Ja to nie umiem cyni wyhodowac
Moje Arboretum
Re: Moje Arboretum
Taaa,ja i nasionka
- mati1999
- 1000p

- Od: 3 maja 2013, o 13:17
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
To sie trzeba nauczyć
albo wiem na wiosnę zrobie kurs jak sieje sie nasiona specjalnie dla Tulapa 
- karolacha
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 1 cze 2014, o 15:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Mirko może masz rację , pewnie moje piwonie są głęboko posadzone, nie wiedziałam o tym i sadziłam pewnie głęboko żeby nie zmarzły
przyjrzę się im latem i najwyżej przesadzę. Miałam białą i czerwoną od 100 lat
i zlekceważyłam je, sponiewierałam
a to takie śliczne kwiaty , zwłaszcza jak widzę u innych
Ale właśnie latem przesadziłam , jeszcze dostałam różową od sąsiadki i kupiłam kremową i jakąś inną japońską . Tylko stare czerwone kwitły, pozostałe nie, zobaczymy co zaprezentują na nadchodzące lato ?
jedynie różowa krzewiasta jest super 
U mnie hibiskusy rosną bez problemów, ale właśnie pełny jeden zginął, był zaszczepiony na jednym pniu z takim bordowym. Bordowy został , jasny odmarzł . A pozostałe pełne mam dopiero od tego roku
zobaczymy
zawsze można nasiać z nasionek i dosadzać
bylinowe zupełnie mi nie wychodzą , to dałam spokój .
Myslałam ,że wszystkie hortensje ogrodowe różowe nadają się na przebarwiane
a w sumie kupiłam niebieską i tyle, ale dobrze wiedzieć racala sobie głowy z ałunem , którego też trudno dostać. Kupiłam specjalny nawóz i zobaczę 
Kielichowiec chiński kupiłam malutki z wysyłkowej, bo wtedy mało go było. Urósł w ciągu 3-4 lat i zakwitł. Teraz ma ok 150 cm . On lubi rosnąć w szerz, to go podwiązuję i ściskam bo nie mam miejsca i nie pozwolę mu się panoszyć
zakwitł pierwszy raz i nie miał dużo kwiatów, zresztą , podobnie jak wonny na nowych gałązkach coraz to rozkwita następny, niby ma długie kwitnienie, ale gdyby zakwitł na raz to byłby efekt
W każdym razie rośnie bez problemów .
ale się rozpisałam 
U mnie hibiskusy rosną bez problemów, ale właśnie pełny jeden zginął, był zaszczepiony na jednym pniu z takim bordowym. Bordowy został , jasny odmarzł . A pozostałe pełne mam dopiero od tego roku
Myslałam ,że wszystkie hortensje ogrodowe różowe nadają się na przebarwiane
Kielichowiec chiński kupiłam malutki z wysyłkowej, bo wtedy mało go było. Urósł w ciągu 3-4 lat i zakwitł. Teraz ma ok 150 cm . On lubi rosnąć w szerz, to go podwiązuję i ściskam bo nie mam miejsca i nie pozwolę mu się panoszyć
- mati1999
- 1000p

- Od: 3 maja 2013, o 13:17
A masz odmianę duc de brabant ? Pytam bo mam taką a cos mi się zdaje ze ja masz 
- karolacha

Tulap, Mati ale mądrale
jeden ma takiego , tylko upewnia się co do nazwy, drugi nie chce siać --najlepiej kupić gotowego
a cynie posiałam po wierzchu, podziabałam motyczką po nich i też urosły i kwitły
cześć Mądrale 
Mati brabant ? a nie katuj mnie nazwami , bo mi się wszystko pomiesza
Mati brabant ? a nie katuj mnie nazwami , bo mi się wszystko pomiesza
- ewa321

- Od: 5 lip 2014, o 17:13
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Karolinko, wielkiekarolacha pisze: ... człowiek ma tyle zmartwień i kłopotów, że jak mam możliwość się od tego oderwać to lubię żartować i cieszyć się każdą dobrą chwilą . Mądrzy ludzie mówią: cieszmy się każdą chwilą , bo nie wiadomo co będzie jutroA te chwile doceni człowiek po przejściach.....więc cieszmy się
![]()
Trzeba cieszyć się każdą, nawet najdrobniejszą rzeczą !!
Dlatego bardzo dziękuję za foteczki, bo akurat w tej chwili to one mnie właśnie cieszą
Pozdrawiam i zapraszam
- karolacha

Ewo tak uważam, ludzie rozmieniają się na drobne, szukają problemów tam gdzie ich nie ma
a wystarczy ŻYĆ po prostu . Cieszyć się przyrodą, tym co się ma i uśmiechać, uśmiechać , uśmiechać ...

- ZbigniewG

- Od: 3 cze 2010, o 18:42
Karolina to na pocieszenie dodam że np za cyprysika nutkajskiego Green Arow zapłaciłem 15zł mały bo mały (0,6m) ale piąty do kolekcji jestkarolacha pisze:Ojej ! to masz farta, albo umiesz wybierać ciekawe a tanie. ja za maleńkiego buka dałam sporo ...a za takiego cyprysika na pewno dałabym te 80 zł
w okolicach Wrocławia (na południe) też można coś tanio dostać np w Henrykowie
- JAKUCH

- Od: 19 paź 2008, o 21:39
Cudne hibiskusy szczególnie te pełne .Też mam i hibiskusa ,ale już tylko jednego ,bo drugiego przesadziłam za ogródek .No cóż nie można mieć wszystkiego w ogródku .Miejsce po nim pozostało puste ,żeby Rh mógł się porządnie rozrosnąć .Obu było tam już za ciasno.Szkoda mi go było wykopywać , bo kwitł w tym sezonie cudnie Siła wyższa
- karolacha

Zbyszku nie wiedziałam ,że w Henrykowie są sprzedawane rośliny . Ja jeżdżę do Wojsławic, tam też cały sezon są rośliny, ale kwitnące, wyselekcjonowane i nie tanie
a najlepiej w Otmuchowie, w święto kwiatów, ale to już trochę dalej
tam można coś ciekawego kupić
ja mam mało miejsca to się już koncentruję na roślinach kwitnących, a te są droższe
ale tak robię dobór żeby kwitło cały sezon

-- 7 gru 2014, o 21:37 --
Jadziu ja też z bólem serca czasem muszę coś wykopać, bo nie ma miejsca na inne rośliny, a już o iglakach zapomniałam
owszem mam kilka po bokach, ale jednego dużego, rozłożystego świerka srebrnego musiałam wyciąć bo zajmował mi 1/3 ogródka
musimy wybierać

-- 7 gru 2014, o 21:37 --
Jadziu ja też z bólem serca czasem muszę coś wykopać, bo nie ma miejsca na inne rośliny, a już o iglakach zapomniałam
- ZbigniewG

- Od: 3 cze 2010, o 18:42
Karolina jak będziesz jechała w stronę Kłodzka to w Radkowie jest fajna szkółka, sporo kwitnących , ceny zachęcające
nastawiony byłem na trawy ale przy okazji wpadły juki i hortensja Polar Bear (naprawdę tanio)
nastawiony byłem na trawy ale przy okazji wpadły juki i hortensja Polar Bear (naprawdę tanio)
- karolacha

Zbyszku dzięki za info, buszuję w te strony
bo Kotlina Kłodzka jest blisko i jest b. atrakcyjna
więc kto wie, kto wie ? może zajrzę do Radkowa
Ale ja już niewiele mogę wcisnąć
mam prawie wszystko co sobie wymarzyłam
jednak wiadomo--coś się pięknego widzi i kupuje i wciska 
- JAKUCH

- Od: 19 paź 2008, o 21:39
Karolino z nastaniem wiosny na pewno zajrzysz do tych szkółek a cudna roślinka na pewno znajdzie miejsce
- Maska

- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Kontakt:
Karolino masz śliczne hibiskusy ! ten fiołkowy szczególnie mi się spodobał
no i to słońce...a już myślałam, że go nigdzie nie ma