Zapewne to była odmiana Polka i to czarne od spodu nie mszyce tylko jedno ze stadiów choroby grzybowej zwanej rdza maliny.tkordus pisze:Moje maliny zostały zcięte równo z ziemią bo liście były dosłownie czarne od spodu od mszycy.
Sprawdźcie swoje jak nie ścinaliście.
Maliny - uprawa, nawożenie cięcie cz.2
- 
				Marcin_1984
- 20p - Rozkręcam się... 
- Od: 7 lis 2012, o 11:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Malina - uprawa, nawożenie, cięcie cz. 2
- 
				Marcin_1984
- 20p - Rozkręcam się... 
gienia1230 pisze:Jeśli to ma być plantacja i obróbka międzyrzędzi ciągnikiem to 2 metry- za wąsko! Jeśli to w ogródku przydomowym to wystarczy 1.5 metra, tak by swobodnie przejść z koszyczkiem, no i przewiew musi być. Nie można dopuszczać do zagęszczenia bo szara pleśń się pojawi albo i inne, gorsze dziadostwo!
Zawsze pilnowałam by z jednego krzaczka wypuścić 3- 4 dorodne pędy, pilnując odstępów między krzaczkami by nie zarastały, wszystkie inne, a rachityczne w szczególności wycinałam bez litości. Miałam piękne, duże owoce.
gienia1230 a jaki miałaś rozstaw krzewów w rzędzie, bo ja mam posadzone co 50 cm i zostawiam max 6 pędów, żeby na metrze było max 12 pędów.
Dobrze wiedziećMarcin_1984 pisze: Zapewne to była odmiana Polka i to czarne od spodu nie mszyce tylko jedno ze stadiów choroby grzybowej zwanej rdza maliny.

Coś powinienem jeszcze zrobić teraz albo na wiosnę?
Rdza jest czarna?
- pawelp1320
- Przyjaciel Forum - gold 
- Od: 1 kwie 2013, o 11:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Co do zapobiegania tej chorobie grzybowej pisałem na str. 29 odpowiadając koleżance kama_80.tkordus pisze:Dobrze wiedzieć
Coś powinienem jeszcze zrobić teraz albo na wiosnę?
Formy przetrwalnikowe (zimujące) są właśnie koloru czarnego.tkordus pisze:Rdza jest czarna?
Pozdrawiam Paweł

- 
				gienia1230
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Marcin, Polanę miałam co 40 cm i 3-4 pędy z krzaczka ale Polkę miałam już gęściej , bo miałam do dyspozycji 2 metry na 10 sadzonek- no to i owoce były gorszej jakości. Dopiero po przesadzeniu Polki w inne miejsce, w większych odstępach, maliny były o wiele dorodniejsze. Nie bez znaczenia jest też czy jest to miejsce w pełnym słońcu, czy w półcieniu. Te z półcienia były zdecydowanie mniej słodkie. A i trafiały się kwiaty porażone szarą pleśnią, bo dłużej utrzymywała się tam wilgoć.

Pozdrawiam! Gienia.

Dziękuję, już sobie przeczytałem.
Czy te grzyby siedzą też wewnątrz rośliny czy tylko w ziemi w okół? Może teraz przed zimą czymś przeciwgrzybowym spryskać? Czy może przetrwalników to nie ruszy?
Masakra jakaś z tymi roślinami, ciągle jakieś choroby.... Ale będę walczył.

Czy te grzyby siedzą też wewnątrz rośliny czy tylko w ziemi w okół? Może teraz przed zimą czymś przeciwgrzybowym spryskać? Czy może przetrwalników to nie ruszy?
Masakra jakaś z tymi roślinami, ciągle jakieś choroby.... Ale będę walczył.
- pawelp1320
- Od: 1 kwie 2013, o 11:42
Teraz to tylko wchodzi w grę palenie pędów i liści.

Pozdrawiam Paweł

- 
				Marcin_1984
- 20p - Rozkręcam się... 
Z tego co słyszałem to niektórzy pryskają ziemię po skoszeniu malin na zimę Topsinem, ale czy to pomoże na rdzę to nie wiem. Dawka 2,5 l/ha.

- 
				zuzanka
- 30p - Uzależniam się... 
- Od: 21 sty 2008, o 19:43
Mam trochę przekomposowanego obornika , można podsypać na zimę pod krzaki malin , czy lepiej zrobić to wiosną?

Z tego co wiem, to podsypanie kompostem lub obornikiem na zimą to dobry pomysł, wtedy roślina w przyszłym sezonie ma silniejszy przyrost.

- 
				lutekjurek
- Od: 12 mar 2013, o 21:00
Jasne , popieram . Też zamawiam obornik suszony i w bieżacy weekend podsypię , o ile nie spadnie śnieg.

- 
				Darko52
- Od: 17 sie 2014, o 20:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Co masz na myśli mówiąc obornik suszony?
Chodzi Tobie o obornik granulowany? W jakiej cenie kupujesz?
Czy chodzi o obornik przekompostowany, dobrze rozłożony?
Pozdrawiam.
Darek

Chodzi Tobie o obornik granulowany? W jakiej cenie kupujesz?
Czy chodzi o obornik przekompostowany, dobrze rozłożony?
Pozdrawiam.
Darek
- 
				lutekjurek
Jest to obornik suszony ,  rozdrobniony , zakupiony na All....o  w workach 20 l = 6 kg , w przyzwoitej cenie , gdzieś spod Słupska. Ponieważ sprawdziłem praktycznie w ubiegłych latach dobroczynny wpływ takiego nawożenia  mogę z całym przekonaniem potwierdzić , zwłaszcza w sytuacji zupełnego braku w naszej okolicy obornika , popieczarkowego itp.

- 
				lutekjurek
Dodam jeszcze że nie używam żadnych oborników granulowanych z użyciem chemii. Stosuję tylko czysty obornik ( w tym wypadku bydlęcy ).

Zagapiłam się i nie przycięłam malin jesiennych oraz pędów malin letnich owocujących w tym roku.   Czy ciąć je teraz jeszcze (mróz...) czy na wiosnę? Czy na wiosnę idzie rozróżnić, na których pędach były owoce?
 Czy ciąć je teraz jeszcze (mróz...) czy na wiosnę? Czy na wiosnę idzie rozróżnić, na których pędach były owoce?

Czy ciąć je teraz jeszcze (mróz...) czy na wiosnę? Czy na wiosnę idzie rozróżnić, na których pędach były owoce?