Kuchnia moja i mojej mamy
- AGNESS
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 24813
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: Kuchnia moja i mojej mamy
Ewuniu super serniczek. Serniki to moje ulubione ciasta. Koniecznie muszę wypróbować Twój przepis
- Biotit
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2298
- Od: 20 cze 2014, o 00:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: W-wa
Re: Kuchnia moja i mojej mamy
A ja czekam i chyba się doczekam na specjał mięsny
- ewka36jj
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3666
- Od: 10 cze 2012, o 18:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Poznań
Re: Kuchnia moja i mojej mamy
Zuzanko- bułeczki są niezłe także z paróweczką w środku, wtedy szczególnie dzieciom smakują.
Agness - w oryginalnym przepisie do ciasta nie dodaje się jajek, ale mnie tak jakoś bez jajek było niezręcznie, więc się na nie zdecydowałam. Dodałam do sernika przyprawę Kamisa i Serfix ( nie dodałam budyniu, ani kartoflanki), bo ciasto wydawało mi się zbyt rzadkie, ale to już wg uznania.
Piotrze - będą, będą, tylko ja swoje przepisy odchudzam i odtłuszczam, więc nie wiem co Ty na to. Najchętnie jem białe mięsko, a jezeli trafi mi się żyłka w karkówce, to robi się problem, bo trzeba ją usunąć .
Agness - w oryginalnym przepisie do ciasta nie dodaje się jajek, ale mnie tak jakoś bez jajek było niezręcznie, więc się na nie zdecydowałam. Dodałam do sernika przyprawę Kamisa i Serfix ( nie dodałam budyniu, ani kartoflanki), bo ciasto wydawało mi się zbyt rzadkie, ale to już wg uznania.
Piotrze - będą, będą, tylko ja swoje przepisy odchudzam i odtłuszczam, więc nie wiem co Ty na to. Najchętnie jem białe mięsko, a jezeli trafi mi się żyłka w karkówce, to robi się problem, bo trzeba ją usunąć .
- ewka36jj
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3666
- Od: 10 cze 2012, o 18:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Poznań
Re: Kuchnia moja i mojej mamy
Zbliżają się święta i czas makowcy. Ale zanim je upieczemy, trzeba będzie przygotować mak. Moja mama nigdy nie używała gotowych mas. Podaję przepis mojej mamy na przygotowanie maku.
Mak będzie smaczniejszy, jeśli po wypłukaniu go zimną wodą i dokładnym osączeniu( co najmniej przez godzinę na sicie wyściełanym złożoną gazą), przełoży się go do aluminiowego garnka i zaleje ciepłym mlekiem, biorąc 2 szklanki mleka na 1 szklankę maku.
Po 15 min. garnek z makiem stawia się na małym ogniu i gotuje przez 25 min.
Opłukany mak można też zalać wrzącą wodą i gotować na małym ogniu do momentu, gdy ziarnka bez trudu dadzą się rozetrzeć w palcach.
Aby skrócić czas gotowania maku, trzeba go wcześniej moczyć kilka godzin w ciepłej wodzie.
Mak mieli się 2-3 razy i uciera w makturze.
Robiąc strucle drożdżowe z makiem, należy trochę dodać rozczynu do masy makowej. Wówczas warstwa maku nieco urośnie i nie oddziela się od ciasta.
Przepis ma makowce wstawię później.
Mak będzie smaczniejszy, jeśli po wypłukaniu go zimną wodą i dokładnym osączeniu( co najmniej przez godzinę na sicie wyściełanym złożoną gazą), przełoży się go do aluminiowego garnka i zaleje ciepłym mlekiem, biorąc 2 szklanki mleka na 1 szklankę maku.
Po 15 min. garnek z makiem stawia się na małym ogniu i gotuje przez 25 min.
Opłukany mak można też zalać wrzącą wodą i gotować na małym ogniu do momentu, gdy ziarnka bez trudu dadzą się rozetrzeć w palcach.
Aby skrócić czas gotowania maku, trzeba go wcześniej moczyć kilka godzin w ciepłej wodzie.
Mak mieli się 2-3 razy i uciera w makturze.
Robiąc strucle drożdżowe z makiem, należy trochę dodać rozczynu do masy makowej. Wówczas warstwa maku nieco urośnie i nie oddziela się od ciasta.
Przepis ma makowce wstawię później.
- Maska
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 42110
- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Małopolska
- Kontakt:
Re: Kuchnia moja i mojej mamy
Ewciu ciekawie piszesz o tym rozczynie nie znałam tego? Moja babcia mak parzyła też mlekiem wrzącym i zostawiała na noc (ja też tak robię). Odcedzam i mielę przez drobne sitko dwa czasem trzy razy ale już mi się nie chce. Raz w życiu kupiłam w makro mak suchy ale niby zmielony i nie wiem dlaczego ale miał inny smak ...więcej nie kupię żadnych gotowców Dzisiaj przyniosłam sobie od mamy pałkę mojej babci
- ewka36jj
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3666
- Od: 10 cze 2012, o 18:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Poznań
Re: Kuchnia moja i mojej mamy
Co to jest Marysiu "pałka mojej babci"?
- ewka36jj
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3666
- Od: 10 cze 2012, o 18:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Poznań
Re: Kuchnia moja i mojej mamy
Makiełki wigilijne
Makiełki te robiła siostra mojej babci, ciocia Terenia i w moim domu od taką nazwą je mamy. Ciocia, wielka Pani, przygotowywała makiełki w kryształowej misie, stawiała na stole wigilijnym i po wigilii , do kawy spozywalismy ten przepyszny deser.
Propozycja na 0,75 kg maku 2 razy zmielonego. Są bez tłuszczu i jajek.
* 0,75 kg maku zmielonego z
*0,5 szkl. cukru
* 1 słoiczek ( 1 szkl.) miodu
*6 cukrów waniliowych
*pokrojone bakalie ( koniecznie dużo orzechów, rodzynki, migdały)
* wiśnie drążone
*suchary
Zmielony mak z cukrem wymieszać z bakaliami, dodać wiśnie.
Suchary moczyć w wodzie z miodem i 3-4 cukrami waniliowymi.
Położyć w miskę kryształową na dno warstwę namoczonych sucharów. Na nie wyłożyć mak z dużą ilością bakalii i koniecznie drążonymi wiśniami.
Na tę warstwę znowu położyć suchary, potem mak, znów suchary i znów mak. Pięknie ozdobić wiśniami.
Misy kryształowej nie wolno wstawiać do lodówki, inne miski tak, ale w innych miskach nie wyglądają tak pięknie.
Makiełki te robiła siostra mojej babci, ciocia Terenia i w moim domu od taką nazwą je mamy. Ciocia, wielka Pani, przygotowywała makiełki w kryształowej misie, stawiała na stole wigilijnym i po wigilii , do kawy spozywalismy ten przepyszny deser.
Propozycja na 0,75 kg maku 2 razy zmielonego. Są bez tłuszczu i jajek.
* 0,75 kg maku zmielonego z
*0,5 szkl. cukru
* 1 słoiczek ( 1 szkl.) miodu
*6 cukrów waniliowych
*pokrojone bakalie ( koniecznie dużo orzechów, rodzynki, migdały)
* wiśnie drążone
*suchary
Zmielony mak z cukrem wymieszać z bakaliami, dodać wiśnie.
Suchary moczyć w wodzie z miodem i 3-4 cukrami waniliowymi.
Położyć w miskę kryształową na dno warstwę namoczonych sucharów. Na nie wyłożyć mak z dużą ilością bakalii i koniecznie drążonymi wiśniami.
Na tę warstwę znowu położyć suchary, potem mak, znów suchary i znów mak. Pięknie ozdobić wiśniami.
Misy kryształowej nie wolno wstawiać do lodówki, inne miski tak, ale w innych miskach nie wyglądają tak pięknie.
- Maska
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 42110
- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Małopolska
- Kontakt:
Re: Kuchnia moja i mojej mamy
pałka drewniana do ucierania, którą moja babcia ucierała, mocno zużyta
U mnie takie makiełki czy kutie nie idą jedynie makowiec albo mazurek orzechowo makowy
U mnie takie makiełki czy kutie nie idą jedynie makowiec albo mazurek orzechowo makowy
- ewka36jj
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3666
- Od: 10 cze 2012, o 18:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Poznań
Re: Kuchnia moja i mojej mamy
W takim razie pałka drewniana to po poznańsku po prostu: kula. Nie mam jej, ale ma ją mama, podobnie jak dużą, piękną makutrę, czyli glinianą misę z wrąbkami do ucierania maku i sera.
- ewka36jj
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3666
- Od: 10 cze 2012, o 18:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Poznań
Re: Kuchnia moja i mojej mamy
Kilka przepisów świątecznych z wykorzystaniem maku.
Strucla z makiem
Ciasto
* 8 żółtek
* 2 szkl. cukru
*1 i 2/3 kostki masła
*1 szkl. śmietany
*7,5 szkl. mąki
*8 dkg drożdży
*2 szk.mleka
*1 kieliszek rumu
*wanilia
Zrobić rozczyn z drożdży, letniego mleka, odrobiny cukru i mąki. Poczekać do wyrośnięcia.
Z cukru i żółtek ukręcić kogel-mogel.
Dodać śmietanę, mąkę, mleko, wanilię, rum i rozczyn z drożdży.
Wyrobić ciasto dolewając sklarowane masło.
Masa
*2 szkl. maku
*1 szkl. cukru
*1 szkl. miodu
*20 dkg bakalii
*skórka pomarańczowa
*2 łyżki masła
* 4 jajka
Zmielić sparzony mak, połączony z bakaliami i miodem.
Żółtka utrzeć z cukrem.
Dodać 2 łyżki sklarowanego masła.
Połączyć z masą makową.
Ubić pianę z białek i lekko wymieszać.
1/3 -1/4 ciasta rozwałkować ( porcja na jedną struclę).
Na wierzch nałożyć masę makową i zrolować.
Piec ok. 1 godz. w temp. 200 stopni.
Smacznego!
Strucla z makiem
Ciasto
* 8 żółtek
* 2 szkl. cukru
*1 i 2/3 kostki masła
*1 szkl. śmietany
*7,5 szkl. mąki
*8 dkg drożdży
*2 szk.mleka
*1 kieliszek rumu
*wanilia
Zrobić rozczyn z drożdży, letniego mleka, odrobiny cukru i mąki. Poczekać do wyrośnięcia.
Z cukru i żółtek ukręcić kogel-mogel.
Dodać śmietanę, mąkę, mleko, wanilię, rum i rozczyn z drożdży.
Wyrobić ciasto dolewając sklarowane masło.
Masa
*2 szkl. maku
*1 szkl. cukru
*1 szkl. miodu
*20 dkg bakalii
*skórka pomarańczowa
*2 łyżki masła
* 4 jajka
Zmielić sparzony mak, połączony z bakaliami i miodem.
Żółtka utrzeć z cukrem.
Dodać 2 łyżki sklarowanego masła.
Połączyć z masą makową.
Ubić pianę z białek i lekko wymieszać.
1/3 -1/4 ciasta rozwałkować ( porcja na jedną struclę).
Na wierzch nałożyć masę makową i zrolować.
Piec ok. 1 godz. w temp. 200 stopni.
Smacznego!
- ewka36jj
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3666
- Od: 10 cze 2012, o 18:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Poznań
Re: Kuchnia moja i mojej mamy
Całe moje świąteczne dzieciństwo spędziłam przy placku makowym, a nie przy strucli. Na spodzie ciasto, potem warstwa maku i na wierzchu piękna, pachnąca kruszonka. Uwielbiałam ją robić razem z mamą i ... wyjadać, kiedy wydawało się, że mama nie patrzy. Teraz ilekroć robię kruszonkę, tyle razy wołam swoją córcię, a ona z wypiekami na policzkach skubie, jak ja kiedyś, właśnie kruszonkę. To przepis mojej mamy na tamten placek. Mama nie robiła z 1 kilograma, ale z 60 dkg maku, więc w nawiasie podaję jej proporcje.
Makowiec - placek
Masa makowa
* 1 kg maku (60 dkg)
*3/4 kostki masła ( 0,5 kostki)
*3 łyżki miodu ( 2 łyżki)
*2,5 szkl. cukru ( 1,5 szkl. cukru)
*3 jajka ( żółtka+ białka na pianę) ( 2 jajka)
*olejek migdałowy
*1 łyżka kartoflanki
Sparzony mak trzymać ok 20 min. na małym ogniu, osączyć, zmielić dwukrotnie razem z cukrem. Dodać stopione masło, miód, żółtka i pianę z białek. Na końcu dodać bakalie. Masę makową wyłożyć na ciasto babkowe.
Ciasto babkowe na spód
*4 całe jajka
*20 dkg mąki wrocławskiej
*20 dkg cukru
*1 łyżeczka i ciut proszku
*3/4 kostki masła.
Ciasto wymieszać mikserem.
Na wierzch kruszonka
* 1 kostka masła
*1 szkl. cukier
* 2-3 szkl. mąki
Uwielbiam taki własnie makowiec i to on najczęściej gości u mnie na święta.
Smacznego!
-- 25 lis 2014, o 22:14 --
Makowiec - placek
Masa makowa
* 1 kg maku (60 dkg)
*3/4 kostki masła ( 0,5 kostki)
*3 łyżki miodu ( 2 łyżki)
*2,5 szkl. cukru ( 1,5 szkl. cukru)
*3 jajka ( żółtka+ białka na pianę) ( 2 jajka)
*olejek migdałowy
*1 łyżka kartoflanki
Sparzony mak trzymać ok 20 min. na małym ogniu, osączyć, zmielić dwukrotnie razem z cukrem. Dodać stopione masło, miód, żółtka i pianę z białek. Na końcu dodać bakalie. Masę makową wyłożyć na ciasto babkowe.
Ciasto babkowe na spód
*4 całe jajka
*20 dkg mąki wrocławskiej
*20 dkg cukru
*1 łyżeczka i ciut proszku
*3/4 kostki masła.
Ciasto wymieszać mikserem.
Na wierzch kruszonka
* 1 kostka masła
*1 szkl. cukier
* 2-3 szkl. mąki
Uwielbiam taki własnie makowiec i to on najczęściej gości u mnie na święta.
Smacznego!
-- 25 lis 2014, o 22:14 --
- ewka36jj
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3666
- Od: 10 cze 2012, o 18:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Poznań
Re: Kuchnia moja i mojej mamy
I może jeszcze Tort makowy
Ciasto:
*10 jaj
*25 dkg cukru
*2 łyżki wody z octem
*1/2 kg sparzonego i zmielonego maku
* 2 łyżki miodu
*olejek migdałowy
*bułka tarta do gęstości
Jajka ubić z cukrem, dodać wodę z octem.Potem dodać roztopiony miód, olejek, sparzony i dwukrotnie zmielony mak . Na koniec dodać bułkę tartą do gęstości. Upiec.
Masa
*25 dkg cukru
*3 jajka
*1 kostka margaryny
*1/2 kostki masła
*1 łyżka kawy
* 1 kieliszek spirytusu
*bakalie
Jajka utrzeć z cukrem i margaryną. Dodać masło, łyżkę mielonej kawy, spirytus i bakalie. Tort podzielić na 3 krążki i przełożyć masą.
Zdjęcia może będą, ale dopiero w grudniu.
Smacznego!
Ciasto:
*10 jaj
*25 dkg cukru
*2 łyżki wody z octem
*1/2 kg sparzonego i zmielonego maku
* 2 łyżki miodu
*olejek migdałowy
*bułka tarta do gęstości
Jajka ubić z cukrem, dodać wodę z octem.Potem dodać roztopiony miód, olejek, sparzony i dwukrotnie zmielony mak . Na koniec dodać bułkę tartą do gęstości. Upiec.
Masa
*25 dkg cukru
*3 jajka
*1 kostka margaryny
*1/2 kostki masła
*1 łyżka kawy
* 1 kieliszek spirytusu
*bakalie
Jajka utrzeć z cukrem i margaryną. Dodać masło, łyżkę mielonej kawy, spirytus i bakalie. Tort podzielić na 3 krążki i przełożyć masą.
Zdjęcia może będą, ale dopiero w grudniu.
Smacznego!
- daysy
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 4554
- Od: 13 lut 2014, o 12:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: woj.łódzkie
Re: Kuchnia moja i mojej mamy
Ewuniu masz racje, nie przemyślałam tych wypieków na Święta, muszę poczekać z wypiekiem rogali. Nie będę przecież piekła ich w Wigilię Ale narobiłaś mi takiego smaku na nie, że chciałam jak najprędzej je upiec. W ciągu tygodnia nie mam czasu więc pomyślałam o Świętach. Co się odwlecze to nie uciecze, w końcu i ja znajdę chwilę wolnego