Pęknięcia na ścianie czym najlepiej załatać?

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
maciek37
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 22 lis 2012, o 13:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Duże pekniecia w scianach - prosze o pomoc...

Post »

Wiesz, z takim czymś to nie ma co żartować, bo może być niebezpiecznie. Pierwsze, od czego w takich wypadkach trzeba zacząć, to ekspertyza budowlana z prawdziwego zdarzenia, która wykaże, kto za to powinien odpowiadać.

Reklamę z postu usunęłam.
Proszę zapoznać się z naszym Regulaminem Forum.
babuchna
jaszczur438
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 22 paź 2012, o 14:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Sam mieszkam na terenie, na którym kopalnia wyrządza szkody więc od razu mówię, pierwsze co rób dokładną dokumentację fotograficzną i zgłaszaj szkodę do kopalni. to ich obowiązek zapłacić odszkodowanie lub naprawić uszkodzenia. A na zdjęciach widać że to są poważne szkody i to nie jest już pęknięcie tylko pełne odspolenie ściany. Moim zdaniem konieczne będzie (o ile w ogóle będzie możliwe) zezbrojenie całego domu odpowiednimi prętami stalowymi. Ja to robiłem w taki sposób że ściskałem cały dom wzdłuż ścian po stropie i w fundamencie takimi prętami przewierconymi na zewnątrz przez grubą blachę i nakrętkami dociśnięte. Na wieki nie wystarcza bo dom z lat 70. i nie ma odpowiedniego zbrojenia od podstaw ale odkąd tu mieszkam (10 lat) to bez tego zbrojenia dom całkiem by mi się "rozlazł". Każda kopalnia ma swojego inżyniera i po wycenie szkody powinni go do Ciebie podesłać żeby określił co i jak trzeba zrobić albo zwyczajnie zapytaj w kopalni o takiego kogoś. Przecież w ich interesie leży żeby zrobić raz a dobrze i nie płacić więcej. A z ciekawości jaka to kopalnia?
fuksja6
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 3 wrz 2014, o 19:05
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Koniecznie potrzebujesz odpowiedniej ekspertyzy prawnej i budowlanej, wszystko musi być udokumentowane, najlepiej neirób nic na własną rękę, bo potem może być to użyte przeciwko Tobie. Polecam specjalistów z... skonsultuj się z nimi, chyba, że namierzyłeś już innych ekspertów od prawa budowlanego i nieruchomości. Nie czekaj działaj szybko, powodzenia :)

Link usunięto,

z pewnością jest już po sprawie, to było dwa lata temu.

Może skupmy się na podobnych uszkodzeniach, na tym przykładzie.

Reklamodawcom jak zwykle dziękujemy!

pomid.
Awatar użytkownika
Lukas99
100p
100p
Od: 22 paź 2013, o 16:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Jeśli się nie mylę to, to z cegły to komin... To sprawa jest trudniejsza. Ciężko byłoby zamontować klamry, żeby zespolić komin ze ścianą... Ja bym proponował odkuć tynk w koło, wrzucić listwy, siatka zbrojeniowa i otynkować mocniejszą zaprawą... Choć można się bawić z klamrami, lecz podejrzewam że ta cegła będzie się sypała... Miałem podobną na swoim kominie i nie dało się nawet zmontować tam siatki bo każdy gwóźdź wylatywał z fugą, bądź kawałkiem cegły...
Śmierć ogrodnika w niczym nie zagraża drzewu. Ale jeśli drzewo będzie zagrożone, ogrodnik umiera dwukrotnie...
Głupiec i mędrzec nie widzą tego samego drzewa.
ODPOWIEDZ

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”