Hosty - problemy i kłopoty
Ja jeszcze nie mam problemu, ale nie wiem, czy sobie nie zrobię...Czy mogę taki "hostowy" kącik zrobić w pobliżu śliwy??? Poobserwowałam swoją działkę bardzo dokładnie i taki zacieniony kąt jest tylko tam...I jeszcze jedno.
Jakie rośliny sadzić w poblizu host?
Jakie rośliny sadzić w poblizu host?
Pozdrawiam-AgnieszkaIntro, czekanie na wiosnę
- zanna
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 24 maja 2008, o 22:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Agnieszko, ja też mam hosty głownie pod drzewami owocowymi. Istnieje tylko niebezpieczeństwo zwiększonej inwazji ślimaków z powodu opadłych owoców. Ale wtedy ślimory wolą owoce zamiast host
No i opadłe liście.
A do towarzystwa moga być żurawki, żuraweczki, tiarelle, miodunki, paprocie, niektóre trawki, kokoryczka, brunera - generalnie cieniolubne.

A do towarzystwa moga być żurawki, żuraweczki, tiarelle, miodunki, paprocie, niektóre trawki, kokoryczka, brunera - generalnie cieniolubne.

Pozdrawiam-AgnieszkaIntro, czekanie na wiosnę
HOSTA SUM and SUBSTANCE
Witam !
Miałam w ogrodzie (już przekwitła) piękną HOSTĘ "SUM & SUBSTANCE". Nie mam pojecia co teraz z nia zrobić żeby jej nie zmarnować. Czy mogłabym prosić o Waszą radę?
Kasia
Miałam w ogrodzie (już przekwitła) piękną HOSTĘ "SUM & SUBSTANCE". Nie mam pojecia co teraz z nia zrobić żeby jej nie zmarnować. Czy mogłabym prosić o Waszą radę?
Kasia

- paco
- Przyjaciel Forum
- Od: 17 gru 2006, o 20:20
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Nie dokładnie rozumiem - piszesz;
Czy to znaczy, ze ją wykopałaś?
Jeśli planujesz trzymać ją w donicy to SUM & SUBSTANCE raczej do tego się nie nadaje ( nie polecam) - jest to zbyt duża odmiana.
Hosty w donicach nie należy trzymać w zamkniętym pomieszczeniu, a na świeżym powietrzu w miejscu osłoniętym od wiatrów i cienistym.
Katarzyna Starowicz pisze:Miałam w ogrodzie...
Czy to znaczy, ze ją wykopałaś?
Hostę możesz jeszcze bez problemu wykopać i przesadzić w dowolne miejsce, jakie dla niej masz przewidziane. Dopóki ziemia nie jest zamarznięta śmiało możesz przesadzać i na pewno nic nie stanie się tej roślinie.Katarzyna Starowicz pisze: Dzięki Marta, ALE JAK MAM JĄ ZOSTAWIĆ? W GARAŻU W DONICZCE, BEZ PODLEWANIIA, CZY TAK JAK JEST W TYM SAMYM MIEJSCU, BEZ OKRYCIA NA ZIMĘ?
Jeśli planujesz trzymać ją w donicy to SUM & SUBSTANCE raczej do tego się nie nadaje ( nie polecam) - jest to zbyt duża odmiana.
Hosty w donicach nie należy trzymać w zamkniętym pomieszczeniu, a na świeżym powietrzu w miejscu osłoniętym od wiatrów i cienistym.
Pozdrawiam, Andrzej
Nasz ogród,
Nasz ogród,
- MartaG
- 500p
- Od: 9 wrz 2008, o 12:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Sorry, dla mnie w ogrodzie jest synonimem w gruncie, zabrakło precyzjiKatarzyna Starowicz pisze:Dzięki Marta, ALE JAK MAM JĄ ZOSTAWIĆ? W GARAŻU W DONICZCE, BEZ PODLEWANIIA, CZY TAK JAK JEST W TYM SAMYM MIEJSCU, BEZ OKRYCIA NA ZIMĘ?

Zrób jak radzi paco, faktycznie ta hosta jest zbyt duża do pojemników i nie ma sensu by się w nim męczyła.
Pozdrawiam, Marta
Dlaczego liście popękały ?
Mam w sumie 5 różnych odmian w tym 2 posadzone w zeszłym roku - blue umbrellas oraz sum and substance i z tą ostatnią mam problem.Prawie wszystkie liście ,które dotąd się rozwineły popękały tzn widoczne są rozcięcia wzdłuz liści mniejwięcej pośrodku. Czym to może byc spowodowane? Możliwe ,że od przymrozków ?
- paco
- Przyjaciel Forum
- Kontakt:
Czy te liście popękały już po rozwinięciu się
, czy gdy były jeszcze w pąkach zanim się rozwinęły?

Pozdrawiam, Andrzej
Nasz ogród,
Nasz ogród,
- paco
- Przyjaciel Forum
- Kontakt:
Czasami zdarza się (szczególnie u host z dużymi liśćmi), że pąki są tak mocno zwinięte, że roślina pobierając dużą ilość soków wiosną rośnie "na potęgę" i rozrywa pierwsze liście. Tak u mnie było w tym roku z Blue Angel, Wide Brim czy Dream waver.
Myślę, że następne liście już nie będą popękane.
Myślę, że następne liście już nie będą popękane.

Pozdrawiam, Andrzej
Nasz ogród,
Nasz ogród,