi solonych
1 cebula
Zalewa:
50 ml octu 10%
1 łyżeczka curry
200 g cukru (!)
100 ml mleka
100 ml oleju
Ocet zagotować z dodatkiem cukru i curry. To nie pomyłka: cukru ma być 200 g.
Gdy wystygnie, dodać mleko i olej. Wszystko wymieszać.
Śledzie wymoczyć, następnie pokroić w małe kawałki. Cebulę pokroić w plasterki i ułożyć ze śledziami warstwami w naczyniu. Zalać przygotowanym wcześniej sosem, zostawić w lodówce na 24 h.
			
			
									
						
							1/2 kg śledzi solonych
1 cebula
Zalewa:
50 ml octu 10%
1 łyżeczka curry
200 g cukru (!)
100 ml mleka
100 ml oleju
Ocet zagotować z dodatkiem cukru i curry. To nie pomyłka: cukru ma być 200 g.
Gdy wystygnie, dodać mleko i olej. Wszystko wymieszać.
Śledzie wymoczyć, następnie pokroić w małe kawałki. Cebulę pokroić w plasterki i ułożyć ze śledziami warstwami w naczyniu. Zalać przygotowanym wcześniej sosem, zostawić w lodówce na 24 h.
Beata
			
						- krynka
- Przyjaciel Forum - gold 
- Posty: 1494
- Od: 13 sty 2014, o 19:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: okolice stolicy
Re:
Szukam inspiracji na sałatkę świateczną i nie wiem,jaką wybrać  Chciałabym wypróbować jakiś nowy przepis,polecacie jakąś szczególną ,która zawsze i wszystkim smakuje? Dodam,ze nie przepadam za smażonym kurczakiem w sałatce- wydaje mi się ,ze sam kurczak jest zbyt twardy w porównaniu z innymi składnikami.
 Chciałabym wypróbować jakiś nowy przepis,polecacie jakąś szczególną ,która zawsze i wszystkim smakuje? Dodam,ze nie przepadam za smażonym kurczakiem w sałatce- wydaje mi się ,ze sam kurczak jest zbyt twardy w porównaniu z innymi składnikami. 
Jak dla mnie ,najlepiej się sprawdza ta:
 ( z wszystkich sałatek,jakie próbowałam do tej pory )  Tylko ja daję 2 słoiczki selera,często również 4-5 jajek na twardo lub ser żółty typu gouda starty na grubych oczkach tarki jarzynowej. Nie daję śmietany,tylko majonez- tyle,żeby się skleiło i trzymało kupy- pychotka !
( z wszystkich sałatek,jakie próbowałam do tej pory )  Tylko ja daję 2 słoiczki selera,często również 4-5 jajek na twardo lub ser żółty typu gouda starty na grubych oczkach tarki jarzynowej. Nie daję śmietany,tylko majonez- tyle,żeby się skleiło i trzymało kupy- pychotka !
			
			
									
						
							 Chciałabym wypróbować jakiś nowy przepis,polecacie jakąś szczególną ,która zawsze i wszystkim smakuje? Dodam,ze nie przepadam za smażonym kurczakiem w sałatce- wydaje mi się ,ze sam kurczak jest zbyt twardy w porównaniu z innymi składnikami.
 Chciałabym wypróbować jakiś nowy przepis,polecacie jakąś szczególną ,która zawsze i wszystkim smakuje? Dodam,ze nie przepadam za smażonym kurczakiem w sałatce- wydaje mi się ,ze sam kurczak jest zbyt twardy w porównaniu z innymi składnikami. Jak dla mnie ,najlepiej się sprawdza ta:
Ta sałatka ma najlepszy stosunek smaku do czasu wykonania i ceny produktówempuza pisze:62. Sałatka z selera konserwowego, ananasa i szynki
słoiczek selera konserwowego,
puszka ananasa,
puszka kukurydzy,
25 dag szynki,
pieprz do smaku,
3 łyżki śmietany (gęstej) lub jogurtu naturalnego i 3 łyżki majonezu
Seler odstawić na sitku do odcieknięcia. Szynkę i ananas pokroic w kostkę. Dodać kukurydzę i selera. Przyprawić pieprzem. Nie dodawać soli, bo może wyjść za słone. Dodać majonez i śmietanę. Wymieszać.
 ( z wszystkich sałatek,jakie próbowałam do tej pory )  Tylko ja daję 2 słoiczki selera,często również 4-5 jajek na twardo lub ser żółty typu gouda starty na grubych oczkach tarki jarzynowej. Nie daję śmietany,tylko majonez- tyle,żeby się skleiło i trzymało kupy- pychotka !
( z wszystkich sałatek,jakie próbowałam do tej pory )  Tylko ja daję 2 słoiczki selera,często również 4-5 jajek na twardo lub ser żółty typu gouda starty na grubych oczkach tarki jarzynowej. Nie daję śmietany,tylko majonez- tyle,żeby się skleiło i trzymało kupy- pychotka !Pozdrawiam serdecznie- Ela
			
						- acia1065
- Przyjaciel Forum - gold 
- Posty: 1091
- Od: 7 sty 2014, o 14:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Kłaj - Małopolska
- Kontakt:
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - SAŁATKI, PRZEKĄSKI, INNE NA ZIMNO
130. Sałatka Marty
1 czerwona papryka
1 słoik ogórków kiszonych
1 puszka kukurydzy
ok. 20 dag sera żółtego
olej (oliwa tężeje w zimnie)
sól, pieprz
2 - 3 ząbki czosnku (zależy jak lubimy)
Wszystko pokroić w kostkę wielkości kukurydzy, wymieszać, dodać sól i pieprz oraz 2 - 3 ząbki czosnku roztarte. Polać olejem i zostawić na 12 godzin do przegryzienia.
			
			
									
						
							1 czerwona papryka
1 słoik ogórków kiszonych
1 puszka kukurydzy
ok. 20 dag sera żółtego
olej (oliwa tężeje w zimnie)
sól, pieprz
2 - 3 ząbki czosnku (zależy jak lubimy)
Wszystko pokroić w kostkę wielkości kukurydzy, wymieszać, dodać sól i pieprz oraz 2 - 3 ząbki czosnku roztarte. Polać olejem i zostawić na 12 godzin do przegryzienia.
Beata
			
						- Gosia123A
- Przyjaciel Forum - gold 
- Posty: 3474
- Od: 28 maja 2011, o 19:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - SAŁATKI, PRZEKĄSKI, INNE NA ZIMNO
Beatko na pewno sałatkę jutro zrobię  
  
			
			
									
						
										
						 
  
- Ika2008
- Przyjaciel Forum - gold 
- Posty: 2203
- Od: 24 maja 2013, o 08:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Podkarpacie-prawie Rzeszów
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - SAŁATKI, PRZEKĄSKI, INNE NA ZIMNO
Dla tych, co lubią tuńczyka:
-puszka tuńczyka w oleju lub soku własnym
-20 dag żółtego sera
-4 jajka
-majonez
-sól, pieprz
-2 średnie cebule
Odsączonego tuńczyka rozgnieść widelcem w salaterce.
Cebulę drobniutko posiekać, posypać płaską łyżeczką soli, skropić 2 łyżkami octu i odstawić na 15-20 min.Następnie wydusić na sitku.
Warstwy sałatki (od góry)
starte żółtko
warstwa majonezu
starte białko
majonez
starty ser
majonez
warstwa cebuli
tuńczyk
Żółtko, białko i ser ścieram na cieniutkie wiórki a każdą warstwę majonezu poprószyć pieprzem i solą.
			
			
									
						
							-puszka tuńczyka w oleju lub soku własnym
-20 dag żółtego sera
-4 jajka
-majonez
-sól, pieprz
-2 średnie cebule
Odsączonego tuńczyka rozgnieść widelcem w salaterce.
Cebulę drobniutko posiekać, posypać płaską łyżeczką soli, skropić 2 łyżkami octu i odstawić na 15-20 min.Następnie wydusić na sitku.
Warstwy sałatki (od góry)
starte żółtko
warstwa majonezu
starte białko
majonez
starty ser
majonez
warstwa cebuli
tuńczyk
Żółtko, białko i ser ścieram na cieniutkie wiórki a każdą warstwę majonezu poprószyć pieprzem i solą.
Pozdrawiam, Marta.
			
						- porzeczkaa
- 30p - Uzależniam się... 
- Posty: 45
- Od: 24 lip 2012, o 10:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: podlaskie
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - SAŁATKI, PRZEKĄSKI, INNE NA ZIMNO
Też robiłam taką sałatkę z tuńczykiem, fajnie wygląda i jest bardzo smaczna 
			
			
									
						
							
Pozdrawiam Justyna
			
						- krzysztofkhn
- Przyjaciel Forum - gold 
- Posty: 2020
- Od: 15 wrz 2008, o 09:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Łódź
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - SAŁATKI, PRZEKĄSKI, INNE NA ZIMNO
Hi ! Hi !
Te sałatki to są przeznaczone dla " młodzieży pracującej miast i wsi " / na drugie śniadanie /
			
			
									
						
							Te sałatki to są przeznaczone dla " młodzieży pracującej miast i wsi " / na drugie śniadanie /
Serdecznie Pozdrawiam.
Krzysztof Khn.
			
						Krzysztof Khn.
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - SAŁATKI, PRZEKĄSKI, INNE NA ZIMNO
Nie żartuj Krzysztofie, bo te sałatki są sycące i można je jeść spokojnie bez chleba i wędlinki.                                               U mnie królowała ta z ananasem...pychotka.
			
			
									
						
							Pozdrawiam,Elka
			
						- acia1065
- Przyjaciel Forum - gold 
- Posty: 1091
- Od: 7 sty 2014, o 14:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Kłaj - Małopolska
- Kontakt:
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - SAŁATKI, PRZEKĄSKI, INNE NA ZIMNO
Śledzie z curry
1/2 kg śledzi solonych, wymoczone i pokrojone na 2 cm kawałki
1 cebula pokrojona
Zalewa:
200 g cukru
50 ml octu
Zagotować i po wystudzeniu dodać
100 ml oleju
100 ml mleka
Dokładnie wymieszać
Śledzie układać w słoiku, przekładając cebulą i polewać zalewą
Pozostawić na min 24h.
 
 
Śledzie z czerwoną cebulą
1/2 kg śledzi solonych, wymoczone i pokrojone na 2 cm kawałki
1 marchewka pokrojona w plasterki
1 czerwona cebula pokrojona
Zalewa:
100 ml octu
200 g cukru
270 ml wody
2 - 3 liście laurowe
10 ziaren ziela angielskiego
3 goździki
ew. kilka ziarenek pieprzu
Zagotować, do gorącej wrzucić marchew i cebulę
Zostawić do ostygnięcia
Układać w słoiku, przekładając cebulą i marchwią, uzupełnić zalewą.
Pozostawić na min 24h. Mogą stać do miesiąca w lodówce.
 
 
Z 1/2 kg śledzi wychodzi 1 l słoik
			
			
									
						
							1/2 kg śledzi solonych, wymoczone i pokrojone na 2 cm kawałki
1 cebula pokrojona
Zalewa:
200 g cukru
50 ml octu
Zagotować i po wystudzeniu dodać
100 ml oleju
100 ml mleka
Dokładnie wymieszać
Śledzie układać w słoiku, przekładając cebulą i polewać zalewą
Pozostawić na min 24h.
Śledzie z czerwoną cebulą
1/2 kg śledzi solonych, wymoczone i pokrojone na 2 cm kawałki
1 marchewka pokrojona w plasterki
1 czerwona cebula pokrojona
Zalewa:
100 ml octu
200 g cukru
270 ml wody
2 - 3 liście laurowe
10 ziaren ziela angielskiego
3 goździki
ew. kilka ziarenek pieprzu
Zagotować, do gorącej wrzucić marchew i cebulę
Zostawić do ostygnięcia
Układać w słoiku, przekładając cebulą i marchwią, uzupełnić zalewą.
Pozostawić na min 24h. Mogą stać do miesiąca w lodówce.
Z 1/2 kg śledzi wychodzi 1 l słoik
Beata
			
						









 
 
		
