Margo2 - Gosiu rozchodnikom w minionym sezonie troszkę mniej czasu poświeciłam bo byłam zła na siebie i nie. Jesienią cos mnie podkusiło i część rozchodników posadziłam w pasie nad stawem . Brzeg dość wysoki wiec o ich stan się nie bałam. Jednak pędy szły do słońca, były wysokie i pokładały się .
Uwielbiam je od zawsze i znów kilka nowych doszło ale zdjęć mało.
Na tej fotce sa 3 odmiany rozchodnika okazałego
- Sedum spectabile (Rozchodnik okazały) czyli czysty gatunek
- Sedum spectabile 'Brillant' (Rozchodnik okazały)
- Sedum spectabile 'Carmen' (Rozchodnik okazały) kupiony jako Carmen ale nim nie jest
Ogólnie w rozchodnikach straszne zamieszanie w nazewnictwie - nieważne z jakiej szkółki kupuję - pewności nigdy nie mam. Potem ślęczę sama czytając i porównując, potem z hobbystami i czasami udaje nam sie cos wyprostować.
Sedum spectabile (Rozchodnik okazały) czyli czysty gatunek
Kwiaty zebrane w płaskie baldachy w kolorze różowym z delikatnym odcieniem purpurowym średnicy ok. 10 - 15 cm i mają bardzo długie pręciki - kolejna cecha odróżniająca.
Wszystkie części kwiatu są zwykle tej samej barwy.
Z moich obserwacji wynika,że zakwita najwcześniej z grupy okazałych.
Sedum spectabile 'Brillant' (Rozchodnik okazały) na pierwszym zdjęciu kwiatostany pokazują pierwsze kolorki
U tej odmiany kwiaty maja jasnoróżowy kolor - różowe są i pylniki i słupki, czasami pojawiają się w kwiatostanie kwiaty jaśniejsze.
Gosiu jeden z nich jest od Ciebie - nie zaznaczyłam doniczki i nie wiem który ???
jolifleur - Ewciu dziękuję
beatab - Beatko i
RomciaW - Romciu
Postaram sie zaspokoic waszą ciekawość
Pumpkin on a Stick na polskich stronach prawie nie ma opisu ale translator w ruch i mozna sporo sie dowiedzieć o nim.
nazw ma kilka w zależności od regionu uprawy:
Dynia na patyku
Drzewo z dyni
Ozdobny Bakłażan
Solanum integrifolium
Japońskie Złote Oczy
Chiński Bakłażan
kwiaty białe jak to bywa u psiankowatych , owoce ciemno zielone, dojrzewając stają się czerwone a potem przy suszeniu maja odcień pomarańczowy. Przez cały okres wyjątkowo błyszczące .
Kształt lekko spłaszczony okrągły, żebrowane. W smaku odrobinę gorzkie. Były dodatkiem do leczo a także w formie faszerowanej.
U nas w uprawie bardziej jako ciekawostka w wersji ozdobnej, uprawia w gruncie lub w pojemnikach ale musza być większe bo roślina żarłoczna i jak jest głodna to widać po kolorze liści... Pędy bardzo sztywne w kolorze fioletowo-czarnym i prawie taka kolorystyka jest w unerwieniu liści. Budowa liści dziwna ... pod spodem na głównych nerwach sa kolce... ostrogi i na wierzchu tez kilka. na zdjęciu widać je

Pięknie się zasuszają pojedyncze owoce jak i w kiściach na pędach. W tej chwili niektóre wyglądają jak sztuczne , delikatnie pomarszczone i sa w róznych kolorach w zależności od fazy dojrzewania przy ścięciu pędów.
Po świętach zrobię kompozycje z traw i tych pędów - mam nadzieje,że cos z tego wyjdzie - zrobie fotki.
JAKUCH - Jadziu cieszy mnie,że stare odmiany chryzantem tez Ci sie podobają. Tym bardziej, że jedna z nich cudnie pachnie. Kolory delikatne ale w większej kępie ładnie sie komponują z innymi. Truskawek i ja jesienią nie pojadłam , niby ciepło a jednak to nie ta pora roku. Koniecznie ciepłe słoneczne stanowisko. Na naszym forum jest opis nietypowej uprawy truskawek... w takich wałkach i wiosna własnie ta odmianę tak posadzę ale muszę popatrzeć jak to zrobić.
beatab - Beatko odmiana Miskanta, z którego mam tyczki bambusowe nazywa sie Miscanthus giganteus (miskant olbrzymi) . W naszym klimacie świetnie daje sobie radę . W ub roku puxna jesienią wykopaliśmy spora kępę i po podziale sadziłam do dużych donic bez dna a potem zadołowane w rzędzie.
Wyobraż sobie,że bez okrycia wszystkie wznowiły wiosna wegetację a ja na wszelki wypadek miałam w zapasie kilka bo wiem,że rózne niespodzianki sa po zimie.
ElleBelle - Elżbietko miło,że zaglądasz.
Wyżej zerknij - tam pisałam o tej dyni na kiju .
takasobie - Miłko przy takiej pogodzie jaka ostatnio dominuje to nawet najlepszy fachowiec od fotografii ma problemy...
Ptaki faktycznie żarłoczne ale mnie póki co nie udało sie ani jednej fotki im zrobić jak podjadają w stołówce działkowej.
Na osłodę zapodam Ci cos z jesiennych odlotów na tle nieba.
23.IX tak po godzinie 16,00 jak zaczęły się zbliżac krzyki z oddali a potem pokazywać lecące klucze jedne większe od drugich ... juz żadna robota sie nie kleiła bo głowa wciąż w górę była skierowana ...
A hortensje ogrodowe ... skoro posadzone, ciut zabezpieczone to może i zakwitną.
Tez się zarzekałam ale mimo to 4 ogrodówki rosną i 3 piłkowane . Tego lata żadnego kwiatka nie miały bo 2 majowe przymrozki je załatwiły.
Tym razem worków nie ściągnę do czerwca... Mam do nich sentyment choć krzewiaste i bukietowe zdecydowanie wygodniejsze i pewniejsze w uprawie.
Amanita -Dominko jesteś ...

to miłe. Przy takim obciążeniu pracą tym bardziej Cie witam i zapraszam na kolejne spacery.
Lubię wiedzieć co nieco o roślinach które sadzę, a że je lubię więc pielęgnuję a one... rosną i kwitną dziękując za opiekę.
Dla Ciebie za miłe słowa kwiaty z działeczki - w wazonie różne w zależności od sezonu
mati1999 - Matyeusz zgadza się - Pumpkin on a Stick ( chiński bakłażan) nalezy do psiankowatych.
Wyżej na 1 fotce widać przy owocach charakterystyczne kwiaty. Brawo !!!
iwona0042 - Iwonko pisałam o niej wyżej - zapraszam .
Smak lekko gorzkawy tak po polizaniu...
Jadłam je tylko gotowane - faszerowane i jako dodatek do leczo.
Bo widzisz ... skoro one z rodziny psiankowatych , a to znaczy ,że w swym składzie mają jakąś tam ilość solaniny czyli nie nadają się do spożycia na surowo ... i tak to wygląda .
Ale faszerowane i owszem, zapijane były na działce

i wszystkim smakowały.
e-babcia - Jadziu moje

jest normalnego rozmiaru. Wielkie nie mieściłoby się zbytnio bo ja do wielkoludów nie należę ale ... dziękuję
Pewnie sporo znalazło by się wspólnych lub podobnych upodobań - czuje to .
Dyniowa zupa owszem często gości na stole, a jeszcze częściej zajadam ją na surowo pokrajaną w małą kosteczkę z dodatkiem ( w zależności od chęci smakowych) suszonych śliwek, rodzynek, żurawiny, jabłuszka i prawie zawsze do tego dodaję własnej roboty skórkę kandyzowana z syropem bo tylko taka lubię.
Wspaniała surówka owocowo-warzywna i przy okazji naturalne witaminy.
Dynie i ogórki Kiwano w kompozycji jesienno-zimowej na zamrażarce
W tym roku z kilkoma miałam problem - miały być niewielkie takie do 3 - 4 kg bo sadząc je przy siatce lub pergoli muszę brać pod uwagę tylko takie odmiany .
A tu niektóre z nich rosły i rosły ... az bałam się,że pod swym ciężarem spadną i zerwą się pędy.
I .... musiałam je podwiązać babciowym sposobem

Ważne,że udało się do końca je utrzymać i pięknie dojrzały