Paliki do pomidorów / i ogórków/
Re: Wszystko o pomidorach cz. 9
Sama woda z detergentem może nie wystarczyć do odkażenia tyczek.
- BobejGS
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
W kwestii tyczek do pomidorów. Mam też pytanie. Pomidory były przy drutach zbrojeniowych, które mam zamiar użyć ponownie w kolejnym sezonie. Mam zamiar je pomalować przed kolejnym sezonem i teraz pytanie, czy to wystarczy? Czy może bezpieczniej spryskać je wpierw domestosem, w takim stężeniu jak podawał tu ktoś na FO(znajdę ten wpis jak już będę potrzebował
) ?

- jode22
- Od: 22 lut 2011, o 14:07
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Mam pręty zbrojeniowe pomalowane farbą antyrdzewną, drugi sezon i nawet mi się nie chce otrzepać z resztek ziemi
. Nic się nie dzieje
.

Wyobraźmy sobie, że ordynator oddziału chirurgii nakazuje personelowi zaprzestanie sterylizacji narzędzi, bo nie było dotąd żadnego przypadku zakażenia.
- McMArchewka
- 1000p
- Od: 13 lut 2012, o 21:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
W takim razie czym je odkazićforumowicz pisze:Sama woda z detergentem może nie wystarczyć do odkażenia tyczek.

Sposoby są różne.
Od czasu do czasu, kiedy maluje jakąś konstrukcję drewnianą pociągam paliki Drewnochronem. Posiada składniki grzybobójcze. Niezależnie od tego odkażam Domestosem. Wlewam z litr wody do opryskiwacza dodaję parę kropel Domestosu , opieram paliki o konstrukcję służącą mi do pionowej uprawy ogórków i opryskuje je obracając o 180 st.
Od czasu do czasu, kiedy maluje jakąś konstrukcję drewnianą pociągam paliki Drewnochronem. Posiada składniki grzybobójcze. Niezależnie od tego odkażam Domestosem. Wlewam z litr wody do opryskiwacza dodaję parę kropel Domestosu , opieram paliki o konstrukcję służącą mi do pionowej uprawy ogórków i opryskuje je obracając o 180 st.
- McMArchewka
- 1000p
Re: Paliki do pomidorów
No, właśnie tak myślałem, że chodzi o Domestos. Ale czy zamiast pryskać mogę tyczki po prostu umyć w wodzie z ów detergentem 

Jakim sposobem paliki będą miały kontakt z płynem odkażającym jest nieistotne. Równie dobrze możesz malnąć pędzlem.
- McMArchewka
- 1000p
Okej, rozumiem ;) A czy mogę Domestosem potraktować również takie sprzączki plastikowe, którymi "łączy się" krzaczki pomidorów z palikiem 

-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 23 sie 2014, o 07:02
Mój sposób na odkażanie zapinek i klipsów do pomidora że moczę je najpierw w roztworze topsinu (czasami zostawiam na całą noc) potem zaś wrzucam je do roztworu denaturatu wody i mydła. Natomiast jeśli chodzi o paliki to wrzucam je do mnożarki i przy okazji prysakania podchlorynem sodu pryskam także i paliki.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 5 gru 2014, o 14:35
- Kontakt:
Ja paliki do pomidorów kupiłam w zaprzyjaźnionym tartaku. Zrobili mi je na odpowiednią długość oraz elegancko zaciosali z jednej strony, tak aby łatwiej się wbijały w grunt.
Sprawdź czym jest semantyczny xhtml? https://pozycjonowanie-sem.pl/semantyczny-xhtml/ Przeczytaj artykuł!
- Ika2008
- Od: 24 maja 2013, o 08:59
U mnie w przyszłym sezonie będą paliki z drutu żebrowanego fi 10,myślę, że grubość wystarczająca. Pomaluję w zimie jakąś farbą antykorozyjną i aby do wiosny. A podobno są jakieś plastikowe czapki , którymi zaślepia się takie pręty ale na razie nie jestem zbyt ogarnięta w tym temacie i nie wiem, gdzie to można dostać.
Pozdrawiam, Marta.
Re: Pomidory-choroby i szkodniki cz.13
Witam.Chciałam się zapytać czy podpory dla pomidorów mogą być z pręta stalowego?Czy rdza nie będzie szkodziła roślinką?
Sam stosuję drewniane impregnowane, ale widzę, że wielu stosuje za paliki drut zbrojeniowy. Nie wiem tylko jak jest z nagrzewaniem się takiego pręta na słońcu, bo ciemne przedmioty wiadomo, że akumulują ciepło.
- Rzepka
- Od: 30 mar 2014, o 14:55
Mój działkowy sąsiad ma paliki z prętów zbrojeniowych, ale pomalował je na jasnobrązowy kolor, pomidry rosną ładnie a i złodziej złomiarz jeszcze się nie domyślił