Działka nad Drwęcą - Christin - cz. VI
- hala67
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 1 paź 2011, o 22:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Działka nad Drwęcą - Christin - cz. VI
Krysiu do kiedy najlepiej zbierać nasiona prosa włosowatego? U mnie było wysiane dość późno i wciąż jeszcze wydaje mi się, że nasiona nie są do końca gotowe.
Niepokalanek wygląda bardzo efektownie. Ze zdjęcia wynika, że to dość duża roślina. Jakich warunków uprawy wymaga?
Niepokalanek wygląda bardzo efektownie. Ze zdjęcia wynika, że to dość duża roślina. Jakich warunków uprawy wymaga?
Pozdrawiam Hala
- maniusika

- Od: 18 mar 2009, o 20:50
Piękne proso ci wyrosło i u mnie dobrze się rozrosło ale dobrze że się samo rozsiewa chociaż je posiałam w doniczkach i trochę nasionek zebrałam ..
Altanka ma piękny dach , kiedyś u nas kryli takie przystawki słomą ale teraz nikt już tego nie wyrabia .. Dziadek jeszcze robił takie wykrętaki na altanki , [bo to tak się u nas nazywało ]bo były wytrzymalsze od trzciny .. Pewnie teraz nawet by nie było z czego zrobić bo słoma musiała być prosta a nie z pod kombajna ..
Różyczki tez śliczne ,też mam takie oprócz tej Glorii ale i ta znajdzie się na moich różankach
Altanka ma piękny dach , kiedyś u nas kryli takie przystawki słomą ale teraz nikt już tego nie wyrabia .. Dziadek jeszcze robił takie wykrętaki na altanki , [bo to tak się u nas nazywało ]bo były wytrzymalsze od trzciny .. Pewnie teraz nawet by nie było z czego zrobić bo słoma musiała być prosta a nie z pod kombajna ..
Różyczki tez śliczne ,też mam takie oprócz tej Glorii ale i ta znajdzie się na moich różankach
- christinkrysia

- Od: 26 maja 2006, o 18:37
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Witam gości jesienną kompozycją w wazonie
i jak obiecałam ... kontynuuję zaległe odpowiedzi

maniusika - Janeczko wiem,że będziesz dbać o sadźca mojego i niech Ci rośnie jak najwyższy. Juz po zakończeniu wysyłek mąż wykopał resztę kępy ... strasznie zrośnie korzenie, sucho więc największa siekiera poszła w ruch. Zmieniłam mu miejsce, posadzony w rzędzie ma byc tłem dla dalii w następnym sezonie. Okazało sie,że za dużo zostawiłam i wiosną będą w nadwyżkach...
Czytam o kolejnej zachciewajce na nowy sezon ???
słonecznik wierzbolistny - tak Ci się podoba ? Mam go z ciekawości i faktycznie ma swój urok ale w następnym sezonie planuje wiosną przycięcie aby był niższy bo mam inne plany wobec niego...
Słonecznik wierzbolistny to potężna bylina ale w tym roku musiałam zrobić dla niego podpory bo wiatry bardzo nachylały pędy a potem cięzko było wrócić do pionu...
Ta piękna kępa zieleni niższa pod koniec czerwca od naparstnicy w krótkim czasie poszła w górę czyli do nieba ...

Rósł obok Miskanta Giganteus i w tym sezonie przerósł go
Miskant miał 3,5 a Słonecznik wierzbolistny 3,7m ... istne szaleństwo tak konkurowały rosnąc obok siebie i udało się kolejny rekord pobić

Mieliśmy pomoc 13.X i więc zaplanowane cięcie i czyszczenie bambusów bo warto je oczyścic, związać i powiesić aby schły
Wnuczka próbowała sięgnąć kijem czubka ...

tija -witaj Elzbietko działeczk przygotowana do zimowania choć robiłam to z doskoku bo często była u nas wnuczka. Córka jeździła na kurs więc "pogotowie babciowe " musiało działać .
JAKUCH - Jadziu mnie tez byłoby przykro jeśliby truskawki nie zdązyły dojrzeć. U mnie było wszystko o czasie i pojedliśmy z jesiennego plonu.
Mile mnie zaskoczyłaś ... wspaniale,że podoba Ci się Złocień czerwonawy bo teraz moda na te nowsze odmiany a grupa złocieni czerwonawych to taka "stara gwardia" i warto o nich pamiętać.
Mam czysty gatunek Złocień czerwonawy i odmianę Clara Curtis dzięki temu ten słodki róż w dużej kępie zdobi rabatę przez długi czas.

tu.ja - Izuniu tak czasami bywa ale pod koniec roku juz będę bardziej czasowa więc mam nadzieje,że zdążę wszystko pokazać aby nowy sezon zacząć bez zaległości.
bwoj54 - Bogusiu mimo ciszy u siebie bywam w waszych ogrodach i czasami dziwię się jak Ty przy tak dużym areale jesteś w stanie wszędzie zdążyć ...
Musze wziąć u Ciebie lekcje organizacji czasu wolnego choć jeśli nawet mi się to i tak go zagospodaruje bo wszystko mnie ciekawi ... ostatnio trochę charytatywnie się udzielam.
Wandziu ja sobie nie wyobrażam mieszkania bez świeżych kwiatów w wazonie.... wyniosłam to z domu ...
W rodzinnym domu od strony ulicy był spory ogród więc z okien widać było kwitnące kwiaty a jednak tez w każdym pomieszczeniu wazon na stole stał.
alicjad31 - Alicjo rozdajesz kwiaty innym a sama nie robisz bukiecików na stół ... ciekawi mnie dlaczego ?
e-babcia - Jadziu jeśli Ty przepraszasz mnie za brak wizyt to ja musiałabym tez wiele zaprzyjaźnionych osób przeprosić ... są dni kiedy trudno złapać chwilkę czasu dla siebie więc tym bardziej komputer nie wchodzi w grę.
Jednak gdy pomyślisz co w danym czasie zrobiłaś dla kogoś lub siebie to wartość danej chwili jest o wiele większa niz siedzenie przy komputerze. Zima przed nami i wszystko nadrobimy. Pozdrawiam.
mati1999 - Mateusz miło,że zaglądasz do mnie.
Powoli łapie oddech po dodatkowych obowiązkach i będzie więcej czasu na hobby i wspólne pogaduchy na forum.
Marla54 - Marylko tym bardziej się cieszę,że trafiłaś do mnie... lepiej późno niż wcale - tak powiadają...
Zawstydziłaś mnie taka ilością pochlebnych słów - to miłe i bardzo dziękuję.
Trzymam kciuki za dobre zimowanie kłaczy dalii i obfite kwitnienie ich i moich hortensji ( pamiętaj o przycięciu). Serdecznie pozdrawiam i ... do miłego
Olusia - Oleńko witaj i cieszy mnie,że znalazłaś czas aby wpaść do mnie.
Piszesz
Może kilka jesiennych z oddali skusi Twoje oko ?
Zapraszam na jesienne widoczki , lubię rozsypane liście na trawniku a mąż .... nie znosi i zaraz po przyjściu na działkę bierze grabie więc nie zawsze mi się udaje uchwycić taki sielski widok.

krysp50 - Krystynko Ty wiedziałaś gdzie sporo czasu trzeba poświęcić aby coś dać od siebie dzieciom a szczególnie tym , które potrzebuję trochę więcej uwagi, troski i miłości bo sa mniej sprawne ale nasze i trzeba im pomóc.
Byłaś i widziałaś jak walczyliśmy o każde miejsce i ile radości z tego było.
Co do Łzawicy ogrodowej to mam wrażenie, ze w tym sezonie jakby mniej nasion jest w kolorze czarnym... dziwne prawda ?
Te z pierwszych zbiorów miały więcej czarnych, jesienne mniej ale też sa piękne , błyszczące ale bardziej w popielato-niebieskim kolorze.
Jeszcze pod dachem z trzciny wiszą pęczki, sikorki po nich skaczą a ja stopniowo obrywam nasiona jak chodzimy na działkę
Tylko z nimi jest tak,że one leżąc dojrzewają, schną i zmieniają częściowo kolorystykę.
Sporo zebrałam bo potrzebuję do ozdoby pojemników a zdolnośc kiełkowania powinna zależeć od dojrzałości nasion a nie koloru . Dla spokoju zrób próbę ale moje wiosna wszystkie kiełkowały.

Pozdrawiam
jode22 - Jolu wybacz,ze z tak wielkim opóźnieniem odpisuję ale wstawiłam fotki w Twoim wątku i juz wszystko wiadomo .
Mamy Bodziszek cuchnący choc ja bliżej byłam myśli,ze to iglica...

I takim sposobem dobrnęłam do ostatniego zaległego postu.
Bieżące wpisy niebawem sie pojawią - zapraszam.

maniusika - Janeczko wiem,że będziesz dbać o sadźca mojego i niech Ci rośnie jak najwyższy. Juz po zakończeniu wysyłek mąż wykopał resztę kępy ... strasznie zrośnie korzenie, sucho więc największa siekiera poszła w ruch. Zmieniłam mu miejsce, posadzony w rzędzie ma byc tłem dla dalii w następnym sezonie. Okazało sie,że za dużo zostawiłam i wiosną będą w nadwyżkach...
Czytam o kolejnej zachciewajce na nowy sezon ???
Słonecznik wierzbolistny to potężna bylina ale w tym roku musiałam zrobić dla niego podpory bo wiatry bardzo nachylały pędy a potem cięzko było wrócić do pionu...
Ta piękna kępa zieleni niższa pod koniec czerwca od naparstnicy w krótkim czasie poszła w górę czyli do nieba ...
Rósł obok Miskanta Giganteus i w tym sezonie przerósł go
Miskant miał 3,5 a Słonecznik wierzbolistny 3,7m ... istne szaleństwo tak konkurowały rosnąc obok siebie i udało się kolejny rekord pobić
Mieliśmy pomoc 13.X i więc zaplanowane cięcie i czyszczenie bambusów bo warto je oczyścic, związać i powiesić aby schły
Wnuczka próbowała sięgnąć kijem czubka ...
tija -witaj Elzbietko działeczk przygotowana do zimowania choć robiłam to z doskoku bo często była u nas wnuczka. Córka jeździła na kurs więc "pogotowie babciowe " musiało działać .
JAKUCH - Jadziu mnie tez byłoby przykro jeśliby truskawki nie zdązyły dojrzeć. U mnie było wszystko o czasie i pojedliśmy z jesiennego plonu.
Mile mnie zaskoczyłaś ... wspaniale,że podoba Ci się Złocień czerwonawy bo teraz moda na te nowsze odmiany a grupa złocieni czerwonawych to taka "stara gwardia" i warto o nich pamiętać.
Mam czysty gatunek Złocień czerwonawy i odmianę Clara Curtis dzięki temu ten słodki róż w dużej kępie zdobi rabatę przez długi czas.

tu.ja - Izuniu tak czasami bywa ale pod koniec roku juz będę bardziej czasowa więc mam nadzieje,że zdążę wszystko pokazać aby nowy sezon zacząć bez zaległości.
bwoj54 - Bogusiu mimo ciszy u siebie bywam w waszych ogrodach i czasami dziwię się jak Ty przy tak dużym areale jesteś w stanie wszędzie zdążyć ...
Musze wziąć u Ciebie lekcje organizacji czasu wolnego choć jeśli nawet mi się to i tak go zagospodaruje bo wszystko mnie ciekawi ... ostatnio trochę charytatywnie się udzielam.
badzia pisze:Z tymi bukietami to masz rację Krysiu. Gdy mieszkałam w bloku to bukiet zawsze musiał być,nawet zimą z samej choiny. Teraz robię bukieciki tylko wtedy gdy mi się coś złamie lub przed zimą z chryzantem.
Wandziu ja sobie nie wyobrażam mieszkania bez świeżych kwiatów w wazonie.... wyniosłam to z domu ...
W rodzinnym domu od strony ulicy był spory ogród więc z okien widać było kwitnące kwiaty a jednak tez w każdym pomieszczeniu wazon na stole stał.
alicjad31 - Alicjo rozdajesz kwiaty innym a sama nie robisz bukiecików na stół ... ciekawi mnie dlaczego ?
e-babcia - Jadziu jeśli Ty przepraszasz mnie za brak wizyt to ja musiałabym tez wiele zaprzyjaźnionych osób przeprosić ... są dni kiedy trudno złapać chwilkę czasu dla siebie więc tym bardziej komputer nie wchodzi w grę.
Jednak gdy pomyślisz co w danym czasie zrobiłaś dla kogoś lub siebie to wartość danej chwili jest o wiele większa niz siedzenie przy komputerze. Zima przed nami i wszystko nadrobimy. Pozdrawiam.
mati1999 - Mateusz miło,że zaglądasz do mnie.
Powoli łapie oddech po dodatkowych obowiązkach i będzie więcej czasu na hobby i wspólne pogaduchy na forum.
Marla54 - Marylko tym bardziej się cieszę,że trafiłaś do mnie... lepiej późno niż wcale - tak powiadają...
Zawstydziłaś mnie taka ilością pochlebnych słów - to miłe i bardzo dziękuję.
Trzymam kciuki za dobre zimowanie kłaczy dalii i obfite kwitnienie ich i moich hortensji ( pamiętaj o przycięciu). Serdecznie pozdrawiam i ... do miłego
Olusia - Oleńko witaj i cieszy mnie,że znalazłaś czas aby wpaść do mnie.
Piszesz
Część moich host to duże kępy i stare odmiany. Kilka sadziłam w ub roku a pozostałe tej wiosny. Prawda jest taka,że niezbyt miałam czas dla nich i dbałam tylko o podlewanie zapominając o zrobieniu większej ilości zdjęć. Trochę mam i niebawem pokaże jakie abyś mogła zobaczyć wtedy skontaktujemy się.Jestem ciekawa jakie posiadasz hosty.....może będę mogła jakąś nowa zaoferować
Dla Ciebie zawsze i wszystkoMargo2 pisze:Krysiu, mogłabyś wstawić kilka zdjęć
Może kilka jesiennych z oddali skusi Twoje oko ?
Zapraszam na jesienne widoczki , lubię rozsypane liście na trawniku a mąż .... nie znosi i zaraz po przyjściu na działkę bierze grabie więc nie zawsze mi się udaje uchwycić taki sielski widok.
krysp50 - Krystynko Ty wiedziałaś gdzie sporo czasu trzeba poświęcić aby coś dać od siebie dzieciom a szczególnie tym , które potrzebuję trochę więcej uwagi, troski i miłości bo sa mniej sprawne ale nasze i trzeba im pomóc.
Byłaś i widziałaś jak walczyliśmy o każde miejsce i ile radości z tego było.
Co do Łzawicy ogrodowej to mam wrażenie, ze w tym sezonie jakby mniej nasion jest w kolorze czarnym... dziwne prawda ?
Te z pierwszych zbiorów miały więcej czarnych, jesienne mniej ale też sa piękne , błyszczące ale bardziej w popielato-niebieskim kolorze.
Jeszcze pod dachem z trzciny wiszą pęczki, sikorki po nich skaczą a ja stopniowo obrywam nasiona jak chodzimy na działkę
Tylko z nimi jest tak,że one leżąc dojrzewają, schną i zmieniają częściowo kolorystykę.
Sporo zebrałam bo potrzebuję do ozdoby pojemników a zdolnośc kiełkowania powinna zależeć od dojrzałości nasion a nie koloru . Dla spokoju zrób próbę ale moje wiosna wszystkie kiełkowały.
Pozdrawiam
jode22 - Jolu wybacz,ze z tak wielkim opóźnieniem odpisuję ale wstawiłam fotki w Twoim wątku i juz wszystko wiadomo .
Mamy Bodziszek cuchnący choc ja bliżej byłam myśli,ze to iglica...
I takim sposobem dobrnęłam do ostatniego zaległego postu.
Bieżące wpisy niebawem sie pojawią - zapraszam.
- maniusika

Mój słonecznik wierzbolistny też był dwa razy większy ode mnie i na wiosnę muszę go posadzić gdzie nie będzie nic zasłaniał a miał pole do rośnięcia , chyba za sadźcem i miskantem na samym końcu rabatki z trawami ,, Niech konkurują z sobą na łączce którą mogą sobie zawłaszczyć ..
- RomciaW

- Od: 12 gru 2008, o 20:58
Krysieńko nareszcie znalazłam czas na spokojny spacer po Twojej działeczce
Jestem pod wrażeniem ............cudowne koleuski ,hortensje ,przepiękny busz i cudna wnusia
Bardzo podoba mi się oczko i altanka
Jednak najbardziej utkwił mi w pamięci sadziec ,miskant i słoneczniczek wierzbolistny .........może przez wielkość
Dyńki pięknie się prezentują i złocienie................ bardzo mam naładowane baterie przez cudne letnie widoczki

- alicjad31

- Od: 28 lip 2013, o 20:38
Witaj Krysiu
Altanka śliczna ,pieknie U Ciebie i piszę to jeszcze raz bo zawsze kiedy zaglądam to bardzo mi się u Ciebie podoba .
Dziękuję za odpowiedź nasionka tego prosa mam właśnie od Ciebie
Miłego weekendu
Altanka śliczna ,pieknie U Ciebie i piszę to jeszcze raz bo zawsze kiedy zaglądam to bardzo mi się u Ciebie podoba .
Dziękuję za odpowiedź nasionka tego prosa mam właśnie od Ciebie
Miłego weekendu
Pozdrawiam Alicja
- takasobie

- Od: 1 mar 2009, o 22:32
Krysiu! Miło wspominać widoki z Twojego ogrodu. Ja zamykam sezon i zdjęcia się pokażą, jak ptaki do karmnika przylecą
Póki co, miło wspominać i snuć plany na przyszłość. Podziwim Twoje trawy i jestem ciekawa, czy przyjęły się te ode mnie np turzyca palmowa?
Miłej jesieni...
Miłej jesieni...
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
-
e-babcia

- Od: 31 paź 2011, o 16:34
Krysiu trawy masz naprawdę cudowne
Fotka z dynią i brzozą
przepięknie 
Fotka z dynią i brzozą
- jolifleur

- Od: 30 lip 2012, o 14:41
Podziwiam
Krysiu, czym Ty te rośliny nakarmiłaś, że takie rozmiary osiągają?!! Słonecznik wierzbolistny i miskant też u mnie rośnie ale nigdy jeszcze nie były takie wielkie 
-
stokrotka1805
- 200p

- Od: 24 lut 2013, o 22:22
Witaj Krysiu!
Roślinki piękne, a Twoja altanka cudo
. Mam pytanie: Skąd udało się wytrzasnąć taki daszek?
Pozdrawiam Lidka
Roślinki piękne, a Twoja altanka cudo
Pozdrawiam Lidka
- alicjad31

- Od: 28 lip 2013, o 20:38
Krysiu witaj .
Nie odpowiedziałam na Twoje pytanie ,przepraszam ,ale kiedy pisałam byłam po nieprzespanej nocy i nie weszłam na ostatnią stronę
Nie robię bukietów bo w sumie nie wiem dlaczego ...,
Może dlatego ,że za mało czasu jestem w domu jetem zbyt zaganiana i nie pamiętam ,naprawdę trudno mi powiedzieć .
A Twoje rośliny są piękne ,a wnusia przy tej dużej trawie wygląda jakby była na planie bajki .
Pozdrawiam
Nie odpowiedziałam na Twoje pytanie ,przepraszam ,ale kiedy pisałam byłam po nieprzespanej nocy i nie weszłam na ostatnią stronę
Nie robię bukietów bo w sumie nie wiem dlaczego ...,
A Twoje rośliny są piękne ,a wnusia przy tej dużej trawie wygląda jakby była na planie bajki .
Pozdrawiam
Pozdrawiam Alicja
- becia123

- Od: 12 wrz 2012, o 18:21
Krysiu pięknie obrazki ogrodowe dozy ten słonecznik a wnusia widzę ,ze tez szczepisz zapal ogrodniczki od małego
jesień i kwitnących sporo .U mnie -8 dziś wiatr mroźny.Teraz zacznie się grudzień trzeba wyroby zrobić czeka na mnie 150 kg mięsiwa ale zapas będzie.Potem porządki i przygotowania świąteczne a dalej to już przygotowania do wiosennego sezonu ogrodowego.
- Margo2

- Od: 8 lut 2010, o 12:14
Twoje jesienne rabaty wyglądają rewelacyjnie.
Nie napisałaś, czy rozchodnik jest jakiś inny, czy taki sam jak miałaś.
Ja też lubię liście na trawniku. Pozwalam im poleżę kilka dni, ale ze względu na to, że niszczą trawnik przed zimą sprzątam
Nie napisałaś, czy rozchodnik jest jakiś inny, czy taki sam jak miałaś.
Ja też lubię liście na trawniku. Pozwalam im poleżę kilka dni, ale ze względu na to, że niszczą trawnik przed zimą sprzątam
- maniusika

Piękne dynie ,moje tez obrodziły .. Przekroiłam jedna i wystawiłam ptakom ,ciekawe czy będą jadły bo my wszystkich na pewno nie przejemy. Piękne jesienne widoki , teraz szaro buro i zimno .Myślałam że zrobi się biało bo na wieczór zaczęło padać ale pozostał tylko mrozek ..
- ElleBelle
- Przyjaciel Forum - Ś.P.

- Od: 5 paź 2009, o 15:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dekorację jesienną zrobiłaś cudowną ale pewnie już mrozik Ci ją zepsuł
U mnie już ogródek martwy i oby do wiosny
Wiem doskonale jak działa pogotowie babciowe
Wiem doskonale jak działa pogotowie babciowe
Pozdrawiam, Ela
...mój azyl w środku miasta...
Kwiaty Eli- w ogrodzie i nie tylko cz. 7- Kolejna Wiosna...
...mój azyl w środku miasta...
Kwiaty Eli- w ogrodzie i nie tylko cz. 7- Kolejna Wiosna...